Švajčiarsko: Küng vyhral ITT, Porte klasifikáciu, Sagana vystrašil v bodovačke Matthews

17.6.2018, 12:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
9. 17.6. rovinata etapa ciel rovina Bellinzona > Bellinzona 34,1 km Küng
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456789
 
etapa 9
profil etapy, 279 nastúpaných metrov (© tourdesuisse.ch)
 
 
V záverečnej etape mal spečatiť celkový titul Richie Porte a dobrý výkon v jazde proti chronometru sa očakával aj od jeho kolegov Stefana Künga  a Tejay van Garderena. Wilco Kelderman  mal pred sebou v poradí Naira Quintanu a veril si, že dokáže zmazať svoje 35-sekundové manko.
 
Medzi prvými štartujúcimi dominoval Maciej Bodnar, jazdec tímu Bora - hansgrohe prekonal trasu za 40:16 a jasne pokoril všetkých doterajších štartujúcich. Poľský pretekár zrýchlil v druhej časti časovky, keď dosiahol najlepší čas aj na druhom meranom úseku, a pre Petra Sagana bolo veľmi dobrou správou, že jeho dôležitý pomocník sa dostal pred TdF do výbornej formy. Juraj Sagan stratil na svojho spolujazdca 3:19, ale patril k tomu lepšiemu v prvej časti štartového poľa. Navlas rovnaký výsledok dosiahol aj Daniel Oss.
 
O Bodnarovom výbornom výkone svedčila skutočnosť, že druhý v priebežnom meradle De Marchi (BMC) za ním zaostal 1:05. Potom sa nachádzali v poradí Koning (Aqua Blue Sport) a Phinney (EF Education). 
 
Potom sa vydal na trať aj Peter Sagan a na prvom meranom úseku (9 km) bol o sedem sekúnd pomalší ako jeho brat. Na druhom medzičase (20 km) sa zvýšil rozdiel medzi nimi na dvadsať sekúnd v prospech Juraja. Svetový šampión svoje tempo nestupňoval, práve naopak, a v cieli svietil pri jeho mene výsledok 44:54, čiže na Bodnara stratil 4:44.
 
Na výkon poľského pretekára si trúfali Cameron Meyer (Mitchelton-Scott) a Nikias Arndt (Sunweb), ktorí boli od neho rýchlejší na druhom medzičase, ale vysoká výkonnosť im nevydržala až do cieľa. Austrálsky borec tam stratil jedenásť sekúnd, Arndt zaknihoval manko osemnásť sekúnd. Bodnara zosadil z trónu až Sören Kragh Andersen (Sunweb), ktorý prekonal trasu za 40:03. Aj 23-ročný dánsky jazdec si dobre rozložil sily a najlepšie si viedol v druhej časti časovky.
 
Výborný výkon podal aj ďalší zástupca Sunwebu, Michael Matthews dosiahol len o pár desatín sekundy pomalší čas ako Bodnar a po perfektnej časovke sa zaradil na priebežné tretie miesto. Austrálsky jazdec potreboval skončiť na štvrtej priečke, ak chcel získal čierny dres. 
 
Atak na vedúcu pozíciu predviedol Tejay van Garderen (BMC), ale americký pretekár stratil v cieli štyri sekundu, a musel sa uspokojiť s priebežným druhým miestom. Potom však priletel do cieľa jeho kolega Stefan Küng a domáci cyklista predviedol najlepší výkon. Výsledok 39:14 zniesol tie najvyššie kritériá, švajčiarsky časovkársky šampión sa ukázal vo vynikajúcej forme.
 
Ako posledná sa objavili na trati traja najlepší jazdci v poradí. Kelderman a Porte začali pomalšie a obaja strácali na prvom medzičase 23 sekúnd na Arndta, ktorý tu bol dnes najrýchlejší. Quintana bol od nich ešte o trinásť sekúnd pomalší. Po druhom meranom úseku Kelderman ešte nezískal na Quintanu potrebné sekundy, ale už mu nechýbalo veľa. Obaja si však museli dať pozor na výborného Fuglsanga, ktorý mal naozaj skvelé nohy, a ak by mu vydržal ťah až do cieľa, mohol sa dostať aj na konečné stupne víťazov. Porte začal v druhej časti  zrýchľovať.
 
Fuglsang vydržal až do cieľa a v konečnom poradí sa mu podarilo prekonať aj Keldermana, čo bolo prekvapujúce. Holandský jazdec čakal na výkon Quintanu a ten sa takisto vyžmýkal k tomu najlepšiemu, čo dokáže, pretože na svojho hlavného konkurenta stratil len 26 sekúnd. Takže Kelderman sa nedostal pred neho a navyše stratil tretie miesto v GC, kde ho nahradil Fuglsang. Richie Porte bez problémov obhájil pozíciu na čele pretekov a stal sa celkovým víťazom. 
 
Stefan Küng po výhre v TTT ovládol aj individuálnu časovku, v druhej časti ročníka sa dostal do skvelej formy. A keď k tomu pridáme, že štyri dni nosil dres pre lídra pretekov, má za sebou veľmi úspešné podujatie. Na druhej priečke skončil talentovaný Sören Kragh Andersen, ktorý je veľkým prísľubom pre budúcnosť, a výborný výkon ponúkol aj Tejay van Garderen. Americký cyklista nadviazal na svoje výsledky z Kalifornie, čo musí byť povzbudzujúce nielen pre neho samotného, ale aj tím BMC. Medzi najlepšími sa objavil aj Maciej Bodnar, poľský cyklista si stále udržuje výborné tempárske schopnosti.

Vynikajúci výkon predviedol aj Michael Matthews a len potvrdil svoju všestrannosť, keď dokázal na takejto trase obsadiť piate miesto. Z hľadiska bodovacej súťaže mu to však nepomohlo, lebo za toto umiestnenie zobral dva body, čím len vyrovnal súčet Petra Sagana. Svetový šampión však vyhral jednu etapu, a to bol rozhodujúci moment pre jeho obhajobu výhry v bodovacej súťaži.
 
Richie Porte si už nenechal vziať úspech v klasifikácii a pri premiére na Okolo Švajčiarska sa tešil z celkovej výhry. Pred TdF potreboval presne takýto výsledok, takže sa môžeme tešiť, ako jeho prítomnosť okorení najväčšie cyklistické podujatie na svete. Po perfektnom výkone v časovke sa posunul na druhé miesto v GC Jakob Fuglsang, dánsky jazdec patril medzi najväčšie prekvapenia záverečného dňa. A keďže bol výborný aj v kopcoch, švajčiarske preteky musí opustiť s vysokým sebavedomým.
 
Vzhľadom na dve časovky a nie veľmi náročné kopce je tretie miesto Naira Quintanu veľmi dobrým rezultátom, kolumbijský borec potešil aj bojovným predstavením v dnešnej jazde proti chronometru. Záver pretekov nezvládol Wilco Kelderman, ktorý namiesto útoku na druhú priečku klesol na piate miesto v poradí. Po dlhom súťažnom výpadku bola dnešná intenzívna etapa nad jeho sily. Na pretekoch si výborne počínal mladý Enric Mas, po ITT si vylepšili pozíciu v klasifikácii Špilak, Ulissi a Vichot. Naopak, v časovke sa nedarilo Landovi a Mollemovi, ktorí vypadli z Top 10.
 
Juraj Sagan predviedol v ITT lepší výkon ako jeho brat Peter. Svetový šampión aj tak získal čierny dres, aj keď Michael Matthews mu bol veľmi vyrovnaným súperom.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Stefana Künga (víťaz etapy)
"Som spokojný so svojím tempom v časovke, bolo to obtiažne, ale šetril som si niečo aj na koniec. Nie je nič lepšie, než vyhrať časovku na domácich pretekoch vo švajčiarskom drese národného šampióna v časovke. Tieto preteky nemohli pre náš tím dopadnúť lepšie, vyhrali sme úvodnú tímovú časovku a celý čas sme šli na Richieho v GC. Čo sa týka celkového tímového úspechu, asi zaúradovalo aj to, že hoci s nami Andy nemohol prežívať tieto momenty, ostal v našich srdciach po celú dobu pretekov."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Richieho Porta (víťaz pretekov)
"Toto je asi moje najväčšie víťazstvo v kariére. Je mi o to milšie, že sme sem prišli po úmrtí Andyho Rihsa a vyhrali jeho domovskú Tour. Toto víťazstvo mu teda venujem. Pred Tour de France je dobré znamenie, že som tu vyhral. Ale ešte stále nemám top formu. Tím pracoval úžasne, prežili sme fantastický týždeň. Pred týmito pretekmi som po Romandii už nepretekal, bol som len jeden deň s novonarodeným synom, takže sa teším domov."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jakoba Fuglsanga (2. miesto v GC)
"Je to skvelý výsledok, dodal mi sebavedomie. Minulý rok som vyhral Critérium du Dauphiné a tento rok som druhý vo Švajčiarsku. Zrejme som na správnej ceste. Do dnešnej časovky som dal všetko a vyšlo to dokonale. Pracoval som na svojich časovkách a drina sa mi vypláca. Od nie veľmi dobrej úvodnej časovky sme sa ako tím zlepšovali a pódium je pre nás pekná odmena."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Naira Quintanu (3. miesto v GC)
"Človek od seba vždy očakáva viac, ale viedli sme si celkom dobre. Očividne je to disciplína, na ktorej musím pracovať po celý zvyšok kariéry. GC pódium je uspokojivý výsledok. Najdôležitejšie je, že som sa celých deväť dní cítil dobre, na preteky som vkročil správnou nohou, nadobudol som veľa sebavedomia a dobre som pracoval s tímovými kolegami. Celý čas tu sme mysleli na Tour de France a upevnilo to tímovú morálku. Pred odjazdom do Francúzska tak nesmieme prestať krútiť nohami a tvrdo trénovať."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sørena Kragha Andersena (2. miesto v etape)
"Radujem sa z môjho výkonu a z toho, s akým rozpoložením som do časovky šiel. Bol som zrelaxovaný a veril som v svoj plán. To, že som duhý, je len bonus. Je to dobrý ukazovateľ toho, kde som a akú mám formu."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Macieja Bodnara (4. miesto v etape)
"Som šťastný z výsledku, cítim, že nohy mi sillnejú. Bola to pekná časovka s okruhom, ktorý sa mi páčil. V prvej časti som jazdil trochu konzervatívne, ale v druhej som už pridal. Stále tvrdo pracujem na dobrej forme do Tour de France, ale najskôr budem súťažiť na majstrovstvách Poľska v piatok."
  
  
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Enrica Poitschkeho (DS Bora)
"Celkovo môžeme byť spokojní s našimi výsledkami a výkonmi na Okolo Švajčiarska. Šli sme sem s cieľom vyhrať etapu, čo sa nám s Petrom podarilo a bol veľmi blízko k ďalším víťazstvám aj v ostatných etapách. Dnes zajazdil Bodnar silnú časovku, vzal štvrté miesto a pokoril niekoľko top špecialistov. Gregor Muhlberger predviedol v horách solídny výkon, tím pracoval veľmi dobre a kohézne. Nepodarilo sa nám dosiahnuť cieľ Top 10 s Patrickom Konradom, ale nie je to problém. Prišiel z veľmi ťažkého Gira, kde prispel k viacerým tímovým úspechom, takže nebol v top forme. Sme pripravení na Tour de France a tešíme sa."
 
 
Výsledky
1. KÜNG Stefan BMC Racing Team link ikonka 39:44 60
2. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb link ikonka 00:19 25
3. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:23 10
4. BODNAR Maciej BORA - hansgrohe link ikonka 00:26  
5. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:26  
6. SIVAKOV Pavel Team Sky link ikonka 00:37  
7. MEYER Cameron Mitchelton - Scott link ikonka 00:37  
8. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:38  
9. ARNDT Nikias Team Sunweb link ikonka 00:44  
10. OLIVEIRA Nelson Movistar Team link ikonka 00:46  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Konečné poradie pretekov
1. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 29:28:05  
2. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 01:02  
3. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 01:12  
4. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 01:20  
5. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:21  
6. SPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:47  
7. OOMEN Sam Team Sunweb link ikonka 01:52  
8. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:59  
9. ULISSI Diego link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 02:27  
10. VICHOT Arthur Groupama - FDJ 02:41  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Konečné poradie bodovacej súťaže
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 26
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 26
3. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb link ikonka 21
4. SMIT Willie Kaťuša - Alpecin link ikonka 21
5. WATSON Calvin Aqua Blue Sport 19
6. KÜNG Stefan BMC Racing Team link ikonka 18
 
 
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Časovka jednotlivcov je tradičnou súčasťou švajčiarskeho podujatia. Tentoraz nebude obsahovať výstupy a zaujme svojou dĺžkou. Dlhé a rýchle pasáže nie sú spomaľované žiadnymi stúpaniami, ani technickými pasážami, svoje kvality tu predvedú v plnej paráde špecialisti na túto disciplínu. Z hľadiska celkovej klasifikácie to znamená, že navrch budú mať univerzálni jazdci s dobrými tempárskymi schopnosťami. Pripravených tridsaťštyri kilometrov má potenciál na vytvorenie najväčších rozdielov v tohtoročnej edícii.                             
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop