Kolumbia: Šprint okresaného balíka vyhral Molano pred Alaphilippom, Hodeg zaostal

14.2.2019, 17:45 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
3. 14.2. rovinata etapa ciel rovina Mall Llanogrande > Mall Ll. 168 km Molano
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
etapa 01
profil etapy, 2146 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Celý deň prebehol v okolí mesta Mall Llanogrande a charakter pretekov určovala jediná horská prémia. Na takýto kopec si mohli trúfať aj vo forme jazdiaci šprintéri, ale v nabitom štartovom poli sa mohlo v záverečnom kole aj atakovať a najrýchlejších jazdcov tam nečakalo nič jednoduché.

Na podujatí už nefiguroval Fernando Gaviria, ktorý odstúpil pre infekciu dýchacích ciest, a jeho zdravotné komplikácie sa prejavili už vo včerajšej etape. V prvom kole sa únik nevytvoril, no aktívne jazdil Miguel López (Astana), ktorý ovládol prvý prejazd cez Alto el Nano a spolu s ním sa na chvíľu objavili pred balíkom aj Sosa či Carapaz. Tento pokus chytil Deuceninck – Quick-Step a Álvaro Hodeg si mohol vychutnať šprintérsku prémiu. Zaujímavé bolo, že do šprintu sa zapojil aj Egan Bernal (Sky) a podarilo sa mu získať dve bonusové sekundy.

Až potom sa vytvoril klasický brejk a postarali sa o to Duarte (Medellin), Muñoz (Bicicletas Strongman), Ramírez (Zenu) a Angarita (Kolumbijská repre). Väčšinu dňa ťahal na čele balíka Deuceninck - Quick-Step, ale v predposlednom kole sa do toho opreli Sky, Astana a Education First, na čo doplatili viacerí jazdci, vrátane Álvara Hodega. Zvýšená aktivita pelotónu chytila brejk pri poslednom prejazde cez Alto el Nano, útočili tu Castiblanco (Illuminate) a Rivera (Androni), najsilnejšie zostavy ich však nepustili ďaleko. V klesaní sa ukazovali na čele hlavnej skupiny aj favoriti na titul, videli sme niekoľko útočných pokusov, ale etapa sa napokon rozhodla v šprinte okresaného balíka.
 
Pred páskou si veril Julian Alaphilippe, ktorému rozbehol šprint Bob Jungels, ale svoje kvality predviedol Juan Molano, ktorý bol jasne rýchlejší ako vláčik tímu Deuceninck - Quick-Step. Tretí skončil Diego Ochoa z Manzana Postobon. 
 
V tíme UAE Emirates si perfektne poradili s chorobou Fernanda Gaviriu a jeho absenciu náležite využil Juan Molano. Vo včerajšej previerke skončil tretí, ale dnes už sa nenechal zaskočiť lead-outom Quick-Stepu a vyrazil dopredu v tom pravom čase. Alaphilippe sa síce za neho zavesil, ale kolumbijský cyklista mal jasne navrch. Len v tom roku prestúpil do UAE Emirates a hneď sa vytiahol výborným spôsobom, čo mu určite vylepší pozíciu v tomto ambicióznom celku. Svojho zamestnávateľa nepotešil len silným šprintom, ale aj schopnosťou prekonať takúto etapu na čele pelotónu.
 
 
molano 19 kolumbia triumf uaefb
Triumf Juana Molana vo štvrtkovej etape (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
 
 
Na dnešné predstavenie bol dobre pripravený aj Deuceninck - Quick-Step, a keď Hodeg vypadol z balíka, svoju šancu sa snažil využiť Julian Alaphilippe. Francúzsky jazdec by potreboval na konci ešte väčšiu selekciu, aby bol najrýchlejším borcom v balíku, ale aj s druhým miestom môže byť spokojný, veď získal dôležitých šesť bonusových sekúnd. Na líderský dres mu to však nestačilo, na tejto pozícii sa opäť ukáže Rigoberto Urán. Do koncovky o bonifikácie sa tlačili aj López s Bernalom, takže tretia etapa len potvrdila, že každý deň sa môžeme tešiť na aktívnu cyklistiku.     
 
 
Výsledky
1. MOLANO Juan Sebastián UAE Team Emirates link ikonka 3:42:52 14
2. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 5
3. OCHOA Diego Manzana Postobon 00:00 3
4. LÓPEZ Miguel link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:00  
5. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 00:00  
6. ÁVILA Edwin Israel Cycling Academy 00:00  
7. FLóREZ Miguel Eduardo Androni Giocattoli - Sidermec 00:00  
8. ARANGO Juan Esteban Kolumbia 00:00  
9. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 00:00  
10. MUNOZ Edison Orgullo Paisa 00:00  
 
Zobraziť kompletné poradie


Priebežné poradie pretekov po etape
1. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 7:19:37 3
2. MARTíNEZ Daniel Felipe EF Education First Pro Team link ikonka 00:00  
3. CRADDOCK Lawson EF Education First Pro Team link ikonka 00:00  
4. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:02  
5. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 00:08  
6. JUNGELS Bob Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:08  
7. NARVáEZ Jhonatan Team Sky link ikonka 00:09  
8. SOSA Iván Ramiro Team Sky link ikonka 00:10  
9. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:10  
10. HENAO Sebastián Team Sky link ikonka 00:10  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaZáver etapy
 
 
Krátke preview etapy:
Celá etapa sa uskutoční na okruhu v okolí mestečka Mall Llanogrande. Na trati sa nachádza len jedna prémia, ale na konci môže okresať zloženie hlavnej skupiny. Stúpanie Alto el Nano (3,5 km; 5,5 %) obsahuje v prostriedku dvetisíc metrov, kde vyskočia sklony na necelých sedem percent, a to už môže motivovať k útokom. Poslednýkrát sa pôjde cez tento kopec sedemnásť kilometrov pred cieľom a o čosi neskôr sa ešte objaví jeden krátky výstup (1 km; 4,9 %), ktorý môže takisto povzbudiť útočníkov. V tretej etape si budú veriť odolní rýchli jazdci, ale nechajme sa prekvapiť, či bude vhodná aj pre útočníkov.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop