TDU: Prvú etapu si podmanil Viviani, na páske pokoril Walscheida, Sagan ôsmy

15.1.2019, 03:25 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
1. 15.1. rovinata etapa ciel rovina Adelaide > Port Adelaide 132 km Viviani
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
etapa 1
profil etapy, 1851 nastúpaných metrov (© tourdownunder.com.au)
 
 
Austrálske podujatie nemôže začať inak ako šprintérskou etapou. Finále v meste Adelaide zvyčajne býva na samom konci pretekov, tentoraz malo určiť prvého nositeľa najcennejšieho dresu.
 
Po minulom roku si zopakovali účasť na pretekoch šprintéri Elia Viviani, Caleb Ewan alebo Phil Bauhaus a dobrú konkurenciu rozširovali Danny van Poppel, Jakub Mareczko a Kristoffer Halvorsen. Koncovka v Adelaide je známa svojím technickým okruhom, preto bola pre úspech dôležitá dobrá pozičná jazda pred páskou. A toto je výsada Petra Sagana, ktorý si na začiatku podujatia mohol trúfať aj na papierovo rýchlejších konkurentov.
 
Hneď v prvej etape sa presvedčili cyklisti, že rázovitosť otváracích pretekov určuje aj nepríjemné počasie. Dĺžka úvodného dňa bola skrátená o jeden záverečný okruh a v meste Adelaide sa tak bojovalo o výhru pri prvom prejazde cez pásku. Dôvodom boli vysoké teploty na úrovni 38 stupňov a silný vietor.
 
Do úniku sa vydali Michael Storer (Sunweb), Artyom Zakharov (Astana), Patrick Bevin (CCC Team) a Jason Lea (UniSA-Australia) a vybudovali si 4-minútový náskok pred balíkom. Na jedinej horskej prémii získal body získal domáci jazdec Jason Lea a potom sa vrátil späť do balíka Zakharov. Vedúcu trojicu kontrolovali najmä Lotto - Soudal a Deuceninck - Quick-Step a situáciu kontroloval na čele pelotónu aj Sky, ktorý veril mladému nórskemu šprintérovi Halvorsenovi.
 
 
sagan 19 tdu na trati bohfb
Peter Sagan na trati (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

 
Pre utečencov sa stali zaujímavé aj šprintérske prémie a v tomto smere si najviac polepšili Michael Storer a Patrick Bevin. Po tej druhej prémii sa stiahol späť aj Bevin a zvyšným dvom utečencom nezostávalo nič iné, ako ho nasledovať. Brejk sa rozpadol štyridsať kilometrov pred páskou. V náročných podmienkach už nemali utečenci motiváciu pokračovať na čele pretekov.
 
Aj následne kontrolovali situáciu v hlavnej skupine tie zostavy, ktorým najviac záležalo na hromadnom špurte, a nemali s tým žiadny problém, lebo na jednoduchom profile už nikto nevyrazil dopredu. V tom čase sa už pohyboval v popredí aj Bora - hansgrohe, ktorý celý deň šetril svojich jazdcov práve na koncovku etapy. S blížiacim sa cieľom sa stupňovala pozičná bitka v pelotóne, ale obišlo sa to bez nervóznych momentov, lebo pred balíkom už nejazdil únik a tímy sa mohli pokojnejšie pripravovať na záverečný šprint.
 
V Adelaide sa nemuseli najrýchlejší jazdci vysporiadať len s pomerne technickým finišom, ale aj protivetrom, ktorý fúkal na cieľovej rovinke. Dve posledné zákruty natiahli pelotón, mnohí šprintéri stratili pozíciu a koncovku najlepšie zvládol Elia Viviani, ktorý pokoril na páske Maxa Walscheida. Peter Sagan skončil na ôsmom mieste.
 
 
tdu 19 etapa 1 spurt bohfb
Špurt dnešnej etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

 
Koncovka úvodnej etapy len potvrdila svoju záludnosť a tesne pred páskou mali šprintéri plné ruky práce, aby sa udržali v pozícii. Na cieľovej rovinke sa nedokázali sformovať jednotlivé tímové vláčiky. Túto situáciu sa snažil využiť Max Walscheid, ktorý dostal vo finále peknú podporu a začal šprintovať z prvého miesta. V protivetre to však nemal jednoduché a to najmä vtedy, keď popri bariére vyrazil dopredu Elia Viviani.
 
Taliansky jazdec si poradil aj bez výraznej tímovej podpory pred páskou, vystihol ten správny moment a na jeho agresívne finále nenašiel nikto odpoveď. Po sklamaní z nedeľňajšej exhibície odpálil sezónu tým najlepším spôsobom. V minulom roku čakal na TDU tri dni, kým vyhral etapu, teraz potvrdil svoje majstrovstvo a výbornú formu hneď na začiatku podujatia. Odvahu predviedol Max Walscheid, ktorý sa nezľakol silnej konkurencie, a po prestupe do WT prostredia ukázal motiváciu Jakub Mareczko. Tretie miesto bude vhodným zviditeľnením nielen pre neho samotného, ale aj pre CCC Team.
 
Peter Sagan sa pohyboval na čele balka v rozhodujúcich momentoch, ale tesne pred páskou nenašiel cestičku, aby sa predral viac dopredu a bojoval o etapový triumf. Keď začal šprintovať, bol príliš vzadu, aby mohol vyzvať Vivianiho, ale v takejto situácii sa ocitlo viacero šprintérov. Finále nevyšlo Calebovi Ewanovi, ktorý sa stratil v balíku po dvoch posledných zákrutách a vôbec sa nezapojil do koncovky, čo muselo byť veľké sklamanie pre domáceho pretekára. Aj v zajtrajšej etape sa očakáva hromadný dojazd balíka a opäť to bude skrátená previerka. Kvôli vysokým teplotám ukrojili organizátori 27 kilometrov z pôvodnej dĺžky etapy.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Eliu Vivianiho (víťaz)
"Bola to náročná koncovka pre protivietor, museli ste na to myslieť pred páskou. Na konci to bolo chaotické, lebo všetky celky sa tlačili dopredu a nebolo jednoduché dostať sa n správne miesto. Na flamme rouge som nebol v dobrej pozícii ani ja a musel som si nájsť priestor. Našťastie sa mi to podarilo tesne pri bariére a keď som začal šprintovať, veril som, že môžem vyhrať. Ešte som využil závetrie Maxa Walscheida a som rád, že som vyhral hneď na začiatku sezóny. Po skvelej minulej sezóne som bol pod tlakom, či dokážem nadviazať na predchádzajúce úspechy, a po tomto triumfe sa cítim uvoľnený. A budem chcieť uspieť aj v nasledujúcich etapách."
      
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (8. miesto)
"Prvá oficiálna etapa TDU a aj celej sezóny bola veľmi rýchla a celá vyústila vo veľmi hektickom šprinte. Nedosiahol som výsledok, aký by som si želal, ale ako som už povedal, je to len začiatok veľmi dlhej sezóny. Cítim sa v dobrej forme a som pripravený na ďalšie etapy."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Steffena Radochlu (DS Bora)
"Etapa bola poznačená vysokými teplotami a rýchlym tempom a podľa očakávania skončila hromadným šprintom. Na priamočiarej cieľovej rovinke bojovali všetky tímy o víťazstvo a bol tam aj Peter Sagan. Nepodarilo sa mu vyhrať, ale prekonal túto hektickú koncovku bez komplikácii, pričom zvyšok nášho tímu pracoval veľmi dobre. Lukas Pöstlberger mal pád v bufete a zdá sa, že utrpel len povrchové zranenia, ale pôjde na vyšetrenia."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Maxa Walscheida (2. miesto)
"Je to zaujímavý pocit pretekať na WT podujatí s takou mladu zostavou, akú sme priviezli do Austrálie. Na poslednom kilometri fúkal protivietor a už som bol úplne mŕtvy päťdesiat metrov pred páskou. Viviani odviedol skvelú prácu a myslím si, že nikto iný sa nemohol dostať predo mňa. Som hrdý na to, aký sme dnes predviedli tímový výkon."
 
 
Výsledky
1. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick Step 3:19:47 60
2. WALSCHEID Max Team Sunweb 00:00 25
3. MARECZKO Jakub CCC Team 00:00 10
4. BAUHAUS Phil Bahrain Merida Pro Cycling Team 00:00  
5. GIBBONS Ryan Team Dimension Data 00:00  
6. PHILIPSEN Jasper UAE-Team Emirates 00:00  
7. HALVORSEN Kristoffer Team Sky 00:00  
8. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 00:00  
9. VAN POPPEL Danny Team Jumbo-Visma 00:00  
10. HOELGAARD Daniel Groupama - FDJ 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaKoncovka prvej etapy
 
 
Krátke preview etapy:
Preteky odštartujú v meste Adelaide a prvého lídra podujatia spoznáme v skupine šprintérov. Z piateho najväčšieho austrálskeho mesta sa presunie pelotón do vnútrozemia, kde absolvuje tri okruhy okolo mestečka Paracombe, a na štyridsiatom kilometri prekoná jedinú horskú prémiu s prevýšením desať percent. Po návrate do Adelaide budú čakať na cyklistov dva okruhy, šprintéri si tak môžu naštudovať samotný dojazd. Prvýkrát sa prebehne cez pásku 3400 metrov pred cieľom. Vo finále musia zvládnuť šprintérske celky prejazd cez dve ostré zákruty, ale posledný kilometer je priamočiary.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop