Hammer Hongkong: Mitchelton vyhral celú sériu, Baška si podmanil jeden zo šprintov

14.10.2018, 07:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
ne 14.10. rovinata etapa ciel rovina Hongkong> Hongkong 63 km Mitchelton
 
hammer hongkong
mapa okruhu: šprint 10 kôl, stíhačka 5 kôl (© hammerseries.com)
 
 
Program cyklistických pretekov pod názvom Hammer Series pokračoval poslednou tohtoročnou kapitolou. Po nórskom Stavangeri a holandskom Limburgu sa teraz cyklisti z celého sveta stretli v Hongkongu. Na rozdiel od prvých dvoch podujatí, kde sa išli tri preteky v troch dňoch, v nezávislom čínskom meste pozostával program len z dvoch, vypadla vrchárska výzva, a oba sa konali v jeden deň.
 
Úvodný súboj priniesol zaujímavú zápletku. Pretekári museli prejsť 41 kilometrov, teda štvorkilometrový okruh prešli desaťkrát. Každý prejazd cieľom bol bodovaný, víťaz každého kola získal sto bodov, víťaz tretieho, šiesteho a posledného kola dvesto. V šprintérskej výzve sa zviditeľnil aj jediný slovenský pretekár v štartovom poli, Erik Baška z Bory – hansgrohe, ktorý bol platným členom svojho tímu. Baška k úspechu Nemcov prispel ziskom 160 bodov v treťom kole a ôsme dokonca vyhral, keď v šprinte porazil napríklad aj Trentina. Bora – hansgrohe najskôr skončila štvrtá, neskôr bola presunutá na tretie miesto.
 
Od začiatku šprintérskeho súboja podávali dominantný výkon jazdci tímu Mitchelton – Scott. Austrálčania v zostave s takými borcami ako Meyer, Trentin, Mezgec alebo Hamilton už po polovici pretekov, teda po odjazdení piatich kôl, mali pred vtedy druhou Borou – hansgrohe takmer dvesto bodový náskok. V druhej polovici šprintérskej skúšky však zapli chlapci z Quick-Stepu Floors, hlavne Martinelli a Gilbert, čím pekne zamotali boj o výhru. Obaja títo jazdci v každom zostávajúcom kole dokázali niečo vymyslieť a hlavne vďaka nim sa Belgičania tešili z víťazstva. Nie však na dlho, po preskúmaní videozáznamu rozhodcovia odobrali výhru Quick-Stepu a dali ju Mitcheltonu. Na vine boli pretekári, ktorí dostali defekt a omylom sa vrátili do vedúcej skupiny. 
 
 
Výsledky šprintu:
1. Mitchelton - Scott 
2. Quick-Step Floors 
3. Bora - hansgrohe 
4. Lotto Soudal 
5. Sunweb 
6. Sky 
7. Lotto Jumbo 
8. Trek - Segafredo 
9. UAE Team Emirates  
10. Nippo - Vini Fantini
 
 
Po polhodinovej prestávke sa cyklisti vrátili  do akcie. Na rad prišla stíhačka, teda tímová časovka, do ktorej mohol každý tím postaviť päť pretekárov. Trasa stíhačky bola totožná ako trasa šprintu, len bola o polovicu kratšia. Jazdci tak štvorkilometrový okruh museli prejsť päťkrát, teda 21 kilometrov. Aby si jednotlivé celky nezavadzali, organizátori sa rozhodli najskôr pustiť na trať tímy od deviateho miesta a nižšie, po nich nastúpila elitná osmička zo šprintu.
 
Ako prví tak vyštartovali jazdci tímu UAE Team Emirates, ktorí sa po úprave výsledkov prepadli z piateho miesta na deviatu pozíciu. Spomedzi World Tour tímov sa v úvodnej skupine objavili ešte EF Education First a BMC Racing. Práve jazdci posledné menovaného celku išli spomedzi všetkých suverénne najrýchlejšie, čím potvrdzovali svoju extratriedu v tejto disciplíne. Porte a spol na trati predbiehali jeden tím za druhým, ich výsledný čas bol veľmi solídny. 
 
V druhej, finálovej, skupine ako prví štartovú bránu opustili jazdci Mitcheltonu – Scott, ktorí mali dvadsať sekúnd k dobru pred druhým Quick-Stepom Floors a štyridsať sekúnd pred treťou Borou – hansgrohe. Ani jeden z troch popredných tímov však na trati nezanechal taký dobrý dojem ako Sunweb, ktorý mohol počítať so službami Dumoulina. Práve tento nemecký tím vyhral stíhačku a posunul sa na celkové štvrté miesto.
 
 
Výsledky stíhačky:
1. Sunweb 27:07 
2. Quick-Step Floors +0:09 
3. Mitchelton - Scott +0:11
4. BMC Racing Team +0:27 
5. Bora - hansgrohe +0:31 
6. EF Education First +047 
7. Lotto Jumbo +0:49 
8. UAE Team Emirates +1:06 
9. Sky +1:11  
10. Lotto Soudal +1:26
 
 
Záverečná stíhačka rozhodla aj o celkovom víťazovi tretieho dielu seriálu Hammer Series, ktorý sa konal v Hongkongu. Zasiahli do neho tri tímy, Mitchelton - Scott, Quick-Step Floors a Bora - hansgrohe, ktorá však do boja zasiahovala už len teoreticky. Boli to predovšetkým Austrálčania a Belgičania, ktorí mohli reálne myslieť na výhru, čo potvrdzovala aj situácia na trati. Tím vedení Gilbertom zviedol nádhernú bitku s Mitcheltonom, v prvej polovici stíhačky dokonca stiahli odstup na desať sekúnd, ale nakoniec sa museli pokloniť pred umením austrálskeho výberu. Tretie miesto uhájila Bašková Bora – hansgrohe len o deväť sekúnd pred Sunwebom.
 
 
Výsledky celej série v Hongkongu:
1. Mitchelton - Scott 
2. Quick-Step Floors 
3. Bora - hansgrohe 
4. Sunweb 
5. Lotto Soudal 
6. Lotto Jumbo 
7. Sky
8. Trek - Segafredo 
9. UAE Team Emirates  
10. BMC Racing Team
 
 
Podujatie Hammer Series sa na scéne objavilo vlani. Z celkového víťazstva v premiérovom ročníku sa tešil britský Sky, ktorý vyhral jedno jediné podujatie v Limburgu. V tomto roku sa seriál rozšíril o podujatia v Stavangeri a Hongkongu a práve oba nové diely dokázali ovládnuť jazdci Mitcheltonu - Scott, ktorí pridali v Limburgu druhé miesto. Celkovo tak získali z možných 300 bodov 281, dominantným spôsobom sa stali celkovými víťazmi tejto série. Druhý skončili chlapci z Quick-Stepu Floors, tretí boli Nemci zo Sunwebu
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár pretekov
 
 

 
 
Preteky pozostávajú z disciplín ŠPRINT na 41 km (podobná kritériu, alebo bodovacím pretekom na dráhe - bodujú pretekári pri každom prejazde cieľom, ale získavajú body iba pre tím) a STÍHAČKA na 21 km (podľa výsledkov šprintu sa postaví štartová listina tímov s rozostupmi 20 sekúnd a ktorý tím prejde cieľom prvý, vyhráva). Vo výsledkovej listine sa zoradia tímy a medzi pretekárov sa rozdelia UCI body z jednorazovky 1.1. Do každej disciplíny tím postaví piatich pretekárov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo vysvetľujúce pravidlá pretekov
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop