BBT: Šprintérom nebolo dopriate ani v 5. etape, v úniku predviedol kvalitu Magnus Cort

17.8.2018, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
5. 17.8. rovinata etapa ciel rovina St-Pieters-Leeuw > Lanaken 204 km Cort
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
binckbank tour 2018 stage 1
976 nastúpaných metrov, zlatý km 15 km pred cieľom (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Šprintéri na podujatí doteraz nezažiarili, napriek dobrej ponuke rovinatých etáp, a keďže počas víkendu sa len ťažko dostanú k slovu, dnes mali poslednú príležitosť, ako neodísť z BinckBank Tour naprázdno. Bolo by veľkým prekvapením, ak by sa na podobných profiloch ani raz nepresadili mená takého rangu ako Kittel, Ewan alebo Groenewegen.
 
Do úniku najskôr vyskočili Magnus Cort (Astana), Julius Van den Berg (EF Education), Jonas Rickaert (Sport Vlaanderen), a potom preukázal na začiatku etapy veľkú vôľu Alexis Gougeard (Ag2r), ktorému sa podarilo posilniť vedúcu skupinu. Náskok utečencov neprekročil päť minút, pelotón sa snažil jazdiť pozorne. Aj dnes sa išlo v jednom momente poriadne rýchlo a balík sa rozdelil na dve časti, no táto selekcia trvala len krátko.
 
Postupne sa ustálil rozdiel medzi skupinami v okolí dve a pol minúty. Šprintérske celky si boli vedomé toho, že majú pred sebou silných jazdcov Magnusa Corta a Alexisa Gougearda, ktorým nemohli dopriať prílišný náskok. Tím Bahrajn - Merida musel zaujímať aj Jonas Rickaert, ktorý strácal v poradí len 1:11, preto bahrajnský celok dlhú dobu diktoval tempo na čele balíka. V tomto ťažení mu pomáhal len Lotto - Jumbo.
 
Akonáhle sa dostali pretekári na záverečný okruh, videli sme pád v pelotóne, na ktorý najviac doplatil Owen Doull zo Sky. Všetci sa tak presvedčili, že aj dnes majú pred sebou nervózne finále. Hlavná skupina musela aj dnes na konci tvrdo zakročiť proti úniku, lebo tridsať kilometrov pred páskou strácala vyše dve a pol minúty. A to na technickom okruhu nebola pohodlná situácia. Preto sa posunuli na čelo balíka aj Mitchelton - Scott a Bora - hansgrohe.
 
Na zlatom kilometri uchmatol šesť bonusových sekúnd Magnus Cort a Jonas Rickaert získal štyri bonifikácie, čo znamenalo, že jeho strata v GC na Mateja Mohoriča klesla na 67 sekúnd. Pelotón sa síce snažil, ale trinásť kilometrov pred cieľom bol rozdiel medzi skupinami stále 2-minútový. Tímy v hlavnej skupine odvádzali svoje maximum, ale keď päť kilometrov pred páskou potrebovali zmazať osemdesiat sekúnd, bolo jasné, že ani tentoraz sa nebude šprintovať v pelotóne o etapový triumf. Na čele pretekov sa pasoval do úlohy najväčšieho favorita na výhru Magnus Cort. Práve v tomto čase dostal defekt Jonas Rickaert a smolu belgického jazdca umocnilo aj to, že v miernej rýchlosti narazil do svojho tímového vozidla.
 
Vedúca trojica taktizovala na poslednom kilometri, ale Magnus Cort si v tejto konštelácii nemohol nechal ukradnúť etapový triumf. Potom preťali pásku Julius Van den Berg a Alexis Gougeard. Na štvrtej priečke ešte finišoval Jonas Rickaert a hlavná skupina stratila 33 sekúnd. Piatu pozíciu získal Caleb Ewan.
 
Šprintérske zoskupenia neustriehli ani ďalšiu etapu a nie je pre nich lichotivou vizitkou, že zo štyroch ponúk na hromadný dojazd využili iba jednu z nich. Aj dnes sa objavila na čele pretekov silná skupina a v nej vynikal Magnus Cort, ktorý tak nadviazal na svoje parádne víťazstvo na TdF, ktoré sa tiež zrodilo v brejku. Dánsky cyklista v prvej etape doplatil na defekt, preto mohol v dnešnej previerke vyraziť do úniku, a počas celého dňa predvádzal svoje kvality odolného a aj rýchleho cyklistu. Spomedzi utečencov bol jasne najrýchlejším a na páske sa nenechal prekabátiť.
 
Dobrý deň prežili aj ostatní utečenci. Julius Van den Berg si užíva na tomto podujatí svoje prvé preteky v celku EF Education na najvyššom cyklistickom fóre a Alexis Gougeard pomohol vedúcej skupine svojimi tempárskymi schopnosťami. Vo finále doplatil na smoliarsky moment Jonas Rickaert a mohol to byť práve on, kto mal na páske najviac potrápiť Magnusa Corta.
 
V celkovom poradí zmeny nenastali, ale počas zvyšných dvoch etáp sa môžeme tešiť na aktívnu cyklistiku. Na najvyššie priečky sa chce posunúť hneď niekoľko jazdcov, preto očakávame, že zvlnené profily prinesú útoky. Juraj Sagan prišiel dnes do cieľa v hlavnej skupine.
 
 
Výsledky
1. CORT Magnus Astana Pro Team link ikonka 4:39:50 50
2. VAN DEN BERG Julius EF Education First - Drapac link ikonka 00:00 20
3. GOUGEARD Alexis Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00 8
4. RICKAERT Jonas Sport Vlaanderen - Baloise 00:29  
5. EWAN Caleb link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:33  
6. PELUCCHI Matteo BORA - hansgrohe link ikonka 00:33  
7. SÉNÉCHAL Florian Quick-Step Floors link ikonka 00:33  
8. DEVRIENDT Tom Wanty - Groupe Gobert 00:33  
9. DEBUSSCHERE Jens Lotto Soudal link ikonka 00:33  
10. MOHORIČ Matej Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:33  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. MOHORIČ Matej Bahrain Merida Pro Team link ikonka 16:28:51 8
2. DE BIE Sean Vérandas Willems-Crelan 00:03  
3. KÜNG Stefan BMC Racing Team link ikonka 00:22  
4. VANTOMME Maxime WB Aqua Protect Veranclassic 00:28  
5. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:30  
6. VAN DER HOORN Taco Roompot - Nederlandse Loterij 00:32  
7. CAMPENAERTS Victor Lotto Soudal link ikonka 00:36  
8. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb link ikonka 00:37  
9. SCHACHMANN Maximilian Quick-Step Floors link ikonka 00:41  
10. DOWSETT Alex Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:41  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaVyvrcholenie piatej etapy
 
 
Krátke preview etapy:
Podujatie nemení charakter ani v piatej etape. Trasa bude síce mierne zvlnená, ale nie natoľko, aby vypojila z hry najrýchlejších cyklistov na podujatí. Po devätnástich kilometroch sa objaví krátky výstup a vo finále sa bude končiť na troch okruhoch v okolí mesta Lanaken. Šprintéri tak dostanú dobrú možnosť naštudovať si koncovku, ktorá obsahuje niekoľko nepríjemných zákrut, ale v dostatočnej vzdialenosti od cieľovej čiary. Tá najťažšia z nich sa objaví 1500 metrov pred cieľom.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop