Thomas na CDD zažil životný úspech, Martin šnúru nepredĺžil, Nibali hľadal rytmus

11.6.2018, 22:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Minulý týždeň boli na programe atraktívne preteky Critérium du Dauphiné. Na jednom z posledných testov pred Tour de France sa vybláznili jazdci Sky, no svoju formu si otestovali tiež favoriti na celkové prvenstvo na Starej dáme ako Vincenzo Nibali, Daniel Martin alebo Romain Bardet. Vo Francúzsku mal najlepšie nohy Geraint Thomas.
 
 
video v clanku ikonka ciernaTo najlepšie z Critérium du Dauphiné 2018
 
 
Thomas išiel profesorsky
 
Obľúbený domestik Chrisa Frooma nedostáva v britskom celku veľa príležitosti ukázať svoju kvalitu. V posledných siedmich dňoch však šancu dostal a cyklistikou sa bavil. Froome totiž po Gire šetrí sily na Tour a na Critérium du Dauphiné neštartoval. Otvoril tak dvere práve Geraintovi, ktorý cestu za celkovým víťazstvom na francúzskom etapáku zahájil nie príliš presvedčivým výkonom v krátkom prológu. Thomas stratil na víťaza 21 sekúnd. Nebola to žiadna sláva, ale ani veľká katastrofa.
 
Ďalšie dva dni Thomas nemusel zo seba vydať maximum, keďže profily prvej a druhej etapy neboli až také náročné. Prvým dôležitejším momentom v boji o žlté tričko bola až tímová časovka, v ktorej pretekári Sky uštvali konkurenciu a ukázali veľkú formu pred Starou dámou. "Išli sme rýchlo a plynulo. Bol to výborný test, v lepší výsledok sme ani nedúfali," povedal Geraint po etape, v ktorej hral prím a výborný výsledok, ktorý Briti dosiahli, ho katapultoval medzi piatich najlepších. 
 
Do žltého sa však obliekol až po druhom horskom dni. V ňom si Thomas počínal profesorsky, zbytočne sa nikam nehnal. Pomáhali mu tiež jeho kolegovia, ktorí v záverečnom stúpaní odvádzali fantastickú prácu. Kilometer pred koncom za to zobral on sám a síce etapu nevyhral, dostal sa na priebežne líderskú pozíciu. "Mitchelton nás chcel rozdeliť, ale zostali sme spolu. Najmä Tao išiel úžasne. V poslednom kilometri som zavrel oči a išiel. Bol to výborný deň."
 
Rovnaký scenár mali aj nasledujúce dva diely jeho veľkého príbehu. Geraint v sobotu a nedeľu v rozhodujúcich okamihoch pripomínal Frooma, preteky kontroloval s veľkým prehľadom a síce čo-to strácal na víťazov etáp, najväčších vyzývateľov držal za svojim chrbtom. Taktika nakoniec priniesla vytúžené ovocie a Thomas dosiahol najväčší úspech v cestnej cyklistike. "Je úžasný pocit vyhrať takéto veľké preteky. Bolo to náročných sedem dní a už teraz cítim, že v nasledujúcich dňoch budem musieť poriadne oddychovať. Teraz si však chcem toto víťazstvo užiť."
 
 
thomas 18 tirreno podium rcsf
Geraint Thomas (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Martin cieľ nesplnil
 
Posledné dva roky zakaždým skončil na debni a podobný husársky kúsok chcel zopakovať aj v tohtoročnej edícii Critérium du Dauphiné. Daniel Martin však v aktuálnej sezóne stále hľadá svoje stratené ja a na jedno zo svojich najobľúbenejších podujatí prišiel bez etapového víťazstva. Ír vo Francúzsku ukázal dobré momenty, v najťažších stúpaniach patril medzi najagresívnejších jazdcov, ale hlavný cieľ sa mu splniť nepodaril.
 
Martin sa o slovo prvýkrát prihlásil v koncovke štvrtej etapy, kedy sa pokúšal súperov poraziť dlhým šprintom, ale nakoniec sa musel uspokojiť s druhým miestom. Jeho veľký deň prišiel až o 24 hodín neskôr. Pomohla mu zmena stratégie, vedel totiž, že v šprinte už raz prehral a tentokrát zaútočil viac ako kilometer pred cieľom. "Dnes taktika fungovala. Skúsil som zaútočiť a veril som, že ostatní na môj útok reagovať nebudú, keďže som ich príliš neohrozoval v celkovom hodnotení."
 
Ír mal veľké ambície aj v ďalších dňoch. Hlad po úspechu a dobré nohy ukázal aj v šiestom dni, ale chýbala mu podpora zo strany kolegov a tiež súperov. "Chcel som využiť svoje dobré nohy, no bol to skutočne ťažký deň. Záver bol pretaktizovaný, možno preto sme neboli schopní dobehnúť Bilbaa, ako som to chcel ja." Martin nakoniec v GC obsadil štvrté miesto a na debnu sa tento rok nezmestil. Jeho kondícia ho však potešila. "Fyzicky som na tom výborne, nečakal som to. Nebudem klamať, keď poviem, že som šťastný z toho, čo sa mi tu podarilo dosiahnuť." 
 
 
martin d 18 triumf dauphine uaefb
Daniel Martin (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
 
 
Favoriti neodkryli všetky karty 
 
Najatraktívnejšie mená poslali na Critérium Bahrajn - Merida a AG2R La Mondiale. Fanúšikovia vo Francúzsku mohli na svojich cestách obdivovať umenie Vincenza Nibaliho alebo Romaina Bardeta. Pre oboch bude vrcholom tejto sezóny Tour de France, na to sa pripravujú už niekoľko mesiacov. V poslednom týždni preto ešte neukázali všetko, čo majú natrénované. Chceli si otestovať hlavne svoju formu a v prípade Taliana tak išiel boj o celkové prvenstvo stranou. 
 
Nibali na Critérium nezaznamenal žiadny oslnivý výsledok. Jeho najlepším umiestnením bolo 16. miesto v etape, ktorá finišovala na kopci Valmorel. Hlavný cieľ tu však Talian splnil a svoje vystúpenie vo Francúzsku hodnotí pozitívne. "Som spokojný s tým, čo som tu ukázal. Na tréningoch som tvrdo pracoval a teraz sa musím dostať do pretekárskeho tempa. Čo sa týka pretekov, boli neskutočne náročné, ale som za to rád. Lepšiu prípravu som si nemohol ani želať."
 
Zato Bardet chcel doma potešiť svojich priaznivcov buď triumfom v niektorej z horských etáp, alebo celkovým víťazstvom. Ani jeden cieľ sa mu splniť nepodarilo, aj keď v celkovom hodnotení mu nakoniec patrila pekná tretia pozícia. Aj jemu tak Dauphiné ukázalo pozitívne veci. "Počas týždňa som sa cítil výborne a sám so sebou som veľmi spokojný. Ešte väčšiu radosť mám z tímu, ktorý bol famózny. Som na nich hrdý."
 
 
bardet 18 na podiu rcsf
Romain Bardet (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Impey kráľom šprintérov
 
Len dva hromadné dojazdy sme sledovali na tohtoročnom Dauphiné. V tom prvom ukázal najrýchlejšie nohy Daryl Impey. Pretekár Mitcheltonu - Scott v záverečnom špurte prešprintoval Juliana Alaphilippa z Quick-Stepu Floors alebo Pascala Ackermanna z Bory - Hansgrohe. Nemec zase pokoril súperov v druhom hromadnom dojazde. Medzi víťazov sa zaradili aj Pello Bilbao z Astany, Adam Yates z Mitcheltonu - Scott a Michal Kwiatkowski, Poliak vyhral úvodný šesťkilometrový prológ a podčiarkol tak dominanciu Sky na tomto podujatí. 
 
 
Konečné poradie Critérium du Dauphiné 2018
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 24:43:12 500
2. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 01:00 400
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 01:47 325
4. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 02:35 275
5. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 02:44 225
6. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 03:05 175
7. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 04:05 150
8. ROLLAND Pierre EF Education First - Drapac link ikonka 04:22 125
9. NAVARRO Daniel Cofidis, Solutions Crédits 04:31 100
10. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 04:45 85
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop