Japan Cup: Tradičnú vrchársku záležitosť ovládol Power, v šprinte porazil Tolhoeka

21.10.2018, 06:45 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
ne 21.10. zvlnena etapa ciel rovina Utsunomiya > Utsunomiya 144 km Power
 
japan cup
profil pretekov, kopec 5 km; 3,4 %; 2530 nastúpaných metrov (© japancup.gr.jp)
 
 
Veľmi obľúbenou ázijskou jednorazovkou pre vrchárov je Japan Cup. Veď v zozname víťazov nájdeme také mená ako sú Davide Villella, Bauke Mollema, Ivan Basso alebo Dan Martin. Ani 27. ročník nemal ponúknuť iný súboj, veď na okruhu, ktorý pretekári museli prejsť štrnásťkrát sa nachádzalo päťkilometrové stúpanie. Celkovo museli cyklisti nastúpať až 2500 výškových metrov.
 
Prvá polovica dňa patrila trom utečencom. Koen Bouwman z Lotto NL - Jumbo, Óscar Pujol z tímu Ukyo a Marcos García z Kinan Cycling Team sa od pelotónu odpútali krátko po štarte a skoro celý deň sa ich náskok pohyboval na úrovni dvoch minút. V čele pretekov vydržali až do dvanásteho kola. Konkrétne sa jednalo o Bouwmana, ktorý svojim celodenným spoločníkom ušiel na začiatku desiateho kola. 
 
V tom čase už v hlavnom balíku prebiehala veľká bitka favoritov na víťazstvo, ktorí pelotón roztrhali na niekoľko častí. Vpredu tak vznikla pätnásťčlenná skupina, v ktorej najpočetnejšie zastúpenie malo Lotto NL - Jumbo. Holandsky celok tak mohol byť s priebehom pretekov viac ako spokojný. Čelo zostalo pohromade až do predposledného kola, kedy sa utrhla sedmička jazdcov.  
 
Do boja o výhru zasiahli Power (Mitchelton - Scott), Santaromita (Nippo - Vini Fantini), Gesink a Tolhoek (obaja z Lotto Jumbo), De Kort (Trek - Segafredo), Breschel (EF Education) a Roche (BMC). Z vedúcej skupiny sa v predposlednom zjazde porúčal De Kort, ktorý spadol a aj keď na bicykel opäť vysadol, bolesť mu už nedovolila vrátiť sa naspäť do skupiny favoritov. 
 
Do nej si snažil doskočiť vlaňajší víťaz Canola (Nippo - Vini Fantini), ktorý zaspal v okamihu finálnej selekcie. Bol to však boj s veternými mlynmi a Talian sa nakoniec do boja o vavrín vrátiť nedokázal. Ten zostal v rukách dvoch pretekárov, Tolhoeka (Lotto Jumbo) a Powera (Mitchelton - Scott), ktorým sa podarilo ujsť na posledných kilometroch a vytvroriť si skoro minútový náskok pred ostatnými súpermi. 
 
V cieľovom stúpaní obaja cyklisti už skôr šetrili sily na záverečný špurt. Ani Antwan Tolhoek, ani Robert Power sa nesnažili nastupovať a dvojička prišla spolu až na pásku. V šprinte do kopca mal možno prekvapivo viac síl Austrálčan Power, ktorý tak vybojoval len druhé profesionálne víťazstvo vo svojej kariére. Toho prvého sa dočkal pred tromi mesiacmi na španielskej klasike Prueba Villafranca-Ordiziako. Tretí dnes skončil Matti Breschel, ktorý v šprinte porazil Nicholasa Rocheho.  
 
 
Výsledky
1. POWER Robert Mitchelton - Scott link ikonka 3:44:00 200
2. TOLHOEK Antwan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00 150
3. BRESCHEL Matti EF Education First - Drapac link ikonka 00:40 125
4. ROCHE Nicolas BMC Racing Team link ikonka 00:40 100
5. SANTAROMITA Ivan Nippo - Vini Fantini - Europa Ovini 00:42 85
6. CANOLA Marco Nippo - Vini Fantini - Europa Ovini 02:02 70
7. GESINK Robert Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:07 60
8. STANNARD Robert Mitchelton - Scott link ikonka 02:26 50
9. DE KORT Koen Trek - Segafredo link ikonka 02:26 40
10. HUCKER Robbie Team UKYO 02:26 35
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop