Švajčiarsko: Peter Sagan triumfoval v nečakane hektickom finále, pokoril Gaviriu

10.6.2018, 12:10 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
2. 10.6. zvlnena etapa ciel rovina Frauenfeld > Frauenfeld 155 km P. Sagan
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456789
 
etapa 2
profil etapy, 1960 nastúpaných metrov (© tourdesuisse.ch)
 
 
Pelotón strávil celý deň na jednom okruhu, zvlnený profil sa mal stať korisťou najrýchlejších jazdcov štartovej listiny. Silné šprintérske mená ako Fernando Gaviria, Arnaud Démare, Alexander Kristoff, André Greipel, Magnus Cort či John Degenkolb potrebovali vo finále dobrú tímovú podporu, aby na technickej trase získali pred páskou čo najlepšiu pozíciu.
 
Peter Sagan vybojoval na tomto podujatí už pätnásť etapových triumfov a v tejto zbierke sa objavili aj výhry z hromadného špurtu pelotónu. A svetový šampión mal byť nebezpečný aj dnes, pomerne technický finiš mu mal vyhovovať. Cyklisti sa museli pripraviť na vysoké teploty, ktoré vyskočili na tridsať stupňov.
 
Na únik sa nečakalo dlho, Perrig Quemeneur (Direct Energie), Filippo Zaccanti (Nippo Vini Fantini) a Calvin Watson (Aqua Blue Sport) sa vzdialili od balíka ihneď po štarte a postupne budovali svoj náskok. Najskúsenejším z nich bol Quemeneur, ktorý odjazdil celú kariéru len v jednom tíme a najlepšie výsledky dosahoval na menších etapových pretekoch. Watson momentálne pôsobí na pro-konti úrovni, ale dva roky pretekal aj za Trek - Segafredo. 22-ročný Zaccanti len rozbieha svoju kariéru a práve taliansky borec získal najviac bodov na prvej horskej prémii.
 
Po úvodnom kole nemala vedúca skupina k dobru viac ako dve minúty. Na čele balíka sa ukazoval včerajší víťazov tímovej časovky BMC a už aj Quick-Step Floors - Fernando Gaviria si robil zálusk na ôsmu výhru v sezóne. Vedúca trojica nemohla byť spokojná, že pelotón jej doprial len obmedzený priestor. Viacero celkov malo záujem ovládnuť dnešný hromadný dojazd, preto sa pohybovali tieto zoskupenia na čele balíka a kontrolovali situáciu. Filippo Zaccanti bol úspešný aj na prvej rýchlostnej prémii, a potom uchmatol aj ďalšiu horskú prémiu. Mladý jazdec bol pri chuti.
 
V polovici etapy bola situácia na trati stabilizovaná, hlavná skupina nemala žiadne problémy s utečencami. Tím BMC stále jazdil na čele balíka a objavovali sa tam aj farby Lotto - Soudal a Trek - Segafredo. Hlavnú prácu však odvádzal Quick-Step Floors, ktorý na tomto profile a s Gaviriom pôsobil veľmi sebavedome. Aj tretiu horskú prémiu získal Zaccanti, ale na predchádzajúcej rýchlostnej prémii zobral maximum bodov Watson.
 
 
suisse 18 etapa 2 ilustrak efef milica wren
Ilustračný záber z etapy (© Milica Wren / Slipstream Sports)
 
 
Bolo zaujímavé, že pri treťom prejazde cez stúpanie Herdern v balíku zaútočil Michael Albasini (Mitchelton-Scott). Domáci pretekár sa dokázal dostať do vedúcej skupiny ešte v treťom kole, osamote zlikvidoval stratu minútu a pol. Albasini nielenže povzbudil vedúcu skupinu, ale aj prinútil k väčšej ostražitosti pelotón, preto klesol rozdiel medzi skupinami na jednu minútu.
 
Hlavný balík bol čoraz bližšie, ale Quemeneur s Albasinin sa nechceli vzdať len tak ľahko a zrýchlili. Pelotón však zareagoval veľmi dobre a misia utečencov sa blížila ku koncu. Brejk bol chytený 27 kilometrov pred cieľom, a to znamenalo, že v balíku sa bojovalo o bonifikácie na rýchlostnej prémii. A najlepšie tu obišiel Stefan Küng, líder pretekov si poistil svoju pozíciu v GC.
 
Na poslednom hodnotenom kopci nasadil tvrdé tempo Bora - hansgrohe, aby čo najviac unavil súperov Petra Sagana pred rýchlostným finále. Niekoľkí jazdci vypadli z balíka, ale favoriti na etapový triumf držali potrebnú pozíciu. Vzadu však zostávali Alexander Kristoff alebo Arnaud Démare, chýbal aj Greipel. Svetový šampión a Fernando Gaviria sa pohybovali v hlavnej skupine bez problémov. 
 
Okresaný hlavný balík bol dostatočnou motiváciou, aby mnohí jazdci vyskúšali zaútočiť, lebo v pelotóne chýbali pomocníci a veľmi nemal kto stíhať útočníkov. Sľubný pohyb predviedli napríklad Rojas, Konrad, Richeze, Stuyven alebo Dillier, ale na túto hrozbu pre žltý dres dokázal zareagovať BMC.
 
Záverečné kilometre nepriniesli žiadny víťazný pohyb, preto sme na páske sledovali súboj najodolnejších šprintérov. A takúto koncovku si vychutnal Peter Sagan, ktorý zveľadil svoj rekordný zápis na Okolo Švajčiarska hneď v druhej etape a získal štvrtú výhru v tomto ročníku. Na druhej priečke finišoval Fernando Gaviria, tretí skončil Nathan Haas.
 
 
suisse 18 etapa 2 spurt sagan gaviria bohfb
Špurt dnešnej etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Zdanlivo jednoduchá etapa napokon skončila vypätým spôsobom a postaral sa o tím Bora - hansgrohe. Nemecká zostava využila poslednú horskú prémiu na to, aby oslabila pelotón aj o zvučné šprintérske mená. Posledných dvadsať kilometrov sa potom odohrávala bitka o víťazný únik, ale aj v tomto smere predviedol výborný výkon Bora - hansgrohe a na páske sa šprintovalo. A Peter Sagan odmenil svojich kolegov parádnym šprintom. V nemeckej zostave bola radosť dvojnásobná, lebo Sam Bennett dnes ovládol jednorazovku Rund um Köln.  
 
Pred páskou mal situáciu pod kontrolou Michael Matthews, ale všetko rozbil Fernando Gaviria, ktorý sa rozhodol staviť na prekvapujúci pirátsky šprint z veľkej vzdialenosti. Kolumbijský jazdec ukázal sebavedomie, ale mal smolu, že sa ho bleskove chytil svetový šampión, ktorý sa za ním chvíľu vyviezol a udrel až tesne pred cieľovou čiarou. Sagan vynikajúce zareagoval na Gaviriov pohyb a takisto predviedol aj kvalitný šprint. Hneď druhá etapa ukázala, že na Okolo Švajčiarska jazdí v lepšej forme ako v Kalifornii.
 
Do šprintu sa zapojil aj Nathan Haas, a úspešne, a aj to svedčí o tom, aký zaujímavý dojazd pripravila druhá etapa. Michael Matthews obsadil štvrté miesto a vzhľadom na vývoj etapy určite čakal viac. Nestihol však zachytiť pohyb, ktorý predviedli Gaviria so Saganom. 
 
V celkovom poradí udržal vedúcu priečku Stefan Küng a ešte aj zvýšil svoje vedenie o bonusové sekundy. Najväčším skokanom v poradí bol Peter Sagan, ktorý si polepšil o desať pozícii. V bodovacej súťaži mu patrí druhá priečka, o jeden bod pred ním vedie Calvin Watson z dnešného úniku. Na etapu nebudú spomínať v dobrom šprintéri, veľmi dobrá príležitosť na hromadný dojazd pelotónu bola prekazená. Zajtra sa bude finišovať takisto na okruhu, ale s dvomi náročnejšími kopcami, takže po dnešnom predstavení sa môžeme potešiť na ďalšiu tvrdú a útočnú jazdu, ktorá bude sedieť ešte odolnejším cyklistom.
 
 
sagan 18 suisse vitazstvo bohfb
Štvrtý triumf Sagana v sezóne (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (víťaz)
"Musím poďakovať mojim kolegom, lebo mi verili. Na konci sa to vyvinulo tak, ako som si predstavoval. Som veľmi rád, že som získal túto výhru, pretože ukazuje, že moja príprava prebieha správnym spôsobom. V nasledujúcich dňoch tak môžeme byť o čosi uvoľnenejší. Verím, že toto nie je moja najlepšia forma, tá by mala ešte narásť na Tour de France."
  
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Fernanda Gaviriu (2. miesto)
"Etapa bola ťažká a veľmi rýchla, postretlo nás nešťastie, keď sme kvôli mechanickým problémom stratili Phillipa. Yves odviedol vynikajúcu prácu, ale v takom šialenom závere to nebolo jednoduché a v šprinte som urobil chybu, že som začal príliš skoro. Ale som spokojný so svojou formou a verím, že ďalšie príležitosti ešte prídu."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Marca Reefa (DS Sunweb)
"Cieľom bolo chrániť Wilca a šprintovať s Michaelom. Na poslednom okruhu balík explodoval a v balíku šesťdesiatich jazdcov sme ich mali päť. Wilco prišiel na pomoc na posledných troch kilometroch a  potom Soren potiahol Michaela v poslednom kilometri, ale Michael prepásol moment, traja jazdci vyštartovali zozadu a Michaelovi ostalo štvrté miesto. Sam je však teraz lídrom súťaže mladých."
 
 
Výsledky
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 3:50:09 60
2. GAVIRIA Fernando link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:00 25
3. HAAS Nathan Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00 10
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:00  
5. PADUN Mark Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
6. GASPAROTTO Enrico Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
7. BATTAGLIN Enrico Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00  
8. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:00  
9. VICHOT Arthur Groupama - FDJ 00:00  
10. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KÜNG Stefan BMC Racing Team link ikonka 4:10:24 10
2. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:03  
3. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:03  
4. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:03  
5. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:20  
6. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:23  
7. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:23  
8. OOMEN Sam Team Sunweb link ikonka 00:23  
9. GERRANS Simon link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:28  
10. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 00:30  
 
Zobraziť kompletné poradie
 

video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 138,6; 99,6; 60,6; 21,6 km - Herdern: dĺžka 1,8 km; sklon 7,6 %
 
Krátke preview etapy:
Aj druhý deň sa zdrží pelotón v meste Frauenfeld a tentoraz tu cyklisti absolvujú okruh s dĺžkou 39 kilometrov, po ktorom sa pôjde štyrikrát, a každé kolo obsahuje štyri kratšie stúpania. Najťažšie parametre dosahuje prémia Herdern a po nej sa pôjde ešte na jeden 4-percentný kopec. Jeho vrchol sa nachádza šestnásť kilometrov pred cieľom, po miernom klesaní bude záverečných šesťtisíc metrov úplne jednoduchých. Na tomto profile má pelotón veľkú šancu, že mu nikto neunikne a vo finále sa bude šprintovať. Rýchli pretekári si budú musieť postrážiť dve zákruty, ktoré sa nachádzajú v okolí posledného kilometra.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop