BBT: Ofenzívnu jazdu si podmanil Gregor Mühlberger, Mohorič zostáva lídrom GC

18.8.2018, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
6. 18.8. rovinata etapa ciel rovina Riemst > Sittard-Geleen 182 km Mühlberger
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
binckbank tour 2018 stage 1
1377 nastúpaných metrov, zlatý km 18 km pred cieľom (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Náročnosť šiestej etapy sľubovala selekciu v štartovom poli a mala dať odpoveď na otázku, ktorí cyklisti môžu bojovať o celkový titul. Keďže kopce neobsahovali prudké úseky, získanie časovej výhody viedlo najmä cez aktívny prístup.
 
Najcennejší dres obhajoval Matej Mohorič a jeho kolegovia z Bahrajn – Merida sa museli pripraviť na tvrdú jazdu predovšetkým zo strany Sunwebu, BMC a Quick-Step Floors. na čele pretekov sa odvážili jazdiť Alexis Gougeard (Ag2r), Matthias Brändle (Trek-Segafredo), Nick van der Lijke (Roompot) a Frederik Backaert (Wanty Groupe).

Opäť to bola skupina, ktorá sa vyznačovala dobrými tempárskymi schopnosťami, ale na nepríjemnom teréne mala len malú šancu na úspech. Síce si dokázala vybudovať aj 6-minútový náskok, ale príchodom na rozhodujúci okruh jej náskok prekračoval len dve minúty. V balíku predvádzal motiváciu najmä tím Quick-Step Floors, ktorý chcel dnes zabojovať minimálne o etapový triumf.
 
Belgická zostava jazdila pri chuti a už vyše šesťdesiat kilometrov pred cieľom sa snažili jej borci nastupovať. Pridal sa k nej aj BMC a osud utečencov bol takmer okamžite spečatený. Táto aktívna jazda okresala hlavnú skupinu na približne štyridsať jazdcov a tvrdý vývoj etapy mohli využiť tí najlepší klasikári v štartovom poli. 
 
Túto situáciu sa snažili využiť Maciej Bodnar (Bora-hansgrohe) a Timo Roosen (Lotto-Jumbo), ktorí získali pekný náskok na balík. Vybudovali si tridsať sekúnd a za nimi sa odohrávali menšie nástupy, vrátane favoritov, ale na rovine sa nikomu z nich nepodarilo odskočiť. Pozorne jazdil aj Matej Mohorič a slovinský jazdec sa musel mať na pozore pred Bodnarom, lebo poľskému cyklistovi patrila trinásta priečka v poradí.
 
Vedúca dvojica dorazila na zlatý kilometer s náskokom štyridsať sekúnd a Maciej Bodnar si polepšil o deväť sekúnd. V priebežnom poradí tak strácal už iba 36 sekúnd. Na Schatsbergu zaútočili v balíku Tim Wellens, Yves Lampaert a Jasper Stuyven, ktorí išli jasne za etapovým cieľom a aj posunom v klasifikácii. Za nimi sa snažil hasiť oheň BMC a pod tlak sa dostal aj Bahrajn - Merida.
 
Útočiaci jazdci vytvorili 5-člennú skupinu a napokon sa k nim pridali aj Greg van Avermaet a Michael Matthews. Silná partia jazdila so slušným náskokom na ostatných favoritov, medzi ktorými chýbal Michael Valgren, ktorého zastavil pád. Na predposlednom bergu sa však spojili všetci favoriti, vpredu nechýbal ani Matej Mohorič, a začalo sa od začiatku. Ale atakoval tu Tim Wellens a osamostatnil sa na čele pretekov.
 
Belgický cyklista si vypracoval po poslednom stúpaní 15-sekundový náskok, v skupine favoritov zaútočil aj Zdeněk Štybar. A český jazdec sa spojil s Wellensom a tesne pred páskou sa k nim pridali aj Dylan van BaarleGregor Mühlberger.
 
V tejto štvorici preukázal vo finále najväčšiu šikovnosť Gregor Mühlberger, ktorý predviedol víťazný pohyb a získal prvú výhru v ročníku. Potom preťali pásku Tim Wellens, Zdeněk Štybar a Dylan van Baarle.
 
 
muhlberger 18 vitazstvo binck bohfb
Gregor Mühlberger s triumfom (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Podľa predpokladov sme boli svedkami útočnej cyklistiky, ale pretekári len veľmi ťažko vytvárali rozdiely na tomto profile. Muselo sa čakať až do samého konca, aby sa odohral rozhodujúci pohyb, a ten predviedla štvorica jazdcov, ktorú naštartoval Tim Wellens. V závere etapy sa však tešil Gregor Mühlberger a mohol si vychutnať prvý triumf na WT podujatí. Rakúsky jazdec prežil všetky nástupy na čele pretekov a ešte sa dokázal zapojiť aj do toho víťazného pohybu, keď sa spolu s Dylanom van Baarlom vrátil do hry o etapový triumf. Na konci sa nechcel spoliehať na špurt a jeho útok pred cieľom sa ukázal ako to najlepšie riešenie.
 
Vo svojom tradičnom útočnom prevedení sa ukázal Tim Wellens, a aj keď nebol odmenený etapovým triumfom, zajtra dostane ďalšiu príležitosť. Po sklamaní z časovky sa pokúša jazdiť aktívne Zdeněk Štybar a dnes patril medzi najsnaživejších jazdcov na trati. Dobré výkony ukázali vo finále Dylan van Baarle a Max Schachmann a obaja získali cenné sekundy v GC.
 
Na čele poradia zostal Matej Mohorič a pred finálnou etapou si udržal veľmi sľubnú pozíciu. Súboj o stupne víťazov však nie je definitívne uzavretý a na túto pozíciu sa môžu dostať všetci jazdci, ktorí sa pohybujú v Top 10. Juraj Sagan stratil v dnešnej etape takmer osemnásť minút.
 
 
Výsledky
1. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 4:05:10 50
2. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:03 20
3. ŠTYBAR Zdeněk Quick-Step Floors link ikonka 00:03 8
4. VAN BAARLE Dylan Team Sky link ikonka 00:03  
5. SCHACHMANN Maximilian Quick-Step Floors link ikonka 00:05  
6. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:08  
7. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb link ikonka 00:08  
8. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:11  
9. McCARTHY Jay BORA - hansgrohe link ikonka 00:11  
10. WÜRTZ Mads Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:11  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. MOHORIČ Matej Bahrain Merida Pro Team link ikonka 20:34:12 1
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:30 2
3. VAN DER HOORN Taco Roompot - Nederlandse Loterij 00:32 3
4. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb link ikonka 00:34 4
5. SCHACHMANN Maximilian Quick-Step Floors link ikonka 00:35 5
6. BODNAR Maciej BORA - hansgrohe link ikonka 00:36 6
7. CAMPENAERTS Victor Lotto Soudal link ikonka 00:36 7
8. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:37 8
9. LAMPAERT Yves Quick-Step Floors link ikonka 00:43 9
10. VAN BAARLE Dylan Team Sky link ikonka 00:44 10
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Krátke preview etapy:
Jedna z kľúčových etáp z hľadiska celkovej klasifikácie ponúkne typický belgický zvlnený profil s mnohými krátkymi kopcami a bude zakončená dvomi okruhmi, na ktorých sa objaví sedem stúpaní. Vo finále sa bude rozhodovať o etapovom triumfe na bergoch Schatsberg (800 m; 5 %), Weg langs Stammen (350 m;  8 %), Stokselweg (300 m; 6 %), Windraak (700 m; 4 %) a Watersley (400 m; 4 %), pričom ten posledný z nich stojí len šesť kilometrov pred cieľom. Nie sú to kopce s prudkými úsekmi, preto bude potrebná aktívna a útočná jazda, aby sa rozdelila skupina kandidátov na titul. Zaujímavú úlohu môže zohrať aj zlatý kilometer, ktorý príde na rad po Schatsbergu. Z hľadiska etapového triumfu môže byť  dôležité, že záverečný kilometer obsahuje až štyri zákruty. V minulom roku vyhral na tejto trase Lars Boom, ktorý vo finále ušiel hlavnej skupine, a za ním prišlo do cieľa len šestnásť jazdcov.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop