Under Down Classic: Ewan pokoril Sagana na páske, Viviani obeťou pádu

13.1.2019, 08:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Na nedeľňajšom krátkom kritériu v Adelaide sa predstavili všetky WT tímy a tiež Peter Sagan. Vlaňajší víťaz dnes ale nestačil na domácu raketu. Caleb Ewan si otvoril účet v novom tíme veľkým spôsobom. 
 
Ešte pred začiatkom Tour Down Under sa cyklisti zastavili v meste Adelaide, kde absolvovali už tradičné krátke kritérium označované aj ako „rýchle a divé“. Len hodinové podujatie, ktoré pred touto sezónou zmenilo názov na Under Down Classic, je obľúbenou záležitosťou pre šprintérov. Najväčší počet vavrínov tu získal André Greipel, ale ten dnes na štarte chýbal. V hre o víťazstvo tak zostali iní špurtéri, Elia Viviani, Caleb Ewan, Danny Van Poppel a Peter Sagan, ktorý obhajoval vlaňajšie prvenstvo.
 
Podobne ako v predchádzajúcich rokoch, aj teraz sa krátke kritérium jazdilo na okruhu dlhom ani nie dva kilometre. Už v treťom kole sa do úniku dostali piati pretekári. Boli to Will Clarke z Treku – Segafredo, Ben O'Connor z Dimension Data, Lachlan Morton z EF Education First – Drapac, Neil van der Ploeg z UniSA-Australia a chvíľku aj Danny Van Poppel z celku Jumbo – Visma, ale posledný menovaný sa nakoniec rozhodol šetriť sily do koncovky a rozhodol sa vrátiť do hlavného balíka. Únik vpredu vydržal do polovice pretekov a ich náskok sa stále pohyboval na úrovni pol minúty.
 
Na trati krátkej klasiky sa nachádzali štyri šprintérske prémie. Víťazstvo na prvých dvoch získali jazdci v úniku. V piatom kole sa najlepším šprintom prezentoval Van der Ploeg (UniSA-Australia), v desiatom kole mal zase najrýchlejšie nohy Clarke (EF Education). Potom bola popredná štvorica pohltená a pri pätnástom prejazde cieľa sa mohli prezentovať najväčší favoriti na víťazstvo, tí však šetrili sily a dopriali výhru na ostatných dvoch prémiách iným pretekárom. Boli nimi Pantano (Trek-Segafredo) a Boaro (Astana), ktorý vyhral šprint z oklieštenej skupiny.
 
 
sagan 19 tdu classic na trati bohfb
Peter Sagan počas kritéria (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Počas celej hodiny sa v čele hlavného balíka objavovali predovšetkým tímy Mitchelton – Scott a Lotto Soudal. Tieto dva celky pôvodný únik zničili už dosť ďaleko pred cieľom a to motivovalo ďalšiu štvoricu, ktorá chcela potrápiť šprintérske celky. Práve pred poslednou rýchlostnou prémiou sa do popredia dostali Boaro (Astana), Morabito (FDJ), Rosskopf (CCC) a Harper (UniSA-Australia), no vpredu dlho nevydržali. Potom už nasledovalo veľké finále, v ktorom nechýbal ani trojnásobný majster sveta a aktuálne slovenský šampión.
 
Nervozita v čele pelotónu sa v úplnom závere dala krájať. Dopredu sa tlačili rôzne zoskupenia, napríklad aj Bora – hansgrohe. Za zvýšenú aktivitu viacerých celkov zaplatili daň dvaja favoriti, najskôr Bauhaus (Bahrajn – Merida), ktorý v ľavotočivej zákrute nabúral do bariéry a len pár metrov po tejto kolízii nastal ďalší pád, pri ktorom chuť asfaltu okúsil tiež Viviani (Quick-Step). Talian sa ale rýchlo postavil, nevyzeral, že by sa vážne zranil.
 
Vpredu tak zostala asi sedmička pretekárov, nechýbali v nej Caleb Ewan a Peter Sagan, ktorí sa dokázali vyhnúť všetkým nebezpečným situáciam. Títo dvaja muži na posledných stovkách metrov zviedli nádherný súboj so šťastným koncom pre Austrálčana, ktorý vyhral len o pár centimetrov. Tretí skončil Alex Edmondson z Mitcheltonu – Scott.
 
Vo veľkom finále mal Caleb Ewan veľké šťastie, ale hovorí sa, že šťastie praje pripraveným a to on bol. Za dnešné víťazstvo musí poďakovať predovšetkým svojmu tímu. Lotto Soudal totiž počas celých pretekov kontroloval priebeh, jazdci tohto celku ani na chvíľku nezmizli z čela pelotónu a v závere dokázali ochrániť svojho lídra pred dvomi hromadnými pádmi. Ewan tak tretíkrát v kariére vyhral krátke kritérium Under Down Classic, čím vyrovnal historicky najúspešnejšieho pretekára na tomto podujatí. Len Ewan a Greipel tu dokázali zvíťaziť trikrát. 
 
 
ewan 19 triumf tdu classic bohfb
Triumf Caleba Ewana pred Petrom Saganom (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Vo výbornom svetle sa dnes ukázal aj Peter Sagan, ktorý však nedokázal zopakovať víťazstvo z vlaňajšieho roka a tak si na prvú výhru v novej sezóne bude musieť ešte počkať. Už v nadchádzajúcom týždni bude môcť Ewanovi oplatiť dnešnú prehru, no nebude to žiadna hračka. Sagan však už na krátkom kritériu ukázal svetlé momenty, vybojoval tu ďalšie pódiové umiestnenie a v záverečnom šprinte bol viac ako konkurencieschopný. Dobrou správou pre všetkých jeho fanúšikov je, že sa dokázal vyhnúť všetkým pádom, takže si z bláznivej klasiky neodnáša žiadne zranenie.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Caleba Ewana (víťaz)
"Vedel som, že to bude náročné, lebo okruh bol nepríjemný a prišla sem silná konkurencia. A moje predpovede sa naplnili, bolo to veľmi agresívne. Môj tím odviedol perfektnú prácu, lebo na takomto profile nie je ľahké zostať kompaktný, ale my sme to dokázali. Navyše, vo finále mi veľmi pomohol Roger Kluge. Som veľmi spokojný s mojou aktuálnou formou. Nemohol som si želať lepší vstup do ročníka v novom tíme. Toto bolo prvýkrát v mojej kariére, čo som mal k dispozícii celý tím, ktorý sa staral iba o mňa."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (druhé miesto)
"Som spokojný s druhým miestom. V minulom roku som bol prekvapený, že som tu dokázal vyhrať. Je to dobrý výsledok, Ewan je na podobných kritériách rýchlejší. Som šťastný, že som nespadol pri mojom prvom štarte v novej sezóne. V záverečnom kole bolo niekoľko pádov a ten posledný len osemsto metrov pred cieľom. Vtedy spadol aj môj kolega Lukas Pöstlberger a myslím si, že ja som bol posledným pretekárom, ktorý dokázal zostať vo vedúcej skupine. Nebol to klasický hromadný šprint a Daniel Oss sa pokúsil zaútočiť, aby dostal pod tlak Caleba Ewana, ale ten mal pri sebe ešte jedného kolegu, ktorý tento pokus chytil. A potom bol Ewan na páske rýchlejší."
 
 
Výsledky
1. EWAN Caleb Lotto Soudal 1:03:59
2. SAGAN Peter
BORA - hansgrohe 00:00
3. EDMONDSON Alexander
Mitchelton - SCOTT 00:00
4. KLUGE Roger
Lotto Soudal 00:02
5. OSS Daniel
BORA - hansgrohe 00:04
6. DOULL Owain
Team Sky 00:05
7. ROWE Luke
Team Sky 00:09
8. SÁNCHEZ Luis León
Astana Pro Team 00:09
9. HALLER marco
Kaťuša - Alpecin 00:09
10. VENTOSO Francisco
CCC Team 00:09
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop