Gran Piemonte: Dážď neprekazil šprintérsku koncovku, radoval sa favorit Sonny Colbrelli

11.10.2018, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
št 11.10. rovinata etapa ciel rovina Racconigi > Stupinigi 191 km Colbrelli
 
gran piemonte
profil pretekov, 721 nastúpaných metrov (© milanotorino.it)
 
 
Najľahšia jednorazovka zo sérii talianskych podujatí jasne svedčala šprintérom a medzi najväčších favoritov na triumf patrili domáci pretekári ako Sonny Colbrelli, Andrea Guardini alebo Sacha Modolo. Počasie však urobilo z jednoduchého divadla pomerne náročnú bitku.

Celý deň pršalo, a keď sa k tomu pridal záujem niektorých celkov pretekať naplno, šprintérov čakal oveľa náročnejší deň, ako predpokladali. O prvý únik sa postarali Rosskopf (BMC), Honoré (Quick-Step Floors), Sobrero (Dimension Data) a Ganna (UAE Emirates), ich náskok však neprekročil štyri minúty. Vyše osemdesiat kilometrov pred páskou sa opreli do pedálov klasikári z tímu Lotto - Soudal, ktorým sa podarilo rozdeliť balík a chytiť vedúcich jazdcov. A pretekalo sa od začiatku.

Hlavná skupina sa výrazne okresala a na čele pretekov sa objavili Matti Breschel (EF Education) a Andrij Grivko (Astana). Obidvoch si zobrali pod patronát Bahrajn - Merida a Bardiani, aj v takýchto podmienkach chceli uspieť Colbrelli s Guardinim. V úniku prekypoval energiou najmä Grivko, ktorý nechal za sebou Breschela a strávil pred balíkom dlhú dobu osamote. Potom sa situácia ustálila, vedúci cyklista upokojil atmosféru v pelotóne. Ukrajinský jazdec bol eliminovaný trinásť kilometrov pred páskou a všetko smerovalo k očakávanému hromadnému šprintu.
 
Bez výrazných šprintérskych vláčikov sa presadil najväčší favorit Sonny Colbrelli, ktorý nechal za sebou Floriana Sénéchala a Davide Balleriniho. Taliansky jazdec sa dostal pred páskou veľmi rýchlo na čelo skupiny a nemal inú možnosť, ako otvoriť svoj šprint veľmi skoro. Táto vyše tristometrová snaha bola napokon odmenená, Colbrelli predviedol veľmi silnú koncovku. Súperi mali problém dostať sa aspoň do jeho závetria, a popri tom márne čakali, že mu dôjdu na páske sily. Štvrtým triumfom v ročníku sa poďakoval svojim kolegom za ich celodennú prácu.
 
 
gran piemonte 18 spurt rcsff
Vyvrcholenie pretekov (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Na druhé miesto sa vtesnal Florian Sénéchal, ktorý sa dokáže zapojiť do koncovky jednodňového podujatia, ak sa preteká v náročných podmienkach. Na stupne víťazov sa dostal aj tím Androni - Giocatolli, 24-ročný Davide Ballerini pred prestupom do tímu Astana predvádza v talianskom pro-konti celku pekné výkony. Sklamaný musel zostať Andrea Guardini, ktorý nedokázal využiť veľmi dobrú prácu podpory svojich spolujazdcov.      
 
 
Výsledky
1. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 4:20:50 200
2. SÉNÉCHAL Florian Quick-Step Floors link ikonka 00:00 150
3. BALLERINI Davide Androni Giocattoli - Sidermec 00:00 125
4. RESTREPO Jhonatan Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00 100
5. MINALI Riccardo Astana Pro Team link ikonka 00:00 85
6. BELLETTI Manuel Androni Giocattoli - Sidermec 00:00 70
7. PFINGSTEN Christoph BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 60
8. GUARDINI Andrea Bardiani - CSF 00:00 50
9. PEáK Barnabás Quick-Step Floors link ikonka 00:02 40
10. VELASCO Simone Wilier Triestina - Selle Italia 00:02 35
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár pretekov
 
 
Krátke preview pretekov:
Klasika Gran Piemonte je spomedzi jesenných talianskych jednorazoviek vôbec tou najjednoduchšou. Na jej trase sa nenachádza žiadne zákerné stúpanie, ide sa predovšetkým po rovine. Ani tisíc výškových metrov hovorí o tom, že v závere dňa by mohli dostať šancu pobiť sa o víťazstvo šprintéri. Tých sa na štart nepostaví príliš veľa, záujem prejavili predovšetkým domáce rakety ako Sacha Modolo, Sonny Colbrelli, Manuel Belletti alebo Davide Formolo, ktorí však určite pôjdu na plný plyn a nebudú sa na nič šetriť. Štartovka obsahuje aj iné zaujímavé mená, napríklad Dylan Teuns alebo Thomas De Gendt, ktorí v závere nebudú chcieť dopustiť hromadný dojazd a určite bude veľmi aktívni. Ak motyka vystrelí, čo sa nestáva tak často, k výhre by sa mohol dostať aj niektorí z vrchárov, no jednalo by sa o veľmi veľké prekvapenie. Veď naposledy sa tu vrchár tešil z vavrínu ešte v roku 2012, kedy sa však v závere nachádzali dve ťažké stúpania. Bol ním Rigoberto Urán. Odvtedy menoslov víťazov obsahuje len šprintérske a klasikárske mená.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop