ME: Záver ovplyvnil pád, európsky titul ulovil Trentin, Sagan po veľkom boji odstúpil

12.8.2018, 10:30 | Preteky vo svete | Janoťák, Pivarči, Timko
ne 5.8. zvlnena etapa 13:30   PRETEKY ŽIEN ELITE 133 km 2 Slovenky
st 8.8. rovinata etapa 10:00   ČASOVKA ŽIEN ELITE 32 km Jaseková
st 8.8. rovinata etapa 14:00   ČASOVKA MUŽOV ELITE 45,7 km Čanecký
ne 12.8. zvlnena etapa 11:30   PRETEKY MUŽOV ELITE 236 km 6 Slovákov
 
 
WE 5.8. zvlnena etapa ciel rovina Glasgow > Glasgow 133 km Bastianelliová
 
me okruh profil
profil okruhu, ženy 9 okruhov, 1249 nastúpaných metrov (© uec.ch)
 
 
Majstrovstvá Európy v cestnej cyklistike otvorili ženské preteky na 133 kilometrov. Náročný okruh v centre škótskeho Glasgowa museli ženy absolvovať deväťkrát. Na šampionát nepricestovalo pár silných cyklistiek, no napriek tomu sa dnes o titul najlepšej Európanky pobila silná konkurencia. Najväčšími favoritkami boli Holanďanky, v zostave ktorej nechýbala už legenda tohto športu Marianne Vosová. Na štart sa postavili aj dve Slovenky, Tatiana Jaseková z BIKEPRO a Tereza Medveďová z tímu BePink.
 
Ženy sa do toho pustili skoro okamžite od štartu. Silné výbery Holandska, Talianska, Francúzska a Veľkej Británie si nič nedarovali a reprezentantky ostatných krajín sa len veľmi ťažko presadzovali. Vpredu sa neustále vytvárali viac a menej-početné skupiny zložené predovšetkým z pretekárok vyššie spomenutých krajín. Žiadna skupina však vpredu dlho nevydržala. Najdlhšie sa v úplnom čele vetrala Britka Sophie Wrightová, ktorá zaútočila 50 kilometrov pred páskou a preteky viedla ďalších 15 kilometrov. 
 
Práve vtedy ju dobehla Sabrina Stultiensová. Holandská reprezentantka chvíľku spolupracovala s Britkou, no z prejavu oboch cyklistiek bolo vidieť, že novo-prichodiaca pretekárka má viac síl. Žiadne nástupy ale nasledujúce minúty nepriniesli a vedúcu dvojicu tak zozadu dobehli ostatné pretekárky. Akonáhle sa obe cyklistky stali súčasťou pelotónu, prišiel okamžitý atak ďalšej domácej jazdkyne. Bola ňou Alice Barnesová, ktorej sa zachytila Chantal Blaaková z Holandska a Elena Cecchiniová z Talianska.
 
Kvôli častým útokom sa tempo hlavného balíka neuveriteľne zrýchlilo, čo sa stalo osudné pre obe Slovenky. Na méte 30 kilometrov pred cieľom už ani Tatiana Jaseková (BIKEPRO), ani Tereza Medveďová (BePink) neboli súčasťou pelotónu. Podľa dostupných informácií však obe naše dievčatá ešte boli súčasťou pretekov.  
 
 
zeny peloton uecf
Pelotón žien počas pretekov (© Glasgow 2018 via Getty Images)
 
 
Novovzniknutá situácia v úplnom čele umožnila ostatným cyklistkám z Talianska, Holandska a Veľkej Británie šetriť sily na záver. Do čela pelotónu sa museli posadiť nemecké a francúzske reprezentantky. Tie však už nemohli počítať s dvojicou dievčat. Jednou z nich bola Juliette Labousová, ktorá spolu s ďalšími troma pretekárkami nepríjemne spadla v zjazde. Napriek tomu sa obe skupiny opäť spojili a 23 kilometrov pred cieľom sa tak začínalo od začiatku. 
 
Potom nasledovali ďalšie a ďalšie ataky, v ktorých mali prsty Holanďanky. V týchto momentoch sa ukazovala sila tohto výberu. Z pelotónu sa nakoniec podarilo ujsť dvom veľkým favoritkám. Totiž vedúcu skupinu tvorili Anna Van der Breggenová, ktorej robila spoločnosť Talianka Elisa Longo Borghiniová. Neskôr sa k nim pridala ešte Danielle Roweová z Veľkej Británie. V hlavnom balíku nastal veľký poplach. 
 
V nájazde do posledného okruhu mala vedúca trojica k dobru už 40 sekúnd. Zdalo sa, že novú majsterku Európy spoznáme práve z tejto skupiny. Za nimi sa však ešte držali dve prenasledovateľky, Floortije Mackaijová (Holandsko) a Aude Biannicová (Francúzsko), ktoré sa snažili využiť nesúlad v čelnej trojke. Tam totiž odmietala spolupracovať Longo Borghiniová (Taliansko). Vpredu sa tak vytvorila silná pätica, v ktorej zastúpenie nemali len Nemky a Belgičanky. 
 
V hlavnom balíku začali tvrdiť muziku Holanďanky, ktoré sa snažili dostať dopredu Marianne Vosovú. Náskok pätice rýchlo klesal. Nepochopiteľný krok holandskej reprezentácie prinútil Van der Breggenovú (Holandsko) k tomu, aby si nastúpila. Jej zadného kolesa sa udržala len Longo Borghiniová (Taliansko). Osem kilometrov pred koncom sa tak situácia v čele pretekov opäť zmenila. 
 
Na posledných kilometroch sme sledovali neskutočnú cyklistiku. Ignorácia a neochota spolupracovať v podaní Anny Van der Breggenovej popravila šance vedúcej dvojice, ktorú pelotón dobehol v hodine dvanástej. Titul pre najlepšiu európsku cyklistku nakoniec putoval do Talianska a to zásluhou Marty Bastianelliovej, ktorá v špurte nedala súperkám žiadnu šancu. Skúsená matadorka tak po svetovom titule, ktorý vyhrala pred 11 rokmi, získala aj titul európsky. Druhá dnes bola Marianne Vosová z Holandska, bronz brala Lisa Brennauerová z Nemecka.
 
 
zeny spurt uecf
Špurt s triumfom novej európskej šampiónky (© Glasgow 2018 via Getty Images)
 
 
Pre slovenské dievčatá bol okruh v Glasgowe náročný. Lepšou z nášho dua a jedinou, ktorá prišla do cieľa, bola Tereza Medveďová (BePink). Mladšia zo Sloveniek a zároveň úradujúca majsterka SR preťala cieľovú čiaru ako šesťdesiata v poradí takmer šesť minút po víťazke. Druhé naše želiezko v ohni, Tatiana Jaseková (BIKEPRO), bolo z pretekov stiahnuté. Pre ňu to boli prvé preteky v reprezentačných farbách.
 
 
Výsledky
1. BASTIANELLI Marta Taliansko 3:28:15 150
2. VOS Marianne Holandsko 00:00 100
3. BRENNAUER Lisa Nemecko 00:00 85
4. CECCHINI Elena Taliansko 00:00 70
5. LELEIVYTE Rasa Litva 00:00 60
6. SIGGAARD Christina Dánsko 00:00 50
60. MEDVEĎOVÁ Tereza Slovensko 05:50  
DNF JASEKOVÁ Tatiana Slovensko odstúpila  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
WE 8.8. rovinata etapa ciel rovina Glasgow > Glasgow 32 km Van Dijk
 
Ženy si v časovke zmerali sily na 32-kilometrovej trati. Nebola síce extrémne technická ani kopcovitá, lebo mala charakter takej veľkej nepravidelnej kružnice bez toho, aby tam bolo prehnane veľa zákrut. S pretekárkami sa ale pohrala matka príroda, keďže v Glasgowe dopoludnia pršalo. To veľmi sťažilo podmienky a viaceré pretekárky spadli.
 
O titul podľa očakávania zabojovali Holanďanky Ellen Van Dijková s Annou Van der Breggenovou. Obe sem prišli ako multimedailistky z tejto disciplíny na OH, MS i ME. Po polovici trate sa zdalo, že aj Van Dijková nespadne, zvíťazí. Jej náskok sa dostal k sedemnástim sekundám. Keď sa však vrátila do ulíc Glasgowa, v mokrých zákrutách šla veľmi opatrne a priplietli sa jej tam aj dve súperky, a tak stratila takmer celý náskok a majsterkou Európy sa stala napokon iba o dve sekundy časom 41:39. Pre Van der Breggenovú je to šiesta medaila z vrcholného podujatia v časovke, no zlato jej naďalej uniká.
 
 
van dijk 18 me glasgowf
Ellen Van Dijková na pódiu (© Glasgow 2018 via Getty Images)
 
 
Menším prekvapením je bronz pre skúsenú Nemku Trixi Worrackovú, ktorá sa ale v tejto disciplíne nezvykla presadzovať. Štartovala oveľa skôr ako jej najväčšie súperky, takže mohla mať lepšiu trať, no zjavne sa nebáva v zákrutách a vycítila šancu. Zaostala o 69 sekúnd. Jediná slovenská zástupkyňa Tatiana Jaseková (BIKEPRO), ktorá zažila premiéru na vrcholnom medzinárodnom podujatí, obsadila 32. pozíciu. Stratila 7:20. Porazila iba jednu pretekárku, no treba uznať, že sem cestovalo minimum exotických pretekárok z cyklisticky slabých krajín.
 
 
Výsledky
1. VAN DIJK Ellen Holandsko 41:39 70
2. VAN DER BREGGEN Anna Holandsko 00:02 55
3. WORRACK Trixi Nemecko 01:09 40
4. CORDON-RAGOT Audrey Francúzsko 01:56 30
5. MATHIESEN Pernille Dánsko 02:09 25
6. LONGO BORGHINI Elisa Taliansko 02:12 20
32. JASEKOVÁ Tatiana Slovensko 07:20  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
ME 8.8. rovinata etapa ciel rovina Glasgow > Glasgow 45 km Campenaerts
 
me casovka profil
profil časovky mužov, 347 nastúpaných metrov (© uec.ch)
 
 
Victor Campenaerts úspešne obhájil titul majstra Európy v individuálnej časovke. Na 45,7-kilometrovej trati v Glasgowe a jeho okolí to bol veľmi náročný boj s hustým dažďom. Každá zákruta mohla znamenať koniec nádejám. Belgičan z Lotta Soudal si so všetkým poradil najlepšie. Začal síce pomalšie. Na úvodnom medzičase v tretine trate strácal až dvadsať sekúnd, no postupne pridával a najrýchlejšie zvládol aj záverečnú technickú pasáž do centra mesta.
 
Iba o 63 stotín sekundy zaostal prvý európsky šampionón z tejto disciplíny Jonathan Castroviejo, ktorý titul získal pred dvoma rokmi v Plumelecu a vlani v Herningu ho na najvyššom stupienku vymenil práve Campenaerts. Španiel zo Sky prišiel o svoj  náskok práve v závere, kde možno niektorú klzskú zákrutu neodhadol a stačilo ju prejsť o zanedbateľný kúsok lepšie.
 
Súboj o bronz bol záležitosťou jazdcov Quick-Stepu. Napokon ho získal Maximilian Schachmann, ktorý zaostal za Campenaertsom o 27 sekúnd. Predviedol veľmi konštantnú jazdu počas celej dĺžky trate. To sa nedá povedať o Yvesovi Lampaertovi, ktorý mal najrýchlejšiu prvú polovicu časovky a zdalo sa, že prekvapí väčších favoritov, ale sily mu došli a potom stratil takmer trištvrte minúty. Na nemeckého kolegu napokon zaostal o tri a pol sekundy, ktoré ho teda delili od bronzu.
 
Na ďalších pozíciách skončili ďalší favoriti, s ktorými sa rátalo na medailu skôr ako so Schachmannom, a to Brit Alex Dowsett, vlaňajší medailista Ryan Mullen, silný borec BMC Stefan Küng a ďalší špecialista na boj s chronometrom Jos Van Emden.
 
Slovensko zastupoval na trati aktuálny slovenský šampión Marek Čanecký. Keďže tu neštartovala žiadna exotika, ale všetko profesionálni pretekári a iba desiati kontinentálni, predposledná 33. pozícia nemohla nikoho prekvapiť. Mal však aj smolu. Hneď v prvej zákrute mu spadla reťaz, ohla sa a celú časovku mu skákala. Cyklista Dukly Banská Bystrica stratil 7:38 a ďalej sa bude pripravovať na nedeľňajšie preteky s hromadným štartom, kde chce pomôcť Petrovi Saganovi.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Mareka Čaneckého (33. miesto)
"Na časovku som sa veľmi tešil. Aj napriek počasiu bolo strašne veľa fanúšikov popri trati. Pripravený som bol dobre, jazdil som s Martinom Fraňom za autom na špeciáli. Dneska som sa dobre rozjazdil. Všetci sa tu o mňa starali, všetko čo som potreboval som mal. Veľmi ma mrzí, že som nemohol podať svoj výkon, viem že poraziť World Tour jazdcov je niečo sci-fi, ale tešil som sa, že niekoho určite porazím. Chcel som ísť naplno. Neviem či to bola chyba alebo nešťastná náhoda, no hneď po štarte mi spadla reťaz a skákala mi celú časovku. Stávajú sa aj také veci, dúfam, že som si vybral všetkúu smolu a v nedeľu sa bude nám všetkým dariť."
 
 
Výsledky
1. CAMPENAERTS Victor Belgicko 53:38 70
2. CASTROVIEJO Jonathan Španielsko 00:01 55
3. SCHACHMANN Maximilian Nemecko 00:28 40
4. LAMPAERT Yves Belgicko 00:31 30
5. DOWSETT Alex Veľká Británia 00:35 25
6. MULLEN Ryan Írsko 00:41 20
33. ČANECKý Marek Slovensko 07:39  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
 
ME 12.8. zvlnena etapa ciel rovina Glasgow > Glasgow 236 km Trentin
 
me okruh profil
profil okruhu, muži 16 okruhov, 2222 nastúpaných metrov (© uec.ch)
 
 
Vrcholom európskeho šampionátu v cestnej cyklistike boli preteky mužov. "Eliťáci" sa na ME predstavili len po tretíkrát v histórii a na ceste za titulom museli v Glasgowe absolvovať 16 okruhov. Ten nebol príliš náročný. Podľa predpokladov mal najviac vyhovovať Elia Vivianimu, no tiež Petrovi Saganovi. Favoritov na víťazstvo však bolo oveľa viac, keďže do Škótska prišla veľká cyklistická smotánka.  
 
Preteky začali z ostra. Už v prvom kole sa vpredu vytvorila zaujímavá skupina. Zastúpenie v nej malo sedem štátov. V čele boli Josef Černý z Česka, Krists Neilands z Lotyšska, Mikhel Räim z Estónska, Robert-Jon McCarthy z Írska, Matthias Krizek z Rakúska, Roland Thalmann zo Švajčiarska a Polychronis Tzortzakis z Grécka. Tí si už v prvom kole vytvorili pekný, viac ako minútový, náskok.
 
Záverečné preteky na ME ovplyvnili poveternostné podmienky Cyklistov v nedeľu privítalo typické britské počasie. Hustý dážď premenil trať na mokré klzisko. Najmä úseky na kockách v zjazde boli veľmi nebezpečné. Svoje mohla zohrať aj nízka teplota. Dnes bolo v Škótsku naozaj veľmi chladno, bolo len 17 stupňov.
 
V druhom kole sa situácia na trati zmenila. Z pelotónu vyrazila skupina prenasledovateľov. Rok Korošec zo Slovinska a Richard Larsen zo Švédska sa chceli dostať do úplneho čela, v ktorom sme stále sledovali sedmičku pretekárov. Tá však poctivo spolupracovala a pomaličky zvyšovala rozostup nielen medzi duom za nimi, ale aj pred pelotónom, kde začali diktovať tempo Taliani. 
 
Ďalšie kolo len umocnilo postavenie vedúcej skupiny, čo si uvedomili aj obaja prenasledovatelia, ktorí sa vrátili do pelotónu. Z úplného čela však vypadol estónsky šampión Mikhel Räim a to kvôli defektu. Technické problémy mali aj jazdci v hlavnej skupine. Meniť zadné koleso musel tiež Ian Stannard, no najviac defektov "pozbierali" nórski pretekári, ktorí mali problémy na kockovaných úsekoch. To favoriti zatiaľ problémy nehlásili a ani slovenskí pretekári, ktorí sa nachádzali v strede pelotónu. 
 
V piatom okruhu hlásili prvé komplikácie adepti na víťazstvo. Boli nimi Mathieu van der Poel, jeden zo žolíkov holandského výberu a dokonca tiež favorit číslo jeden, Elia Viviani. Obaja sa zaradili do dlhého zoznamu pretekárov, ktorí museli meniť predné alebo zadné koleso. Ani Holanďan a ani Talian ale nemali väčšie problémy s návratom do hlavného balíka, kde sa do čela dostali francúzski a belgickí cyklisti. 
 
 
glasgow 3
Ilustračný záber z pretekov (© Glasgow 2018 via Getty Images)
 
 
Prvých päť kôl sme sledovali poctivú prácu vedúcej šestice, ktorá ideálne spolupracovala. Jediné miesto, kde viazla kooperácia bol prudký kopec, kde hlavne Černý dominantným spôsobom ukazoval svoju kvalitu. Český reprezentant zakaždým v tomto stúpaní trápil svojich partnerov v úniku. No nebol to on, kto zapríčinil to, že vpredu na chvíľku zostala len pätica jazdcov. Totiž Neilands mal problémy s prehadzovaním a pokým mu technici pomohli, ubehlo veľa času.  
 
V nájazde do šiesteho kola sa zviditeľnil Marek Čanecký, ale nie tak akoby sám chcel. Bohužiaľ, pretekár Dukly Banská Bystrica dostal defekt. O pár minút neskôr rovnaký technický problém riešil český reprezentant Alois Kaňkovský. Tempo pelotónu však ešte stále nebolo vysoké, takže obaja cyklisti sa do neho mohli pohodlne vrátiť. Presne v tomto istom momente sa nám čelo pretekov opäť rozrástlo. K vedúcej pätici sa vrátil Lotyš Krists Neilands
 
Dobrou správou pre cyklistov boli neustále sa zlepšujúce poveternostné podmienky. S postupom času dážď už nebol taký hustý, a aj keď začalo silnejšie fúkať, pretekárom to vôbec nevadilo a začali si dávať dole pláštenky. Nanešťastie slovenský tábor hlásil ďalšie prepichnuté koleso. Tentokrát sa pri aute pristavil Róbert Málik, jazdec tímu CK Příbram Fany Gastro.  
 
Po sto kilometroch dostala veľkú ranu ruská reprezentácia. Tá do Glasgowa nominovala päticu jazdcov, no na méte 137 kilometrov pred cieľom musel odstúpiť ich líder, Viacheslav Kuznetsov. Kmeňový jazdec Kaťuše - Alpecin nepríjemne spadol a držal si rebrá. Kamery však inkriminovaný moment nezachytili, ale bolo jasné, že Rus utrpel väčšie zranenie, ktoré mu bránilo pokračovať. 
 
V prvej polovici dňa vôbec nebolo vidieť britských cyklistov. Domácemu tímu ešte pred pár dňami vypadol z hry Mark Cavendish, ktorý na európskom šampionáte mal pôsobiť ako líder britského výberu, no kvôli zlému zdravotnému stavu nakoniec v Škótsku neštartoval. Pozície britskej jednotky sa preto mali ujať Ben Swift a domáci klenot Adam Blythe
 
Presne v polovici pretekov sa hlavne Francúzom prestala páčiť situácia v čele. Tam totiž stále spolupracovala šestica cyklistov, ktorí mali k dobru až päť minút. Najmä preto tím, ktorý do Glasgowa prišiel s dvojicou šprintérov, sa snažil nakopnúť tempo, aby odstup dostal pod kontrolu. To sa im nakoniec podarilo, veď za desať kilometrov stiahli takmer minútu a pol. 
 
Potom prišiel moment, ktorý všetkých Slovákov nepotešil. Peter Sagan dostal defekt v najhoršom možnom momente. Veď rýchlosť hlavného balíka bola v tom čase až príliš veľká. Držiteľ dúhového dresu sa našťastie do pelotónu vrátil. Zaujímavé však bolo, že ani jeden slovenský pretekár mu neprišiel pomôcť a Sagan si to musel dobehnúť sám. Sagan aj Čanecký to vysvetlili vo svojich vyjadreniach.
 
 
glasgow 1
Ilustračný záber z pretekov (© Glasgow 2018 via Getty Images)
 
 
Úplnou katastrofou si prešiel Josef Černý. Aj on sa stal obeťou technických problémov a doplatil aj na neschopnosť mechanika z neutrálnej mechanickej pomoci, ktorí veľmi dlho vymieňali jeho zadné koleso. Ešte keď vysadol na bicykel tak mu spadla reťaz a bolo jasné, že jeho cesta v úniku sa definitívne skončila. Pelotón totiž už išiel poriadne tempo a ostatní piati pretekári vpredu nemohli českého reprezentanta čakať. 
 
Smola sa však nalepila aj na ďalších troch členov celodenného úniku. V prudkej zákrute sa na mokrej vozovke pošmykli Krizek z Rakúska, Thalmann zo Švajčiarska a Tzortzakis z Grécka. Tento moment využil Černý k tomu, aby sa dotiahol do uplného čela, keďže vedúce duo ostatných "smoliarov" čakalo. Pelotón sa preto veľmi priblížil. 
 
Keď náskok vedúcej skupiny klesol pod dve minúty, v čele hlavného balíka sa prestalo ísť tempo. Na malú chvíľu sa dokonca všetci domestici po sebe pozerali, akoby sa nikomu nechcelo ťahať, no potom sa rozhodli kontrolovať priebeh zvyšku etapy Belgičania a Taliani, no tí ešte nemali záujem únik dobehnúť. Preto sa rozostup medzi oboma skupinami opäť zvýšil 
 
Sedem kôl pred cieľom sa začala odohrávať zaujímavá partička. V úniku nastali prvé rozkoly, niektorí jazdci už odmietali ťahať. V pelotóne zase nastalo ticho pred veľkou búrkou. Dôležitou informáciou bolo, že okrem Petra Sagana sa v ňom nachádzali už len Marek Čanecký a Patrik Tybor
 
Nezodpovedanou otázkou dňa bolo, na akú kartu stavia Belgičania, ktorí boli v týchto okamihoch najaktívnejší. Tí nominovali do Glasgowa zaujímavú spleť pretekárov. Podľa reprezentačného trénera mal okruh sedieť Gregovi van Avermaetovi, no okrem neho tu bol ešte Dimitri Claeys alebo Jasper Stuyven. Pozoruhodné bolo tiež, že ani jeden belgický pretekár do tohto momentu nehlásil žiaden technický problém.  
 
Asi 95 kilometrov pred cieľom sa pelotón rozdelil na tri časti. V tej prvej sa nachádzali všetci favoriti, až na Petra Sagana a Alexandra Kristoffa. Slovenský šampión bol súčasťou druhej skupiny, rovnako aj Marek Čanecký. Túto skutočnosť chceli využiť všetky silné tímy. Belgičania opäť rozprúdili vysoké tempo, pomáhali im aj Francúzi a Taliani.
 
Veľké veci sa diali v úplnom čele. McCarthy (Írsko) urobil chybu v prudkom stúpaní a krkolomne spadol. Hneď na kopčeku si zase Černý (Česko) vymieňal bicykel. Obaja sa však do vedúcej skupiny vrátili. Úplné iné problémy mal Sagan, ktorý trpel a kontakt definitívne stratil na méte 88 kilometrov pred páskou. Po boku mal stále Čaneckého, ale z Petrovho prejavu bolo jasné, že dnes sa o víťazstvo nepobije.
 
Púť Petra Sagana na Majstrovstvách Európy v Glasgowe skončila o päť kilometrov neskôr. Spolu s ním odstúpil aj Marek Čanecký, ktorý sa dnes pre svojho lídra obetoval. Podľa dostupných informácii zo Slovákov zostal v hre už len Patrik Tybor. Ďalší jazdec Dukly Banskej Bystrice mal byť stále súčasťou pelotónu, ale v hre dlho nezostal. Pár kilometrov potom, čo odstúpili Sagan a Čanecký sa vzadu ocitol aj Tybor a tiež to predčane zabalil. 
 
 
glasgow 2
Ilustračný záber z pretekov (© Glasgow 2018 via Getty Images)
 
 
Potom sa už začal lámať chlieb. Hlavný balík začal rýchlosťou blesku doťahovať vedúcu skupinu a keď bol odstup menší ako minúta, vyrazili z pelotónu Jelle Wallays a Tosh Van der Sande. Belgické duo sa v prudkom stúpaní dotiahlo do čela, no hlavný balík, ktorý ťahali Francúzi, bol už za dverami.
 
Potom ale dostal defekt Christophe Laporte a v čele skupiny s hlavnými favoritmi nastala zmena stráži. Reprezentantov galského kohúta nahradili Holanďania a prvýkrát sa ukázali domáci Briti. Presne v čase, keď do konca pretekov zostávalo päť okruhov svoj boj o európsky titul zabalil jeden z lídrov slovinského tímu, Luka Mezgec. V hre však stále zostávalo veľa dobrých cyklistov.  
 
Nasledujúce minúty boli pokojné. Tempo pelotónu nebolo príliš vysoké, čo využilo pár pretekárov k tomu, aby sa dotiahlo do úplného čela. Boli to Hugo Hofstetter z Francúzska a Matej Mohorič. Najmä Slovinec musel byť pre adeptov na víťazstvo veľkým strašiakom. Vpredu sme tak mali osem cyklistov, kde však celý čas ťahal Wallays (Belgicko). Hlavne preto sa obe skupiny spojili a začali sme tak povediac od začiatku, len bez Sagana. 
 
Dlho však pokoj nezostal. Mohorič (Slovinsko) to opäť skúšal, ale jeho útok nepriniesol vytúžené ovocie. Prvýkrát sa ukázal tiež Zdeněk Štybar, ale šprintérske tímy zatiaľ pozorne každý atak chytali. O niečo dlhšie zostal vpredu Xandro Meurisse. Kmeňový jazdec Wanty - Groupe Gobert sa odpútal na prvom z troch kopčekov na trase a dokázal si vytvoriť dvadsaťsekundový náskok. 
 
Za ním sa onedlho vydalo pár pretekárov a boli to v skutku nebezpečné mená. Ešte v tom istom kole sa dopredu dotiahli Davide Cimolai a Matteo Trentin z Talianska, Wout van Aert z Belgicka, Emils Liepins z Lotyšska, Maurits Lammertink a Mathieu van der Poel z Holandska, Pierre Luc Perichon z Francúzska, Michael Albasini zo Švajčiarska, Nico Denz z Nemecka a  Jesus Herrada Lopéz zo Španielska. 
 
Keďže v skupine s hlavnými favoritmi sa už prestalo ísť bolo jasné, že nového majstra Európy spoznáme z práve vytvorenej skupiny. Tá mala 35 kilometrov pred koncom k dobru už dve minúty a mali v nej zastúpenie všetky elitné tímy, až na domácich. Zvyšky pelotónu museli ťahať reprezentanti Írska a Nemecka. 
 
S blížiacim sa koncom mali najlepšie karty v rukách Holanďania, Belgičania a Taliani. Tí mali vpredu dvoch jazdcov. Ešte 30 kilometrov pred páskou sa však v čele skupiny všetci vymieňali, len Perichon (Francúzsko), van der Poel (Holandsko) a Trentin (Taliansko) v jej závere šetrili sily. 
 
V predposlednom kole sme veľa súbojov nevideli. Pokojný priebeh nenarušili žiadne útoky, iba občasný "pokec" jednotlivých jazdcov. Hlavne Belgičania často medzi sebou komunikovali. Očividne všetci desiati cyklisti čakali na posledný okruh. V druhej skupine sa slova ujali Francúzi, ale manko, ktoré nabrali v predchádzajúcich minútach už stiahnuť jednoducho nemohli.  
 
V nájazde do posledného kola sa o slovo opäť prihlásilo počasie. Znovu začalo pršať, čo mohlo byť kľúčové, keďže najprudšie stúpanie, ktoré sa nachádzalo štyri kilometre pred cieľom bolo po kockách. Práve v ňom sa totiž očakávali útoky jazdcov, ktorí by v šprinte ťahali za kratší koniec lana. 
 
Hroznú tragédiu si presne na méte desať kilometrov pred cieľom prežil Lammertink (Holandsko), ktorý neubrzdil v prudkej zákrute a spadol. Jeho pád možno vystrašil ostatných cyklistov za ním, keďže na rovnakom mieste padli ešte Albasini (Švajčiarsko), Cimolai (Taliansko), Perichon (Francúzsko), Denz (Nemecko) a Meurisse (Belgicko). 
 
Davide Cimolai sa však dokázal vrátiť späť a keďže Taliani boli v oklieštenej skupinke v prevahe, rozhodol sa zaútočiť. Jeho atak ešte úspešný nebol. Potom prišiel rozhodujúci brdok, kde však žiadny útok neprišiel. Taliani posledné metre ukážkovo kontrolovali. Zaujímavé však bolo správanie sa van der Poela (Holandsko), ktorý ako jediný, no úplne nepochopiteľne, striedal Talianom.
 
K vedúcej päťke sa na poslednom kilometri pridal Meurisse z Belgicka. Najväčším favoritom na víťazstvo bol však Trentin (Taliansko), pre ktorého sa v posledným metroch doslova obetoval Cimolai. Jazdec Mitcheltonu - Scott to rozbalil tristo metrov pred páskou a šprintovať musel až do cieľovej čiary. Cyklokrosári Van der Poel (Holandsko) a van Aert (Belgicko) ho poriadne trápili, ale Talian sa o titul už pripraviť nenechal. 
 
Matteo Trentin odstúpil z Okolo Poľska, aby našetril nejaké sily na európsky šampionát. Skúsený taliansky cyklista urobil dobre a právom bude nosiť dres pre najlepšieho európskeho cyklistu. Trentin po odchode z Quick-Stepu zažíval slabšiu sezónu, takže toto víťazstvo je určitou náplasťou a tiež povzbudením. Spokojní musia byť aj talianski trenéri, veď Marta Bastianelliová ovládla ženské preteky, Trentin mužské. 
 
Veľmi smutný bol v cieli Michael Albasini. Švajčiarsky reprezentant sa očividne cítil dobre a do šprintu si veril, no bohužiaľ cestu za európskym titulom mu zhatil pád. Albasini sa ešte v závere snažil vrátiť späť, ale bolo to nad jeho sily. Sklamaní budú tiež domáci, ktorých celý deň nebolo vôbec vidieť a ako jediní nezachytili rozhodujúci moment pretekov.
 
Upršaná nedeľa nesadla ani Petrovi Saganovi, ktorý priznal, že ho dnes limitovalo zranenie, ktoré utrpel na Tour de France. Slovenský šampión musel odstúpiť už 80 kilometrov pred cieľom. Do neho nakoniec neprišiel ani jeden Slovák. Najdlhšie na trati vydržal Patrik Tybor, no aj u jeho mena svieti vo výsledkovej listine DNF. 
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana pre RTVS
"Stále nie som na sto percent fit, stále mám ešte podliatiny z toho pádu na Tour. Nemôžem využívať všetky svaly, ktoré by som chcel. Som na bicykli trošku stočený, nešliape sa mi úplne komfortne. Ešte to bude potrebovať trochu času.
Keď som dostal defekt, šiel okolo Marek Čanecký, ale povedal som mu, nech ma nečaká, nemalo to zmysel, iba by sme si zavadzali. Zo začiatku som sa aj cítil dobre. Potom prišiel ten defekt, musel som to dobiehať.
Nie som na tom najlepšie kondične. Pokúsil som sa podať čo najlepší výkon, ale tie zranenia ma ešte bolia, najmä chrbát a bok. Bohužial, po 150 kilometroch pretekov som cítil, že už to nepôjde a najlepšie bude vzdať to. Aspoň to bol dobrý tréning."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Patrika Tybora pre Cycling-Info.sk
"Okruh bol v tomto počasí dosť ťažký, lebo tam bola sama zákruta, kocky, potom hore dole. Stále bolo potrebné dávať si veľký pozor na pády. Snažili sme sa pomáhať Petrovi, ale po Tour a tom páde mu to nešlo ideálne. Ja som nemal žiadne problémy. Aj nohy boli celkom v pohode, len potom ma už zrazu vyplo. Nohy sa netočili a utrhli ma aj keď som sa všelijako snažil to pretlačiť."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Mareka Čaneckého pre Cycling-Info.sk
"V televízii to možno vyzeralo tak, že tu máme nudný okruh, ale toto bol jeden brutálny okruh, dookola ľavá-pravá. Najhorší bol ten môj defekt. Vieme aké rýchle sú jednorazovky a nna tomto okruhu sa nedalo dobre dorážať, keďže zákruty, žiadna kolóna. Tam som nechal strašne veľa síl a dúfal som, že ešte to budem môcť nejako predýchať, ale začalo sa tvrdo pretekať a bol som hotový.
Keď dostal Peťo defekt, tak som sa ho spýtal, či mám čakať, ale šlo o to, že on mal diskové brzdy, a s tým sa inak jazdí, navyše sme mu nemohli dať ani koleso.
A keď sa to začalo trhať, dorážali tam aj Nóri, ale Peter sa citil zle, bolel ho bok aj chrbát z pádu na Tour. Tiež sem prišiel zasoplený, celkovo bolo vidieť, že nie je fit."
 
 
 
 
Výsledky
1. TRENTIN Matteo Taliansko 5:50:02 250
2. VAN DER POEL Mathieu Holandsko 00:00 200
3. VAN AERT Wout Belgicko 00:00 150
4. HERRADA Jesús Španielsko 00:00 125
5. CIMOLAI Davide Taliansko 00:00 100
6. MEURISSE Xandro Belgicko 00:07 90
7. ALBASINI Michael Švajčiarsko 00:07 80
8. PERICHON Pierre-Luc Francúzsko 00:07 70
9. DENZ Nico Nemecko 00:25 60
10. LAMMERTINK Maurits Holandsko 02:15 50
DNF ČANECKý Marek Slovensko odstúpil  
DNF MAHĎAR Martin Slovensko odstúpil  
DNF MALÍK Robert Slovensko odstúpil  
DNF MALOVEC Ľuboš Slovensko odstúpil  
DNF SAGAN Peter Slovensko odstúpil  
DNF TYBOR Patrik Slovensko odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop