Slovinsko: Rogličovi patrila aj časovka, v domovine vyhral demonštratívnym spôsobom

17.6.2018, 11:30 | Preteky vo svete | Janoťák, Timko, Pivarči
1. 13.6. rovinata etapa ciel rovina Lendava > Murska Sobota 159 km Consonni
2. 14.6. zvlnena etapa ciel rovina Maribor > Rogaška Slatina 153 km Groenewegen
3. 15.6. rovinata etapa ciel rovina Slovenske Konjice > Celje 176 km Urán
4. 16.6. rovinata etapa ciel rovina Ľubľana > Kamnik 155 km Roglič
5. 17.6. rovinata etapa ciel rovina Trebnje > Novo Mesto 21,5 km Roglič
 
 
clovek ikona 24pxDukla Banská Bystrica na týchto pretekoch (DS: Martin Fraňo) 
78xMarek Canecky 78xMartin Haring 78xMartin Mahdar 78xAndi Cully 78xJuraj Bellan 78xSamuel Oros 78xMartin Vlcak
 
 
1. 13.6. rovinata etapa ciel rovina Lendava > Murska Sobota 159 km Consonni
 
etapa 1
profil etapy, 592 nastúpaných metrov (© tourofslovenia.si)
 
 
Okolo Slovinska už tradične láka veľké mená svetovej cyklistiky. V minulosti tu pretekali Vincenzo Nibali, Rafal Majka alebo Diego Ulissi. V tomto roku do Slovinska prišla opäť silná šprintérska enkláva. Práve jazdci ako Marcel Kittel, Mark Cavendish, Caleb Ewan alebo Dylan Groenewegen boli favoritmi prvého dňa. Prvá etapa v 25. edícii tohto podujatia totižto nebola vôbec náročná. V tomto roku sa na štart postavili aj slovenskí cyklisti. Okrem Michaela Kolářa tu štartovala tiež Dukla Banská Bystrica.
 
Práve jazdcov jediného slovenského kontinentálneho tímu bolo v úvodnom dni vidno. Juraj Bellan a Martin Haring sa dostali do päťčlenného celodenného úniku po tvrdom boji. Prvých pätnásť kilometrov sa doslova letelo, priemerná rýchlosť bola 60 km/h. Okrem nich sa vpredu vetrali ešte Nik Čemažar z domácej reprezentácie, Ben Hill z Ľubľana Gusto Xaurum a Jon Božič z celku Adria Mobil. Táto päťka sa od pelotónu odpútala na dvadsiatom kilometri a už na tom štyridsiatom mala k dobru takmer tri minúty.
 
Na trase prvej etapy boli umiestnené tri šprintérske a jedna vrchárska prémia. Na tej prvej špurtérskej, ktorá sa nachádzala v Dubrovníku, si maximálny počet bodov pripísal Hill (Ľubľana Gusto Xaurum). Tesne za Austrálčanom skončil domáci borec Božič (Adria Mobil), no body sa ušli aj Bellanovi (Dukla Banská Bystrica). Haring sa do šprintu nezapojil. Tempo pelotónu už v tomto čase diktovali Kaťuša - Alpecin, Dimension Data, Lotto - NL Jumbo a Mitchelton - Scott.  
 
Pekný deň pre slovenskú cyklistiku strpčovali poveternostné podmienky. Dvojici pretekárov Dukly Banská Bystrica v čele prvej etapy, ale tiež ostatným cyklistom na podujatí, dnes počasie neprijalo. Už pred štartom v okolí mesta Lendava spŕchlo a dážď bol na programe aj v ďalších minútach a hodinách. Celkovo prvý deň na Okolo Slovinska bol upršaný. Aspoň teplota bola príjemná. Bolo 25 stupňov
 
 
dukla 18 slovinsko podium
Jazdci Dukly na prezentácii (© Cycling-Info.sk)
 
 
Veľké veci sa diali na jedinej vrchárskej prémii. Na ňu si robilo zálusk slovenské duo z Dukly, ale nakoniec ňou ako prvý prešiel Božič. Jazdec tímu Adria Mobil si však pri tom počínal nedovolene a preto ho rozhodcovia z výsledkov prémie diskvalifikovali, no v pretekoch mohol pokračovať ďalej. Víťazstvo tak pripadlo do lona Hillovi (Ľubľana Gusto Xaurum), ktorý si zatiaľ udržoval stopercentnú úspešnosť. Pre Bellana aj Haringa to bola plytká vrchárska prémia, keďže posledný kilometer bol len do dvoch percent a tam zaútočiť nemohli. Preto nevyhrali. 
 
Ďalší priebeh prvej etapy pevne kontrolovali šprintérske celky, ktoré od méty 100 kilometrov pred cieľom únik nepúšťali ďalej ako na dve minúty. Vpredu boli pre nich neznáme mená a veľké tímy nechceli nič riskovať. Bellan a Haring (Dukla) sa však stále snažili, vo vedúcej skupine striedali, aj keď boli vo dvojici. Aj ich zásluhou dnešok nebol pre World Tour tímy len prechádzka ružovou záhradou. 
 
Situácia v pretekoch sa dlhý čas nezmenila. Pelotón sa držal na dostrel a v čele sa stále ukážkovo spolupracovalo. Najväčší favoriti na zisk etapy sa ešte 55 kilometrov pred páskou schovávali v strede hlavného balíka a všetko nasvedčovalo tomu, že v závere dňa uvidíme parádnu bitku. Dobrou správou bolo, že počasie sa trošku umúdrilo a síce sa očakávali mierne prehánky v závere etapy, ale silný dážď sa už neočakával. 
 
Na 107. kilometri cyklisti prešli bufet a práve po ňom sa tempo pelotónu mierne zvýšilo. To určite nepotešilo Michaela Kolářa z Bory - Hansgrohe, ktorý tesne po bufete musel vymieňať koleso kvôli defektu. Náskok vedúcej pätice začal rýchlo klesať. Hra mačky s myšou tak pokračovala aj naďalej. Utečencom sa však podarilo dostať na druhú šprintérsku prémiu ešte pred balíkom a ďalší triumf si na nej pripísal Hill (Ľubľana Gusto Xaurum). Slovenské duo z Dukly Banskej Bystrice sa do šprintu zapojilo, ale Haring prešiel zle kruhový objazd a nakoniec sa k bodom nedostal. 
 
 
Juraj Bellan si berie bidon počas etapy (© Cycling-Info.sk)
 
 
Pelotón sa približoval k cieľovému mestu, ktorým bolo mestečko Murska Sobota, ale 30 kilometrov pred cieľom sme stále sledovali pokojný priebeh. Žiadny elitný tím v hlavnom balíku ešte nerozprúdil poriadne tempo. Až o desať kilometrov neskôr sa v čele pelotónu začali formovať prvé vláčiky. V tomto momente už bol únik takmer zlikvidovaný a bolo jasné, že o víťazstvo sa pobijú šprintéri.  
 
Púť Juraja Bellana a Martina Haringa (obaja Dukla) sa skončila tesne po poslednej špurtérskej prémii. Na nej si plný počet bodov nepripísal Ben Hill (Ľubľana Gusto Xaurum). Austrálčan súboj o tri body prehral len o galusku s Jonom Božičom (Adria Mobil). Na poslednej prémii dňa bodoval tiež Bellan. Potom sa celá pätica zaradila do hlavného poľa a začala sa tak bitka o etapové víťazstvo.  
 
Do cieľového mesta priviedol pelotón Mitchelton-Scott, ale v popredí sa ukazovali aj jazdci CCC Sprandi Polkowice. Veľmi náročný technický okruh po Murskej Sobote komplikoval prácu nielen domestikom a už sedem kilometrov pred cieľom sa šprintéri snažili držať v čele. Dobre si viedol Groenewegen, ale najlepšiu podporu mal Ewan. Z čela sa úplne vytratila Kaťuša - Alpecin. Jazdci tohto tímu sa neustále obzerali za seba, no po Kittelovi akoby sa prepadla zem.  
 
Nemec sa objavil na scéne až vtedy, keď šlo do tuhého. Do boja o víťazstvo ale nezasiahol, rovnako ako Caleb Ewan. Obaja sa stali obeťou pádu. Austrálčan spadol presne na hranici kilometer pred koncom a nepekne si zodral chrbát, Marcel Kittel prvý pád prežil, ale zostal visieť po tom druhom, ktorý zapríčinil Rafal Majka z Bory. Cavendish mal tak uľahčenú prácu, ale ani Brit sa nestal víťazom prvej etape. Dramatickú koncovku ovládol Simone Consonni z tímu UAE Team Emirates.  
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Mladý taliansky šprintér dnes prežil životný deň. Využil tragédiu rýchlejších cyklistov a vôbec po prvýkrát v kariére okúsil, aké je to vyhrať preteky v seniorskej kariére. V tej juniorskej sa mu totiž podarilo pozbierať nejaké úspechy. Čisto talianske stupne víťazov doplnili druhý Matteo Pelucchi z Bory - Hansgrohe a tretí Niccolo Bonifazio z Bahrajn - Merida. Mark Cavendish sa nedostal ani do najlepšej desiatky.
 
Prvá etapa tak priniesla všetko. Po zaujímavom priebehu pre slovenského fanúšika, veď až dvojica jazdcov Dukly Banskej Bystrice sa celý deň ukazovala v úniku, sme boli svedkami veľkej drámy a z bitky elitných šprintérov sme nakoniec nevideli nič. Tí sa do Slovinska prišli otestovať, ako sú na tom pred Tour de France, ale po prvom dni si budú môcť maximálne lízať rany. Kde jeden plače, druhý sa smeje. Tým usmiatym chlapíkom bol dnes Simone Consonni, ktorý si zajtra oblečie zelené tričko pre priebežne vedúceho pretekára.
 
Po etape sa dlho riešili rozdiely v závere kvôli deleniam balíka aj pádom, rovnako protestovala Adria Mobil o vrchársku prémiu. Nebolo teda jasné, či bude alebo nebude Juraj Bellan vyššie v celkovom poradí aj bielom drese. Juraj Bellan napokon poskočil na šieste miesto v GC a v klasifikácii U23 je druhý. Veľkou smolou pre neho bola diskvalifikácia Božiča. Ak by mu uznali vrchársku prémiu, Juraj by strávil druhý deň v bielom.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Simona Consonniho (víťaz)
"Som potešený, lebo som na túto chvíľu dlho čakal. Pred odchodom som sa bavil s priateľkou o tom, že mi chýba ten nával adrenalínu, ktorý cítite, len keď ako prvý pretnete cieľovú pásku. Vedel som, že to dokážem, bola to len otázka času. Ďakujem tímu UAE, že mi dali šancu vytasiť moje karty. Dnes som mal dosť síl aj šťastia. Je tu niekoľko elitných šprintérov z WT kategórie, hoci tieto preteky do tej kategórie nespadajú. Dnešné ráno som bol pri pohľade na šprintérov na štarte unesený, ale tiež som vedel, že ja sám som sa cítil dobre. Podarilo sa mi byť tvrdohlavý a nedať si svoju pozíciu, keď bola väčšina jazdcov natlačená vedľa seba rameno k ramenu. Teraz si chcem užiť toto prvé profesionálne víťazstvo."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Mattea Pelucchiho (2. miesto)
"Tím ma dobre podporoval celý deň a som s jeho prácou spokojný. 20 km pred cieľom som musel meniť bicykel kvôli mechanickému incidentu, to som mal prosto smolu. Znamenalo to, že som musel dobiehať zozadu, aby som sa mohol dostať do priaznivej pozície na šprint. Potom sa práve predo mnou odohrala nehoda, nanešťastie sa do pádu zaplietol aj Rafał. V posledných kilometroch sa šprintovalo extrémne chaoticky a ak by som nemal toľko smoly, možno by som túto etapu aj vyhral. Ale to je pretekanie, musíme to brať tak, ako to príde."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Christiana Pömera (DS Bora - Hansgrohe)
"K výkonu dnešného víťaza mám rešpekt, ale osobne si myslím, že Matteo mal dnes najrýchlejšie nohy, lenže na úspech mu chýbalo šťastie."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Niccola Bonifazia (3. miesto)
"Snažili sme ostať spolu na poslednom okruhu, ale bolo tam veľa zákrut a mnoho jazdcov chcelo ostať vpredu. Chlapci pre mňa pracovali perfektne, ale nanešťastie som dnes nemal dosť dobré nohy."
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Juraja Bellan po pobyte v úniku
{play}images/music/2018/bellan-18-slovinsko-unik.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Martina Haringa po pobyte v úniku
{play}images/music/2018/haring-18-slovinsko-unik.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
 
Výsledky
1. CONSONNI Simone UAE Team Emirates link ikonka 3:32:05 14
2. PELUCCHI Matteo BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 5
3. BONIFAZIO Niccolo Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 3
4. MEZGEC Luka Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
5. ZABEL Rick Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00  
6. ENGER Sondre Holst Israel Cycling Academy 00:00  
72. ČANECKý Marek Dukla Banská Bystrica 00:00  
101. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 00:00  
121. MAHĎAR Martin Dukla Banská Bystrica 00:14  
124. KOLář Michael BORA - hansgrohe link ikonka 00:14  
128. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 00:58  
139. OROS Samuel Dukla Banská Bystrica 02:12  
140. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 02:12  
149. VLčáK Martin Dukla Banská Bystrica 04:39  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
2. 14.6. zvlnena etapa ciel rovina Maribor > Rogaška Slatina 153 km Groenewegen
 
etapa 2
profil etapy, 1783 nastúpaných metrov (© tourofslovenia.si)
 
 
Včerajšia čisto rovinárska etapa skončila veľkým chaosom. Z veľkého súboja titánov nakoniec nebolo nič a všetci elitní šprintéri, ktorí do Slovinska prišli mali tak dnes poslednú šancu pobiť sa o etapové prvenstvo. Totiž druhá etapa bola v tohtoročnej edícii Okolo Slovinska poslednou profilovo menej náročnou. Cyklisti na ceste do cieľového mesta museli prejsť len jedno ťažšie stúpanie. Z neho bolo však na cieľovú čiaru ešte dosť ďaleko a práve preto sa aj v závere dnešnej etapy očakával šprintérsky súboj.
 
Elitné tímy už na začiatku pustili dopredu trojicu pretekárov, ktorí si skoro okamžite vytvorili trojminútový náskok. V čelnej skupine aj dnes mal zastúpenie tím Adria Mobil. Tentokrát sa ujsť podarilo Gasperovi Katrašnikovi. Tomu celý deň robili spoločnosť Vojtěch Hačecký z českého celku Elkov - Author a tiež Ben Hill z Ľubľana Gusto Xaurum, ktorý chcel pokračovať v zbieraní bodov z prémií, podobne ako včera. 
 
V úvodných minútach etapy bolo opäť vidieť aj Duklu Banskú Bystricu, ale dnes jazdci z jediného slovenského kontinentálneho tímu nemali šťastie. Prakticky všetci skúšali nastúpiť do úniku, ale ani jednému z nich sa to nepodarilo. Najbližšie k tomu mal Andrej Cully, ktorý sa rozhodol stíhať vedúce trio spolu s domácim Matejom Drinovecom (Slovinsko). Podarilo sa im vytvoriť si dvojminútový náskok na pelotón, ale pretekári z čela ich nechceli čakať a po takmer hodinovom vetraní sa vrátili do hlavného balíka. 
 
Veľkým faktorom 25. ročníka sú poveternostné podmienky ktoré robia vrásky na čele usporiadateľom. Totiž aj zlé počasie sa podpísalo pod včerajší chaotický dojazd a pády, v ktorých skončili favoriti na víťazstvo etapy, ale aj na celkové prvenstvo. Predpoveď na dnes nesľubovala o nič lepšie podmienky. Celý deň malo byť zamračené a síce dážď sa neočakával, oblaky napovedali niečo iné. Zároveň vo štvrtok bolo v Slovinsku chladnejšie. Teplota vzduchu bola 21 stupňov.  
 
 
bellan 18 slovinsko foti sa
Juraj Bellan pred štartom (© Cycling-Info.sk)
 
 
Podobne ako včera aj dnes na cyklistov čakali štyri šprintérske a jedna vrchárska prémia. Na prvej, ktorá bola umiestnená v meste Slovenska Bistrica sa z víťazstva tešil Katrašnik (Adria Mobil). Hill (Ľubľana Gusto Xaurum) sa musel uspokojiť len s bodmi za druhú pozíciu a tretí skončil posledný člen úniku Hačecký (Elkov - Author). Odstup pelotónu, z ktorého odstúpil prvý jazdec Daniel McLay z EF Education First - Drapac, na čelo bol v tomto momente päťminútový. 
 
Potom náskok vedúceho tria začal rýchlo klesať. Prsty v tom mali elitné tímy, ktoré sa sformovali v čele pelotónu o veľa kilometrov skôr ako včera. Na ďalšej šprintérskej prémii, na ktorej si body opäť podelili len jazdci v úniku, malo čelo k dobru len štyri minúty. Stále to však bol veľký luxus. Druhá prémia na programe dňa mala rovnakého víťaza. Bol ním Katrašnik (Adria Mobil). Aj ostatné umiestnenia zostali totožné. 
 
Medzera medzi utečencami a hlavným balíkom sa neustále zmenšovala a pred nájazdom na jediný kopec v itenerári druhej etapy bol náskok vedúceho tria pred pelotónom iba dvojminútový. Potom ale hlavná skupina spomalila, čo sa snažil využiť Nik Čemažar z domácej reprezentácie. Ten si hneď na začiatku kopčeka nastúpil a snažil sa dotiahnuť do čela. To sa mu však nepodarilo. 
 
Chvíľu na to sa rozprúdila bitka o body na jedinej vrchárskej prémii. Tá sa stala korisťou Bena Hilla z  Ľubľana Gusto Xaurum, ktorý si ju pred dneškom dal ako hlavný cieľ. Totiž Austrálčan mal na sebe dres pre najlepšieho vrchára, keďže včera získal jediný bod, ktorý bol v hre a dnes si chcel upevniť vedúcu priečku. To sa mu nakoniec podarilo a vrchárske tričko si oblečie aj zajtra. 
 
Prvé menšie problémy hlásili aj favoriti. Jediný zjazd, ktorý bol na úzkej ceste a niektoré jeho úseky boli aj technicky náročné si vyžiadal obeť. Bol ňou Caleb Ewan z Mitcheltonu-Scott, ktorý už po včerajšku mal pekne zodratý chrbát. Austrálčana späť do hlavného balíka dotiahol jeho kolega Mathew Hayman, takže okrem pošramoteného ega sa nič vážne nestalo. Ostatní adepti na etapové víťazstvo zatiaľ žiadne ťažkosti nehlásili. 
 
Pred veľkým finále cyklisti prešli ešte zvyšné dve rýchlostné prémie. Tú v Lesično - Kozje a aj tú poslednú v mestečku Podčetrtek opanoval suverénnym spôsobom Hill (Ľubľana Gusto Xaurum), ktorý za svoje triumfy získal aj bonifikačné sekundy. O tie mal záujem tiež Katrašnik (Adria Mobil), ale Slovinec na Austrálčana nemal nárok v ani jednom prípade. Ben si potom vystúpil z úniku, keďže bol už priebežným lídrom a zaradil sa do pelotónu, kde sa o slovo začali hlásiť šprintérske tímy, ktoré si záver dnešnej etapy chceli postrážiť lepšie ako včera.   
 
V najhoršom možnom okamihu dostal defekt Mark Cavendish z Dimension Data, ktorý musel meniť koleso na svojom bicykli len pätnásť kilometrov pred cieľom. Brit tak mal čo robiť, aby sa vrátil do hlavnej skupiny a s jeho ambíciami na víťazstvo to nevyzeralo vôbec ružovo. Desať kilometrov pred koncom sa ale dokázal dotiahnuť späť a mohol sa tak zapojiť do bitky titánov.
 
Práve v tom istom okamihu sa skončila púť Gaspera Katrašnika z Adria Mobil a Vojtěcha Hačeckého z tímu Elkov - Author. Tí ešte pár minút bojovali v dvojici, ale bol to vopred prehratý súboj. Elitné tímy si to dnes ukážkovo postrážili. Veľmi silní vyzerali byť v závere jazdci Bahrainu Merida, ale ukážkový vláčik si vytvorili tiež Kaťuša - Alpecin a Lotto NL - Jumbo. 
 
Práve tieto tri tímy nasadili v posledných kilometroch veľké tempo, takže nikto z hlavného balíka nedostal ani maličku šancu na to, aby zaútočil. Následne sa k nim pridal Mitchelton-Scott, ktorý priviedol pelotón do šprintu. Caleb Ewan mal tak fantastickú pozíciu, ale hodil si to na dlhý šprint, čo využil Dylan Groenewegen z Lotto NL - Jumbo. Ten v záverečných metroch dokázal prešpurtovať nielen Ewana, ale aj Marka Cavendisha. Marcel Kittel v koncovke opäť chýbal. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Talentovaný holandský šprintér si tak poriadne zlepšil náladu pred Tour de France. Poraziť elitných rýchlikov a to o parník mu určite dodá síl do ďalších dní a mesiacov. Dylan si dnešný triumf bude ceniť o to viac, keďže sa jedná o jeho jubilejné 30. víťazstvo v kariére. Druhý dnes skončil podobne ako včera Matteo Pelucchi z Bory - Hansgrohe a tretí bol Caleb Ewan z Mitcheltonu-Scott. 
 
Radosť po dnešnom dni budú mať aj v tíme Ľubľana Gusto Xaurum. Tí zasluhou Bena Hilla zajtra ponesú zelené tričko pre priebežne vedúceho pretekára. Totiž včerajší víťaz Simone Consonni z UAE Team Emirates v druhej etape finišoval až ako štvrtý a v cieli si žiadne bonifikačné sekundy nepripísal. Spokojní budú aj v Dukle Banská Bystrica. Juraj Bellan po druhej etape stále drží umiestnenie v najlepšej desiatke a v prípade krízy Jona Božiča (Adria Mobil) sa mohol obliecť do bieleho. Slovinec však biely dres udržal. Dobrou správou pre Duklu bol fakt, že všetci jazdci slovenského tímu, až na Martina Haringa, prišli do cieľa v rovnakom čase ako víťaz. Haring finišoval 51 sekúnd za víťazom, keď záver vypustil. 
 
Na druhý pokus sa všetko podarilo. Po včerajšom chaotickom dojazde, v ktorom sa nepredstavil ani jeden šprintér najelitnejšieho typu, sme dnes sledovali fantastickú bitku o etapové prvenstvo. Groenewegen opäť odhalil, čoho je schopný a dnes bude zaspávať s veľkým úsmevom na perách. Úsmev bude chýbať na tvári Ewanovi, ktorý nielenže neuspel, ale znovu spadol a kyslo sa v cieli tváril aj Cavendish. Skúsený Brit sa vo veľkom finále nesprával skúsene a preto prehral. Kittel na Okolo Slovinska bude chcieť čo najrýchlejšie zabudnúť. Je otázne, či budú ešte tieto hviezdy pokračovať aj v ďalších troch náročnejších dňoch.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Dylana Groenewegena (víťaz)
"Som šťastný, že som vyhral etapu v Slovinsku. Víťazstvo, ktoré som tu dosiahol ma pred Tour napĺňa dôverou vo svoje schopnosti. Dnes to bolo na dlhý šprint. Musím poďakovať tímu, ktorý pre mňa tvrdo pracoval počas celého dňa."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Mattea Pelucchiho (2. miesto)
"Bol to veľmi rýchly šprint, mierne z kopca a na širokej ulici. Celý deň sme sa snažili šetriť energiu a spoluajzdci mali za úlohu ochraňovať mňa a Rafala Majku. V šprinte som sa snažil držať Groenewegena, ale ten bol veľmi rýchly. Napriek tomu som spokojný s výsledkom, lebo tu preteká silná konkurencia."
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Andreja Cullyho po etape (poloúnik)
{play}images/music/2018/cully-18-slovinsko-po-uniku.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Juraja Bellana po etape (ôsmy v GC)
{play}images/music/2018/bellan-18-slovinsko-po-2-etape.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
Výsledky
1. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 3:35:43 14
2. PELUCCHI Matteo BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 5
3. EWAN Caleb link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:00 3
4. CONSONNI Simone UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
5. BELLETTI Manuel Androni - Sidermec - Bottecchia 00:00  
6. CAVENDISH Mark link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
66. ČANECKý Marek Dukla Banská Bystrica 00:00  
70. KOLář Michael BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
117. MAHĎAR Martin Dukla Banská Bystrica 00:00  
126. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 00:00  
127. VLčáK Martin Dukla Banská Bystrica 00:00  
129. OROS Samuel Dukla Banská Bystrica 00:00  
133. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 00:00  
144. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 00:51  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. HILL Benjamin Ljubljana Gusto Xaurum 7:07:33 3
2. PELUCCHI Matteo BORA - hansgrohe link ikonka 00:03  
3. CONSONNI Simone UAE Team Emirates link ikonka 00:05  
4. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:05  
5. KATRAŠNIK Gašper Adria Mobil 00:07  
6. BOZIC Jon Adria Mobil 00:08  
8. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 00:13  
69. ČANECKý Marek Dukla Banská Bystrica 00:15  
104. KOLář Michael BORA - hansgrohe link ikonka 00:15  
129. MAHĎAR Martin Dukla Banská Bystrica 00:29  
135. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 01:13  
146. OROS Samuel Dukla Banská Bystrica 02:27  
148. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 03:18  
150. VLčáK Martin Dukla Banská Bystrica 04:54  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
3. 15.6. rovinata etapa ciel rovina Slovenske Konjice > Celje 176 km Urán
 
etapa 3
profil etapy, 2431 nastúpaných metrov (© tourofslovenia.si)
 
 
Tretia etapa bola v Slovinsku najdlhšia. Merala 176 kilometrov. Po  rovinatých dňoch, ktoré boli ovplyvnené počasím, nasledovala kopcovitá etapa, avšak iba s dvoma kopcami. Vrchol druhého prišiel navyše šestnásť kilometrov pred cieľom, čo znamenalo, že dnešnú koncovku mohli využiť buď puncheri alebo veľkí favoriti.

Všetci prítomní, vrátane Slovákov, šprintérov či favoritov odštartovali krátko po pol jedenástej. No a je nutné dodať, že veľmi rýchlo. Videli sme tiež tuhý boj o únik, ktorý sa ale nie a nie vytvoriť. Skúšal to najprv asi tucet mužov, neskôr až dve desiatky, no ani po hodine od štartu sa únik dňa nevyprofiloval. Tlačili sa tam aj Slováci, ale nastupovali hlavne jazdci z World Tour. Bol to masaker. Asi na 40. kilometri sme videli pád Juraja Bellana (Dukla Banská Bystrica), ktorý sa ocitol na zemi v spoločnosti jedného jazdca z Nippa Vini Fantini, našťastie sa ale nič vážne nestalo a obaja sa vrátili nazad. Juraj mal ale problémy s prehadzovačkou a so zodretou ľavou časťou tela ešte musel dve minúty stáť kvôli oprave bicykla. Celý konvoj mu už ušiel. Našťastie, vrátil sa späť.

Skutočne sa letelo. Akoby to chceli mať dnes pretekári čo najrýchlejšie z krku. Pre našich pretekárov to muselo byť náročné, ale zároveň motivujúce. Navyše mali neopakovateľnú príležitosť učiť sa. No potom museli ostať prekvapení. A nie len oni, do úniku sa totiž vydal sám Marcel Kittel (Kaťuša), ktorému robil spoločnosť Roger Kluge (Mitchelton - Scott). S ich nástupom boli tímy spokojné a zablokovali cestu, nepredstavovali hrozbu pre vrchárov. Konečne sa tak tempo z vyše 55 km/h znížilo. No a ich náskok postupne narastal. Samozrejme, vyhrali i prvé dve z troch pripravených šprintérskych prémií. Obe uchmatol Roger  Kluge. Na prémiách, samozrejme, nebojovali. Po 77 kilometroch si dvojica užívala náskok prevyšujúci päť a pol minúty. Dve sekundičky si postupne z pelotónu pripísal Matej Mohorič (Bahrain Merida).

Po dvoch hodinách tiež prišiel dôkaz o tom, že sa išlo veľmi rýchlo. Priemerná rýchlosť sa prehupla cez 45km/h. Únik, ale aj pelotón, sa priblížili k mestu Zagorje, pre ktoré má zvláštne postavenie v srdci Primož Roglič. Na jeseň v roku 1989 sa tu totiž po prvý raz v živote nadýchol. Nasledovala prvá vrchárska prémia Prapreče. Len štvrtá kategóriaa pripísal si ju Marcel Kittel, čo bolo v podaní tohto Nemca paradoxom.
 
S blížiacim sa záverom začal klesať takmer luxusný náskok nemeckej dvojice. Bol to logický ťah, tímy Lotto NL - Jumbo, EFEF či Bora - Hansgrohe nemohli a ani nechceli nič podceniť. Po poslednej šprintérskej prémie v Laško, ktorú opäť uchmatol pretekár austrálskeho tímu, sa začali diať zaujímavé veci. Ešte pred začiatkom stúpania na kopec Celjska koča vypadlo z balíka niektoľko mužov. Bolo povzbudivé, že ani jeden z nich nerozprával po slovensky. Tiež sme videli defekt, ktorý musel riešiť Mark Cavendish... Britovi, ktorý vyzeral veľmi nahnevane, skrátka Slovinsko nepraje. Dokonca ho v stúpaní ani nikto nepočkal a celý kopec musel vyjsť sám úplne posledný a až v zjazde dobehol opatrnejšie zjazdujúce grupetto s Kolářom, Orosom a Vlčákom.
 
Stúpanie Celjska koča nakoniec vyhral Primož Roglič. Prvé seriózne stúpanie tak patrilo najväčšej hviezde pretekov. V zjazde však následne zaútočil Matej Mohorič (Bahrajn - Merida). Začala sa tak slovinská naháňačka. Mohorič mal desať kilometrov do cieľa pred skupinou prenasledovateľov, ktorú tvorili favoriti, náskok asi dvadsať sekúnd. Ten sa podobne ako skupina za ním postupne zväčšoval.
 
Svoju púť ale do víťazného konca nedoviedol. V závere sa vyformovala menšia skupina a z nej útočil Roglič, no dvojica Impey s Uránom mu vyhrať nedovolili. Napokon sa z víťazstva tešil Kolumbijčan! Druhý finišoval Daryl Impey (Mitchelton - Scott) a na treťom mieste Primož Roglič (LottoNL - Jumbo). Tesne za ním sa na štvrtom mieste umiestnil Rafal Majka a Top 5 uzatvoril Ildar Arslanov z Gazpromu.
 
Zo Slovákov sa podľa očakávania prvý v cieli objavil Martin Haring, no bolo to so stratou päť a pol minúty na 53. pozícii. Je to reálny obraz tejto konkurencie. Byť tesne za prvou tretinou štartovej listiny ale vôbec nie je zlé. Ostatní vyšli k Celjskému hradu vo dvoch grupettách.
 
Celkové poradie sa podobá výsledkom etapy. Vrchári nemali pred piatkom žiadne straty, takže vedie Urán pred Impeym a Rogličom. Keďže mal už Haring celkovo stratu, v poradí vysoko nie je. Hoci sú zajtra na programe ťažšie kopce, do cieľa je zjazd a kratšia rovina, takže favoriti sa možno nerozdelia.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Kena Vanmarckeho (DS EF Education First - Drapac)
"Na počítači som si prezrel toto dlhé stúpanie kvôli dôležitým detailom. Posledné štyri kilometre sme včera večer s Rigobertom spravili na aute. Vedel presne, čo má čakať a ako to zakončiť."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Daryla Impeyho (2. miesto)
"Plán tímu bol, že sa pokúsim vyhrať etapu. Nikto nevedel, ako ťažko sa bude jazdiť posledný kopec, tak sme sa skrývali, ako sa len dalo. Na kopci to bolo dosť intenzívne a bol som šťastný, keď som sa dostal na posledný kilometer. Luka ma po posledné dva kilometre veľmi potiahol a to nás dostalo späť do hry. Tristo metrov do cieľa som zo seba dal všetko, no každý jazdil na maximum. Nanešťastie ma Urán prekonal, ale bol som v dobrej spoločnosti a toto bol prvý ozajstný horský dojazd, v ktorom som súťažil."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (3. miesto a vrchársky dres)
"Som z výsledku šťastný. Sú to moje prvé preteky po dlhej dobe bez pretekania. Všetko ide správnym smerom."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Rafala Majku (4. miesto)
"Posledné stúpanie bolo veľmi strmé a na konci mi pódium len tesne ušlo. Aj tak som spokojný, lebo som mal značné bolesti po mojom páde v prvej etape. Z môjho výkonu mám radosť a tím ma pekne celý deň podporoval. Zajtra je kráľovská etapa, uvidíme, čo sa Davidovi a mne podarí."
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Martina Haringa po etape
{play}images/music/2018/haring-18-slovinsko-po-3-etape.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
Výsledky
1. URÁN Rigoberto link ikonka EF Education First - Drapac link ikonka 4:00:56 14
2. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 00:00 5
3. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:04 3
4. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:04  
5. ARSLANOV Ildar Gazprom-RusVelo 00:06  
6. KIŠERLOVSKI Robert Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:11  
53. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 05:35  
98. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 12:09  
99. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 12:09  
105. ČANECKý Marek Dukla Banská Bystrica 12:09  
113. MAHĎAR Martin Dukla Banská Bystrica 12:09  
124. KOLář Michael BORA - hansgrohe link ikonka 14:19  
125. VLčáK Martin Dukla Banská Bystrica 14:19  
126. OROS Samuel Dukla Banská Bystrica 14:19  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. URÁN Rigoberto link ikonka EF Education First - Drapac link ikonka 11:08:34 3
2. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 00:04  
3. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:10  
4. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:14  
5. ARSLANOV Ildar Gazprom-RusVelo 00:16  
6. KIŠERLOVSKI Robert Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:21  
87. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 08:48  
99. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 12:17  
106. ČANECKý Marek Dukla Banská Bystrica 12:19  
110. MAHĎAR Martin Dukla Banská Bystrica 12:33  
114. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 13:17  
130. KOLář Michael BORA - hansgrohe link ikonka 14:29  
145. OROS Samuel Dukla Banská Bystrica 16:41  
146. VLčáK Martin Dukla Banská Bystrica 19:08  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
4. 16.6. rovinata etapa ciel rovina Ľubľana > Kamnik 155 km Roglič
 
etapa 4
profil etapy, 2599 nastúpaných metrov (© tourofslovenia.si)
 
 
Na štvrtý deň naplánovali v Slovinsku kráľovskú etapu. Merala len 155 kilometrov, no cyklistom sa do cesty postavili tri náročné stúpania, čo dnešný deň predurčovalo k nepredvídateľnej záležitosti. Je pravdou, že po zdolaní poslednej vrchárskej prekážky ostávalo do cieľa stále dostatok kilometrov na to, aby všetci všetkých postrážili, ale nikto nezabúdal na zajtrajšiu časovku a na to, že Primož Roglič je v tejto disciplíne z favoritov asi najsilnejší.

Rigobertovi Uránovi, Rafalovi Majkovi, Matejovi Mohorovičovi či ostatným adeptom na víťazstvo tak nič iné ako útočiť neostávalo. Prišla tiež informácia o tom, že kvôli chorobe opustil preteky Daryl Impey (Mitchelton - Scott). So včerajšou etapou mal dnešný deň spoločné jednu vec. Letelo sa, cyklisti chceli byť pravdepodobne čo najrýchlejšie na hoteloch.

Úvod etapy spestrili tri šprintérske prémie v mestách Medvode, Škofja Loka a v meste Kranj. Dve z nich vyhral víťaz prvej etapy Simone Consonni (UAE), čím sa dostal do bodovacieho dresu. Nasledovali trochu hluché pasáže, až sa po 65 kilometroch od balíka odtrhlo trinásť ľudí.  Boli to Amund Jansen (Lotto NL - Jumbo), Domen Novak (Bahrajn - Merida), Fausto Masnada (Androni), Žiga Grošelj (Adria Mobil), Nicola Bagioli (Nippo Vini), Rubén Plaza (Israel Cycling Academy), Gerd Fidler (Ma Bike), Matteo Bono (UAE), Jethe Biermans (Kaťuša), Žiga Ručigaj (Ľubľana Gusto), Michele Gazzara (Sengemini) a dvojica z Bory - Hansgrohe Rüdiger Selig a Davide Formolo.
 
O pár kilometrov neskôr s k nim pripojil aj Johann Van Zyl (Dimension Data), a tak sa stala z trinástky štrnástka pretekárov. No a potom prišlo prvé stúpanie dňa. Kopec Jezersko bolo ohodnotené stupňom dva. Na jeho úpätie prišla skupina s náskokom dve a pol minúty a jeho sklon odradil Rüdigera Seliga, ktorý sa rozhodol vrátiť sa nazad. Do problémov sa dostávali aj ďalší, a to nielen z úniku.

Z balíka si ako prví vystúpili Niccolo Bonifazio (Bahrajn - Merida), Matteo Pelucchi (Bora - Hansgrohe) a s Markom Cavendishom (Dimension Data) Michael Kolář i Samuel Oros (Dukla). Ostatní Slováci sa zatiaľ držali. Postupne sa to ale menilo a v asi 50-člennej skupine sa ocitli všetci okrem Martina Haringa a Andreja Cullyho, ktorí bojovali pred touto skupinou.
 
A živo bolo aj na čele. Únik bol rozprášený, ostal tam z neho už len Fausto Masnada, ktorý vyhral horskú prémiu prvej kategórie na Pavličovovom sedle, ešte pred tým zdolal ako prvý aj Jezersko, a tak si s najväčšou pravdepodobnosťou zaistil dres pre najlepšieho vrchára. Prenasledovali ho štyria muži. Matej Mohorič, Rubén Plaza, Amund Jansen a Pawel Poljanski. Za touto skupinou nasledoval poriadne okresaný "pelotón", no a prvá skupina, ktorej súčasťou bol aj náš Martin Haring.
 
Nasledoval posledný kopec dňa. A Volovljek mal priniesť ešte krušné chvíle. Z favoritov bol na tom ideálne Primož Roglič, ktorému sa na čele viezol kolega, takže mu mohol v prípade núdze pomôcť, navyše sa mohol šetriť. A slovinský pretekár očividne ušetril síl dosť, asi dvadsať kilometrov pred páskou sa rozhodol zaútočiť. Chytili sa ho Urán, Majka, ale aj Arslanov, ktorého Gazprom odviedol počas etapy kusisko práce. Rogličovi sa podarilo vyhrať posledný kopec tohto ročníka Okolo Slovinska, no o ničom ešte nebolo rozhodnuté.
 
K trojici Rafal Majka, Ildar Arslanov a Rigoberto Urán sa navyše pridala ďalšia trojica pretekárov Iván Sosa, Tadej Pogačar a Michael Storer. Pre Rogliča znamenalo posledných pätnásť kilometrov tréning pred zajtrajškom. Zo Slovákov bol na tom stále najlepšie Martin Haring, ktorý išiel v skupine za favoritmi, no rozrastala sa zozadu, profíci už nemali záujem ísť. V záverečných skupinách sa nachádzali všetci jeho kolegovia aj Michael Kolář.
 
Roglič ale ukázal jeho najsilnejšiu stránku. Časovku. V podstate absolvoval 20-kilometrový únik, ktorý priviedol do zdarného konca. Zajtra ho čaká rovnako dlhá "ostrá" časovka. Všetkým tak dal jasne najavo, kto v Slovinsku zvíťazí. Tento 28-ročný skokan na lyžiach dnes vyhral už po piaty raz v sezóne. A je veľmi pravdepodobné, že si zajtra pripíše víťazstvá s poradovými číslami šesť a sedem.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Úspešný deň pre dvojmiliónovú alpskú krajinu podčiarkol druhým miestom Matej Mohorič, ktorý na Rogliča stratil 32 sekúnd. To, čo sa im nepodarilo včera, dnes obaja odčinili. Tretí skončil Rafal Majka a aby nebolo Slovincov málo, na štvrtej priečke dokončil etapu Tadej Pogačar. Piaty finišoval včerajší víťaz Rigoberto Urán.
 
Zaujímavé zmeny nastali aj v GC. Na prvé miesto sa pochopiteľne dostal dnešný víťaz. Druhý Riberto Urán naňho stráca 32 sekúnd. Na tretí stupienok sa prebojoval Rafal Majka, štvrtú priečku okupuje Ildar Arslanov a piaty je Matej Mohorič. V Top 10 sú až štyria Slovinci. Rogliča s Mohoričom dopĺňajú ešte siedmy Tadej Pogačar a ôsmy Janež Brajkovič. Jazdec Adria Mobilu bol kedysi výborným časovkárom, uvidíme teda, či sa zajtra posunie ešte vyššie.
 
Zo Slovákov bol opäť najlepší Martin Haring. Bojoval statočne, 47. miesto a strata ľahko cez dvanásť minút neznie vôbec zle, mal smolu, že jeho menšiu skupinu postupne dobehlo 40 ľudí a už nechceli ísť. Opäť ukázal, že z našich kontinentálnych jazdcov je najlepší v kopcoch, teda zaujímavý typ pre MS v Rakúsku, kde budú presne takéto stúpania a bude problém s pomocou Saganovi. Druhým Slovákom v cieli bol Andrej Cully so stratou takmer 18 a pol minúty. V rovnakej skupine finišoval aj Martin Vlčák. Pre čoskoro 20-ročného jazdca veľké skúsenosti. Obaja celý deň utekali grupettu, nechceli to vypustiť a čakať. Podarilo sa im to až do cieľa. Ostatní jazdci Dukly Banská Bystrica dokončili etapu s väčšími stratami, no dokončili ju, a to môžeme považovať za úspech. V tejto konkurencii určite. Zajtra sa preteky uzavrú 20-kilometrovou časovkou do ktorej by mali nastúpiť všetci Slováci a Kolář si bude môcť otestovať krajanov, teda či by nechcel zabojovať o titul v Karlových Varoch.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (víťaz etapy a líder GC)
"Cítil som sa lepšie než včera. Po celý čas na stúpaní mal môj tím dobrú pozíciu. Vedel som, že aby som chod vecí zmenil, musím odísť na začiatku stúpania a vyšlo to. Vyhrať kráľovskú etapu pred toľkými obrovskými fanúšikmi je skvelý pocit. Je to až neuveriteľné. Veľmi sa teším na zajtrajšiu časovku."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Mateja Mohoriča (2. miesto)
"Bola to zradná etapa, lebo obsahovala tri celkom strmé kopce, ale poznal som ich, lebo som tu trénoval ako malý, keď som prvýkrát začal s bicyklovaním. Vedel som, že druhé stúpanie bude najťažšie, tak som skúsil útok v zjazde a fungovalo to. Chytili ma na polceste na stúpanie, tak som stúpal s nimi a potom som to v zjazde skúsil opäť. Pripojili sa ku mne ešte dvaja jazdci zozadu, takže sme pekne spolupracovali, aby sme získali aspoň malú výhodu pred posledným stúpaním. Šiel som svoje tempo a nezaujímal sa o ostatných. Potom som čakal na záverečný šprint, skúšal som predtým atakovať, no nešlo to, tak som si vyšpurtoval druhé miesto."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Rafala Majku (3. miesto)
"Hoci som sa dnes necítil dobre, s výkonom môžem byť spokojný, hlavne preto, lebo som nedávno dokončil tréning vo vysokej nadmorskej výške. Dnes to nebol najlepší deň, no stále som schopný v čelnej skupine zamiešať karty. Moji tímoví kolegovia dobre pracovali a všeobecne sme podali dobrý výkon. Snáď sa zajtra budem cítiť lepšie a v časovke vydám zo seba maximum. Okolo Slovinska je dobrá príprava na Tour de France, takže môžeme byť spokojní s tým, čo sme na týchto pretekoch zatiaľ predviedli."
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Martina Haringa po etape (naj Slovák)
{play}images/music/2018/haring-18-slovinsko-po-4-etape.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
Výsledky
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 3:44:53 14
2. MOHORIČ Matej Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:32 5
3. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:32 3
4. POGACAR Tadej Ljubljana Gusto Xaurum 00:32  
5. URÁN Rigoberto link ikonka EF Education First - Drapac link ikonka 00:32  
6. STORER Michael Team Sunweb link ikonka 00:32  
47. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 12:05  
87. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 18:27  
93. VLčáK Martin Dukla Banská Bystrica 18:27  
112. MAHĎAR Martin Dukla Banská Bystrica 20:51  
117. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 20:51  
119. OROS Samuel Dukla Banská Bystrica 20:51  
130. ČANECKý Marek Dukla Banská Bystrica 21:00  
138. KOLář Michael BORA - hansgrohe link ikonka 21:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 14:53:27 3
2. URÁN Rigoberto link ikonka EF Education First - Drapac link ikonka 00:33  
3. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:43  
4. ARSLANOV Ildar Gazprom-RusVelo 00:49  
5. MOHORIČ Matej Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:52  
6. STORER Michael Team Sunweb link ikonka 00:57  
74. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 20:53  
108. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 31:45  
113. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 33:08  
118. ČANECKý Marek Dukla Banská Bystrica 33:20  
119. MAHĎAR Martin Dukla Banská Bystrica 33:24  
131. KOLář Michael BORA - hansgrohe link ikonka 35:30  
142. OROS Samuel Dukla Banská Bystrica 37:32  
143. VLčáK Martin Dukla Banská Bystrica 37:36  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
5. 17.6. rovinata etapa ciel rovina Trebnje > Novo Mesto 21,5 km Roglič
 
etapa 5
profil etapy, 225 nastúpaných metrov (© tourofslovenia.si)
 
 
Derniéra sa v Slovinsku niesla v duchu časovky. Bolo už o víťazovi celého podujatia rozhodnuté? Možno áno, ale cyklistika je veľmi, veľmi nepredvídateľný šport, a tak mal Primož Roglič ešte čo robiť. Rafal Majka, Rigoberto Urán a domáci Matej Mohorič sa navyše rozhodne neplánovali vzdať. Plejádu favoritov dnešného dňa ešte rozšírili Alex Dowsett, Jan Bárta, Luka Mezgec, Janež Brajkovič či Jan Tratnik.

Na jazdcov čakalo 21,5 ľahkých kilometrov, čo ešte viac nahrávalo jazdcovi Lotta NL - Jumbo, avšak, človek nikdy nevie. Všetko otvorila dvojica našich pretekárov z Dukly Banská Bystrica. Prvý sa na trať vydal Martin Vlčák. Svojho kolegu nasledoval Samuel Oros. Pre našich mladíkov je už len dokončenie takýchto náročných pretekov úspechom a veľkou školou do budúcnosti.

Na čele pretekov sa ako prvý udržal dlhší čas Marco Mathis z Kaťuše, ktorého časom 25:33 nahradil jeho krajan v službách Mitchelton - Scott, Roger Kluge. O pár minút sa ale vedenie menilo opäť, úlohu favorita "z druhej vlny" potvrdil Jan Tratnik (CCC). Nemcov čas vylepšil o dvadsať sekúnd. Ešte pred tým došiel do cieľa aj ďalší favorit dňa Alex Dowsett (Kaťuša), no britský cyklista svoju starú formu hľadá. Pokoril síce Mathisa, no Klugeho už nie. Na solídne výsledky z časoviek na Gire tak nenadviaže. 
 
Po štarte šiestich desiatok pretekárov sa stále na čele držal Jan Tratnik z poľského tímu s oranžovými dresmi. Na druhom mieste sa tak trochu prekvapujúco držal Tom Scully (EFEF), no a bronzový stupienok zatiaľ držal Roger Kluge (Mitchelton - Scott). Potom odštartovala veľká česká nádej. Jan Bárta, čo znamenalo, že sa otvorila záverečná tridsiatka pretekárov. Na čele pretekov žiadne zmeny. A nezmenil to ani Bárta, bývalý kolega slovenskej enklávy v Bore svojich 21 kilometrov nezvládol.
 
Až prišiel do cieľa Jack Bauer (Mitchelton - Scott), ktorý na Slovinca stratil len jedenásť sekúnd. Časom 25:24 sa tak zaradil na pozíciu číslo dva. Na majstrovstvách Nového Zélandu skončil tento rok až ôsmy, vlani si však vychutnal víťazstvo. Tretí aj naďalej ostával iný rodák z Nového Zélandu Tom Scully (EFEF). Rysoval sa preňho solídny výsledok, na štartovacej rampe však stále ostávali tí najlepší. Elitnú desiatku otvoril Marco Canola (Nippo Vini).
 
A štartovacia rampa si užila posledné tri chvíľky pozornosti. Zaslúžili sa o to Rafal Majka, Rigoberto Urán a Primož Roglič. Na trať sa tak vydal už každý pretekár. O približne 25 minút sa mali preteky Okolo Slovinska skončiť. Z poľsko - kolumbijskej dvojice mal väčšie predpoklady Rogličovi zakúriť Poliak, 43 sekúnd bolo ale zrejme priveľa. Pekný výsledok sa tiež črtal pre Jozefa Černého, ktorý na Tratnika stratil len deväť sekúnd! Bývalý jazdec poľského CCC, obliekajúci si dres Elkovu - Author, tak napravil zaváhanie Jana Bártu.
 
Na medzi čase, ktorý sa meral približne v polovici časovky, mali veľké problém Ildar Arslanov, ale aj Rafal Majka. Bojovalo sa tiež o dres pre najlepšie mladíka. Tento súboj prebiehal medzi Tadejom Pogačarom a Michaelom Storerom. Rozdiel medzi nimi bol totiž len na úrovni troch sekúnd. O celkovom víťazovi bolo pravdepodobne už rozhodnuté. O víťazovi dnešnej časovky, ale ešte nie!
 
Neuveriteľné! Pogačar bol od Storera rýchlejší o štyri sekundy a získal tak biely dres. Pre Slovincov sa dnes črtal krásny deň. Potvrdili sa tiež katastrofy v podaní Rafala Majku a Ildara Arslanova, druhé miesto pre Rigoberta Urána, ale hlavne víťazstvo Primoža Rogliča. Slovinec navyše berie o víťazstvo v etape, na krajana Tratnika získal 27 sekúnd. Obdivuhodný výkon. Zvíťazil časom 24:46.
 
Krásne tretie miesto dnes získal Jozef Černý z Elkovu - Author, ktorý akoby nahradil Jana Bártu. Cyklisti banskobystrickej Dukly sa s ním stretnú opäť na Sibiu Cycling Tour v Rumunsku. Štvrtý skončil Jack Bauer (Mitchelton - Scott) a piaty Tom Scully (EFEF). V GC ostali pohromade len dve prvé dve miesta.
 
Podujatie vyhráva Primož Roglič, Rigoberto Urán zase ustál súboj o druhú pozíciu. Absolútne prepadol Rafal Majka, pre ktorého musí konečné šieste miesto sklamaním. Na treťom mieste sa tak môže usmievať Matej Mohorič. Jazdec Bahrainu Merida jazdil počas pretekov aktívne, bolo ho vidno. "Zemiakovú medailu" si odnáša Tadej Pogačar (Ľubľana), ktorý navyše získava biely dres určený pre najlepšieho mladého pretekára. Elitnú päťku dotvára Michael Storer (Sunweb), ktorý je možno ešte smutnejší ako Majka.
 
Zo Slovákov dnes skončil najlepšie Michael Kolář, na Rogliča stratil takmer tri minúty a obsadil 67. priečku. Z Dukly patrí prvenstvo Samuelovi Orosovi, ktorý stratou takmer tri a pol minúty obsadil 88. pozíciu. Porazil viacero zaujímavých mien, zväčša šprintérov Sachu Modola, Caleba Ewana, Dylana Groenewegena či Marka Renshawa a Mattea Pelucchiho.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (víťaz etapy aj GC)
"Tento výsledok je perfektný. Som nesmierne šťastný, že som mohol zvíťazit tu pred domácim publikom. Ale nebolo by to možné bez podpory môjho tímu a fanúšikov. Aj im patrí víťazstvo. Na tento týždeň nikdy nezabudnem. Podľa mňa bolo Okolo Slovinska ideálna príprava na Tour de France, ktorá za tri týždne začína. Tieto preteky mi perfektne dodali intenzitu späť do nôh. Nasledujúce týždne budú pozostávať hlavne z tréningov a dúfam, že budem na Tour pripravený. Ale teraz si užijem svoje víťazstvo."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Kena Vanmarckeho (DS EF Education First - Drapac)
"V časovke šlo všetko dobre. Rigo sa nikdy nedostal do problémov a mohol si nastaviť také tempo, aké chcel. Jeho hlavný cieľ bude o tri týždne, nie teraz, preto považujeme tento týždeň za dokonalú prípravu."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Mateja Mohoriča (3. miesto v GC)
"S dnešným výsledkom som spokojný. Na štarte som mal zo včerajšku a predvčerajšku dosť unavené nohy, ale snažil som sa podať maximálny výkon a zajazdiť dobrú časovku. S mojim tretím miestom som nadovšetko spokojný."
 
 
audio ikonkaAudio zhodnotenie Martina Fraňa po pretekoch (DS Dukly)
{play}images/music/2018/frano-18-slovinsko-zhodnotenie.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
Budeme publikovať aj sumár a komentár šéfredaktora k pretekom.
 
 
Výsledky
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 24:46 14
2. TRATNIK Jan CCC Sprandi Polkowice 00:27 5
3. ČERNý Josef Elkov - Author Cycling Team 00:36 3
4. BAUER Jack Mitchelton - Scott link ikonka 00:38  
5. SCULLY Thomas EF Education First - Drapac link ikonka 00:44  
6. DURBRIDGE Luke Mitchelton - Scott link ikonka 00:47  
67. KOLář Michael BORA - hansgrohe link ikonka 02:51  
88. OROS Samuel Dukla Banská Bystrica 03:29  
102. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 03:42  
115. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 04:11  
118. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 04:17  
124. ČANECKý Marek Dukla Banská Bystrica 04:25  
126. VLčáK Martin Dukla Banská Bystrica 04:31  
130. MAHĎAR Martin Dukla Banská Bystrica 04:50  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Konečné poradie pretekov
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 15:18:13 125
2. URÁN Rigoberto link ikonka EF Education First - Drapac link ikonka 01:50 85
3. MOHORIČ Matej Bahrain Merida Pro Team link ikonka 02:14 70
4. POGACAR Tadej Ljubljana Gusto Xaurum 02:16 60
5. STORER Michael Team Sunweb link ikonka 02:18 50
6. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 02:21 40
73. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 25:10  
108. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 35:56  
117. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 36:50  
120. ČANECKý Marek Dukla Banská Bystrica 37:45  
127. MAHĎAR Martin Dukla Banská Bystrica 38:14  
128. KOLář Michael BORA - hansgrohe link ikonka 38:21  
139. OROS Samuel Dukla Banská Bystrica 41:01  
143. VLčáK Martin Dukla Banská Bystrica 42:07  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop