Švajčiarsko: Záverečný šprint na podujatí získal Démare, Sagan skončil na štvrtej priečke

16.6.2018, 12:45 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
8. 16.6. rovinata etapa ciel rovina Bellinzona > Bellinzona 123 km Démare
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456789
 
etapa 8
profil etapy, 1045 nastúpaných metrov (© tourdesuisse.ch)
 
 
Predposledná etapa ponúkla jasný scenár, na podujatí sa mali predviesť ešte raz najrýchlejší borci. Dobrá šprintérska konkurencia trpezlivo čakala na svoju ďalšiu šancu, preto sme sa mohli tešiť na zaujímavé finále. Dnešnú previerku okorenila aj bitka o výhru v bodovacej súťaži. Hlavnými konkurentmi boli Michael Matthews s Petrom Saganom a do čierneho sa mohol dostať aj Fernando Gaviria.
 
S vytvorením úniku neboli žiadne problémy. Štvorica Eddie Dunbar (Aqua Blue Sport), Willie Smit (Kaťuša-Alpecin), Nathan Brown (EF Education) a Paul Ourselin (Direct Energie) odskočila veľmi rýchlo od balíka a snažila sa vytvoriť si čo najväčší náskok. Na čele pretekov jazdili osvedčené zostavy, ktoré sme videli v mnohých únikoch tohtoročnej edície. Na pomerne krátkom okruhu prebiehala etapa vo svižnom tempe, vedúca skupina dostala k dobru len minútu a pol. Od začiatku chceli mať všetko pod kontrolou Lotto - Soudal, Bora - hansgrohe a Quick-Step Floors
 
Utečenci dokázali mierne navýšiť svoj náskok, ale ten nepresiahol dve minúty. Okrem motivovaných šprintérskych celkov im situáciu nezľahčoval ani protivietor. Priemerná rýchlosť úvodnej hodiny sa vyšplhala takmer na 44 kilometrov za hodinu. V slnečnom počasí nestriehli na jazdcov žiadne nástrahy na pripravenom okruhu, preto sa nasadilo dobré tempo hneď od štartu.
 
Okrem troch spomínaných tímov pracoval v balíku aj FDJ, Arnaud Démare chcel vylepšiť svoje doterajšie nepriaznivé účinkovanie na podujatí. V Bora - hansgrohe plnil úlohu pri kontrole brejku Juraj Sagan. Na prvej šprintérskej prémii bol úspešný Willie Smit, únik držal náskok minútu a pol. Juhoafrický jazdec získal aj druhú prémiu, balík bol už bližšie k vedúcej skupine.
 
Do záverečného kola nabehli utečenci už iba s polminútovým náskokom, šprintérske zoskupenia nič nepodceňovali. Vedúca štvorica bojovala o každú jednu sekundu náskoku, posledné kilometre sa odohrávali vo vysokom tempe. Willie Smit stihol ešte ukoristiť aj tretiu šprintérsku prémiu. Vpredu vydržali najdlhšie trápiť pelotón Smit s Dunbarom, ktorí boli chytení len šesť kilometrov pred páskou.
 
Finále bolo technickou záležitosťou a pred páskou bola veľmi dôležitá pozičná jazda, čo zvládol najlepšie Arnaud Démare. Peter Sagan obsadil štvrté miesto, dostali sa pred neho aj Fernando Gaviria a Alexander Kristoff.
 
 
suisse 18 etapa 8 spurt bohfb
Špurt etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Uvedení štyria šprintéri sa pohybovali na čele pretekov a rozdali si to o etapový triumf. Tesne pred páskou sa pohybovali domestici tímov FDJ a Quick-Step Floors, a to bolo rozhodujúce, lebo Démare a Gaviria vybehli z poslednej miernej zákruty na vedúcich priečkach a bojovali o titul. Tento súboj a celú etapu si podmanil Arnaud Démare po svojom jasne najlepšom výkone na tomto podujatí. Celý tím FDJ predviedol počas celého dňa motivovaný výkon, a keď poskytol dobrú podporu svojmu lídrovi aj v samotnom závere, všetci členovia francúzskej zostavy museli byť veľmi spokojní.
 
Fernando Gaviria napokon nezískal vo Švajčiarsku etapový triumf, tri druhé miesta ho môžu trošku frustrovať. Na konci pretekov našiel formu aj Alexander Kristoff, ktorý ustál záverečnú pozičnú bitku a aspoň v jednej etape sa dostal na stupne víťazov. Spolu s Petrom Saganom však nechali vo finále vedúcej dvojici príliš veľký priestor, čo sa muselo prejaviť vo výsledkovej listine. 
 
Svetový šampión sa snažil tlačiť na zadné koleso Fernanda Gaviriu, ktorý mal pred páskou pri sebe ešte kolegov, ale posledná zákruta mu prekazila šancu na etapovú výhru. Keď začal šprintovať, Démare s Gaviriom už mali vybudovaný príliš veľký náskok. Z jeho pohľadu bol dôležitý aj výsledok Michaela Matthewsa kvôli čiernemu dresu, a keďže austrálsky jazdec nezískal v cieli žiadne body, Peter Sagan sa stal víťazom bodovacej súťaže. V konečnom meradle bol lepší o dva body. Juraj Sagan stratil v cieli necelých päť minút a znovu sa zviditeľňoval väčšinu dňa prácou na čele pelotónu.
 
V celkovom poradí nenastali žiadne zmeny a v zajtrajšej časovke sa rozhodne, akú definitívnu podobu dostane klasifikácia. 
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Arnauda Démara (víťaz)
"Podľa mňa je toto jediný skutočný šprint Tour de Suisse a som rád, že som ho vyhral ja. Tím pre mňa veľa urobil. Som veľmi spokojný."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (bodovací dres)
"Robili sme všetko, čo sa dalo. Znovu, moji kolegovia boli fantastickí a celý deň tvrdo ťahali pelotón, aby mali preteky pod kontrolou. V šprinte som skončil štvrtý a samozrejme, že víťazstvo by bolo pekné, ale bolo to priťažké. Často sú tieto šprinty zložitejšie, než sa zdajú. Som spokojný so svojou terajšou formou a budem ďalej tvrdo pracovať na nasledujúce preteky."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Enrica Poitschkeho (DS Bora)
"Dnes sme šli na Petra. Od začiatku chlapci pracovali skvele, mali všetko pod kontrolou a ujistili sa, že Petra bezpečne dovedú do dobrej pozície na očakávaný špurt balíku. Dobre sme kontrolovali aj únik, nedovolili sme im väčší náskok a aj náš vláčik bol fajn. Peter bol dnes silný, no Démare mal náskok, ktorý sa ťažko dobiehal. Celkovo sme spokojní s formou našich jazdcov po ôsmich etapách vo Švajčiarsku a tešíme sa na Tour de France."
 
 
Výsledky
1. DÉMARE Arnaud link ikonka Groupama - FDJ 2:41:07 60
2. GAVIRIA Fernando link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:00 25
3. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 10
4. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
5. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
6. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
7. VAN RENSBURG Reinardt Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
8. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
9. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00  
10. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 28:47:17 10
2. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:17  
3. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:52  
4. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 00:53  
5. OOMEN Sam Team Sunweb link ikonka 01:13  
6. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 01:28  
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 01:31  
8. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:37  
9. SPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:48  
10. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 02:26  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 26
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 24
3. GAVIRIA Fernando link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 24
4. SMIT Willie Kaťuša - Alpecin link ikonka 21
5. WATSON Calvin Aqua Blue Sport 19
6. IZAGIRRE Gorka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 18
 
 
video v clanku ikonka ciernaZáverečný šprint etapy
 
 
Krátke preview etapy:
Najľahšia etapa na pretekoch sa odohrá v meste Bellinzona a na pretekárov čaká šesť okruhov dlhých dvadsať kilometrov. Profil je zvlnený s niekoľkými krátkymi výstupmi, ale tie nebudú predstavovať problém pre rýchlych jazdcov. Pred cieľom sa nachádza niekoľko zákrut, tá posledná z nich len pár stoviek metrov pred páskou. Preto musia byť šprintéri vo finále pozorní.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop