Malorka: Na konci sa šprintovalo, Marcel Kittel zvíťazil po desiatich mesiacoch

3.2.2019, 15:30 | Preteky vo svete | J. Janoťák. T. Šandor
št 31.1. zvlnena etapa ciel rovina Trofeo Ses Salines 180 km J. Herrada
pi 1.2. rovinata etapa ciel rovina Trofeo Andratx - Lloseta 168 km Buchmann
so 2.2. rovinata etapa ciel rovina Trofeo Serra de Tramuntana 142 km Wellens
ne 3.2. zvlnena etapa ciel rovina Trofeo Palma 160 km Kittel
 
 
št 31.1. zvlnena etapa ciel rovina Trofeo Ses Salines 180 km J. Herrada
 
malorka jedn 19 1
profil etapy, 1287 nastúpaných metrov (© vueltamallorca.com)
 
 
Sezónu na európskom kontinente už tradične otvorili štyri jednorazovky na Malorke. Prvá z nich, Trofeo Ses Salines, bola určená pre cyklistov, ktorí sa vyžívajú v jazde do kopca. Pretekári vo štvrtok síce nastúpali len niečo málo cez tisíc výškových metrov, no v závere museli vyliezť na kopec Puig St. Salvador (5,4 km – 5,9 %). Najväčšími favoritmi na zisk vavrínu boli Alejandro Valverde, Fabio Aru, Bauke Mollema, Rafal Majka, ale aj Tim Wellens. Na podujatí štartoval tiež Juraj Sagan, ktorý mal pomáhať svojim lídrom. Nielen poľskému cyklistovi, ale tiež Patrickovi Konradovi.
 
Hneď v úvode pretekov sa z pelotónu utrhla trojčlenná skupina, ktorá vpredu vydržala takmer až do veľkého finále. V celodennom úniku sa prezentovali Rasmus Iversen z Lotta Soudal, Antonio Soto z Equipo Euskadi a Jacob Hennesy z celku Canyon dhb p/b Bloor Homes. Vedúce trio si dokázalo už na 38. kilometri vytvoriť šesťminútový náskok, ktorý si udržiavalo skoro do polovice dňa. Pelotón sa v tejto časti pretekov nikam neponáhľal.
 
Až v druhej polovici pretekov hlavný balík začal zrýchľovať. Prsty v tom mal predovšetkým tím Movistar, ktorý sa rozhodol kontrolovať únik. Už na méte 50 kilometrov pred páskou strácal pelotón na čelo len minútu a pol, jeho tempo sa následne spomalilo. Novovzniknutú situáciu sa snažili využiť Lars Boom z Roompot-Charles Cycling Team a Pim Ligthart z Direct Energie. Obom cyklistom sa podarilo ujsť, dokonca si doskočili k vedúcemu triu. Odvážna pätica však vpredu dlho nevydržala. Ich púť sa definitívne skončila v čase, kedy do konca pretekov zostávalo len 30 kilometrov.
 
Záverečné kilometre režírovali najskôr len jazdci Movistaru, potom ruku k dielu pridala aj Bora – hansgrohe. Vidieť tak bolo aj Sagana. Tempo, ktoré oba tímy nasadili, bolo vysoké, a už pred Puig St. Salvador sa v hlavnom balíku pohybovalo len 30 pretekárov. Bitku o víťazstvo otvoril ako prvý Goncalves (Kaťuša), presne v nájazde do posledného stúpania. Pár sekúnd po ňom sa ho vydal nasledovať Martin (Wanty-Gobert). Portugalsko-francúzska dvojica dva kilometre pred cieľovou bránou mala k dobru 16 sekúnd, no napriek tomu to do víťazného konca nedotiahla.
 
Zozadu sa totiž prirútil Jesús Herrada, Španiel posledných tisíc metrov vyliezol najrýchlejšie, nielenže dobehol utečencov, ale sa aj od nich odpútal a suverénne zvíťazil. Líder Cofidisu patril k širšej skupine favoritov, spomedzi ktorých počas celého dňa dokázal ušetriť najviac síl. Herrada tak zažil úspešný vstup do novej sezóny. Hneď svoje prvé vystúpenie premenil vo víťazstvo, dnes na najvyšší stupienok vyskočil po desiatykrát v kariére. Druhý vo štvrtok skončil Guillaume Martin, tretí bol Bauke MollemaAlejandro Valverde finišoval na štvrtej pozícii so stratou jedenástich  sekúnd. 
 
 
Výsledky
1. HERRADA Jesús Cofidis, Solutions Crédits 4:12:29 125
2. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 00:11 85
3. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:11 70
4. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:11 60
5. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:13 50
6. HIGUITA Sergio Fundación Euskadi 00:13 40
7. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 00:13 35
8. ARU Fabio link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:16 30
9. BARGUIL Warren link ikonka Team Arkéa - Samsic 00:16 25
10. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:16 20
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
pi 1.2. rovinata etapa ciel rovina Trofeo Andratx - Lloseta 168 km Buchmann
 
malorka jedn 19 2
profil etapy, 3448 nastúpaných metrov (© vueltamallorca.com)
 
 
Druhý deň na Malorke sa odohral na kopcovitejšom profile ako ten včerajší a najdôležitejším momentom pretekov bol kopec Coll de Puig Major (14,4 km; 5,9 %), ktorý vrcholil  35 kilometrov pred cieľom. Rozhodujúce stúpanie ponúkalo vhodný priestor pre vrchárov, ale keďže po jeho prekonaní zostávalo do cieľa ešte veľa kilometrov, vo finále sa mohla odohrať  zaujímavá naháňačka.

Do brejku sa vydali Toms Skujinš (Trek-Segafredo), Nicolas Edet (Cofidis), Peio Goikoetxea (Fundacion Euskadi) a Óscar Pelegrí (Španielska repre). Najzaujímavejším menom bol Toms Skujinš, ktorý pred rokom túto jednorazovku vyhral v úniku, no dnešné preteky sa uskutočnili na pozmenenej trase. Pelotón nedával vedúcej štvorici značný priestor, preto sa odohrali nové ataky už na druhej horskej prémii.

Po Coll de Claret (10,4 km; 3,7 %) zostali vpredu už len Skujinš s Edetom a pridali sa k nim  Simone Petilli (UAE Emirates a Sergio Samitier (Euskadi). Na tomto stúpaní sa útočilo vo veľkom, skúšali to aj Luis Mate, Buchmann, Barguil, Jose Herrada alebo Guillaume Martin, no ani jeden sa nedostal do vedúcej skupiny. Bolo to zaujímavé, pretože sme nemali žiadne informácie, že by to potom niektorí z cyklistov skúšal aj na Coll de Puig Major. Na záverečnom kopci nastavil v balíku vysoké tempo najmä Movistar, ukazoval sa aj Bora - hansgrohe, čo bola konečná pre únik, ktorý bol eliminovaný 24 kilometrov pred cieľom.
 
 
buchmann 19 malorka podium bohfb
Wellens - Buchmann - Mollema (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Následne však vyrazil z okresaného balíka Emanuel Buchmann (Bora) a nemecký jazdec bol natoľko silný, že udržal svoj náskok až do samého konca. Nevystrašila ho ani silná skupina prenasledovateľov, v ktorej sa objavili Guillaume Martin, Roelandts, Barguil, Wellens, Mollema alebo Jesús Herrada. Svoje prvé víťazstvo v kariére vybojoval Emanuel Buchmann, na druhom mieste skončil Tim Wellens a tretia priečka sa ušla pre Baukeho Mollemu, ktorý sa dostal na stupne víťazov aj včera.      
 
Stúpanie Puig Major nevyužili najlepší vrchári na útok z väčšej vzdialenosti, ale napokon sa aj tak presadili aktívni jazdci. Emanuel Buchmann vyťažil zo situácie, že v hlavnej skupine už nezostalo veľa domestikov, a po dvadsaťkilometrovom sóle sa konečne dočkal víťazstva. Jeho úspech ešte zvyšuje skutočnosť, že dokázal odraziť nápor takých prenasledovateľov ako Wellens alebo Mollema, ktorí bývajú veľmi silní na takomto teréne. Do záverečnej naháňačky sa nezapojil Alejandro Valverde, ale túto príležitosť ponúkol pre svojho nového kolegu Jurgena Roelandtsa, ktorý sa mohol presadiť na páske silným finišom.
 
 
Výsledky
1. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 4:39:03 125
2. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:16 85
3. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:19 70
4. WEENING Pieter Roompot - Charles 00:21 60
5. HERRADA Jesús Cofidis, Solutions Crédits 00:35 50
6. BRAMBILLA Gianluca Trek - Segafredo link ikonka 00:35 40
7. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 00:37 35
8. ROELANDTS Jürgen Movistar Team link ikonka 00:41 30
9. BARGUIL Warren link ikonka Team Arkéa - Samsic 00:45 25
10. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:51 20
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
so 2.2. rovinata etapa ciel rovina Trofeo Serra de Tramuntana 142 km Wellens
 
malorka jedn 19 3
profil etapy, 2910 nastúpaných metrov (© vueltamallorca.com)
 
 
Tretia malorská jednorazovka, Trofeo Serra de Tramuntana, bola spomedzi štyroch klasík na španielskom ostrove vôbec najkratšou. Cyklistov dnes čakalo len 142 kilometrov, vystúpať však museli skoro tri tisícky výškových metrov. Rešpekt budil hlavne záver, posledných 50 kilometrov pretekári neustále buď stúpali alebo klesali. Do cesty sa im postavili kopce Coll de sa Batalla (8,7 km - 4,9%), Coll de Puig Major (4,9 km - 5,2%) a Coll den Bleda (4,2 km - 5,1%). Neboli to drastické stúpania, ale útočiť sa na nich dalo. Ukázal to už vlaňajší rok.
 
Podobne ako pred rokom, aj teraz sa na štart postavilo niekoľko elitných vrchárov, ale túto príležitosť chceli využiť aj jazdci, ktorí hrajú prím na ardenských klasikách. Štartovka preto obsahovala mená ako Fabio Aru, Rafal Majka, ale väčšie šance na úspech mali obhajca vlaňajšieho prvenstva Tim Wellens, včerajší víťaz Emanuel Buchmann, Dan Martin a Alejandro Valverde.
 
Preteky mali veľmi atraktívny priebeh. Už od samého úvodu nebola núdza na útoky. Vpredu sa nakoniec vyprofilovala 30-členná skupina, a držala sa tam až do rozhodujúcich okamihov. Chlieb sa začal lámať už na stúpaní Coll de Puig Major, kde pozornosť súperov preveril Valverde (Movistar). Jeho nástup ešte o vavríne nerozhodol, pretože na jeho atak dokázali reagovať ako Wellens (Lotto) tak aj Buchmann (Bora). Práve posledné menovaný na nič nečakal, a hneď ako dobehol Španiela, zaútočil a bol úspešný.
 
Buchmann dopredu nevyskočil sám, Wellens ho prenasledoval a nakoniec obaja jazdci spojili svoje sily. Pomocnú ruku im na chvíľku podal aj Hermans, posledný člen celodenného úniku. Ideálnu spoluprácu v ich podaní sme sledovali aj na Coll den Bleda, na vrchole mali pred ValverdemBrambillom k dobru už 39 sekúnd. Nasledovalo veľké finále, v ktorom Buchmann doplatil na včerajšiu sólo jazdu. Wellens v úplnom závere zaútočil a s prehľadom zvíťazil.
 
 
wellens 19 buchmann bohfb
Buchmann s Wellensom (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Tim Wellens sa na tejto jednorazovke cíti ako doma. Dnes sa mu tu podaril skompletizovať pomyselný hattrick. Belgičan tu totiž vyhral v posledných dvoch edíciách, a rovnaký kúsok sa mu podaril aj dnes. Wellens o svojom prvom víťazstve v sezóne rozhodol vďaka správnemu načasovaniu útokov, najskôr sa s pomocou Buchmanna zbavil  Valverdeho, na poslednom kilometri sa rozlúčil aj s Nemcom. Dal tak zabudnúť na včerajšie druhé miesto, dnes bol pozornejší.
 
Druhý Emanuel Buchmann jednoducho išiel na svoj limit, rovnako ako včera. Teraz mu však v závere došla energia. Tak či tak sa nemecký cyklista prezentoval sympatickým výkonom, bol to on, kto v predposlednom kopci zaútočil a dokázal odpárať Alejandra Valverdeho. Držiteľ dúhového dresu prišiel do cieľa ako tretí v poradí. Španiel sa nepoučil z vlaňajšieho roku, kedy tiež skúšal útočiť, plytval energiou a potom, keď mu súperi nastúpili, nedokázal dieru zalepiť. Na úvodné víťazstvo v novej sezóne si tak ešte počká. Ostatní elitní cyklisti dnes pôsobili len v rolách štatistov.
 
 
Výsledky
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 4:50:40 125
2. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:14 85
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 01:02 70
4. HIGUITA Sergio Fundación Euskadi 01:19 60
5. ŠPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:33 50
6. OLIVEIRA Nelson Movistar Team link ikonka 01:46 40
7. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 01:46 35
8. WEENING Pieter Roompot - Charles 01:46 30
9. ROJAS José Joaquín Movistar Team link ikonka 01:49 25
10. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 01:49 20
DNF SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
ne 3.2. zvlnena etapa ciel rovina Trofeo Palma 160 km Kittel
 
malorka jedn 19 4
profil etapy, 1508 nastúpaných metrov (© vueltamallorca.com)
 
 
Na Malorke sa dočkali aj šprintéri, najľahší profil ostatých dní bol určený pre najrýchlejších jazdcov v balíku. Silnú konkurenciu tvorili najmä Greipel, Kristoff, Kittel a Degenkolb, ktorých nemalo vystrašiť stúpanie Coll de Sa Creu (6,4 km; 3,8 %) nachádzajúce sa vyše tridsať kilometrov pred cieľom.

Na čele pretekov sa pohybovali Aaron Verwilst (Sport Baloise), Rob Britton (Rally UHC), Danilo Celano (Amore Vita) a Mark Downey (Evo Pro) a od začiatku museli prijať motiváciu šprintérskych celkov, ktoré im dopriali len niečo cez tri minúty. Dobrá spolupráca v pelotóne chytila túto skupinu už päťdesiat kilometrov pred cieľom. Potom sa čakalo, ako sa vyvinie situácia na horskej prémii tretej kategórie, no cez tento kopec prebehol balík pokope. Vo finále chceli ešte prekaziť hromadný dojazd pelotónu Lars Boom, Peio Goikoetxea a Justin Wolf, ktorí do posledných desiatich kilometrov vybehli s náskokom tridsať sekúnd, ale aj s týmto si dokázala poradiť hlavná skupina.

V šprinte sa vytiahol Marcel Kittel (Kaťuša) a nemecký jazdec pokoril Timothy Duponta (Wanty Groupe) a Huga Hofstettera (Cofidis). Marcel Kittel potreboval presne takýto vstup do nového ročníka po trápení sa v tom predchádzajúcom. V silnej konkurencii si veril na dlhší šprint a po jasnom triumfe ukázal, že v aktuálnej sezóne sa chce vrátiť na svoju najlepšiu úroveň. Na stupňochvíťazov mu nerobili spoločnosť očakávané mená, ale dostali sa tam pretekári z pro-konti celkov. André Greipel finišoval piaty, John Degenkolb ôsmy a Alexander Kristoff sa nezmestil do Top 10.
 
 
Výsledky
1. KITTEL Marcel link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 3:45:23 125
2. DUPONT Timothy Wanty - Groupe Gobert 00:00 85
3. NOPPE Christophe Sport Vlaanderen - Baloise 00:00 70
4. GREIPEL André link ikonka Team Arkéa - Samsic 00:00 60
5. SELIG Rüdiger BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 50
6. MONCASSIN Maxence Amore & Vita - Prodir 00:00 40
7. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:00 35
8. VALLÉE Boris Wanty - Groupe Gobert 00:00 30
9. ROJAS José Joaquín Movistar Team link ikonka 00:00 25
10. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 20
DNF SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop