V uplynulom týždni sa vytiahli na generálkach pred TdF aj Roglič s Valverdem

18.6.2018, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Na Okolo Slovinska a La Route d'Occitanie sa zišla dobrá konkurencia, ktorá ponúkla zábavnú cyklistiku. Pred domácimi fanúšikmi dominoval Primož Roglič, na francúzskom podujatí sa pohral so súpermi Alejandro Valverde.
 
 
Domáca hviezda demoralizovala súperov
 
Primož Roglič v tejto sezóne žiari - ovládol posledné tri etapové preteky, na ktorých sa zúčastnil. Po triumfoch v Baskicku a Romandii ukázal veľkú formu aj na Okolo Slovinska. Na pretekoch sa bojovalo o celkový titul v troch etapách a jazdec tímu Lotto - Jumbo chcel uchmatnúť všetky tieto previerky. Na konci tretieho dňa stavil na cieľovom stúpaní na dlhý špurt do kopca, ale Urán a Impey boli pred páskou prefíkanejší. Vo štvrtej etape si už nenechal vziať výhru, na jeho 20-kilometrový sólový únik nenašiel nikto protizbraň. Už po tomto kúsku získal najcennejší dres, a to mal ešte v zálohe záverečnú časovku. Vynikajúcou jazdou proti chronometru odsunul konkurenciu na druhú koľaj a len umocnil parádny dojem, ktorý v tejto sezóne zanecháva na týždňových etapákoch.
 
Slovinský cyklista z roka na rok zlepšuje svoju výkonnosť a postupne sa zaradil medzi najlepších jazdcov na celkové poradie. Aj na tomto podujatí dokázal, že je silný v kopcoch, má kvalitnú koncovku na konci ťažkého dňa a okrem toho zvláda na výbornú časovku jednotlivcov. Preto budeme zvedaví, ako sa mu bude dariť na TdF, čo je jeho hlavným cieľom v tomto roku. "Tento výsledok je perfektný. Som nesmierne šťastný, že som mohol zvíťazit tu pred domácim publikom. Ale nebolo by to možné bez podpory môjho tímu a fanúšikov. Aj im patrí víťazstvo. Na tento týždeň nikdy nezabudnem. Podľa mňa bolo Okolo Slovinska ideálna príprava na Tour de France, ktorá za tri týždne začína. Tieto preteky mi perfektne dodali intenzitu späť do nôh. Nasledujúce týždne budú pozostávať hlavne z tréningov a dúfam, že budem na Tour pripravený. Ale teraz si užijem svoje víťazstvo."
 
 
roglic 18 itt na vysku basf gomez
Primož Roglič vo svojom živle (© Itzulia Basque Country / Gomez Sport)
 
 
Medzi hviezdy pretekov patril aj Rigoberto Urán a kolumbijský jazdec nesklamal. Na konci tretej etapy predviedol silný šprint do kopca s učebnicovým načasovaním, potom ani on nezachytil Rogličov útok na konci štvrtého dňa, ale finišoval po boku ostatných favoritov, a druhé miesto v GC si zaistil výkonom v ITT. Urán dokáže byť v časovke presvedčivejší, ale vzhľadom na konkurenciu mu takéto predstavenie stačilo. Je dobré vidieť, že pred Starou dámou jeho forma stúpa.
 
Rafal Majka bol silný v obidvoch kopcovitých etapách, kde finišoval s najlepšími, ale časovka ho pripravila o lepší výsledok. Už v Kalifornii mu to veľmi nešlo v jazde proti chronometru, čo býva hendikep na týždňových etapových pretekoch. Svoju univerzalitu ukázal Matej Mohorič, ktorý zvládol kopcovité etapy a výborne sa držal aj v ITT. Slovinský jazdec má iba 23 rokov a zdá sa, že je žriedlom nevyčerpateľných možností. Na pretekoch zaujali aj dvaja mladíci. Domáci Tadej Pogačar vo veku devätnásť rokov obsadil štvrté miesto, keď v silnej konkurencii si dokázal poradiť s kopcovitými previerkami a aj s časovkou. Víťaz Pretekov mieru (Ncup) si na podujatí už druhý rok po sebe urobil výborné meno a nie nadarmo sa hovorí o jeho podpise zmluvy v UAE. Ďalší talent vytiahol tím Sunweb, 21-ročný Michael Storer môže nadviazať na silnú austrálsku školu, z ktorej pochádza.
 
 
pogacar 18 gustof stiehl
Tadej Pogačar je v kopcoch výborný (© Ljubljana Gusto Xaurum / Mario Stiehl)
 
 
V dvoch šprintérskych etapách sa nedokázali presadiť tie najväčšie mená. Marcelovi Kittelovi nefungovala spolupráca s kolegami, Cavendish a Ewan doplatili na hektické koncovky, no austrálsky jazdec aspoň vydoloval tretie miesto v druhej etape. Takto svoju šancu využil nádejný taliansky šprintér Simonne Consonni a Dylan Groenewegen, ktorý možno nepreteká pod takým drobnohľadom, ale v tejto sezóne už získal niekoľko pekných výsledkov.
 
 
Konečné poradie pretekov
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 15:18:13 125
2. URÁN Rigoberto link ikonka EF Education First - Drapac link ikonka 01:50 85
3. MOHORIČ Matej Bahrain Merida Pro Team link ikonka 02:14 70
4. POGACAR Tadej Ljubljana Gusto Xaurum 02:16 60
5. STORER Michael Team Sunweb link ikonka 02:18 50
6. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 02:21 40
7. ČERNý Josef Elkov - Author Cycling Team 03:09 35
8. BRAJKOVIč Janez Adria Mobil 03:15 30
9. ARSLANOV Ildar Gazprom-RusVelo 03:15 25
10. LAENGEN Vegard UAE Team Emirates link ikonka 03:16 20
73. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 25:10  
108. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 35:56  
117. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 36:50  
120. ČANECKý Marek Dukla Banská Bystrica 37:45  
127. MAHĎAR Martin Dukla Banská Bystrica 38:14  
128. KOLář Michael BORA - hansgrohe link ikonka 38:21  
139. OROS Samuel Dukla Banská Bystrica 41:01  
143. VLčáK Martin Dukla Banská Bystrica 42:07  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Valverde rozšíril zbierku svojich úspechov
 
Na podujatie, v minulosti známe ako Route du Sud, vždy príde nejaké zaujímavé meno, ktoré oživí štartovú listinu. Tentoraz to bol Alejandro Valverde a španielsky borec mal veľký záujem uspieť, lebo na tomto podujatí v kariére ešte netriumfoval. Cesta za úspechom viedla v tretej etape cez cieľové stúpanie Monts Olmes. Movistar nasadil na záverečnom kopci poriadne tempo a postupne pri jeho kapitánovi vydržali iba Kenny Elissonde a Daniel Navarro. Miestami sa zdalo, že Valverde ťahá vo finále z posledných síl, ale jeho konkurenti mu nezasadili smrtiaci knokaut, čo sa im vrátilo pred páskou, keď nemali šancu proti jeho špurtu do kopca.
 
Líder tímu Movistar nejazdil od ardenských klasík, preto si potreboval vyskúšať intenzívnu jazdu počas dvoch dní, a v polovici záverečnej etapy vsadil na predlhý útok v spolupráci s LL Sánchezom. Valverde sa na ceste bavil, ale tento hrdinský počin nebol zakončený etapový triumfom. Na páske ich dobehla hlavná skupina a v šprinte ho prekonal Roux. Možno to nebola náhoda, že Valverde a aj Quintana vo Švajčiarsku testovali útoky z veľkej diaľky pred TdF.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále najťažšej etapy
 
 
Celkový triumf tak získal najsilnejší jazdec, ktorý mal pri sebe najsilnejšiu zostavu, generálka na Tour de France dopadla pre Valverdeho bez akýchkoľvek komplikácii. "Presvedčil som sa, že v poslednom období som urobil progres, aj keď som musel vynechať Okolo Švajčiarska kvôli ochoreniu. Myslím si, že nielen ja, ale celý tím sme odviedli výbornú prácu. Dosiahli sme viac, ako sme čakali. Chceli sme sa čo najlepšie pripraviť na júl a popritom sa pobiť o nejaký triumf a splnili sme obidva ciele."
 
Druhým najsilnejším mužom na podujatí bol Daniel Navarro, španielskeho cyklistu sme dlho nevideli v takejto forme. Už na Dauphiné ukázal kvalitné pokusy o etapový triumf, pamätnou zostala jeho prehra v siedmej etape, kde ho chytil tesne pred páskou Adam Yates. Na Occitanie potvrdil výbornú pripravenosť v kráľovskej etape, kde bol Valverdemu rovnocenným súperom. Ak ho Cofidis zoberie na Starú dámu, francúzska zostava dostane silného kandidáta na etapový triumf v náročných etapách.  
 
 
valverde 18 sud navarro movf
Elissonde, Navarro, Valverde (© PHOTO GOMEZ SPORT / COLIN FLOCKTON)
 
 
Úlohu kapitána v tíme Sky si užíval Kenny Elissonde. Domáci jazdec plní úlohu rešpektovaného pomocníka do kopcov a po Gire dostal za odmenu líderstvo na La Route d'Occitanie. Túto šancu nechcel zahodiť a aj on patril k ozdobám najťažšej previerky. Prinútil Valverdeho k maximálnemu úsiliu a nechýbalo veľa, aby sa ho dokonca zbavil. Vo štvrtej etape mu pomáhali kolegovia eliminovať Valverdeho dlhý atak, čo si veľmi vážil, preto bol veľmi vďačný za konečnú tretiu priečku. Po talianskej GT dokázali vydať zo seba kvalitný výkon aj Sebastian Reichenbach a LL Sánchez, ktorí sa môžu ukázať aj v druhej časti sezóny.
 
V šprintérskych dojazdoch získal jednu výhru Nacer Bouhanni, ale pri tomto úspechu sme videli miernu kontroverziu, keď sa o víťazstvo bili dvaja jazdci z Cofidisu, a o výhre rozhodla až cieľová fotografia. Christian Laporte mal byť koncovým mužom zostavy a Bouhanni bol určený, aby mu rozbehol šprint... Uvidíme, ako sa táto príhoda odzrkadlí na nominácii na TdF, keďže Bouhanni má dlhodobé konflikty s vedením celku. V druhej rýchlostnej koncovke sa presadil Clément Venturini.  
 
 
Konečné poradie pretekov
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 18:25:34 125
2. NAVARRO Daniel Cofidis, Solutions Crédits 00:14 85
3. ELISSONDE Kenny Team Sky link ikonka 00:20 70
4. REICHENBACH Sebastien Groupama - FDJ 01:22 60
5. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 01:24 50
6. MOLINA Antonio Caja Rural - Seguros RGA 01:24 40
7. DUPONT Hubert Ag2r La Mondiale link ikonka 01:27 35
8. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ 01:50 30
9. VILELA Ricardo Manzana Postobon 02:07 25
10. PREIDLER Georg Groupama - FDJ 02:08 20
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop