Miláno - Turín: Gaudu zhodil Lópeza a otvoril Pinotovi dvere za výhrou, Valverde tretí

10.10.2018, 11:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
st 10.10. zvlnena etapa ciel rovina Magenta > Turín 200 km Pinot
 
tre valli varesine 2018
profil pretekov, 2135 nast. metrov, cieľový kopec 4,5 km; 9,1 % (© milanotorino.it)
 
 
Jednorazovka Miláno - Turín je spojená so stúpaním Colle di Superga (4,5 km; 9,1 %; max. 14 %), ktoré v tomto roku, podobne ako vlani, museli pretekári vyliezť dvakrát. Veľkú výzvu sa rozhodli prijať a absolvovať viaceré elitné mená v jazde do kopca, veď posledné roky tu dominovali iba kvalitní vrchári. 
 
Nadviazať na predchádzajúce úspechy elitných vrchárov prišli Thibault Pinot, Adam Yates, Egan Bernal, Gianni Moscon alebo Domenico Pozzovivo, pre ktorých bolo záverečné stúpanie ako šité na mieru. Svoj dúhový dres tu prišiel ukázať aj Alejandro Valverde, čierny kôň celých pretekov. Zaujímavým mužom bol aj Tim Wellens
 
Preteky začali zostra. Hneď po odmávaní štartu sa dopredu pustili viacerí jazdci, ale prvé útoky úspešné neboli. Potom sa ale do úniku dostala štvorica pretekárov, menovite Umberto Orsini z Bardiani - CSF, Thomas De Gendt z Lotto Soudal, Kris Neilands z Israel Cycling Academy a Willie Smit z Kaťuše - Alpecin. Vedúca skupinka si dokázala vytvoriť aj šesťminútový náskok, ale ich púť sa skončila v prvom výstupe na Colle di Superga.
 
Už tak skoro totiž začal útočiť Valverde (Movistar), ktorý sa snažil odpárať klasikárov. Na jeho prvý útok dokázal zareagovať Wellens (Lotto Soudal), no Španiel zatiaľ len testoval svojich súperov a po chvíľke vetrania sa vrátil do pelotónu. Asi päťsto metrov pred vrcholom kopca však zaútočil opäť, tentokrát výborne reagoval Pinot a Gaudu (obaja FDJ), Majka (Bora) a López (Astana), ktorí si pred zjazdom dokázali vytvoriť aký-taký odstup. 
 
V zjazde ukázali svoje schopnosti Yates (Mitchelton) a Fuglsang (Astana). Obaja títo pretekári sa dotiahli do vedúcej skupiny. Dostal sa tam aj Bernal (Sky), Martin (UAE) alebo Kelderman (Sunweb). Celkovo sa čelo rozrástlo na pätnásť pretekárov. Nie všetci favoriti sa tam však dostali. Vpredu chýbal napríklad Aru (UAE), no nebolo to žiadne prekvapenie, keďže Talian celú sezónu hľadal správnu formu, a nenašiel ju.  
 
Vedúca skupina však v zjazde nešla podľa predstáv Wellensa (Lotto Soudal). Postupom času ich dotiahli ďalší odpadlíci, medzi ktorými bol Urán (EF Education) alebo Barguil (Fortuneo), čo vyprovokovalo belgického cyklistu k tomu, aby zaútočil. Ďaleko sa ale nedostal. Potom skúsili misku váh na svoju stranu nakloniť aj ďalší pretekári. Dobrú šachovú partiu rozohrali Martínez (EF Education), Fuglsang (Astana) a Gaudu (FDJ), ktorým sa podarilo odpútať sa. 
 
Trio vpredu spolupracovalo a v nájazde do záverečného stúpania malo k dobru až šestnásť sekúnd. Na víťazstvo im to ale nestačilo. Proti bol Wellens (Lotto Soudal), ktorý hneď na začiatku Colle di Superga zaatakoval. Ani tento jeho útok mu ale vytúžené ovocie nepriniesol. Následne začala preťahovaná ďalších jazdcov. Dopredu sa dostal Yates (Mitchelton - Scott) a Pinot (FDJ). Francúzi tak mali v úplnom čele dve mená. 
 
Rozhodujúci moment absolútne nezachytil Valverde (Movistar), ale španielsky matador sa mohol spoľahnúť na svoje fantastické nohy a do čela si dokázal doskočiť. Z neho pomaly ale isto vypadol Yates (Mitchelton - Scott), ktorý stratil kontakt už dva kilometre pred vrcholom. Pinot (FDJ) stále vyzeral výborne a tiež López (Astana), ktorý vo finálovom kopci nespustil oči z Valverdeho zadného kolesa. 
 
Famózny výkon v poslednom kopci predvádzal Thibault Pinot, ktorému na ceste za víťazstvom zahrala do kariet veľká tragédia jeho súperov. Totiž jeho kolega, David Gaudu, už nemal viac síl a rozhodol sa vystúpiť si z tempa, no pritom zhodil Miguela Lópeza. Kvôli pádu stratil kontakt aj Alejandro Valverde. Pinot na nikoho nečakal a dokázal si vytvoriť rozhodujúci odstup. López sa snažil s tým ešte niečo urobiť, ale Francúza už dobehnúť nedokázal. Ako tretí finišoval Valverde.
 
Nešťastie jedného je šťastím druhého. Gaudu zhodil Lópeza, no kolumbijsky cyklista sa môže hnevať aj sám na seba, keďže v momente zrážky sa obzeral za seba. Pripravil sa tak o výhru, ktorú doslova daroval Pinotovi. Francúz dnes dosiahol na jubilejné 25. víťazstvo v profesionálnej kariére a treba dodať, že vyhral absolútne zaslúžene.
 
 
Výsledky
1. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ 4:43:36 200
2. LÓPEZ Miguel link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:10 150
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:28 125
4. CATTANEO Mattia Androni Giocattoli - Sidermec 00:36 100
5. REICHENBACH Sébastien Groupama - FDJ 00:38 85
6. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:38 70
7. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:41 60
8. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:41 50
9. ARU Fabio link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:43 40
10. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 00:45 35
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Krátke preview pretekov:
Druhou významnejšou jednorazovkou v Taliansku v priebehu tohto týždňa je klasika Miláno – Turín. Už 99. ročník pretekov sa oproti tomu minulému líši v niektorých aspektoch. Tým prvým je dĺžka. Cyklisti budú musieť prejsť o 14 kilometrov viac ako vlani. Tou druhou je pozmenená trasa, ktorej charakter sa ale príliš nezmenil. Končiť sa bude opäť na tom istom kopci ako pred rokom, to znamená, že medzi favoritov na víťazstvo budú patriť opäť vrchári a klasikári, ktorí tu pravidelne vyhrávajú už niekoľko sezón. Najvážnejším adeptom na výhru je Thibault Pinot, ktorý spomedzi elitných vrchárov hlási aktuálne veľkú formu. Záverečný kopec Colle di Superga by mohol vyhovovať aj Adamovi Yatesovi alebo Dylanovi Teunsovi. Bez šance však nie sú ani ďalší cyklisti. Spomenúť treba mená ako Gianni Moscon, Egan Bernal, Domenico Pozzovivo alebo aj Tim Wellens, ktorým jazda do kopca svedčí a mohli by mať záujem pobiť sa o vavrín.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop