GP Marseillaise: Pelotón nechytil únik, z víťazstva sa radoval Anthony Turgis

3.2.2019, 12:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
ne 3.2. rovinata etapa ciel rovina Allauch > Marseille 145 km Turgis
 
gp marseille 2019
profil pretekov, 2510 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Tradičná francúzska jednorazovka sa koná už od roku 1980. Oproti minuloročnej edícií sa trasa nezmenila, pretekári štartovali aj finišovali v Marseille a po ceste museli nastúpať 2510 metrov. Podobne ako v prechádzajúcich ročníkoch, aj tentoraz sa na štart postavili domáce WT tímy, ktorým chceli konkurovať motivované prokontinentálne celky. Svoje víťazstvo prišiel obhajovať Alexandre Geniez (AG2R La Mondiale). Na pretekárov čakalo slnečné počasie, no teplota sa mala vyšplhať len na 9 stupňov a na cyklistov striehol aj nepríjemný vietor.
 
Záujemcov o únik bolo požehnane, napokon sa podarilo odpútať od pelotónu kvartetu Romain Coubaud (Delko Marseille Provence), Anthony Turgis (Direct Energie), Julien Antomarchi (Natura4Ever), ku ktorým sa pripojil Juhoafričan Morne Van Niekerk (St. Michel – Auber 93). 115 kilometrov pred páskou ich náskok činil viac ako štyri minúty, v balíku diktoval tempo len Cofidis. Utečenci vzorne spolupracovali a ich náskok sa na 30. kilometri vyšplhal na 6 minút. Jazdci sa postupne blížili ku Col du Petit Galibier (3,7%, 7,6 km), ktorý mohol okresať pelotón.
 
Vysoký náskok úniku sa nepáčil tímu Vital Concept, ktorý sa zoradil na čele balíka a únik okamžite prišiel o minútu zo svojho náskoku. Na zemi sa ocitol Aritz Bagues (Euskadi-Murias) a španielsky jazdec musel odstúpiť. Medzitým sa nad pretekármi zatiahla obloha. Únik naďalej strácal pôdu pod nohami, 98 km pred cieľom ich náskok klesol na päť minút. Na čele pretekov zaútočil rodák z Marseille Julien Antomarchi a ukoristil prvú vrchársku prémiu.
 
Utečenci naďalej spolupracovali a ich náskok sa zvýšil na sedem minút. Ďalším cyklistom, ktorý nedošiel do cieľa, sa stal Laurent Evrard (Sovac). Na čele pelotónu sa nikto nechcel pridať ku francúzskemu zoskupeniu a cyklisti začali stúpať na druhú vrchársku prémiu Col de l´Espigoulier (4,3%, 11,3 km), ktorú si opäť podmanil Antomarchi. Preteky vstúpili do druhej polovice a únik mal 64 kilometrov pred páskou k dispozícií komfortný päťminútový náskok. Pretekári „uháňali“ do Marseille rýchlosťou 36 km/h.
 
Do cieľa zostávalo len 56 kilometrov, no náskok utečencov zatiaľ neklesal a tí mohli pomaličky pomýšľať na cenný triumf. Lenže pelotón vedený tímom Vital Concept začal zrýchľovať a znížil svoju stratu na štyri minúty. Utečenci mali 42 kilometrov pred cieľovou čiarou už len trojminútový náskok, no ich šanca na víťazstvo stále žila. Medzitým zosadol z bicykla aj Urko Berrarde (Euskadi-Murias) a ostatní začali stúpať na Col de Cretes (7,4%, 4,3 km).
 
33 kilometrov pred cieľom disponovala skupina utečencov dvojminútovým náskokom, no pelotón sa postupne približoval k úniku. Na čele balíka pracoval aj tím FDJ. Nelenilo sa ani v úniku, kde Coubard s Turgisom zaútočili a osamostatnili sa na čele pretekov. Ku FDJ sa pridal aj AG2R La Mondiale, z pelotónu chcel odskočiť Pierre Luc Périchon (Cofidis), čo sa mu však nepodarilo. Pred pelotónom už zostávali iba Coubard a Turgis.
 
18 kilometrov pred páskou udržiavala dvojica dvojminútový náskok a bola veľmi blízko k víťazstvu, no do pretekov mohol prehovoriť aj protivietor, čo hralo do karát pelotónu. Jazdci okolo Alexandra Genieza odvádzali penzum práce, ale bolo otázne, či to bude stačiť. Pomocnú ruku podali aj jazdci Cofidisu. Náskok dvojice naďalej klesal, k dispozícii mali už len minútu a tridsať sekúnd.
 
Romain Coubard Anthony Turgis prešli vrcholom Col de la Ginestre a trielili do cieľa. Medzitým z balíka zaútočil Valentin Madouas (FDJ), ktorý zaostával minútu za vedúcim duom. Do cieľa zostávalo päť kilometrov, Madouas bol chytený a vedúce duo malo stále 45 sekúnd k dobru! Keďže pelotón už nemal dostatok času, víťaza sme mohli hľadať medzi statočnou dvojicou a napokon sa radoval jazdec Direct Energie Anthony Turgis! Za ním preťal pásku Romain Coubard, na treťom mieste doplachtil Tom Van Asbroeck (Israel Cycling Academy) už z pelotónu.
 
 
Výsledky
1. TURGIS Anthony Direct Energie 3:39:47 125
2. COMBAUD Romain Delko Marseille Provence 00:00 85
3. VAN ASBROECK Tom Israel Cycling Academy 00:23 70
4. TRARIEUX Julien Delko Marseille Provence 00:23 60
5. WAEYTENS Zico Cofidis, Solutions Crédits 00:23 50
6. CALMEJANE Lilian Direct Energie 00:23 40
7. VENTURINI Clément Ag2r La Mondiale link ikonka 00:23 35
8. MENTEN Milan Sport Vlaanderen - Baloise 00:23 30
9. LE CUNFF Kévin St Michel - Auber93 00:23 25
10. DE GENDT Aimé Wanty - Groupe Gobert 00:23 20
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop