Kolumbia: V TTT zažiaril Education First, pokoril Quick-Step so Sky, Movistar zaostal

12.2.2019, 17:45 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
1. 12.2. rovinata etapa ciel rovina Medellin > Medellin 14 km Education First
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
etapa 01
profil etapy, 55 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Krátka tímová časovka predstavovala pokojný vstup do pretekov, no niektorým favoritom mohla poskytnúť istú časovú výhodu oproti svojim konkurentom. Benefity mali zbierať najmä Sky a Deuceninck - Quick-Step a dobrý výkon sa očakával aj od Movistaru a Education First.

Všetky World Tour tímy vybehli na trať až na samom konci štartového poľa, dovtedy predviedol najlepší výkon domáci tím Medellin, ktorý s výsledkom 15:47 potešil miestnych fanúšikov, ktorí vytvorili na trati výbornú atmosféru. Kolumbijský celok zosadil z vedúcej priečky až Deuceninck - Quick-Step.

Belgický celok preťal pásku s časom 15:14 a útočil na etapový triumf. Do cieľa dorazil so štyrmi pretekármi a ako prvý preťal pásku Bob Jungels, ktorého nasledoval Julian Alaphilippe. Obaja borci mohli byť spokojní so svojím výkonom, lebo onedlho finišoval Movistar a španielska zostava dosiahla výsledok 15:50, čo vytvorilo medzi nimi pekný rozdiel.

Ale Deuceninck - Quick-Step sa ani nestihol posadiť do horúceho kresla a už ho vystriedal na líderskej pozícii Education First, ktorý prekonal trasu za 15:07 a svojich hlavných konkurentov pokoril o sedem sekúnd. Rigoberto Urán a Daniel Martinéz si nemohli želať lepší vstup do pretekov. Tím UAE Emirates zastavil časomieru na úrovni 15:41 a bol silnejší aj ako Movistar a potom priletela do cieľa Astana, ktorá s výsledkom 15:27 sympatickým spôsobom udržala kontakt s najlepšími zostavami. Ako úplne posledný vybehol na trať tím Sky a v cieli sa zaradil na tretie miesto, keď dosiahol výsledok 15:16, ale ako jediný z WT celkov absolvoval celú časovku v kompletnom zložení.
 
 
ef 19 ttt efefdowdney
Radosť EF Education First (© Harry Dowdney / Slipstream Sports)
 
 
V tímovej časovke predviedol vynikajúci výkon Education First, ktorý si dokázal poradiť aj so skúsenejšími zostavami v tejto disciplíne. Rigoberto Urán a Daniel Martinéz dostali hneď na začiatku podujatia výraznú vzpruhu, tento výsledok však budú musieť potvrdiť v rozhodujúcich etapách. Prvým lídrom pretekov sa stal Rigoberto Urán. V tesnom závese za nimi zostávajú Deuceninck - Quick-Step a Sky a obidve zostavy budú mať záujem bojovať o celkový titul. Preteky dobre odštartoval najmä rozbehnutý Julian Alaphilippe a tím Sky sa zase môže pochváliť veľmi silnou zostavou, ktorá bude chcieť diktovať tempo v najťažších previerkach.
 
Astana bojovala o každý jednu sekundu a Miguel López bude musieť v posledných dvoch etapách útočiť, aby sa posunul v poradí, čo bude dobré pre vývoj pretekov. Sklamanie panuje v Movistare, pretože strata 43 sekúnd na lídrov je výrazná a Nairo Quintana so svojimi pomocníkmi budú musieť tiež niečo vymyslieť na konci pretekov. Tím UAE Emirates predviedol svoj štandardný výkon a prekvapil domáci kontinentálny celok Medellin, ktorý získal v TTT niekoľko zaujímavých skalpov.
           
 
Výsledky tímovej časovky:
1. EF Education First 15:07
2. Deuceninck - Quick-Step +0:07
3. Tím Sky +0:09
4. Tím Astana +0:32
5. UAE Emirates +0:34
6. Tím Medellin +0:40
7. Movistar +0:43
8. Tím Coldeportas +0:52
9. Tím EPM +0:52
10. Manzana Postobon +0:54
 
 
Krátke preview etapy:
Jazda proti chronometru sa neobjavila v predchádzajúcej edícii a tentoraz bude mať zaujímavý dopad na celkovú klasifikáciu. Bude to rýchla previerka, pretože na trati sa neobjavia výrazné technické komplikácie, s výnimkou štartu a cieľa. Jednoduchý profil len s jedným krátkym a miernym výstupom bude vyhovovať silným zostavám, ktoré môžu získať dôležité sekundy oproti svojim konkurentom.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop