Švajčiarsko: Quintana vyhral po dlhom útoku na cieľovom kopci, Porte ubránil žltý dres

15.6.2018, 12:10 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
7. 15.6. rovinata etapa ciel rovina Eschenbach > Arosa 170 km Quintana
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456789
 
etapa 7
profil etapy, 2923 nastúpaných metrov (© tourdesuisse.ch)
 
 
Najťažší dojazd na podujatí mal rozprúdiť súboj o celkový triumf pred nedeľňajšou časovkou. Stúpanie Arosa obsahovalo ťažké gradienty len tesne pred vrcholom, preto sme boli zvedaví, či niekto dokáže ohroziť líderskú pozíciu Richie Porteho, ktorý včera ponúkol perfektný útočný predkrm. Aktivita sa čakala najmä od tímu Movistar.
 
Aj dnes bol veľký záujem o vytvorenie vedúcej skupiny a toto želanie si splnilo až dvadsaťdeväť cyklistov. Záujem dobyť druhú horskú etapu mali Goncalves (Kaťuša), Avermaet (BMC), Albasini (Mitchelton), Geschke, Matthews (obaja Sunweb), Dillier, Gautier, Bidard (všetci Ag2r), Gatto, Kangert (obaja Astana), Gorka Izagirre, Mark Padun (obaja Bahrain Merida), Mühlberger (Bora-hansgrohe), Bernard (Trek), De La Parte (Movistar), Lampaert (Quick Step Floors), Anton (Dimension Data), Dombrowski (EF Education), Battaglin, Bouwman (obaja Lotto-Jumbo), Henao, Stannard (obaja Sky), Polanc (UAE Emirates), Denifl, Christian, Dunbar (všetci Aqua Blue Sport), Calmejane, Sicard a Taaramae (všetci Direct Energie).
 
Vedúcu skupinu však ohrozovala prítomnosť Tanela Kangerta. Estónsky borec strácal v poradí len dve minúty, takže tím BMC nemohol poskytnúť brejku úplnú voľnosť. Americká zostava držala rozdiel medzi skupinami v okolí troch minút. Bolo zaujímavé, že do úniku sa dostal aj Greg van Avermaet, ktorý tak nepracoval v balíku pre Porteho, ale pohyboval sa na čele pretekov. Vo vedúcej skupine nesmel chýbať líder vrchárskej súťaže Mark Christian a britský pretekár aj vyhral prvú horskú prémiu.
 
Aj Movistar cítil nebezpečie zo strany Tanela Kangerta, preto začal pracovať na stíhaní utečencov. Na rovinatom úseku pred cieľovým kopcom sa išlo svižne, ale strata balíka neklesala výrazným spôsobom, lebo početná vedúca skupina dobre spolupracovala a pred záverečným kopcom si chcela vybudovať čo najväčší náskok. V tomto súboji mal predsa len navrch hlavný balík. Prvú rýchlostnú prémiu uchmatol Michael Matthews, a potom využil aj druhú takúto ponuku.
 
Na začiatku cieľového kopca sa znížila strata pelotónu na dve minúty a stúpanie okamžite delilo únik. Hneď skraja sa objavila trošku náročnejšia pasáž, čo využil Nairo Quitnana a nastúpil. Jeho aktivita dostala do pozoru celý pelotón a chvíľu trvalo, kým sa ostatní favoriti zorientovali, ale ku kolumbijskému jazdcovi sa pridali iba Porte, Fuglsang a Kruijswijk.
 
No Quintana bol veľmi motivovaný a po ďalšom ataku opäť vyrazil sám dopredu. Za ním sa vytvorila menšia skupinka favoritov - Špilak, Garderen, Porte, Kelderman, Oomen, Fuglsang, Mollema, Kruijswijk, Landa, Mas. V úniku mal najviac energie Joe Dombrowski, ktorý takisto jazdil osamote. Na Quintanu čakal vpredu jeho kolega De la Parte z pôvodného úniku, ktorý mu mal pomôcť na jednoduchších úsekoch cieľového kopca, ale do cieľa zostávalo veľa kilometrov a ostatní favoriti jazdili organizovane. Uvedomovali si Quintanovu hrozbu. Kolumbijský cyklista sa dokázal dostať do skupiny utečencov, ktorá stíhala vedúceho Dombrowskeho, a dvadsať kilometrov pred páskou získal na Porteho a spol. tridsať sekúnd. 
 
Dombrowski bol napokon chytený Quintanovou partiou, a potom sa odohrával súboj na zvlnenom teréne medzi vedúcou skupinou a ostatnými favoritmi. Quintana nedostával pomoc od ostatných jazdcov a potreboval sa dostať čo najskôr na záverečné ťažké sklony. Druhú skupinu ťahal Avermaet, ktorý bol ideálnym pomocníkom pre Porteho na takomto zvlnenom teréne. Jeho účasť v brejku sa ukázala ako správne rozhodnutie.
 
Na finálnej prudkej pasáži okamžite atakoval Porte, nikto nebol schopný nasledovať jeho akceleráciu a približoval sa ku Quintanovi. Ten sa osamostatnil na čele pretekov tri kilometre pred cieľom, dlho mu sekundoval Mühlberger. Výborne išiel aj Fuglsang, ktorý dobehol Porteho, a spoločne sa snažili chytiť jazdca tímu Movistar.
 
Quintana si však udržiaval 20-sekundový náskok a napokon aj vyhral etapu a presne toľko stratili v cieli Porte s Fuglsangom. Potom preťali pásku Mühlberger, Kelderman, Mas a Anton, cieľový kopec úplne rozbil hlavnú skupinu. 
  
Najťažší dojazd na podujatí predčil očakávania. Postaral sa o to Nairo Quintana, ktorý zvolil jediný možný spôsob, ako dostať súperov pod tlak a získať na nich zaujímavé rozdiely - atakom z veľkej vzdialenosti. Hneď po jeho aktivite sa robila hlavná skupina a najväčší favoriti museli ísť za svoje takmer tridsať kilometrov pred cieľom.
 
Nairo Quintana tak vyhral ťažkú etapu po agresívnom výkone a túto výhru si úplne zaslúžil, lebo väčšinu cieľového kopca si musel odpracovať sám. Po tomto predstavení nikto nemôže pochybovať, či bude dostatočne pripravený na TdF. Okrem prvého víťazstva v ročníku si aj výrazne polepšil v klasifikácii a urobil rozhodný krok na celkové pódium. Síce nevyzliekol zo žltého Richie Porteho, ten bude mať oproti nemu navrch v ITT, ale výraznejšie odsunul za seba Keldermana a všetkých ďalších nebezpečných jazdcov, ktorí sú silní v časovke. 
 
Vedúcu pozíciu veľmi dobre bránil Richie Porte a austrálsky jazdec musí za túto úspešnú misiu poďakovať svojim kolegom, pretože na cieľovom kopci sa musel vystrčiť dopredu iba v samotnom závere. Tam síce nechytil Quintanu, obaja absolvovali posledné kilometre približne v rovnakom čase, ale zbavil sa obávaného Keldermana a získal na neho pekný čas. Pred časovkou má všetky tromfy v rukách, aby sa stal celkovým víťazom.
 
Vo finále etapy sa vytiahol Jakob Fuglsang, ktorý potreboval presne takýto náročný vývoj, a aj on ponúkol špičkovú vrchársku formu. Wilco Kelderman statočne obraňoval pódium, dobre vie, že v kopcoch nebude nikdy taký svižný ako Porte či Quintana. Má však výbornú časovku, preto sa bude chcieť dostať na druhé miesto v GC. Finále výborne zvládol Enric Mas, ktorý tak v poradí neťaží len z výsledku Quick-Stepu v TTT.
 
V klasifikácii si pomohli Landa, Kruijswijk a Mollema, po Gire ukazuje stále dobré nohy mladý Oomen. Dnešná etapa vôbec nevyšla Ionovi Izagirremu, ktorého pohodu narušila agresívna jazda, a z priebežného siedmeho miesta v GC a šance na stupne víťazov vypadol z elitnej spoločnosti. Výraznejšie stratil aj Diego Ulissi
 
Peter Sagan spolu s bratom stratili v cieli pol hodiny a svetový šampión aj čierny dres, ktorý v dnešnom úniku vybojoval Michael Matthews. Austrálsky jazdec vedie o dva body.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Naira Quintanu (víťaz)
"V druhej časti stúpania som počul, že sa ku mne približuje skupina favoritov a že sú pomerne blízko, ale chcel som si udržať vysoké tempo až do cieľa. Podarilo sa mi to, aj keď neboli vytvorené veľké rozdiely. Je dobré vedieť, že som v dobrej forme pred najdôležitejšími pretekmi sezóny. A to upokojí mňa a aj celý tím."
        
 
Výsledky
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 4:01:39 60
2. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:22 25
3. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:22 10
4. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 00:38  
5. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:38  
6. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 00:38  
7. ANTON Igor Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:38  
8. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:50  
9. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 00:50  
10. OOMEN Sam Team Sunweb link ikonka 00:59  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 26:06:10 10
2. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:17  
3. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:52  
4. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 00:53  
5. OOMEN Sam Team Sunweb link ikonka 01:13  
6. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 01:28  
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 01:31  
8. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:37  
9. SPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:48  
10. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 02:26  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 24
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 22
3. WATSON Calvin Aqua Blue Sport 19
4. IZAGIRRE Gorka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 18
5. GAVIRIA Fernando link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 16
6. JUUL-JENSEN Christopher Mitchelton - Scott link ikonka 15
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 145,4 km - Lichtensteig: dĺžka 3,4 km; sklon 6,7 %
hc 20ciel Cieľ - Arosa: dĺžka 27,5 km; sklon 4,1 %
 
 
Krátke preview etapy:
Poslednou vrchárskou skúškou na podujatí bude cesta do obľúbeného lyžiarskeho strediska Arosa. Úvodných šesťdesiat kilometrov sa odohrá na zvlnenom teréne s jednou horskou prémiou, potom sa situácia výrazne upokojí a všetci sa môžu koncentrovať len na záverečný kopec. Stúpanie Arosa je veľmi nepravidelnou prekážkou. Úvodných desať kilometrov sa zdvihne na necelých šesť percent, potom bude nasledovať takmer rovnako dlhá časť s miernym sklonom do troch percent. Tesne pred cieľom sa dostanú jazdci na najťažší úsek, tritisíc metrov tu vyskočí až na desať percent, no posledné dva kilometre sú opäť veľmi jednoduché. Na tomto kopci sa budú musieť vrchári poriadne snažiť, aby vytvorili veľké rozdiely.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop