TDU: Šprint druhej etapy ovplyvnil pád, presadil sa Bevin, Sagan sa dostal na pódium

16.1.2019, 03:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
2. 16.1. rovinata etapa ciel rovina Norwood > Angaston 122 km Bevin
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
etapa 2
profil etapy, 2246 nastúpaných metrov (© tourdownunder.com.au)
 
 
Aj druhá etapa pretekov musela byť skrátená, tentoraz o relevantných 27 kilometrov, ktoré boli ukrojené z prostrednej časti. Príčinou boli štyridsaťstupňové horúčavy. Cyklistov tak čakal pravdepodobne najhorúcejší deň na podujatí.
 
Nič to však nemenilo na tom, že  sme mali pred sebou ďalšiu šprintérsku koncovku. Tentoraz nemátali najrýchlejších jazdcov pred páskou technické úseky, ale aj tak museli predviesť šikovný výkon, lebo finále sa odohralo na miernom stúpaní. Ťažkú hlavu si z toho nerobil Elia Viviani, ktorý dorazil do Austrálie vo vynikajúcej forme, predchádzajúce zaváhanie plánoval odčiniť Caleb Ewan a silovejší špurt mohol vyhovovať Dannymu van Poppelovi. Dnešná koncovka bola vhodnejšia pre Petra Sagana, ktorý obľubuje náročnejšie šprinty.
 
Druhý raz po sebe sa objavili vo vedúcej skupine Artyom Zakharov (Astana) a Jason Lea (UniSA-Australia) a dnes im robil spoločnosť mladík z Movistaru Jaime Castrillo. Pre utečencov prišlo prvé osvieženie na horskej prémii, na ktorej sa presadil Jason Lea a domáci cyklista si udržal líderstvo vo vrchárskej klasifikácii. Arthym Zakarov bol pre zmenu úspešný na oboch rýchlostných prémiách. Po včerajšom suverénnom víťazstve Eliu Vivianiho odvádzal na čele pelotónu najväčšie penzum práve Deuceninck - Quick-Step.
 
 
sagan 19 tdu ilustrak bohfb
Peter Sagan pózuje (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Potom sme uvideli v záverečnej hodinke takmer identický scenár ako v prvej etape. Pôvodný brejk bol chytený necelých päťdesiat kilometrov páskou, ale tentoraz to využil na ďalší atak Matthieu Ladagnous a skúsenému borcovi z Groupama - FDJ ani nevadilo, že sa k nemu nikto nepridal. Pred balíkom si vybudoval aj dvojminútový náskok.
 
Napriek vysokým teplotám pelotón na konci zrýchlil a priemerná rýchlosť sa pohybovala na úrovni 45 kilometrov za hodinu. Staral sa o to najmä Deuceninck - Quick-Step a svojich zástupcov vyslali na čelo balíka aj Lotto - Soudal a Bahrajn - Merida. Ladagnous využíval v maximálnej miere svoju pozíciu pred balíkom a plánoval udržať šprintérske celky čo najdlhšie v strehu. Podarilo sa mu to a francúzsky jazdec bol chytený len tri kilometre pred páskou, keď už vrcholila pozičná bitka na čele pelotónu.
 
Priamočiary hromadný šprint v miernom stúpaní ovplyvnil hromadný pád tesne pred páskou a o výhru bojovala len malá skupina. Bez šprintérskych vláčikov si podmanil pomerne náročnú koncovku Patrick Bevin (CCC Team) a tesne za ním finišovali Caleb Ewan a Peter Sagan.
 
 
bevin 19 tdu triumf bohfb
Triumf Patricka Bevina (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

 
Klasickí šprintéri museli ukázať v zaujímavom dojazde dobrú formu a pred páskou sa im to ešte snažil znepríjemniť Bora - hansgrohe, ktorý ešte viac natiahol pelotón. Organizáciu v balíku však narušil pád a tí favoriti, ktorí sa udržali na čele pretekov, museli bojovať o výhru na vlastnú päsť. Najskôr vyrazil dopredu LL Sánchez, ale najlepšie nohy vytiahol Patrick Bevin.
 
Novozélandský borec vsadil na dlhší šprint a bolo to správne rozhodnutie. Na jeho zrýchlenie nenašli odpoveď ani Ewan so Saganom, preto si zaslúžene vychutnal svoj prvý triumf na WT scéne. Včera bol v úniku a pred niekoľkými dňami sa stal národným šampiónom v časovke, na začiatku ročníka tak náležite využíva svoju veľmi dobrú formu. Jeho triumf je veľkým úspechom aj pre CCC Team, ktorý hneď takto skoro ukoristil cennú výhru podujatia World Tour. Patrick Bevin sa dostal zároveň na čelo priebežného podujatia, lebo Elia Viviani skončil na siedmom mieste, bez bonifikácii, a práve tie pozbieral vo včerajšom úniku nový líder pretekov. 
 
Dnešné finále si už postrážil Caleb Ewan a dokázal sa vyhnúť pádu, no na konci mu chýbal ešte jeden kolega, ktorý by mu vytvoril ešte lepšiu pozíciu. Takto musel veľmi skoro reagovať na Bevinov nástup, čo bola výhoda pre novozélandského jazdca, ktorý bol lepšie pripravený po silovej stránke. Šancu na etapový triumf cítil aj Peter Sagan, ktorý sa snažil na konci využiť pre klasických šprintérov nepríjemný terén. Aj on musel bojovať o pozíciu po páde a snažil sa držať za Ewanom, ale tak domáci jazdec, ako aj neskorší víťaz etapy predviedli silnejšiu akceleráciu. Slovenský jazdec sa však dostáva do dobrého tempa a môže to využiť v jednej z nasledujúcich etáp, ktorá bude ťažká pre klasických šprintérov. Už tá zajtrajšia bude finišovať na náročnom zvlnenom záverečnom okruhu.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Patricka Bevina (víťaz)
"Hromadné šprinty nie sú mojou výsadou, ale tento sa mi páčil. Záverečný pád neovplyvnil moje ambície, lebo celý deň som myslel na to, že to na konci skúsim. Moji kolegovia mi vytvorili dobrú pozíciu pred záverečným kilometrom, a keď som začal šprintovať a dostal sa na čelo pretekov, chcel som len udržať svoju rýchlosť čo najdlhšie. Je to skvelý spôsob, ako odštartovať sezónu pod novou značkou CCC Team."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (3. miesto)
"Hoci sa odohral pád tesne pred páskou, finále bolo menej nebezpečné ako včera. Išlo sa do mierneho kopca a všetko to bolo o nohách. Pád ma nezastihol, lebo sa odohral za mnou, ale mám pocit, že niekto sa dotkol môjho zadného kolesa. Keď zaútočil LL Sánchez, zostal som čakať, ale potom Patrick Bevin vyhral celkom ľahko. Zajtra bude na pláne ťažšia etapa ako tie prechádzajúce a som zvedavý, ako to dopadne. Len zajtra na okruhu zistím, aké budú moje šance. Prišiel som sem trénovať a ak sa mi podarí vyhrať nejakú etapu, bude to fajn. Ak nie, nebude mi to robiť žiadne starosti."
 
 
Výsledky
1. BEVIN Patrick CCC Team 3:14:31 60
2. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00 25
3. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 10
4. VAN POPPEL Danny Team Jumbo-Visma 00:00  
5. PHILIPSEN Jasper UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
6. BAUHAUS Phil Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
7. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick Step 00:00  
8. SáNCHEZ Luis León Astana Pro Team link ikonka 00:00  
9. REIJNEN Kiel Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
10. HALVORSEN Kristoffer Team Sky link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. BEVIN Patrick CCC Team 6:34:03 10
2. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick Step 00:05  
3. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:09  
4. WALSCHEID Max Team Sunweb link ikonka 00:09  
5. ZACHAROV Arťom Astana Pro Team link ikonka 00:09  
6. LEA Jason UniSA-Australia 00:10  
7. STORER Michael Team Sunweb link ikonka 00:10  
8. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:10  
9. MARECZKO Jakub CCC Team 00:10  
10. CASTRILLO Jaime Movistar Team link ikonka 00:12  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick Step 24
2. BEVIN Patrick CCC Team 23
3. BAUHAUS Phil
Bahrain Merida Pro Team link ikonka 22
4. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 21
5. PHILIPSEN Jasper UAE Team Emirates link ikonka 21
6. VAN POPPEL Danny Team Jumbo-Visma 19
 
 
video v clanku ikonka ciernaKoncovka etapy
 
 
Krátke preview etapy:
Aj v ponuke druhej etapy sa objaví na trati len jedna menšia horská prémia, aj to na začiatku, a potom nebude nič brániť pelotónu a šprintérskym zoskupeniam, aby si poradili s únikom na zvlnenom teréne. Aj v meste Angaston sa očakáva hromadný dojazd balíka, ale s tým rozdielom, že posledných dvetisíc metrov sa odohrá na miernom stúpaní na úrovni dvoch-troch percent. Posledná zákruta sa nachádza v dostatočnej vzdialenosti pred páskou, rozhodovať bude správne načasovanie špurtu. V Angastone sa doteraz finišovalo dvakrát a zakaždým tu triumfovali domáci jazdci. V sezóne 2012 Matt Goss, o dva roky neskôr Simon Gerrans.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop