San Juan: Ďalší hromadný šprint ovládol Gaviria, Sagan finišoval hneď za ním

30.1.2019, 17:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
4. 30.1. zvlnena etapa ciel rovina San José Jáchal > Valle Fertil 186 km Gaviria
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
san juan 4
profil etapy, 1140 nastúpaných metrov (© vueltaasanjuan.org)
 
 
Dominantou štvrtého dňa boli tri stúpania nachádzajúce sa v strede etapy, ktoré mohli dostať do problémov šprintérov. Neobjavili sa tu však strmé úseky a táto pasáž vrcholila ďaleko pred cieľom, preto sme mohli byť svedkami hromadného špurtu. Aj v minulom roku na tomto profile bojovala o výhru početná hlavná skupina a triumf získal Max Richeze.

Vedúca skupina sa vytvorila po útoku Daniela Zamoru (Virgen De Fatima), ku ktorému sa pridali Facundo Cattapan (Somos Todos), Royner Navarro (Peru), Cesar Paredes (Medellin), Ricardo Paredes (Čile) a Robert Mendez (Uruguaj). Šiesti utečenci si vybudovali aj 9-minútový náskok, ale pelotón včas zasiahol.

Bora - hansgrohe a Deuceninck - Quick-Step postupne znižovali rozdiel medzi skupinami a podľa toho bolo zrejmé, že obidva celky si robili zálusk na etapový triumf. V nemeckom tíme sa mohli spoľahnúť na Sama Bennetta a Petra Sagana, ktorí mohli vo finále vytvoriť silnú dvojicu, a svoje šprintérske kvality chceli predviesť aj Alvaro Hodeg s Maxim Richezem.
 
 
san juan 19 etapa 4 ilustrak vozidlo sagan bohfb
Ilustračný záber počas etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Kopcovitý úsek okresal zloženie úniku a vpredu zostali iba Zamora, Navarro a Cesar Paredes. Pelotón stiahol svoju stratu, pracovať začal aj UAE Emirates, a Daniel Zamora ovládol všetky tri horské prémie. Argentínsky pretekár sa objavil v úniku aj v úvodnej etape, takže dnes získal dostatok bodov, aby sa stal novým lídrom vrchárskej súťaže.
 
Potom sa už dostali cyklisti na jednoduchý terén a šprintérske zoskupenia v balíku pohodlne kontrolovali náskok vedúcej skupiny. Pelotón disponoval väčšou energiou ako utečenci, ale udržiaval rozumný odstup, aby nebol brejk zlikvidovaný príliš skoro. Preto si mohol podmaniť druhú rýchlostnú prémiu Royner Navarro. Na sledovaní úniku sa podieľal aj domáci kontinentálny celok Rawson Somos Todos, ktorý sa trúfal presadiť v silnej šprintérskej konkurencii. Vedúca trojica držala minútový náskok ešte pätnásť kilometrov pred cieľom a stále tajne dúfala, že pelotón môže podceniť túto situáciu. V týchto rozhodujúcich momentoch dostal defekt Royner Navarro a vypadol z čela pretekov. Zamora a Cesar Paredes však dokázali znervózňovať hlavnú skupinu.
 
Poslední dvaja utečenci boli chytení len dvetisíc metrov pred cieľom. Na flamme rouge sa nachádzali dve zákruty, ktoré natiahli balík, a na páske vytiahol najlepší šprint Fernando Gaviria, ktorý si poradil s Petrom Saganom. Tretí skončil Alvaro Hodeg.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZáverečný šprint
 
 
Prejazd cez posledné dve zákruty zvládol najlepšie Deuceninck - Quick-Step a belgická zostava aj vytvorila dobrý lead-out pred páskou, no v tomto smere boli ešte lepší UAE Emirates a dvojica Consonni - Gavira. Kolumbijský jazdec sa dostal vo finále do výbornej pozície a túto príležitosť náležite využil. Vyštartoval z prvého miesta a nikto sa pred neho nedostal. Fernando Gaviria vybojoval druhý triumf na podujatí a spokojní musia byť všetci v tíme UAE Emirates, lebo ani v jednej doterajšej etape nechýbali na stupňoch víťazov.
 
Vo finále sa ukázali aj borci z Deuceninck - Quick-Step a Alvaro Hodeg sa dostával do najvýhodnejšej pozície, no tesne pred páskou ho prevalcovala dvojica z UAE Emirates. Nielenže musel zostať zaskočený, ale chýbala mu aj rýchlosť, aby mohol bojovať o etapový triumf. Preto musel prijať "len" tretie miesto.
 
 
san juan 19 etapa 4 spurt uaefb
Špurt etapy (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
 
 
Peter Sagan predviedol dravú koncovku a s chuťou sa zapojil do záverečného šprintu. Na posledných úsekoch využil podporu Erika Bašku, ale v tom rozhodujúcom momente musel dobiehať Gaviriu, aby sa nalepil na jeho zadné koleso. Keď sa mu to podarilo, kolumbijský jazdec už nabral vysokú rýchlosť, ale aj slovenský šampión vytiahol výborný šprint, keď si efektne obhodil Consonniho a skončil na druhej priečke. Bola škoda, že Gaviria dostal vo finále menší náskok, mohla to byť ešte vyrovnanejšia bitka o etapový triumf. Erik Baška a Matúš Štoček finišovali v hlavnej skupine.
 
Lídrom celkového poradia zostal Julian Alaphilippe. Zajtra je na programe netypicky voľný deň a v piatok sa bude rozhodovať o titule v kráľovskej etape na stúpaní Alto Colorado.
 
Vo štvrtok o 14:00 budeme publikovať rozhovor s Petrom Vakočom...
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Fernanda Gaviriu (víťaz)
"Je úžasné druhýkrát vyhrať a odmeniť sa mojim kolegom, ktorí súperili so silnými konkurentmi a pomohli mi vo finále. Bol to veľmi kvalitný šprint proti takým súperom ako Sagan a Hodeg. Veľmi dobre sme zvládli poslednú zákrutu a potom mi Consonni poskytol veľmi dobrý lead-out. Uvidíme, čo sa stane na Alto Colorado. Chcem sa pobiť o klasifikáciu, ale bude to veľmi ťažké a všetko bude závisieť od toho, ako sa budem cítiť na cieľovom kopci. Ale chcem ísť naplno.  "
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (2. miesto)
"Máme za sebou ďalšiu dlhú etapu s väčšími teplotami, aké boli predpovedané. Vyvíjalo sa to podľa očakávania a na konci sa rozhodovalo v rýchlom šprinte. Na konci sme ako tím pracovali dobre a po poslednej zákrute som zostal úplne vpredu. Dnes som mal dobré nohy, na páske som išiel naplno, ale nestačilo to, aby som zvíťazil."
 
 
Výsledky
1. GAVIRIA Fernando link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 4:20:26 14
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 5
3. HODEG Álvaro José Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 3
4. CONSONNI Simone UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
5. PACIONI Luca Neri Sottoli - Selle Italia - KTM 00:00  
6. MALUCELLI Matteo Caja Rural - Seguros RGA 00:00  
7. SOTO Nelson Andrés Caja Rural - Seguros RGA 00:00  
8. CIMA Imerio Nippo Vini Fantini Faizané 00:00  
9. MAES Nikolas Lotto Soudal link ikonka 00:00  
10. ESCUELA Ricardo Agrupacion Virgen De Fatima 00:00  
27. BAŠKA Erik BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
40. ŠTOČEK Matúš Beltrami TSA - Hopplá - Petroli Firenze 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 11:35:42 3
2. GAVIRIA Fernando link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:08  
3. CONTI Valerio UAE Team Emirates link ikonka 00:22  
4. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:22  
5. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:26  
6. GROßSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe link ikonka 00:26  
7. ANACONA Winner Movistar Team link ikonka 00:26  
8. ROSAS Laureano Asociacion Civil Mardan 00:40  
9. SEVILLA Óscar Medellin 00:41  
10. CONSONNI Simone UAE Team Emirates link ikonka 00:44  
70. ŠTOČEK Matúš Beltrami TSA - Hopplá - Petroli Firenze 03:54  
99. BAŠKA Erik BORA - hansgrohe link ikonka 06:51  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Kopce na trase etapy:
kombinácia kopcov 87 km pred cieľom: 18 km; 2,9 %
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop