Náročný druhý týždeň sadol len niektorým favoritom, Sagan zbiera body neustále

23.7.2018, 11:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
V druhom týždni ukázali alpské etapy, kto si môže robiť nárok na žltý dres, a svojou náročnosťou poslali domov najlepších šprintérov. Thomas s Froomom držia konkurenciu na uzde, Peter Sagan si jazdí svoje vlastné preteky.
 
 
Alpy udreli na favoritov, a udreli statočne
 
To, na čo sme čakali celý prvý týždeň, dokonale nahradili tri dni v Alpách. Vyčerpávajúce predstavenia ukázali, že Mollema, Majka, Yates nedosiahnu želaný výsledok v GC, tvrdý pohľad na realitu pocítili Fuglsang, Zakarin, Jungels a všetko neklapalo ani v Movistare. Skupinu favoritov ochudobnili Rigoberto Urán a Vincenzo Nibali a na vedúcich priečkach v klasifikácii sa uvelebili len tí najlepší z najlepších.
 
V tíme Sky sa hovorí o dokonalom vývoji pretekov. Geraint Thomas prechádza podujatím ako nôž maslom a Chris Froome mu kryje chrbát. Welšský jazdec nemusel riešiť na trati žiadnu nepríjemnosť a popri tom ohuroval svojou výkonnosťou na Rosiére a Alpe d'Huez. Froome takisto patril medzi najsilnejších favoritov, ale v jeho neprospech hovorilo manko z úvodného týždňa. Obaja svorne dodávajú, že z takto vybudovanej pozície by bolo smiešne nevyhrať TdF, preto sa nechajme prekvapiť, akým spôsobom sa budú pohybovať po Pyrenejách.
 
 
froome 18 zozadu ilustrak rcsf
Chris Froome (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
Thomas jazdí v perfektnej forme, a keď mu to vydrží aj naďalej, v podobnej konštelácii sa len ťažko vzdá žltého dresu v prospech Frooma, ktorý má na dosah historické míľniky. Britská zostava sa spolieha, že túto dilemu vyriešia pyrenejské etapy prirodzeným výberom. Buď Thomas nezvládne záťaž troch týždňov, alebo Frooma zasiahne únava, no nepripúšťajú si, že do problémov sa môžu dostať obidvaja z nich.
 
Vo všetkých dôležitých koncovkách druhého týždňa pôsobil vynikajúco Tom Dumoulin. Britská mašina ho nedokázala pokoriť na dlhých kopcoch Rosiére a Alpe d'Huez a vyrovnal sa jej aj na výbušnom Croix Neuve. Zatiaľ sa nezdá, že by mu dochádzala energia, a preto sa stáva hrozbou pre Sky. Sám hovorí, že na Tour jazdí v lepšej forme ako na Gire. Navyše, holandský cyklista sa snaží rozpútať rivalitu medzi lídrami britského celku. Vyhlásenia po Mende, že Thomas zacelil medzeru za Froomom, nemôžu sledovať iný zámer. Ak nebude slabnúť v Pyrenejách, jeho časovka môže nemilo zaskočiť zástupcov Sky.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy končiacej na Alpe d'Huez
 
 
Dobrá nálada nemôže panovať v Movistare. Quintana s Landom sú pomerne ďaleko od stupňov víťazov a ani jeden z nich nepredvádzal suverénne výkony, ktoré by museli vyľakať súperov. Kolumbijský pretekár pôsobil taktickým domom na Rosiére, ale Alpe d'Huez ukázal, že nebol na tom dobre a nemohol ešte viac zrýchliť, a na druhej strane Landa bol limitovaný pádom z kockovej etapy. Valverde sa obetoval pre svojich mladších kolegov, ale jeho snaha nebola odmenená. V podstate Movistar to urobil dobre v jedenástej a dvanástej etape, keď vyslal do útoku Valverdeho, aby jeho pokus vyčerpal britský celok. Na papieri to bola dobrá taktika, ale na trati sa stal presný opak. Domestici Sky zhltli Valverdeho a svojím vysokým tempom dostali do nepohody aj Quintanu s Landom. Španielsky celok to aspoň vyskúšal a určite bude veriť, že v Pyrenejách im to aspoň raz vyjde.
 
Vysoké očakávania zatiaľ napĺňa Primož Roglič. Alpy ho ukázali vo výbornom svetle a nepripravili o dôležitú energiu, inak by nedokázal predviesť super-výkon na Croix Neuve. V minulom roku na Tour ukázal, že je schopný kvalitne jazdiť aj v treťom týždni, preto budeme zvedaví, či otvorí dvere smerujúce na stupne víťazov. Výborná časovka bude stáť na jeho strane. Veľmi dobre pôsobí aj Steven Kruijswijk. Len málokedy sa vidí, aby v tom prípade šiesty muž poradia vsadil na taký dlhý a náročný atak, aký ukázal v dvanástej etape. To len svedčí o jeho guráži a určite sa nechá zvábiť aj pyrenejskými etapami.
 
 
kruijswijk 18 tour zjazd efefv
Steven Kruijswijk počas pretekov (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Romain Bardet sa presvedčil, že v tomto roku je konkurencia veľmi silná a početná. V jedenástej etape smútil, že si nechal odísť niektorých favoritov, preto musel atakovať na Alpe d'Huez. Predviedol tam poriadny pokus, ale skvelý Bernal mal skvelý deň. Zaváhanie v Mende ukázalo na ňom stopy únavy, ale domáci cyklista bude bojovať až do konca, až do úplného vyčerpania. Ako v minulom roku. Situáciu mu skomplikovali aj odstúpenia dôležitých kolegov, Ag2r tak nie je v kopcoch konkurencieschopný.
 
Jakob Fuglsang si želal lepšie umiestnenie, Alpy ho zaskočili, ale formu nestratil a v ďalších horských etapách dostane šancu, aby sa posunul dopredu. Smoliarske momenty si znovu vyhliadli Daniela Martina. Írsky pretekár má však tvrdú náturu a jeho nepochybné odhodlanie v záverečnom týždni, hoci aj z desiateho miesta v GC, môže rozhýbať dianie aj na vedúcich priečkach v poradí. Pred záverečným týždňom musíme len oželieť neúčasť Vincenza Nibaliho. Jeho výkony na konci pretekov mali mať najvyššiu úroveň a mohol ešte potrápiť Sky s Dumoulinom.              
 
 
martin d 18 tour v skupine uaefb
 
 
Sagan si už môže vyberať, ako bude jazdiť až do Paríža
 
Peter Sagan si vytvoril v prvom týždni pekný náskok v bodovacej súťaži a v tomto smere nezaháľal ani v tom druhom, kde vyrážal do únikov v náročných etapách. Vo všetkých troch alpských previerkach sme ho videli jazdiť pred pelotónom a v dvoch prípadoch sa stal majiteľom rýchlostných prémii. Jeho výkon bol v ostrom kontraste s mnohými šprintérmi, ktorí sa počas tvrdých predstavení trápili a napokon opustili podujatie. Na alpskú záťaž doplatili Kittel, Cavendish, Groenewegen, Greipel a Gaviria.
 
Svetový šampión to využil hneď v trinástej etape, ktorú spolu s tímovými kolegami nechcel ponechať utečencom. V hromadnej koncovke pelotónu perfektne načasoval svoj šprint a tretíkrát dvíhal ruky nad hlavu v tohtoročnej edícii. Veľkú chuť súťažiť predviedol aj počas víkendových kopcovitých etáp. Zelený dres sa znovu objavil v brejku a zbieral body na rýchlostných prémiách. Spolu s tým vo finále v Mende ponúkol ukážky svojich vrchárskych schopností a na druhý deň podporoval na čele pretekov Rafala Majku. Podpísané, podčiarknuté, zo šiestich súťažných dní bol päťkrát v úniku a jednu etapu vyhral.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSaganov šprint na konci trinástej etapy
 
 
V bodovacej súťaži získal 452 bodov a je na najlepšej ceste, aby pokoril svoj najlepší výsledok, ktorý dosiahol v roku 2016, keď na podujatí vybojoval 470 bodov. Takúto nádielku by nemohol získať bez vynikajúcej kondície a všestrannosti. Aj v tohoročnej edícii ukazuje, že sa dokáže perfektne pripraviť na trojtýždňovú záťaž, v tomto smere nemá konkurenciu medzi šprintérmi, odolnými šprintérmi alebo klasikármi.
 
Svoju najlepšiu formu našiel v druhom súťažnom bloku Julian Alaphilippe, ktorý obhájil bodkovaný dres, a v pyrenejských previerkach tak bude mať postarané o motiváciu. Mimoriadny výkon predviedol najmä v desiatej etape, kde sa presadil v úniku, a to sólovým spôsobom. Brejky využila na dva triumfy Astana. Omar Fraile a Magnus Cort si vyhliadli presne tie etapy, ktoré im sedia najviac, a vo finále v Mende a Carcassonne sa pohrali so svojimi súpermi.
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po 2. týždni
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 62:49:47 25
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:39  
3. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:50  
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:38  
5. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 03:21  
6. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 03:42  
7. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:57  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 04:23  
9. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 06:14  
10. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 06:54  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po 2. týždni
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 452
2. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 170
3. DÉMARE Arnaud link ikonka Groupama - FDJ 133
4. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 128
5. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 115
6. PASQUALON Andrea Wanty - Groupe Gobert 100
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 2. týždni
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 92
2. BARGUIL Warren link ikonka Team Fortuneo - Samsic 70
3. PAUWELS Serge Team Dimension Data link ikonka 66
4. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 30
5. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 28
6. GAUDU David Groupama - FDJ 25
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 2. týždni
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 63:07:15
2. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 02:27
3. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 06:16
4. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 26:45
5. GAUDU David Groupama - FDJ 39:23
6. KÜNG Stefan BMC Racing Team link ikonka 43:21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop