Bruno Beghelli: Mollema v závere hýril aktivitou, vyhral po siedmych mesiacoch

7.10.2018, 14:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
ne 7.10. zvlnena etapa ciel rovina Monteveglio > Monteveglio 196 km Mollema
 
beghelli 18
profil pretekov, 1681 nastúpaných metrov (© gsemilia.it)
 
 
Prvú októbrovú nedeľu sa pretekalo aj v taliansku. Jednorazovka Gran Premio Bruno Beghelli láka na štart nielen vrchárov, klasikárov, ale aj šprintérov. Profil pretekov totiž nie je príliš náročný, aj keď v druhej polovici dňa sa neustále buď stúpa alebo klesá. Jediný kopec na trase, ktorý pretekári musia prejsť deväťkrát, však nie je ťažký, no dá sa využiť na to, aby sa klasikári odpútali od najrýchlejších mužov v pelotóne.
 
Priebeh pretekov mal typický priebeh. Hneď na začiatku sa dopredu dostala skupina pretekárov. Konkrétne išlo o deväť mien, a to Lluísa Masa z Caja Rural, Alexandra Kulikovskija z Gazpro - Rusvelo, Bena Hermansa z  Israel Cycling Academy, Enrica Salvadora z celku Biesse Carrera Gavardo, Fabia Mazzucca z reprezentácie Talianska, Lucu Raggiu z Wilier Triestina, Marca Bernardinettiho z Amore & Vita-Prodir, Emila Dimu z MSTina-Focus a Daria Puccioniho zo Sangemini-MG.Kvis-Vega.
 
Vedúca skupina celý deň pokope nezostala. Najdlhšie vydržal vpredu bojovať Hermans (Israel Cycling Academy), ktorého skupina favoritov dobehla na posledných 25 kilometroch. V tomto okamihu sa v nej stále nachádzali všetci favoriti, teda až na Landu (Movistar), ktorý ešte v prvej polovici dňa spadol a z pretekov odstúpil. Tempo pelotónu diktovali jazdci britského tímu Sky. Bernal tiež patril medzi najväčších adeptov na výhru.
 
Hneď ako bol posledný utečenec dobehnutý, v pelotóne sa začalo nastupovať. Ako prvý útočil Krujiswijk (Lotto Jumbo), ktorého sa chytili Mollema a Skujinš (obaja Trek-Segafredo), Trentin (Mitchelton-Scott), Bernal (Sky), Gavazzi a Ballerini (obaja Androni) a Montaguti (Ag2r). Vytvorila sa tak zaujímavá skupina, ktorá si získala k dobru celú pol minútu. Trentin, ktorý bol najlepším šprintérom v čele, to mal dobré rozbehnuté, už musel len prežiť posledné stúpanie.
 
Pelotón väčšiu časť skupiny dobehol, ale pätica utečencov si uchovala minimálny odstup. Víťazných ambícii sa nechceli vzdať Trentin (Mitchelton-Scott), Mollema (Trek-Segafredo) alebo Kruijswijk (Lotto Jumbo), no balík bol za dverami a vyzeralo to, že k slovu sa predsa len dostanú šprintéri, ktorí boli stále súčasťou pelotónu. Na rad prišiel zjazd, v ktorom sa utrhlo asi pätnásť pretekárov, no ani ich hlavný balík ďaleko nepustil. Šprintéri sa stále držali na dostrel. 
 
Potom za to zobral Bauke Mollema, presne dva kilometre pred páskou a jeho zadného kolesa sa nedokázal udržať nikto z jeho súperov. Holandský cyklista na poslednom kilometri ukázal, že v profi-pelotóne patrí medzi najväčších bojovníkov. Ostatní pretekári sa ho snažili chytiť a dobehnúť, no už sa im to nepodarilo. Mollema preťal cieľovú čiaru šesť sekúnd skôr ako druhý muž v poradí a potešil sa z dvanásteho profesionálneho víťazstva. Druhý skončil Carlos Barbero z Movistaru, ktorý vyhral šprint v hlavnej skupine. Tretí bol Manuel Belletti z Androni – Giocattoli.
 
 
Výsledky
1. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 4:24:45 200
2. BARBERO Carlos Movistar Team link ikonka 00:06 150
3. BELLETTI Manuel Androni Giocattoli - Sidermec 00:06 125
4. LOBATO Juan José Nippo - Vini Fantini - Europa Ovini 00:06 100
5. MINALI Riccardo Astana Pro Team link ikonka 00:06 85
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:06 70
7. BASSO Leonardo Team Sky link ikonka 00:06 60
8. LADAGNOUS Matthieu Groupama - FDJ 00:06 50
9. BOUWMAN Koen Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:06 40
10. SBARAGLI Kristian Israel Cycling Academy 00:06 35
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

 
 
Krátke preview pretekov:
Raz hore a raz dole. Ako na hojdačke sa budú cítiť pretekári na talianskej jednorazovke Gran Premio Bruno Beghelli. Organizátori pretekov stavili na rovnaké karty ako v predchádzajúcich ročníkoch. Rovnaký počet výškových metrov, rovnaká kilometráž a rovnako nabitá štartovná listina. Najväčším favoritom na zisk vavrínu je Sonny Colbrelli, ktorý tu vlani skončil na druhom mieste, ale vyhral šprint balíka. Porazil v ňom aj Eliu Vivianiho. Spomedzi známejších šprintérov sa tu predstaví ešte Sacha Modolo a zašpurtovať vie aj Matteo Trentin. Minulý rok šprintérom vypálil rybník Luis León Sánchez, a niečo podobné bude chcieť opäť dokázať. Okrem neho však rovnaké ambície bude mať niekoľko ďalších cyklistov, napríklad Luka Mezgec alebo Ben Swift, ktorí by sa v naklonenej časti mohli pokúsiť ujsť. Koncovku si ale pravdepodobne postrážia šprintérske tímy a v závere dňa tak príde na hromadný dojazd. Je to najpravdepodobnejší scenár, ale pravdepodobnosť je matematická záležitosť, cyklistika nie. 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop