Vuelta stále nemá jasného favorita na titul, záver pretekov bude dramatický

10.9.2018, 17:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Španielska Grand Tour zostáva vzácne vyrovnaná aj po druhom týždni, štyria jazdci môžu stále myslieť na celkový triumf. Simon Yates sa pokúsi úspešne dokončiť to, čo sa mu nepodarilo na Gire, ale proti nemu stojí silná kolumbijská úderka.
 
Vrcholom druhého súťažného bloku boli tri astúrske vystúpenia, ale aj dve etapy v Galícii vytvorili tvrdú jazdu. Aj keď sa počas nich nemenili pomery v GC, pred nasledujúcimi cieľovými stúpaniami vyčerpali pelotón. Horské dojazdy druhého týždňa ponúkli vysokú kvalitu najsilnejších jazdcov a tým aj vyrovnané výkony na kľúčových kopcoch. Na konci astúrskych etáp každý z favoritov jazdil na svojom súčasnom maxime a vytvárali sa len sekundové rozdiely, preto tretí týždeň bude poriadne dramatický.
 
 
vuelta 18 ilustrak balik stupanie asofv
Ilustračný záber z etapy (© ASO / Unipublic / Luis Ángel Gómez / Gomez Sport)
 
 
Po časovke jednotlivcov sa úplne zmenia pomery v klasifikácii, nikto z najvyššie postavených mužov v GC nevyniká v tejto disciplíne, a podľa výsledkov z ITT sa rozhodne, kto bude musieť predviesť v horách maximálne nasadenie. Stále nás čaká ťažký výstup na Monte Oiz, finále na Coll de la Rabassa a najmä brutálna dvadsiata etapa. Až do konca pretekov to bude napínavé a do konečných výsledkov určite prehovoria aj vyčerpanosť s jazdeckou vyspelosťou.
 
 
Pred kľúčovými etapami je všetko otvorené
 
Simon Yates vstupuje do záverečného týždňa v líderskej pozícii rovnako ako na talianskej GT, ale tentoraz jazdí rozumnejšie a maximálne šetrí energiu, aby si udržal tú najvyššiu možnú výkonnosť aj na dvadsiatu etapu. Zatiaľ sa mu to darí a kúsok po kúsku si vybudoval na čele poradia menší náskok. Na všetkých astúrskych cieľových kopcoch patril medzi najsilnejších, dobyl Les Praeres a udržiava si nádej, že dokáže uspieť v klasifikácii. Sám hovorí, že ak si zachová takúto formu až do konca pretekov, môže vyhrať titul. V kopcoch pôsobil dynamicky, vo finále etáp dokázal ešte zrýchľovať, takže po vrchárskej stránke je pripravený skvele. Veľmi mu pomôže, ak v časovke získa nejaký čas na Quintanu s Lópezom, v horských previerkach bude potom obhajovať svoju pozíciu s patričným sebavedomým. Giro však bude pre neho stále veľkým mementom, ale toto sú úplne iné preteky.
 
 
yates 18 vuelta triumf asofv
Simon Yates a jeho triumf (© ASO / Unipublic / Luis Ángel Gómez / Gomez Sport)
 
 
Movistar zostáva v hre o celkový titul a veríme, že Alejandro Valverde a Nairo Quintana si nechali to najlepšie zo svojho umenia na koniec podujatia. Valverde prežíva parádne preteky a ani v jednej z doterajších ťažkých etáp nebolo badať, že už má 38 rokov. Na Camperone stratil menší čas, no Les Praeres a Covadonga ho posunuli na tie najvyššie miesta. Strmé dojazdy ho nedostali do žiadnych ťažkostí a poradil si aj s dlhým kopcom Lagos de Covadonga, kde okrem iného odvádzal perfektnú prácu pre Quintanu pri kontrole mnohých nástupov zo strany konkurentov. Pre tím Movistar by bolo veľkou škodou, ak by sa jeho vynikajúca forma a skúsenosti nepretavili do želaného výsledku pre španielsku zostavu. Keď sa mu vydarí časovka, po dvoch rokoch bude mať reálnu šancu, aby sa znovu objavil na pódiu na GT.
 
Nairovi Quintanovi určite veľmi pomáha, že má pri sebe Valverdeho v plnej forme. Vzhľadom na nevyspytateľnosť posledného súťažného bloku sa nachádza na zaujímavej pozícii v poradí a stále môže vybojovať druhý titul na Vuelte. Výborne prešiel cez krátke a výbušné kopce, ktoré mu nie vždy sadnú k spokojnosti. Na Camperone sa mu darilo najviac spomedzi favoritov a na Les Praeres predviedol sebavedomý výkon, no za svoju prílišnú aktivitu stratil v cieli pár sekúnd, no ukázal výbornú formu. Preto boli na ňom veľké očakávania pred Covadognou, ale tie nenaplnil silným útokom, takže na konci druhého týždňa mu muselo čosi chýbať k maximálnej spokojnosti. Naďalej sa môže spoliehať na to, že na konci podujatia dokáže vytiahnuť svoje najlepšie nohy, ako sa mu to podarilo už niekoľkokrát, a vyrovnaný vývoj pretekov môže zlomiť až v dvadsiate etape. Ale ešte predtým musí podať svoj najlepší výkon v časovke jednotlivcov.
 
 
valverde 18 quintana vuelta podium asofv
Alejandro Valverde a Nairo Quintana (© ASO / Unipublic / Luis Ángel Gómez / Gomez Sport)
 
 
Náročnosť tretieho týždňa udržuje v strehu aj Miguela Lópeza, ktorého vrchárska forma patrí k tomu najlepšiemu na Vuelte. Na Camperone ho zastavili mechanické problémy, ale nasledujúce dve cieľové stúpania zakončil na druhom mieste po taktickom výkone a mimoriadnom zrýchlení pred vrcholom. Vo vyrovnanej klasifikácii sa nesmierne teší na záverečné horské previerky, kde sa môže spoľahnúť na svoje prirodzené vrchárske kvality, a môžeme si byť istí, že tento mladý kolumbijský jazdec bude bojovať až do konca dvadsiatej etapy, aby získal čo najlepšie miesto v GC. Sebavedomie mu dodajú aj motivovaní spolujazdci, ktorí urobia všetko preto, aby jeho konkurenti pocítili tvrdosť posledného súťažného bloku. López je zmierený s tým, že v ITT stratí čas, ale tri horské dojazdy ho udržujú v správnom vare.
 
Za vedúcou štvoricou sa nachádzajú Steven Kruijswijk a Enric Mas, obaja si počínajú nad očakávania dobre. Holandský jazdec stále nachádza v sebe silu, aby aj po TdF bojoval o vysoké priečky v poradí, a ako to býva u neho zvykom, darí sa mu to cez nezlomné výkony v kopcoch. 23-ročný Enric Mas bojuje o prelomový výsledok na Grand Tour a uvidíme, ako mu to pôjde v najťažšej časti pretekov. Doteraz mu nechýbala guráž v ťažkých horských etapách a napriek mladému veku pôsobil sebavedomým dojmom. Späť do klasifikácie sa vrátil Thibaut Pinot, ktorému veľmi pomohol parádny výkon na Covadogne. Na tomto mýtickom kopci podal jeden zo svojich najlepších vrchárskych výkonov v kariére. Teraz už síce nedostane voľnosť zo strany favoritov, ale s takými wattmi, čo vyprodukoval v pätnástej etape, sa nemusí obávať o svoje ďalšie účinkovanie na Vuelte.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále na Lagos de Covadonga
 
 
Závere druhého týždňa trošku zabrzdil Rigoberta Urána, najmä nepríjemná Covadogna bola nad jeho sily, aby vydržal v skupine najväčších favoritov, preto sa nechajme prekvapiť, či v poslednom bloku dokáže nabrať energiu, aby sa posúval v poradí. Stále platí, že na konci pretekov by mohol byť sviežejší ako niektorí jeho súperi. V Astúrii akoby došla para Ionovi Izagirremu a Emanuelovi Buchmannovi. Španielsky reprezentant sa ešte môže nadýchnuť v časovke, a keď sa mu podarí nabrať druhý dych, tím Bahrajn - Merida bude pripravený vytiahnuť svoju kvalitu v kopcoch. Buchmanna zastavili prudké cieľové stúpania, ale stále môže bojovať o prvý prienik do Top 10 na Grand Tour v kariére. Za touto métou sa bezprostredne nachádzajú Gallopin s Keldermanom a najmä holandský jazdec bude kandidátom na najlepšiu desiatku, keď mu vyjde časovka.
 
 
Len jeden šprint, Sagan si vyskúšal aj Astúriu, darilo sa únikom
 
V tomto súťažnom bloku sa odohral len jeden hromadný dojazd balíka a koncovku desiatej etapy ovládol Elia Viviani. Po výbornom tímovom výkone Quick-Step Floors oslavoval druhú výhru na podujatí a už šiesty tohtoročný úspech na Grand Tour. Aj Peter Sagan sa zapojil len do jedného súboja o etapu v druhom týždni, ale v meste Fermoselle sa nedostal cez Vivianiho. Svetový šampión dokončil aj druhý súťažný blok a vo zvyšných etapách zveľaďoval svoju kondíciu pred svetovým šampionátom. Ťažká drina v kopcoch by sa mala prejaviť práve na konci septembra.
 
 
video v clanku ikonka ciernaŠprint desiatej etapy
 
 
Tri etapy si podmanili utečenci a boli to najmä previerky v Galícii, ktoré náramne sadli cyklistom v brejku. Najskôr zvládol na výbornú jeden z najvyzývavejších profilov na podujatí Alessandro de Marchi, potom ukoristil komplikovaný finiš na Faro de Estaca Alexandre Geniez. Balík sa v obidvoch prípadoch dobrovoľne zriekol súboja o etapový triumf a rovnaká situácia sa zopakovala aj na Camperone, kde Majkovi a Teunsovi vyrazila dych baskická senzácia Oscar Rodríguez.
 
 
cerveny
Priebežné poradie pretekov po druhom týždni
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 64:13:33 20
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:26  
3. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:33  
4. LÓPEZ Miguel link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:43  
5. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:29  
6. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 01:55  
7. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ 02:10  
8. URÁN Rigoberto EF Education First - Drapac link ikonka 02:27  
9. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 03:03  
10. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 03:15  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po druhom týždni
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 115
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 83
3. LÓPEZ Miguel link ikonka Astana Pro Team link ikonka 71
 
 
bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po druhom týždni
1. MATÉ Luis Ángel Cofidis, Solutions Crédits 64
2. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 57
3. KING Ben Team Dimension Data link ikonka 56
 
 
biely
Priebežné poradie bodovacej súťaže po druhom týždni
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 13
2. LÓPEZ Miguel link ikonka Astana Pro Team link ikonka 13
3. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 16
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop