Švajčiarsko: Štvrtú etapu získal únik, balík ukrátil Juul-Jensen, Sagan štvrtý

12.6.2018, 12:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
4. 12.6. rovinata etapa ciel rovina Gansingen > Gstaad 189 km Juul-Jensen
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456789
 
etapa 4
profil etapy, 2180 nastúpaných metrov (© tourdesuisse.ch)
 
 
Na konci štvrtej etapy bolo pripravené doteraz najdlhšie stúpanie. Maximálny sklon však neprekročil šesť percent, preto sa mohli udržať v hlavnej skupine aj rýchli jazdci ako Michael Matthews, Sonny Colbrelli a hlavne Peter Sagan, ktorý si určite veril na rozhodujúci kopec druhej kategórie. Boli sme zvedaví, či Saanenmöser nebude motivovať aj vrchárov, aby si otestovali súperov pred zajtrajším dojazdom na vrchole stúpania.
 
Pred pelotónom sa usadila zaujímavá skupina a šiesti pretekári dúfali, že dostanú potrebnú voľnosť, aby mohli bojovať o etapový triumf. Christopher Juul-Jensen (Mitchelton–Scott), Silvan Dillier, Nans Peters (obaja Ag2r), Nathan Brown (EF Education), Mark Christian (Aqua Blue Sport) a Paul Ourselin (Direct Energie) si počas prvej hodiny vybudovali 6-minútový náskok, horskú prémiu získal Paul Ourselin. V priebehu etapy sa rozpršalo, jazdilo sa v podobných podmienkach ako včera.
 
Na čele pretekov predstavoval najväčšiu hrozbu pre žltý dres Silvan Dillier, ktorý v poradí strácal len 1:23. Domáci cyklista má dobrý ťah na bránu a v tom najlepšom svetle sme ho videli na Paríž - Roubaix, kde prišiel do cieľa spoločne s Petrom Saganom. V úniku mu robil spoločnosť jeden tímový kolega a aj ďalší kvalitný borec Juul-Jensen, ktorý včera predviedol, že jazdí v dobrej forme. Patričné skúsenosti má aj Nathan Brown, takže hlavný balík mal pred sebou odhodlanú partiu.
 
Tím BMC držal rozdiel medzi skupinami v okolí šiestich minút, v prvej časti etapy nebolo tempo vysoké. Dažďové prehánky postupne prestali. Americká zostava držala stabilnú rýchlosť, ale vpredu sa pohybovalo niekoľko veľmi dobrých tempárov, ktorí boli pre ňu statočnými súpermi. Čakalo sa, ktoré ďalšie zoskupenie bude ochotné kontrolovať utečencov, ale vzhľadom na záverečné stúpanie nechcel nikto odkryť karty takto skoro.
 
Etapa mala jednotvárny priebeh, na trati sa nenachádzali profilové prekážky, ktoré by prinútili jazdcov k väčšej aktivite. Preto všetci čakali len na zjavenie sa záverečného stúpania. Zmenu priniesol 75 kilometrov pred cieľom Quick-Step Floors, ktorý vyslal na čelo balíka svojich jazdcov. A nenechal sa zahanbiť ani Bora - hansgrohe, aj nemecká zostava začala stíhať vedúcu skupinu. Žeby sa schyľovalo k ďalšiemu súboju medzi Saganom a Gaviriom?
 
Tím BMC zostával pracovať v pelotóne, lebo ho ohrozovala pozícia Silvana Dilliera. V tom čase sa spustil na jazdcov silný lejak a trval veľmi dlho. Na čele pretekov sa nebojovalo o prvú šprintérsku prémiu, maximum bodov uchmatol Peters. V balíku sa ukazoval aj tím Dimension Data, v daždivých podmienkach sa jazdilo veľmi svižne. Napriek tomu, že v pelotóne stíhalo vedúcu skupinu niekoľko celkov, utečenci vzdorovali srdnato a svoj náskok nepúšťali ľahko. Jedným z jazdcov, ktorých úloha spočívala v chytení brejku, bol aj Juraj Sagan. Bora mala vpredu dvoch jazdcov a veľký záujem ovládnuť dnešnú etapu.
 
Na stúpanie Saanenmöser nabehla vedúca skupina s náskokom minútu a pol, ešte predtým si polepšil na rýchlostnej prémii Mark Christian. Motivovaný pelotón mal pred sebou ešte kus práce. Na kopci začal pracovať aj Sunweb pre Matthewsa, v úniku sa snažili najmä Peters a Juul-Jensen. Horskú prémiu dobyl Nans Peters, tesne za ním zostával Juul-Jensen a zvyšní utečenci už boli dobehnutí. Hlavná skupina strácala dvadsať sekúnd, aktívne v nej pôsobil aj Bora - hansgrohe
     
Do cieľa viedol už len mokrý a upršaný zjazd, v balíku zostávali očakávané mená s rýchlou koncovkou, vrátane Petra Sagana. Na čele pretekov však odvážne klesal Juul-Jensen a dánsky jazdec zacítil šancu na etapový triumf. Pelotón stratil pred páskou potrebnú razanciu a Christopher Juul-Jensen sa presadil v štvrtej etape. Peters bol chytený a v špurte o druhé miesto bol najrýchlejší Michael Matthews, Peter Sagan obsadil štvrté miesto. Do špurtu sa zapojil aj Yves Lampaert, ktorý sa dostal pred nášho cyklistu.
 
 
sagan 18 suisse cierny bohfb
Peter Sagan už v drese lídra bodovačky (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Štvrtá etapa sadla úniku, ale nebolo to preto, že by pelotón nemal záujem bojovať o výhru. Na čele pretekov sa zišla dobrá skupina, ktorá bojovala počas celého dňa a udržala si potrebný náskok pred rozhodujúcim kopcom. V klesaní to využil Christopher Juul-Jensen. Dánskemu cyklistovi zostalo dostatok síl, aby nechal za sebou hlavnú skupinu so všetkými favoritmi na etapový triumf. Po ťažkom Gire bol odmenený prvým triumfom v ročníku. 
 
V druhej časti etapy sledovali kvalitnú vedúcu skupinu Quick-Step Floors, Bora - hansgrohe a na kľúčovom kopci sa pridal aj Sunweb, ale všetky tieto celky vyšli naprázdno. V súboji o druhé miesto mal najviac energie Michael Matthews, ktorý odsunul za seba Yvesa Lampaerta. Belgický jazdec bol dnes koncovým pretekárom Quick-Stepu.
 
Peter Sagan sa na pódiu neobjavil, pred páskou otvoril špurt o čosi skôr a dostali sa pred neho dvaja súperi z pelotónu. Jeho kolegovia sa mu opäť snažili pomáhať v priebehu celého dňa. Najskôr sa snažili chytiť vedúcu skupinu a na stúpaní Saanenmöser sledovali prípadné pohyby. Napokon sa musel uspokojiť so štvrtým miestom, ale tento výsledok mu zaručil vedúcu priečku v bodovacej súťaži. Juraj Sagan si svoje odkrútil pri kontrole úniku, vo svojej tradičnej pozícii.
 
Ani dnešná etapa nepriniesla zmeny v priebežnej klasifikácii, ale zajtra sa bude finišovať na cieľovom kopci, čo musí motivovať všetkých vrchárov, aby si polepšili v GC.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Christophera Juul-Jensena (víťaz)
"Keď sme sa dostali na záverečný kopec, začali sme veriť, že to môžeme udržať až do cieľa. Dostal som vtedy potrebný impulz. Na Gire som skončil s dobrou formou. Keď na vrchole zaútočil Peters, držal som sa tesne za ním. Mal som ho na dohľad, a keď išiel v zjazde o čosi opatrnejšie ako ja, okamžite som sa dostal pred neho. Nechcel som váhať. Finálne tri kilometre boli veľmi ťažké, ale zároveň som sa cítil fantasticky."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (4. miesto)
"Bola to ťažká etapa sama o sebe a dážď z nej urobil ešte náročnejšiu previerku. Na záverečnom kopci som sa cítil dobre, mal som dobré nohy, ale Juul-Jensen dokázal využiť svoju výhodu a vyhrať. Opäť musím poďakovať mojim kolegom, znovu odviedli skvelú prácu a vďaka nim som získal dres pre lídra bodovacej súťaže."
 
 
Výsledky
1. JUUL-JENSEN Christopher Mitchelton - Scott link ikonka 4:35:56 60
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:08 25
3. LAMPAERT Yves Quick-Step Floors link ikonka 00:08 10
4. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:08  
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:08  
6. CORT NIELSEN Magnus Astana Pro Team link ikonka 00:08  
7. BATTAGLIN Enrico Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:08  
8. ALBASINI Michael Mitchelton - Scott link ikonka 00:08  
9. LAMBRECHT Bjorg Lotto Soudal link ikonka 00:08  
10. GONCALVES José Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:08  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KÜNG Stefan BMC Racing Team link ikonka 13:26:19 10
2. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:03  
3. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:03  
4. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:03  
5. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:16  
6. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:17  
7. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:23  
8. OOMEN Sam Team Sunweb link ikonka 00:23  
9. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 00:30  
10. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 00:30  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 22
2. WATSON Calvin Aqua Blue Sport 19
3. GAVIRIA Fernando link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 16
4. JUUL-JENSEN Christopher Mitchelton - Scott link ikonka 15
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 14
6. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 12
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále etapy
 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 156,4 km - Staffelegg: dĺžka 1,3 km; sklon 7,6 %
2 20 9,6 km - Saanenmöser: dĺžka 7,2 km; sklon 4,6 %
 
 
Krátke preview etapy:
Hlavným motívom etapy bude stúpanie Saanenmöser. Celý deň bude len vyčkávaním na túto prekážku, inak profil štvrtej etapy neobsahuje vyzývavé momenty. Záverečný kopec je síce dlhý sedem kilometrov, ale priemerný sklon nedosahuje náročné hodnoty a maximálne sa zdvihne na šesť percent, aj to v jeho prvej časti, takže veľkú selekciu nespôsobí. Saanenmöser vrcholí desať kilometrov pred páskou a až na jeho sklonoch sa dozvieme, či sú vhodné na útok, pretože cez takýto kopec môže prejsť balík v početnom zložení a o etapový triumf tak môžu bojovať aj odolní, rýchli jazdci.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop