Argovie: Kristoff zužitkoval výbornú prácu tímu, Juraj Sagan desiaty

7.6.2018, 18:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
št 7.6. zvlnena etapa ciel rovina Gippingen > Gippingen 186 km Kristoff
 
gp du canton dargovie 2018
profil pretekov, 2412 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Posledných päť rokov bola koncovka na GP du canton d'Argovie čisto záležitosť špurtérov. Naposledy sa z triumfu tešil únik ešte v roku 2012, kedy rybník favoritom vypálil Sergej Lagutin. Rus bol súčasťou pelotónu aj v tohtoročnej edícii, jej priebeh však kontrolovali šprintérske tímy. Hlavne vďaka nim sa tu o víťazstvo opäť mohli pobiť najrýchlejší muži na podujatí. Tým naj bol Alexander Kristoff z tímu UAE, ktorý tak na najvyšší stupienok vyskočil už po 70-krát.
 
Príbeh dňa začali písať štyria odvážlivci, ktorí celkom znepríjemnili súperom pekný slnečný štvrtok. Menovite to boli Gregory Daniel z Trek - Segafredo, Gian Friesecke z Team Vorarlberg Santic, Simon Pellaud z tímu Švajčiarska a Stefan Bissegger z Akros-Renfer SA, ktorí sa do úniku dostali hneď v prvom kole a ich maximálny náskok bol sedem minút 124 kilometrov pred cieľom. 
 
Potom sa však do čela pelotónu posadili jazdci Bory-Hansgrohe a UAE, ktorí mali v zostave najväčšieho favorita. Bol ním Alexander Kristoff.  Vidieť bolo aj slovenského borca Michaela Kolářa. Aj vďaka jeho práci v čele pelotónu sa odstup vedúcej skupiny neustále zmenšoval a nakoniec sme sledovali hromadný dojazd. V ňom Alexander Kristoff totálne zničil konkurenciu, aj keď druhý Francesco Gavazzi z celku Androni Giocattoli a Marco Canola z Nippo - Vini Fantini, svoju kožu lacno nepredali. Neboli to však súperi, s ktorými by mal mať majster Európy väčšie problémy.
 
 
kristoff 18 argovie triumf uaefb
Alexander Kristoff s triumfom (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
 
 
Nór tak vyrovnal zápis dodnes najúspešnejšieho cyklistu na tomto podujatí. Jazdec UAE Team Emirates totiž GP du canton d'Argovie vyhral druhýkrát v kariére. Rovnako dva víťazstvá tu dosiahol aj Michael Albasini (Mitchelton), ktorý sa dnes do šprintu nedostal. Veľmi pekné desiate miesto obsadil Juraj Sagan (Bora). Starší z bratov Saganov tak nerozšíril slovenský menoslov víťazov. Vyhral tu už totiž Peter Velits v roku 2009, kedy súťažil ešte za nemecký celok Milram. Za desiatu pozíciu získal Juro pekných 35 UCI bodov a so ziskom 57 sa posunie za brata, Bašku a Tybora na štvrté miesto medzi Slovákmi.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alexandra Kristoffa (víťaz)
"Je to moje štvrté víťazstvo v sezóne, ale povedzme si, že v tomto čase som ich už mával viac, takže som dnešnému dňu dával veľkú váhu. Ďakujem tímu, že kontroloval preteky a vytvoril mi tú najlepšiu pozíciu na šprint. Pamätal som si tento finiš ešte z Tour de Suisse 2013. Práve tam budeme teraz štartovať, takže som veľmi motivovaný. Švajčiarsko bude veľmi ťažké, konkurencia vysoká."
 
 
Výsledky
1. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 4:18:24 200
2. GAVAZZI Francesco Androni - Sidermec - Bottecchia 00:00 150
3. CANOLA Marco Nippo - Vini Fantini - Europa Ovini 00:00 125
4. DE BIE Sean Vérandas Willems-Crelan 00:00 100
5. DELTOMBE Kevin Sport Vlaanderen - Baloise 00:00 85
6. PASQUALON Andrea Wanty - Groupe Gobert 00:00 70
7. GROSSSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 60
8. PACIONI Luca Wilier Triestina - Selle Italia 00:00 50
9. DILLIER Silvan Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00 40
10. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 35
DNF KOLář Michael BORA - hansgrohe link ikonka odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

 
 
Krátke preview pretekov:

Tradičné preteky na severe Švajčiarska posledné dva roky ovládli šprintéri a to aj napriek tomu, že profil etapy bol náročný. Nie je tomu inak ani tento rok, kedy organizátori stavili na starú osvedčenú trasu. Špurtérom cestu za víťazstvom skomplikuje vyše dvetisíc výškových metrov, ktoré budú musieť počas dňa nastúpať. Dá sa preto očakávať, že v 55. edícii neuvidíme hromadný dojazd veľkej skupiny, ale o triumf sa pobije len pár odvážlivcov. Aktívni v závere budú hlavne klasikári, ktorí budú chcieť odpárať najrýchlejších mužov v pelotóne v posledných kilometroch a v poslednom stúpaní.

Favoritov na víťazstvo je niekoľko. Tým najväčším je Alexander Kristoff, ktorému kopce nerobia až také veľké problémy a zároveň patrí medzi najrýchlejších jazdcov v profi pelotóne. Tiež Silvan Dillier vie, aké je to vyhrať kopcovité preteky. Motivácia nebude chýbať ani ďalším rýchlikom. Michael Albasini a Tom-Jelte Slagter už nepatria medzi najmladších, ale ak sa udržia vpredu až do samej koncovky, určite budú miešať kartami na najvyšších priečkach. Ďalšie víťazstvo môže dosiahnuť aj talentovaný Mads Pedersen, ktorý vo veku 22 rokov vyhral už sedem šprintov. Podceňovať netreba ani Jana Bakelantsa alebo Simona Špilaka.

 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop