Burgos: Sosa naďalej potvrdzuje svoj megatalent, porazil Lópeza, De La Cruza či Harta

11.8.2018, 14:00 | Preteky vo svete | J. Janoťák. T. Šandor
1. 7.8. zvlnena etapa ciel rovina Burgos > Burgos 157 km Gavazzi
2. 8.8. zvlnena etapa ciel rovina Belorado > Castrojeriz 163 km Moschetti
3. 9.8. rovinata etapa ciel rovina Valle Sedano > Espinosa 149 km López
4. 10.8. zvlnena etapa ciel rovina Monasterio > Ciudad Clunia 165 km Barbero
5. 11.8. rovinata etapa ciel rovina Salas Infantes > Lagunas Neila 141 km Sosa
 
 
1. 7.8. zvlnena etapa ciel rovina Burgos > Burgos 157 km Gavazzi
 
etapa 1
profil etapy, 1468 nastúpaných metrov (© vueltaburgos.com)
 
 
Už hneď úvodný deň na podujatí Vuelta a Burgos preveril vrchárske schopnosti všetkých zúčastnených. Prvá etapa bola vypísaná na 157 kilometrov, počas ktorej pretekári neustále stúpali alebo klesali. Celkovo tak museli nastúpať takmer 1500 výškových metrov. K etapovému víťazstvu sa nakoniec ako lev prehrýzol Francesco Gavazzi z celku Androni Giocattoli - Sidermec, ktorý sa z podobného úspechu tešil naposledy pred dvomi rokmi. 
 
 
gavazzi 18 do ciela burgosf
Francesco Gavazzi v špurte do cieľa (© Courtesy Vuelta a Burgos)
 
 
Prvá etapa mala svojich hrdinov. Patrili medzi nich aj šiesti cyklisti, ktorí strávili skoro celý deň v úniku. Svoje zastúpenie v ňom mali Fortuneo - Samsic zásluhou Sindra Lunkeho, Burgos - BH, ktorý vpredu reprezentoval Pablo Torres a Delko - Marseille Provence vďaka Lucasovi De Rossimu. V čele boli ešte Bryan Nauleau z Direct Energie, Diego Sevilla z Polartec-Kometa a Ricardo García z Team Euskadi. Táto šestica vydržala vpredu do méty 14 kilometrov pred cieľom.
 
Potom sa k slovu dostali ďalší hrdinovia a ich tímy. Veľkú snahu v posledných kilometroch predvádzali jazdci Astany a Sky. Ich favoriti, Pello Bilbao a Tao Geoghegan Hart, však v záverečnom krátkom stúpaní síce udržali krok s víťazom, no v šprintérskom súboji na neho jednoducho nemali. Prvý menovaný skončil druhý, druhý menovaný finišoval na šiestom mieste. Na pomyselne stupne víťazov sa dostal ešte Álex Aranburu z Caja Rural - Seguros RGA. 
 
 
Výsledky
1. GAVAZZI Francesco Androni Giocattoli - Sidermec 3:48:30 20
2. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 00:00 10
3. ARANBURU Alex Caja Rural - Seguros RGA 00:00 5
4. TIZZA Marco Nippo - Vini Fantini - Europa Ovini 00:00  
5. ABERASTURI Jon Euskadi - Murias 00:00  
6. GEOGHEGAN HART Tao Team Sky link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
1 20 83 km - Altotero: dĺžka 8,0 km; sklon 5,6 %
3 20 15 km - Alto del Castillo: dĺžka 0,9 km; sklon 5,5 %
3 20 Cieľ - Alto del Castillo: dĺžka 0,9 km; sklon 5,5 %
 
 
2. 8.8. zvlnena etapa ciel rovina Belorado > Castrojeriz 163 km Moschetti
 
etapa 2
profil etapy, 1374 nastúpaných metrov (© vueltaburgos.com)
 
 
Druhá etapa bola čo sa týka náročnosti najjednoduchšou v 40. ročníku podujatia Vuelta a Burgos. Na jej trase sa nachádzal len jeden kategorizovaný kopec a aj ten bolo odmenený ako stúpanie tretej kategórie. Dnešok preto patril šprintérom. Do Španielska neprišli veľké špurtérske mená, no napriek tomu sme videli dramatický hromadný dojazd. Najrýchlejším pretekárom v ňom bol Matteo Moschetti z Polartec-Kometa, pre ktorého bolo dnešné víťazstvo vôbec prvým v jeho profi-kariére.  
 
Podobne ako včera aj dnes sme mali vpredu pomerne veľkú skupinu. Celodenný únik tvorili opäť šiesti cyklisti. Dostali sa do neho Jérémy Cornu z Direct Energie, Juan Lopez a Egoitz Fernández z Team Euskadi, Alejandro Ropero z celku Polartec-Kometa, Jesús Ezquerra z Burgos - BH a Thibault Guernalec z Fortuneo - Samsic. Ich maximálny náskok bol len takmer tri minúty.
 
Šprintérske tímy vedúcu šestku neustále držali na dostrel a nakoniec ju dobehli na méte 14 kilometrov pred cieľom. V úplnom závere sme potom videli veľký a hlavne tesný súboj šprintérov, z ktorých si najlepšie počínal Talian Matteo Moschetti. Mladý, len 21-ročný, pretekár tímu Polartec-Kometa len tak-tak porazil ostatných súperov. O galúzku skončil na druhom mieste Jon Aberasturi z Euskadi - Murias a tretí bol Davide Ballerini z Androni Giocattoli - Sidermec.
 
 
moschetti 18 podium burgosf
Matteo Moschetti (© Courtesy Vuelta a Burgos)
 
 
Druhá, šprintérska, etapa mala nového víťaza a zmenila tiež priebežného lídra. Stal sa ním Jon Aberasturi (Euskadi - Murias), ktorý včera finišoval na piatom mieste. Včerajší víťaz a držiteľ trička pre lídra pretekov v dnešnej etape, Francesco Gavazzi (Androni Giocattoli), sa totiž nedostal do záverečného šprintu a skončil až na 29. pozícii.    
 
 
Výsledky
1. MOSCHETTI Matteo Polartec-Kometa 3:50:04 20
2. ABERASTURI Jon Euskadi - Murias 00:00 10
3. BALLERINI Davide Androni Giocattoli - Sidermec 00:00 5
4. SOTO Nelson Andres Caja Rural - Seguros RGA 00:00  
5. CANOLA Marco Nippo - Vini Fantini - Europa Ovini 00:00  
6. BARBERO Carlos Movistar Team link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ABERASTURI Jon Euskadi - Murias 7:38:34 5
2. GEOGHEGAN HART Tao Team Sky link ikonka 00:00  
3. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 00:00  
4. GAVAZZI Francesco Androni Giocattoli - Sidermec 00:00  
5. LASTRA Jonathan Caja Rural - Seguros RGA 00:00  
6. ARANBURU Alex Caja Rural - Seguros RGA 00:00  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 142 km - Alto de Valmala: dĺžka 5,5 km; sklon 4,1 %
 
 
3. 9.8. rovinata etapa ciel rovina Valle Sedano > Espinosa 149 km López
 
etapa 3
profil etapy, 2574 nastúpaných metrov (© vueltaburgos.com)
 
 
Tretia etapa bola zakončená najťažším kopcom na podujatí, na Picón Blanco si mohli robiť zálusk len najlepší vrchári v štartovom poli. Cieľové stúpanie obsahovalo niekoľko dlhých úsekov s priemerom v okolí desiatich percent, preto malo výrazne prehovoriť do celkovej klasifikácie.

Brejk sa vytvoril po prvej horskej prémii a skupinu piatich mužov si zobrali pod patronát tímy Sky a Astana, medzi ktorými sa očakával hlavný súboj o etapový triumf. Miguel López sa chcel dobre navnadiť pred blížiacou sa Vueltou a v britskom celku disponoval sebavedomím najmä David De la Cruz, ktorý na tomto kopci v minulej edícii obsadil druhé miesto.

Na čele pretekov najdlhšie bojoval Enric Mas (Caja Rural), skúsený domáci jazdec bol chytený len na záverečnom kopci. Potom si tam pripravovali pozíciu na útok Astana so Sky a Miguel López sa zdvihol zo sedla štyri kilometre pred vrcholom, ale nebol to ešte rozhodujúci nástup, no výrazne precedil skupinu favoritov. Jeho další atak prišiel o tisíc metrov neskôr a už mal víťazné parametre. Za ním vydržali bojovať iba Anton, De La Cruz, Kudus, Geoghegan Hart a Sosa, ktorí si museli poradiť s polminútovým mankom.

Miguel López bol silný na Picón Blanco, ale takmer doplatil na svoju dlhý snahu, pretože v záverečnom kilometri dokázal zrýchliť Sosa a talentovaný vrchár ho chytil pred cieľovou páskou. V špurte kolumbijských pretekárov mal napokon viacej energie Miguel López, ktorý získal tretiu výhru v sezóne. Na skvelom druhom mieste finišoval Ivan Sosa a štvorica Anton, De La Cruz, Geoghegan Hart a Kudus stratila 32 sekúnd.

O výborné vrchárske predstavenie sa postarali Miguel López a Ivan Sosa. Kým jazdec tímu Astana je už etablovaným cyklistom v úzkej svetovej špičke, čo dnes len potvrdil kvalitným útokom, jeho krajan Ivan Sosa je ďalšou vychádzajúcou vrchárskou hviezdou a v tomto roku už získal etapové  preteky Tour of Bihor, Adriatica Ionica a Sibiu Cycling Tour. Nepochybujeme, že bude mať veľkú chuť dobyť aj Burgos, preto sa môžeme tešiť na jeho sobotňajší duel o titul na Lagunas Neila s Miguelom Lópezom.
 
Na konci veľmi dobre pôsobil Igor Anton, ktorý predviedol niekoľko zrýchlení, v dobrom svetle sa predviedol aj nádejný vrchár Merhawi Kudus a podľa predpokladov finišovali medzi najlepšími aj David de la Cruz a Tao Geoghegan Hart. Druhý menovaný odviedol vo finále pre svojho kolegu značnú prácu, ale nestačilo to na rozbehnutého Lópeza. A potom De la Cruz nemal silu, aby naskočil na Sosov vlak.
 
 
Výsledky
1. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 3:59:30 20
2. SOSA Ivan Ramiro Androni Giocattoli - Sidermec 00:00 10
3. DE LA CRUZ David Team Sky link ikonka 00:32 5
4. KUDUS Merhawi Team Dimension Data link ikonka 00:32  
5. ANTON Igor Team Dimension Data link ikonka 00:32  
6. GEOGHEGAN HART Tao Team Sky link ikonka 00:52  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 11:38:14 5
2. SOSA Ivan Ramiro Androni Giocattoli - Sidermec 00:02  
3. KUDUS Merhawi Team Dimension Data link ikonka 00:27  
4. DE LA CRUZ David Team Sky link ikonka 00:34  
5. ANTON Igor Team Dimension Data link ikonka 00:34  
6. GEOGHEGAN HART Tao Team Sky link ikonka 00:42  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 130 km - Alto de la Mota: dĺžka 3,5 km; sklon 5,1 %
3 20 110 km - Alto Escalerón: dĺžka 3,8 km; sklon 6,7 %
3 20 85 km - Alto de Ailanes: dĺžka 3 km; sklon 7,2 %
3 20 26 km - Alto de Retuerta: dĺžka 3,7 km; sklon 4,9 %
hc 20 Cieľ - Picón Blanco: dĺžka 8 km; sklon 8,9 %
 
 
4. 10.8. zvlnena etapa ciel rovina Monasterio > Ciudad Clunia 165 km Barbero
 
etapa 4
profil etapy, 1500 nastúpaných metrov (© vueltaburgos.com)
 
 
Na podujatí sa pokračovalo jednoduchšou etapou, ktorá však bola zakončená miernym stúpaním. Posledných tisíc metrov vyskočilo na päť percent, čo bola dobrá ponuka pre silových šprintérov, aby zabojovali o etapový triumf.

Na čele pretekov sa pohybovali Diego Rubio (Burgos), Txomin Juaristi (Euskadi), Thibaut Guernalec (Fortuneo), Julen Amezqueta (Caja Rural) a Lucas De Rossi (Delko), ktorí sa vrátili do balíka len päť kilometrov pred cieľom. Počas celého dňa pôsobil v pelotóne najaktívnejšie Movistar. Španielska zostava sa spoliehala na Carlosa Barbera, že bude na konci najsilnejší.
 
Vo finále pôsobil sebavedome aj tím Polartec, ktorý pre zmenu veril víťazovi druhej etapy Matteovi Moschettimu, ale etapu napokon ovládli skúsenejšie zostavy. Ako prvý nasadil špurt Tao Geoghegan Hart, ale jeho nástup prišiel skoro a musel sa uspokojiť so štvrtou priečkou. Naopak, šprint perfektne načasoval Carlos Barbero, ktorý nemal na páske konkurenciu, a odmenil svojich kolegov za celodennú prácu. Španielsky cyklista dokonale pozná tento dojazd, veď tu triumfoval aj v rokoch 2017 a 2015. Za ním sa umiestnila dvojica z celku Nippo - Vini Fantini, koncovku zvládli výborne Marco Tizza a Nicola Bagioli.
 
V celkovom poradí zmeny nenastali, Miguel López finišoval na siedmej pozícii a udržal najcennejší dres. O víťazovi pretekov sa rozhodne v zajtrajšej etape, kde sa môžeme tešiť na kolumbijský súboj dvoch mladých vrchárov, ale do poradia na najvyšších miestach bude chcieť prehovoriť aj silný tím Sky.
 
 
Výsledky
1. BARBERO Carlos Movistar Team link ikonka 3:55:44 20
2. TIZZA Marco Nippo - Vini Fantini - Europa Ovini 00:00 10
3. BAGIOLI Nicola Nippo - Vini Fantini - Europa Ovini 00:00 5
4. GEOGHEGAN HART Tao Team Sky link ikonka 00:00  
5. KUDUS Merhawi Team Dimension Data link ikonka 00:00  
6. LASTRA Jonathan Caja Rural - Seguros RGA 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 15:33:58 5
2. SOSA Ivan Ramiro Androni Giocattoli - Sidermec 00:02  
3. KUDUS Merhawi Team Dimension Data link ikonka 00:27  
4. DE LA CRUZ David Team Sky link ikonka 00:34  
5. ANTON Igor Team Dimension Data link ikonka 00:34  
6. GEOGHEGAN HART Tao Team Sky link ikonka 00:42  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 103 km - Alto del Majadal: dĺžka 3,2 km; sklon 4,9 %
 
 
5. 11.8. rovinata etapa ciel rovina Salas Infantes > Lagunas Neila 141 km Sosa
 
etapa 5
profil etapy, 2410 nastúpaných metrov (© vueltaburgos.com)
 
 
Záverečný deň na podujatí Vuelta a Burgos mal definitívne rozhodnúť a celkovom víťazovi. Končilo sa totiž na najdlhšom kopci v itenerári 40. ročníka pretekov. Stúpanie Lagunas de Neila (12 km, 6,1 %) tak malo zohrať a nakoniec aj zohralo kľúčovú rolu. Práve tu zahájil svoju cestu za svojim najväčším úspechom v kariére Iván Sosa z celku Androni Giocatolli - Sidermec.
 
Dnešok bol poslednou šancou pre veľké množstvo cyklistov ukázať sa a záujem dostať do celodenného úniku prejavilo veľa pretekárov. Po veľkej snahe sa doň dostali Jaime Castrillo a José Joaquin Rojas z Movistaru, Johann Van Zyl a Ben King z Dimension Data, Diego Rosa zo Sky, Ángel Madrazo a Lucas De Rossi z Delko Marseille - Provence, Perrig Quéméneur z Direct Energie, Garikoitz Bravo z Euskadi - Murias, Nicola Bagioli z Nippo - Vini Fantini a Pablo Torres z Burgos - BH.
 
Vpredu sa tak nenachádzali len bojovníci, ktorí chceli zviditeľniť svoj tím, ale aj dôležití pomocníci favoritov na celkové víťazstvo. Túto skutočnosť si uvedomoval Iván Sosa, ktorý na čele svojho domestika nemal. So svojim finálnym atakom preto dlho otáľal a nakoniec ho naplánoval na úplný záver kopca, keďže na priebežného lídra, Miguela Lópeza z Astany, strácal len dve sekundy. Plán Sosu vyšiel nad očakávanie, nielenže dobehol všetkých utečencov, ale tiež svojmu najväčšiemu súperovi v cieli nadelil až 19 sekúnd.
 
 
sosa 18 ilustrak burgosf
Ivan Sosa počas etapy (© Courtesy Vuelta a Burgos)
 
 
V tomto kolumbijskom mini-súboji tak López ťahal za kratší koniec lana. Jazdec Astany neudržal líderskú pozíciu, no neprepadol sa o veľa miest. V celkovej klasifikácii skončil na druhom mieste, rovnako ako v dnešnej etape. V Španielsku sa výborne prezentovali tiež jazdci Sky, ktorí opäť v horách dominovali, no na víťazstvo im to nestačilo. Až štyria ich cyklisti skončili v Top 10. Najlepším z nich bol domáci David De La Cruz, ktorý skončil na treťom mieste.
 
Preteky mierne ukázali pripravenosť tímov Astana a Sky na Vueltu. Predsa len, Sosa tento objektív pred sebou nemá, a tak šiel absolútne naplno. Tento rok vyhral už štvrtý etapák - Tour of Bihor, Adriatica Race, Sibiu Tour a teraz aj týždeň v Burgose. Tento žltý dres je najcennejší a budeme zvedaví, ako si bude počínať na Avenire a následne či už pre budúci rok podpíše zmluvu v niektorom z top tímov.
 
 
Výsledky
1. SOSA Ivan Ramiro Androni Giocattoli - Sidermec 3:26:37 20
2. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 00:19 10
3. PARDILLA Sergio Caja Rural - Seguros RGA 00:21 5
4. DE LA CRUZ David Team Sky link ikonka 00:21  
5. ANTON Igor Team Dimension Data link ikonka 00:32  
6. HENAO Sebastián Team Sky link ikonka 00:45  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Konečné poradie pretekov
1. SOSA Ivan Ramiro Androni Giocattoli - Sidermec 19:00:37 200
2. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 00:17 150
3. DE LA CRUZ David Team Sky link ikonka 00:53 125
4. ANTON Igor Team Dimension Data link ikonka 01:04 100
5. GEOGHEGAN HART Tao Team Sky link ikonka 01:25 85
6. PARDILLA Sergio Caja Rural - Seguros RGA 01:27 70
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 83 km - Alto San Cuerno: dĺžka 4,5 km; sklon 3,6 %
3 20 55 km - Alto del Cerro: dĺžka 2,9km; sklon 4,4 %
3 20 23 km - Alto del Collado de Vilviestre: dĺžka 3,3 km; sklon 4,1 %
hc 20 Cieľ - Lagunas de Neila: dĺžka 12 km; sklon 6,1 %
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop