Adriatica: Viviani sa nemýlil ani na záver a skompletizoval víťazný hattrick, GC berie Sosa

24.6.2018, 08:00 | Preteky vo svete | Janoťák, Šandor, Pivarči
1. 20.6. rovinata etapa ciel rovina Piave > Lido di Jesolo 23,2 km Quick-Step
2. 21.6. zvlnena etapa ciel rovina Lido di Jesolo > Maser 153 km Viviani
3. 22.6. rovinata etapa ciel rovina Mussolente > Passo Giau 155 km Sosa
4. 23.6. zvlnena etapa ciel rovina San Vito Cadore > Grado 223 km Viviani
5. 24.6. zvlnena etapa ciel rovina Grado > Trieste 117 km Viviani
 
 
1. 20.6. rovinata etapa ciel rovina Piave > Lido di Jesolo 23,2 km Quick-Step
 
etapa 1
profil etapy, 17 nastúpaných metrov (© adriaticaionicarace.com)
 
 
Nové preteky na talianskom území prilákali na štart aj päť tímov z kategórie World Tour a niekoľko svetoznámych cyklistických mien. Preteky Adriatica Ionica Race otvorili svoju vôbec prvú edíciu tímovou časovkou. Najväčšími favoritmi v nej boli jazdci z celku Quick-Step Floors, ktorí tu prišli vo veľmi silnej zostave. Zahanbené nechceli zostať ani ostatné elitné tímy, či známe domáce výbery ako Bardiani – CSF alebo Androni Giocattoli – Sidermec.
 
Práve pretekári tímu Androni Giocattoli sa postavili na štartovú rampu ako prví a to krátko po druhej hodine poobede. Ich čas nebol zlý, no dlho sa v cieli z vedúceho postavenia netešili. Nakoniec im patrilo deviate miesto. Tesne za nimi skončili cyklisti z Bardiani - CSF, ktorí na víťazov stratili takmer minútu a pol. Najlepším talianskym tímom v dnešnej tímovej časovke tak bol prekvapivo Sangemini - MG.Kvis - Vega. Tí sa doma prezentovali veľmi sympaticky a ôsma pozícia ich určite potešila.  
 
Podľa predpokladov si z elitných tímov najlepšie počínal Quick-Step Floors, ktorý 23-kilometrovú trasu absolvoval za 25 minút a 28 sekúnd. Belgický celok dnešnú časovku vyhral systémom štart - cieľ. Prvé miesto totiž jeho jazdcom patrilo od prvého do posledného medzičasu. Quick-Step tak opäť raz dokázal, že čo sa týka tejto disciplíny, patrí medzi najlepšie tímy. 
 
Kvalitné časy zajazdili aj ďalšie tímy World Tour a tiež talianska reprezentácia. Druhí skončili pretekári z UAE Team Emirates, ktorí na víťazov stratili len štrnásť sekúnd. Na pomyselné stupne víťazov sa dostali aj jazdci amerického Trek - Segafredo. Tých od druhej priečky delili len dve sekundy. Talianska reprezentácia nakoniec obsadila siedme miesto. Matteo Trentin, ktorý oblieka dres Talianska už po prvom dni, má na priebežného lídra veľkú, viac ako minútovú stratu.   
 
Do dresu pre lídra sa zajtra oblečie šprintér Quick-Stepu Elia Viviani. Ten prišiel na domáce podujatie ako jeden z dvoch favoritov belgického tímu. Tým druhým je Niki Terpstra, ktorý to má tiež výborné rozbehnuté. Sťažovať sa nemôže ani Ben Swift z UAE Team Emirates. Úplne iné pocity musia mať po prvom dni Yukiya Arashiro a Valerio Agnoli z Bahrainu Merida, ktorým sa tímový súboj s chronometrom neveľmi podaril. 
 
 
Výsledky:
1. Quick-Step Floors 25:28
2. UAE Team Emirates +0:14
3. Trek - Segafredo +0:16
4. Dimension Data +0:34
5. Gazprom - Rusvelo +0:38
6. Bahrajn - Merida +1:08
7. Taliansko +1:16
8. Sangemini - MG.Kvis +1:17
9. Androni Giocattoli +1:18
10. Bardiani CSF +1:22
11. Nippo - Vini Fantini +1:23
12. Roompot - Nederlandse Loterij +1:42
13. Wilier Triestina-Selle Italia +1:49
14. Israel Cycling Academy +1:59
15. Biesse Carrera Gavardo +2:27
16. Trevigiani Phonix - Hemus +2:34
 
 
2. 21.6. zvlnena etapa ciel rovina Lido di Jesolo > Maser 153 km Viviani
 
etapa 1
profil etapy, 1180 nastúpaných metrov (© adriaticaionicarace.com)
 
 
Druhá etapa na podujatí Adriatica Ionica Race mala zvlnený profil. Počas nej dokonca pretekári museli vyliezť na kopec Montello (2,8 km - 6,5 %), ktorý sa nachádzal vo vlaňajšom itenerári talianskej klasiky Tre Valli Varesine. Ani Montello, ani druhé hodnotené stúpanie na trase dnešného dňa však nemali znemožniť záverečný súboj šprintérov, ktorí si dnešok vytipovali ešte pred začiatkom celých pretekov. 
 
Ani zaujímavé šprintérske mená, ktoré na nový taliansky etapák prišli, neodradili trojicu cyklistov od toho, aby sa vo štvrtok pokúsili vyhrať etapu z úniku. Menovite išlo o Javiera Montoyu z Trevigiani - Phonix - Hemus, Mattea Draperiho z celku Sangemini - MG.Kvis - Vega a Enrica Logicu z ďalšieho talianskeho tímu Biesse Carrera Gavardo. Táto trojka si pred pelotónom dokázala vytvoriť štvorminútový náskok už po tridsiatich kilometroch. 
 
Šprintérske tímy však priebeh druhej etapy pevne kontrolovali. Utečencov si celý deň držali na dostrel. Možno aj kvôli tomu Montoya (Trevigiani - Phonix - Hemus) všetko stavil na jednu kartu ešte pred stúpaním na Fusere-Tuna (1,3 km - 5,2 %) a odišiel od svojich celodenných partnerov v úniku. Jeho zámer sa mu však nevydaril a svojim krokom len uľahčil prácu celkom, ktoré mali dnes etapové ambície.  
 
Tí osamoteného jazdca vpredu dobehli na méte 18 kilometrov pred cieľom. Veľmi aktívni v tej dobe boli jazdci UAE Team Emirates, Treku-Segafredo a Quick-Stepu Floors. Líder Belgičanov Elia Viviani po včerajšku vyhlásil, že dnes chce udržať dres pre priebežne vedúceho pretekára a zároveň v meste Maser chce osláviť jubilejné 60. víťazstvo v kariére. Taliansky špurtér svoj plán naplnil do bodky, keďže v záverečnom dojazde všetkým súperom ukázal chrbát. Vivianiho triumf bol zároveň 40. pre jeho tím v tomto roku.
 
Druhé miesto v meste Maser patrilo pretekárovi tímu UAE Team Emirates. Bol ním Simone Consonni, ktorý dnes bojoval čo mu sily stačili, ale proti Vivianimu nemal žiadnu šancu. Tretí skončil Mihkel Räim z Israel Cycling Academy. Jednotka Dimension Data Mark Cavendish sa do šprintu nedostal. Dnešok nepriniesol žiadne výrazné zmeny v celkovom hodnotení. Elia Viviani (Quick-Step Floors) si udržal líderskú pozíciu.     
 
 
Výsledky
1. VIVIANI Elia link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 3:49:09 14
2. CONSONNI Simone UAE Team Emirates link ikonka 00:00 5
3. RAIM Mihkel Israel Cycling Academy 00:00 3
4. BELLETTI Manuel Androni Giocattoli - Sidermec 00:00  
5. BARBIN Enrico Bardiani - CSF 00:00  
6. NIZZOLO Giacomo Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VIVIANI Elia link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 4:14:28 3
2. TERPSTRA Niki Quick-Step Floors link ikonka 00:10  
3. CONSONNI Simone UAE Team Emirates link ikonka 00:18  
4. RAVASI Edward UAE Team Emirates link ikonka 00:24  
5. PETILLI Simone UAE Team Emirates link ikonka 00:24  
6. CONTI Valerio UAE Team Emirates link ikonka 00:24  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
3. 22.6. rovinata etapa ciel rovina Mussolente > Passo Giau 155 km Sosa
 
etapa 1
profil etapy, 4669 nastúpaných metrov (© adriaticaionicarace.com)
 
 
Krásnemu profilu kráľovskej etapy by svedčilo silnejšie štartové pole, tri náročné stúpania mali poriadne preveriť všetkých zúčastnených cyklistov. V prvom úniku sa objavilo sedem jazdcov, ale tí boli eliminovaní po druhej horskej prémii.
 
Balík viedol väčšinu dňa UAE Emirates, ktorý mal vo svojich radoch jazdcov ako Ravasi a Atapuma, ale už na úvodnom stúpaní sa rozpadol pelotón po atakoch Brambillu a Pantana. Táto aktivita rozprúdila akciu a postupne zostalo v hlavnej skupine iba tridsať jazdcov. Približne toľko ich dorazilo pod cieľové stúpanie. Po Passo Valles si vybudovali na čele pretekov menší náskok Fabio Felline a Marco Frapporti, ale aj ich snaha bola zlikvidovaná na začiatku Passo Giau.
 
Toto náročné cieľové stúpania patrí k týmnajťažším kopcom v celom Taliansku a na jeho sklonoch sa môže presadiť len vynikajúci vrchár. Skupina najsilnejších dlho čakala na víťazný útok, ale hlavný balík sa výrazne rrkesával, a ten napokon predviedol Ivan Sosa z celku Androni, ktorý zviedol súboj o etapový triumf a aj celkovú výhru s Giuliom Cicconem (Bardiani). Kolumbijský jazdec nastúpil dva kilometre pred vrcholom a v cieli si dokázal vytvoriť slušný náskok. Na druhej priečke skončil Ciccone, tretí finišoval s väčšou stratou Ben Hermans (Cycling Acaedmy), za ním nasledoval Edward Ravasi (UAE Emirates).     
      
Ivan Ramires je ďalším výborným vrchárom z Kolumbie, vo veku dvadsať rokov už získal v tejto sezóne niekoľko zaujímavých úspechov. Stal sa celkovým víťazom na Tour of Bihor a na Tour of the Alps obsadil druhé miesto v druhej etape, ktorá finišovala na kopci Alpe Pampeago. Giulio Ciccone si priniesol veľmi dobrú formu z Gira, ale tak, ako mu nebolo dopriate na domácej GT, ani na tomto podujatí nesiahol na etapový triumf. Svoje kvality potvrdil Ben Hermans a talent ukázal Edward Ravasi.
 
 
Výsledky
1. SOSA Ivan Ramiro Androni Giocattoli - Sidermec 4:40:42 14
2. CICCONE Giulio Bardiani - CSF 00:37 5
3. HERMANS Ben Israel Cycling Academy 01:06 3
4. RAVASI Edward UAE Team Emirates link ikonka 01:12  
5. WEENING Pieter Roompot - Nederlandse Loterij 01:29  
6. ARSLANOV Ildar Gazprom-RusVelo 01:43  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. SOSA Ivan Ramiro Androni Giocattoli - Sidermec 8:56:28 3
2. RAVASI Edward UAE Team Emirates link ikonka 00:18  
3. CICCONE Giulio Bardiani - CSF 00:45  
4. ARSLANOV Ildar Gazprom-RusVelo 01:13  
5. STETINA Peter Trek - Segafredo link ikonka 01:38  
6. HERMANS Ben Israel Cycling Academy 01:45  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
4. 23.6. zvlnena etapa ciel rovina San Vito Cadore > Grado 223 km Viviani
 
etapa 1
profil etapy, 1841 nastúpaných metrov (© adriaticaionicarace.com)
 
 
Po kráľovskej nasledovala na pretekoch Adriatica Ionica Race etapa najdlhšia. Mamutích 223 kilometrov malo pretekárov povoziť po zvlnenom teréne, ktorý ale do celkového poradia rozhodne prehovoriť nemal. Na trati sa nachádzal totiž len jediný kategorizovaný kopec. Dvojkový Passo Crosetta sa navyše nachádzal ešte v prvej polovici dlhého dňa, takže jazdci ako Iván Sosa, Ildar Arslanov či Ben Hermans a ich kolegovia z elitnej desiatky si mohli vydýchnuť. Naopak, dnešok si mohli užiť Elia Viviani, Mark Cavendish, Giacomo Nizzolo a Simone Consonni.

Po dvadsiatich kilometroch sa stihol vytvoriť únik dňa. Tvorili ho Stanimir Cholakov (Trevigiani), Enrico Logica (Biesse), Marco Tizza (Nippo Vini), Andrea Toniatto (Taliansko), Nick van der Lijke (Roompot) a Meiyin Wang (Bahrajn - Merida). Ich náskok postupne rástol, na jeho vrchole sa pohyboval okolo piatich minút.

Šprintérske tímy si to ale pustiť nechceli. Túžili vyhrať a aj napriek záverečnému pokusu v podaní Nikiho Terpstru, sa tak stalo. Vo výbornej forme sa nachádza Elia Viviani, ktorý tu vyhral už druhú etapu. Celkovo má v tejto sezóne na konte už dvanásť víťazstiev, pričom posledných šesť získal na domácej pôde. Pred tým totiž vyhral štyri etapy na Gire. Pre jazdca Quick - Stepu pekná vizitka.
 
Druhý do cieľa dopedáloval Giacomo Nizzolo (Trek - Segafredo), no a tretí skončil José Hodeg (Quick - Step). Pre "podlahárov" zaujímavý deň, počas ktorého demonštrovali svoju silu. Elitnú päťku doplnili Riccardo Minali (Taliansko) a Mark Renshaw (Dimension Data). O Markovi Cavendishovi ani chýru ani slychu. V GC, samozrejme, udržal svoje vedenie Iván Sosa (Androni). Zajtra na pretekárov čaká už len krátka etapa s predpokladaným záverom ako dnes.
 
 
Výsledky
1. VIVIANI Elia link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 5:14:56 14
2. NIZZOLO Giacomo Trek - Segafredo link ikonka 00:00 5
3. HODEG Álvaro José Quick-Step Floors link ikonka 00:00 3
4. MINALI Riccardo Taliansko 00:00  
5. RENSHAW Mark Team Dimension Data 00:00  
6. VAN RENSBURG Reinardt Team Dimension Data 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. SOSA Ivan Ramiro Androni Giocattoli - Sidermec 14:11:30 3
2. CICCONE Giulio Bardiani - CSF 00:45  
3. ARSLANOV Ildar Gazprom-RusVelo 01:13  
4. RAVASI Edward UAE Team Emirates link ikonka 01:44  
5. CONTI Valerio UAE Team Emirates link ikonka 01:57  
6. WEENING Pieter Roompot - Nederlandse Loterij 02:03  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
5. 24.6. zvlnena etapa ciel rovina Grado > Trieste 117 km Viviani
 
etapa 1
profil etapy, 1134 nastúpaných metrov (© adriaticaionicarace.com)
 
 
Na záver jednoduchých 117 kilometrov. Tak znela správa dňa pre cyklistov na pretekoch Adriatica Ionica Race. Do cesty sa im postavili len dva trojkové kopce, čo rozhodne nezdvíhalo zo stoličiek nikoho z prítomných. Všetko sa sústredilo len na záverečný dojazd, po ktorom mohol Elia Viviani skompletizovať víťazný hattrick.

Quick-Step kontroloval celý deň, aby Talianovi čo najviac uľahčil zisk už trinásteho vavrínu v tejto sezóne. A ten sa nemýlil. Aj v meste Trieste videli fanúšikovia tešiaceho sa muža v modrom drese. Elia Viviani tak vyhral na podujatí v podstate všetko, čo bolo v jeho silách. Na záver sa konečne ukázal aj Mark Cavendish (Dimension Data), ktorý finišoval druhý. Tretie miesto si zo včerajška zopakoval José Hodeg (Quick-Step). Opakuje sa tak správa, že belgický tím tu pretekal dosť demonštratívne.

Ani to ale nestačilo na to, aby vyhrali celkovo. Z GC sa najviac teší Iván Sosa z tímu Androni. Pre mladučkého Kolumbijčana je to vynikajúce víťazstvo, o pár dní sa s stretne s Duklou Banská Bystrica na Sibiu Cyling Tour v Rumunsku. Druhé miesto si odnáša Giulio Ciccone (Bardiani) a tretie Ildar Arslanov z Gazpromu, ktorý tak ešte vylepšil svoje vynikajúce predstavenie zo Slovinska.
 
 
Výsledky
1. VIVIANI Elia link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 2:27:48 14
2. CAVENDISH Mark link ikonka Team Dimension Data 00:00 5
3. MINALI Riccardo Taliansko 00:00 3
4. HODEG Álvaro José Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
5. PACIONI Luca Wilier Triestina - Selle Italia 00:00  
6. CONSONNI Simone UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop