RideLondon: Upršané preteky zvládol najlepšie Ackermann, najväčší favorit dňa druhý

29.7.2018, 14:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
 
ridelondon 2018
profil pretekov, 1683 nastúpaných metrov (© prudentialridelondon.co.uk)
 
 
V závetrí poslednej etapy Tour de France sa dnes pretekalo aj v Británii. Klasika, ktorá vznikla v roku 2012 a mala poslúžiť ako príprava pre OH v Londýne ale vydržala, ba čo viac, prehupla sa do najvyššej kategórie. Išlo o nenáročný zvlnený terén vo väčšej či menšej vzdialenosti od Londýna, preteky merali viac ako 180 kilometrov, a tak sa tu zišla zaujímavá skupina šprintérov.

Vlaňajší víťaz Alexander Kristoff víťazstvo neobhajoval, Nóra si mohli vychutnať fanúšikovia práve vo Francúzsku. Otvorili sa tak dvere pre iných. Hovorilo sa o menách ako Elia Viviani, Caleb Ewan, Pascal Ackermann, Giacomo Nizzolo, Niccolo Bonifazio či Sacha Modolo. No a kvôli chorobe či limitom sa k menoslovu pridali aj André Greipel, Mark Cavendish a Michael Matthews.

Preteky Prudential RideLondon - Surrey Classic odštartovali krátko po tretej hodine nášho času. Hneď od úvodu sa jazdilo agresívne, postaral sa o to tím Bahrajn - Merida prostredníctvom dvojice Manuele Boaro a Valerio Agnoli, pričom sa tejto talianskej dvojice skutočne podarilo vyprovokovať únik dňa. Spolu s nimi sa na jazdu pred balíkom vydali ďalší štyria muži. Boli to Pawel Cieslik (CCC), Alexis Gougeard (AG2R), Aaron Verwilst (Sport Vlaanderen) a obrovské prekvapenie Caleb Ewan (Mitchelton - Scott).
 
Postupne si vybudovali veľmi slušný náskok. Keď sa prehupol cez sedem minút, na čelo balíka sa poskladali Quick - Step, Dimension Data a Bora - Hansgrohe, čo malo za následok upokojenie situácie. Štyri minúty vyhovovali zatiaľ všetkým zúčastneným stranám. Ešte pred tým ale svoj pokus ukončil Caleb Ewan. V podaní šprintéra to bol zaujímavý pokus, ktorý mu ale nevyšiel. Zo šestice na čele sa tak stala už len pätica. A postupne začal klesať aj ich náskok.
 
Potom sa na chvíľu ocitol na zemi Pascal Ackermann. Aktuálny majster Nemecka sa ale rýchlo pozviechal a za pomoci tímových kolegov sa vrátil nazad do balíka. Tam neúnavne pracovali "podlahári", čo značilo, že Elia Viviani by si mohol pripísať už pätnáste víťazstvo v tejto sezóne! Asi osemdesiat kilometrov do cieľa sa tiež naplnila predpoveď počasia. Daždivé letá a pochmúrne počasie počas tohto ročného obdobia je úplne bežné a cyklisti sa  tom presvedčili aj dnes.
 
No a kombinácia týchto dvoch faktorov spôsobila, že únik dňa čoskoro skončí. Ako prvý to vycítil Christopher Juul-Jensen z Mitcheltonu - Scott. Austrálsky tím dnes jazdil aktívne, po Ewanovi vyslal do čela druhého pretekára. Spoločne s ním zaútočili aj Michael Matthews (Sunweb), Nathan Haas (Kaťuša), Owian Doull (Sky), Jay McCarthy a Peter Kennaugh (obaja Bora - Hansgrohe). Tiež prišla informácia o tom, že Caleb Ewan odstúpil z pretekov. Po chvíli sa tieto dve skupiny spojili. Všetko ale komplikoval vietor a dážď.
 
Na Box Hill previedli veľmi zaujímavú taktiku pretekári Bory. Na čele skupiny potiahol skoro celé stúpanie Peter Kennaugh, aby potom zaútočil Jay MaCarthy. Austrálčan v tom ale neostal sám. Pripojili sa k nemu Haas, Doull, Agnoli, Boaro a Juul-Jensen. Skupina si pred zvyškom sveta držala náskok asi jednu minútu. Ružovo to ale s nimi nevyzeralo, ich naháňanie nebolo chaotické, naopak, veľmi organizované.
 
Starali sa o to hlavne tri tímy. Dimension Data, Quick-Step a Bora - Hansgrohe. Bola to krásna hra mačky s myšou. Pelotón šesticu pre sebou nechcel pohltiť príliš skoro, aby sa vyhol ďalším možným útokom. Ako poslední zotrvali na čele Owian Doull, Nathan Haas, Chris Juul-Jensen a Jay McCarthy, ktorí pelotónu celkom podkúrili. Ani to ale nepomohlo a tri kilometre pred páskou sa utečenci vrátili nazad.
 
A záverečný špurt zvládol najlepšie Pascal Ackermann! Nemecký šampión získava štvrté profesionálne víťazstvo v tomto roku a zároveň v kariére. Po víťazných etapách na Tour de Romandie, Critérium du Dauphiné a národnom titule vyhráva aj klasiku RideLondon! Druhý finišoval najväčší favorit dňa Elia Viviani (Quick-Step), na tretej priečke preťal cieľovú pásku Giacomo Nizzolo (Trek - Segafredo). Viviani si tak na pätnáste víťazstvo ešte musí počkať. Možno musí počkať na preteky v Taliansku, kde sa mu náramne darí. Tento rok tam vyhral osemkrát.
 
Elitnú päťku dotvárajú Iván García (Bahrajn - Merida) a Simone Consonni (UAE). Pre tímy z Blízkeho východu pekné umiestnenia. Z ďalších veľkých favoritov nájdeme v Top 10 len ôsmeho Andrého Greipela. Nemci mali v najlepšej desiatke hneď štyroch pretekárov. Víťaza a Greipela doplnili šiesty Phil Bauhaus (Sunweb) a deviaty Jonas Koch (CCC). Veľkým sklamaním je výkon Marka Cavendisha. Jeho tím Dimension Data pracoval počas celého dňa, domáci pretekár ale finišoval až dvanásty.
 
 
Výsledky
1. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 4:20:11 300
2. VIVIANI Elia link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:00 250
3. NIZZOLO Giacomo Trek - Segafredo link ikonka 00:00 215
4. GARCIA CORTINA Ivan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 175
5. CONSONNI Simone UAE Team Emirates link ikonka 00:00 120
6. BAUHAUS Phil Team Sunweb link ikonka 00:00 115
7. DRUCKER Jean-Pierre BMC Racing Team link ikonka 00:00 95
8. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00 75
9. KOCH Jonas CCC Sprandi Polkowice 00:00 60
10. BARBIER Rudy Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00 50
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Krátke preview pretekov:
Podujatie poskytuje zaujímavú možnosť  hromadného dojazdu. Vychutnať si ho môžu pretekári, ktorí sa nezúčastnili Tour de France a môžu tak zo seba dostať možno aj trochu hnevu. Terén je zvlnený, nie je to teda čistá rovina a kopce ako Staple Lane, Leith Hill, Ranmore Common, ale hlavne slávny Box Hill, ktorý narobil cyklistom problémy aj vlani, skutočne môžu vyselektovať len tých najodolnejších mužov. Vlaňajší víťaz Alexander Kritoff ťažil z výbornej práce svojho tímu, a práve podpora od kolegov môže zohrať na týchto menších kopčekoch rozhodujúcu rolu aj teraz. Menoslov pretekárov je ohromjúci. Elia Viviani, ktorý by veľmi rád rozšíril zoznam tohtoročných víťazstiev, Pascal Ackermann, Giacomo Nizzolo, Niccolo Bonifazio či Sacha Modolo budú chcieť ukázať, že na to stále majú. Výborné obsadenie ešte vyšperkovala trojica Michael Matthews, André Greipel a Mark Cavendish, ktorí z rôznych dôvodov opustili predčasne Tour de France.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop