Giro: Ackermann a Viviani zmietli súperov, o milimetre vyhral líder Bory

12.5.2019, 11:10 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
giro 19
2. 12.5. zvlnena etapa ciel rovina Bologna > Fucecchio 205 km Ackermann
 
etapa 02
profil etapy, 2161 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
 
 
Po krátkom úvodnom dni prišla na rad už poriadne dlhá etapa. V nedeľu cyklisti opustili Bolognu a zamierili do mestečka Fucecchio, kam prišli po dvesto kilometrovej záťaži. Náročnosť previerky bolo vidieť aj v počte nastúpaných výškových metrov. Síce bol dnešok plánovanou záležitosťou pre šprintérov, v konečnom hodnotení sa z úspechu mohli tešiť viacerí pretekári. Najväčšími favoritmi ale zostávali Fernando Gaviria, Elia Viviani či Pascal Ackermann.
 
Dôležitým aspektom celého dňa bolo aj zloženie celodenného úniku. Ten sa sformoval skoro okamžite po odmávaní etapy, hneď prvý pokus bol úspešný, a zakotvilo v ňom až osem jazdcov. Menovite nimi boli Gulio Ciccone a William Clarke obaja z Treku-Segafredo, François Bidard z Ag2r La Mondiale, Marco Frapporti z celku Androni Giocattoli - Sidermec, Mirco Maestri z Bardiani - CSF, Lucasz Owsian z CCC, Damiano Cima z Nippo - Vini Fantini a Sean Bennett z EF Education First.
 
Nedeľu všetkých zúčastnených nečakala žiadna prechádza ružovou záhradou, aj keď okolo cesty to ružovú záhradu pripomínalo. Fanúšikovia sa opäť v hojnom počte zhúkli a fandili svojim miláčikom. Neprekážal im v tom ani dážď, ktorý pelotón sprevádzal od samého začiatku a podľa predpovede im spoločnosť mal robiť až do úplného konca. Mokré cesty najmä v zjazdoch a vo finiši boli ďalšou komplikáciou, ktorou si cyklisti dnes museli prejsť. 
 
 
giro 19 etapa 2 ilustrak 2 rcsff
Ilustračný záber pelotónu (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Šprintérske tímy v nedeľu nič nepodceňovali. Od samého začiatku celky Bora - hansgrohe, Deceuninck - Quick-Step, UAE Team Emirates a Lotto Soudal sa podieľali na diktovaní tempa. Najaktívnejšími pracantami boli Benedetti (Bora), Honoré (Quick-Step), Vanandert (Lotto) a Bohli (UAE). Za aktuálneho držiteľa ružového dresu pridával ruku k dielu Leezer (Jumbo). Práve títo jazdci nedopriali utečencom väčší náskok ako štyri minúty.  
 
Prvá nebezpečná chvíľa prišla po prvej štvrtine etapy. V dedine La Serra vrcholilo úvodné stúpanie, ktoré však nebolo zaradené do vrchárskej súťaže, ale jeho dĺžka bola skoro 15 kilometrov a sklon viac ako tri percentá. Potom ale nasledoval zjazd na mokrej vozovke, miestami až technický, kde si museli cyklisti dávať veľmi veľký pozor. Žiaden z nich chuť asfaltu neochutnal, síce Vanandert (Lotto) sa v čele pelotónu šmýkal ako na šmýkačke.
 
Hneď ako sa profil opäť vyrovnával, spoza mrakov vykuklo aj slnko, takže väčšina cyklistov sa rozhodla prezliecť. Mokré pláštenky vymenili za suché. Dôležitou správou bolo aj to, že pelotón sa k vedúcej osmičke dokázal priblížiť o celú minútu. Na méte 125 kilometrov pred cieľom mali utečenci k dobru už len tri minúty. Najväčšiu zásluhu na tom mali Vanandert (Lotto), Benedetti (Bora) a Bohli (UAE).
 
 
giro 19 etapa 2 ilustrak 2 rcsff
Ilustračný záber pelotónu (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Ďalších pár minút bolo hluchých, veľa vecí sa neudialo. Organizátori si preto našli čas a pripomenuli si veľkú legendu domácej cyklistiky. Gino Bartali až trikrát ovládol Giro a dvakrát Tour. Bartali bol vo svojich dobách natoľko rešpektovaný, že počas druhej svetovej vojny ani nemeckí vojaci nemali odvahu ho zastaviť, keď trénoval. Ocitol sa aj na fronte v Tunisku, kde ale nebojoval, na bicykli roznášal falšované dokumenty a pomohol tak až stovkám Židov vyhnúť sa holokaustu.
 
Ešte predtým, ako sa cyklisti dostali na prvú šprintérsku prémiu, sme evidovali prvého pretekára, ktorý sa dnes musel zbierať zo zeme. Bol ním kľúčový muž do hôr pre Miguela Ángela Lópeza. Dario Cataldo nikoho ďalšieho so sebou nezobral a po chvíli sa postavil na nohy a podľa dostupných informácii sa mal vrátiť do pretekov. Problémy mal aj Elia Viviani, nefungovala mu prehadzovačka. Využil však chvíľkové spomalenie a po krátkej kontrole u tímu pokračoval v jazde.  
 
Medzičasom sa náskok vedúcej skupiny zas o niečo zvýšil, na tri a pol minúty. Na druhú stranu, údajne začalo silno fúkať. Rýchlosť vetra bola až 37 km/h, dobrou správou bolo, že fúkalo zo severovýchodu, čiže cyklistom do chrbtov. Potom už utečenci prišli na úvodnú šprintérsku prémiu, kde sa so súpermi pohral Frapporti (Androni). Najskôr vyzeral, že stráca, potom využil motorku, za ktorou sa vyviezol a prišiel si po plný počet bodov. Druhý bol Cima (Nippo), tretí Maestri (Bardiani).
 
 
giro 19 etapa 2 ilustrak 2 rcsff
Primož Roglič v pelotóne (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Skupina so šprintérmi následne poriadne dupla na plynový pedál a v hlavnom balíku sa zväčšila aj nervozita. Jednou z obetí týchto okamihov bol Boivin (ICA), ktorý sa po páde bolestivo zvíjal na zemi. Na opačnom fronte sa bojovalo o bonifikačné sekundy na druhej šprintérskej prémii. Ako prvý preťal čiaru prémie a tri bonifikačné sekundy na konto získal Cima (Nippo). S prázdnymi rukami z Empoli neodišli ani Maestri (Bardiani) a Frapporti (Androni).
 
Pred najväčším strašiakom pre najrýchlejších mužov v pelotóne, pred stúpaním na Montalbano (5,8 km - 8,8 %) z oblohy opäť začala padať voda. Dážď vôbec nevadil Cicconemu (Trek), ktorý si chcel upevniť vedúce miesto vo vrchárskej súťaži a jeho tempo urobilo vrásky na tvári niektorým členom celodenného úniku. Vpredu tak zostalo len kvarteto, okrem Cicconeho v ňom zostali Owsian (CCC), Bidard (Ag2r) a Frapporti (Androni). Na vrchu Montalbana získal deväť bodov práve držiteľ modrého dresu.
 
V hlavnej skupine v stúpaní Montelbano prevzali taktovku kolegovia Toma Dumoulina. Sunweb sa naskladal do čela pelotónu a nasadil tempo, ktoré poriadne bolelo všetkých šprintérov. Vidieť bolo aj pretekárov Bahrainu Merida, ktorí najmä tesne pred vrcholom zviedli krásnu bitku o pozície v čele pelotónu práve s nemeckým Sunwebom. Po dlhom šprinte do kopca ho vybojovali spolujazdci Vincenza Nibaliho. Nasledoval technický zjazd.
 
 
giro 19 etapa 2 ilustrak 2 rcsff
Ilustračný záber pelotónu (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Veľké nepríjemnosti v ňom museli riešiť pretekári v pelotóne. V technickom klesaní tesne pred balíkom spadla motorka s fotografom. Tento incident vystrelil dopredu Bakelantsa (Sunweb) a Breschela (EF Education), obaja sa do skupiny favoritov po chvíľke vrátili. Našťastie pád fotografa nezapríčinil nič vážnejšie, iba to, že náskok kvarteta podrástol o pár sekúnd. Potom sa slova ujali UAE a Quick-Step a medzera medzi oboma skupinami sa prvýkrát od začiatku etapy zmenšila pod minútu. 
 
Kopec San Baronto bol dlhší ako jeho predchodca, lenže bol oveľa miernejší. Ani nie trojpercentný sklon nedostal do ťažkostí žiadneho pretekára, ktorého sme podľa predpokladov mali vidieť v plánovanom hromadnom dojazde. Kto však spadol v tomto stúpaní bolo duo z Movistaru, menovite Héctor Carretero a Jasha Sütterlin, a posledný menovaný vyzeral veľmi zle. Tri body na poslednej prémii získal Ciccone (Trek). Na vrchole posledného hodnoteného kopca strácal pelotón už iba minútu.
 
Klesanie zo San Baronto rozdelilo pelotón na tri skupiny. V tej druhej zostal Caleb Ewan, ale jeho kolegovia ho dokázali vrátiť naspäť. Oveľa lepšie dnes zvládol prejsť ťažké momenty Pascal Ackermann, ktorého Bora už 20 kilometrov pred páskou začala pripravovať scénu pre špurtérov. V hlavnej skupine boli aj ostatní favoriti na zisk etapy, teda Elia Viviani, Fernando Gaviria a Arnaud Démare.
 
 
giro 19 etapa 2 ilustrak 2 rcsff
Ilustračný záber pelotónu (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Posledné zvyšky celodenného úniku sa stali súčasťou pelotónu presne sedem kilometrov pred veľkým finále. Bolo jasné, že v ňom neuvidíme Nizzola (Dimension Data), pretože prepichol svoje zadné koleso, a kým sa dočkal výmeny, hlavný balík už bol ďaleko. V závere fantastickú prácu predviedli Boráci, až päť mužov mal po ruke Ackermann, čo mu Ewan a Gaviria mohli iba závidieť.
 
Na posledných piatich kilometroch už čelo balíka okupovali šprintérske vláčiky. Bore začali robiť spoločnosť zoskupenia Quick-Stepu, FDJ, Lotta Soudal a Kaťuše. Nasledovala technická koncovka, ktorú mali výborne načítanú v nemeckom celku. V správny čas však vybehli dopredu kolegovia Caleba Ewana a bol to tento Austrálčan, ktorý otvoril súboj šprintérov. Už keď to vyzeralo, že Ewan vyhrá, sa na pravej strane objavili Pascal Ackermann a Elia Viviani. Etapu v milimetrovom súboji ovládol Ackermann, pred domácim esom a Ewanom.
 
 
video v clanku ikonka ciernaKoncovka etapy
 
 
Fantastickú prácu tímu dokázal premeniť na víťazstvo. Pascal Ackermann v nedeľu vyzeral veľmi dobre. V stúpaniach neukázal ani náznak slabosti, a potom to, čo predviedol vo veľkom finále bolo famózne divadlo. Ackermann nachytal súperov, čakal na správny okamih a potom okolo ľavej bariéry vyrazil dopredu. Prevalil sa nielen cez Caleba Ewana, ale odrazil aj atak Elia Vivianiho. Dočkal sa tak prvého víťazstva na pôde Grand Tour.
 
 
ackermann 19 giro triumf rcsfa
Triumf Pascala Ackermanna (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
Ostatní šprintéri sa museli pokloniť veľkému umeniu nemeckého rýchlika. Elia Viviani potreboval, aby bola rovinka ešte o pár centimetrov dlhšia, a asi by zvíťazil. Iba on dokázal nájsť odpoveď na raketový pohon Pascala Ackermanna. Caleb Ewan začal špurtoval príliš skoro, Fernando Gaviria sa vybral zlé zadné kolo a spomedzi štyroch najlepších bol dnes tým najpomalším. Najväčší favorit tak bude dnes zaspávať veľmi smutný. Rovnako aj Arnaud Démare, ktorému sa ušlo iba piate miesto.
 
Máme za sebou veľmi ťažkú etapu. Pre mužov v celkovej klasifikácii išlo iba o transportný deň, lenže bol plný vody a vetra, čiže to nebola žiadna jednoduchá skúška. Žiadne zmeny v GC na popredných miestach nenastali. Primož Roglič aj zajtra ponesie najcennejší dres, jeho náskok je úplne rovnaký ako pred dnešnou etapou. Jedným z hrdinov dnešného dňa bol aj Giulio Ciccone, ktorý si do celodenného úniku naskočil, aby pozbieral body do vrchárskej súťaže. Talian do bodky naplnil svoj plán, celkovo má už 21 bodov v tejto súťaži a jasne vedie.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Pascala Ackermanna (víťaz)
"Som veľmi šťatný. Bola to moja prvá šanca vyhrať etapu a ako tím sme to zvládli skvele. Dvestopäťdesiat metrov pred páskou som videl, že nikto ešte nezačal šprintovať, tak som to skúsil ja. Išiel som úplne naplno a stačilo to na výhru. Cítim nejaký tlak, ale je to moja premiérová GT a nikdy neviete, ako to môže dopadnúť. Som veľmi rád, že som vyhral svoju prvú etapu na takomto fóre."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Eliu Vivianiho (2. miesto)
"Vo finále som mal dobrú pozíciu, ale Ackermann dokázal využiť, že sa šprintovalo po vetre, kým ja som čakal dlhšie. Takých päťdesiat metrov pred páskou som bol veľmi rýchly, ale nestačilo to. Dobrou správou je, že som sa cítil dobre a aj tím pôsobil sebavedome, čo mi dodáva energiu pred nasledujúcimi etapami."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Caleba Ewana (3. miesto)
"Som sklamaný, lebo som nedotiahol do konca výbornú tímovú podporu. Moji kolegovia išli perfektne, ale ja som nepredviedol perfektný výkon. Možno som vyštartoval dopredu príliš skoro, ale cítil som sa dobre, no pred páskou som takmer zomrel. Ak budeme takto jazdiť naďalej, som presvedčený, že zvíťazíme."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Fernanda Gaviriu (4. miesto)
"Po prvom stúpaní som nemal potrebné pocity, dostal som sa do problémov, čo mohlo byť spôsobené chladným počasím. Ale nevzdal som sa a veľmi som chcel dokončť vynikajúcu prácu mojich kolegov. Dostal som výborný lead-out, ale môj výkon nebol dobrý. Je to dlhá doba, čo som naposledy jazdil, takže asi potrebujem nabrať nejaké súťažné kilometre, aby som sa dostal do pohody. Som presvedčený, že to bude čoskoro."
 
 
Výsledky etapy
1. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 4:44:43 100
2. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 40
3. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00 20
4. GAVIRIA Fernando link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 12
5. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 00:00 4
6. CIMOLAI Davide Israel Cycling Academy 00:00  
7. KUZNECOV Vjačeslav Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00  
8. DE BUYST Jasper Lotto Soudal link ikonka 00:00  
9. SBARAGLI Kristian Israel Cycling Academy 00:00  
10. SELIG Rüdiger BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

giro 1
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 4:57:42 20
2. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:19  
3. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:23  
4. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 00:28  
5. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:28  
6. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:33  
7. GEOGHEGAN HART Tao Team Ineos link ikonka 00:35  
8. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:39  
9. CARUSO Damiano Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:40  
10. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 00:42  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape

 
giro 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 25
2. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 18
3. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 15
4. FRAPPORTI Marco Androni Giocattoli - Sidermec 12
5. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 12
6. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 12
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 21
2. BIDARD Francois Ag2r La Mondiale link ikonka 6
3. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 4
4. OWSIAN Łukasz CCC Team link ikonka 3
5. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 2
6. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 1
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 4:58:10
2. GEOGHEGAN HART Tao Team Ineos link ikonka 00:07
3. CARTHY Hugh EF Education First Pro Team link ikonka 00:19
4. KNOX James Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:29
5. SIVAKOV Pavel Team Ineos link ikonka 00:33
6. O'CONNOR Ben Team Dimension Data link ikonka 00:44
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaKrátky zostrih etapy
 


 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 47,4 km - Montalbano (Il Castra): dĺžka 5,8 km; sklon 8,8 %
4 20 modre 26,3 km - San Baronto: dĺžka 11,3 km; sklon 2,4 %
 
Krátke preview etapy:
Šprintéri musia hneď skraja pretekov predviesť svoju najlepšiu formu, aby mohli v meste Fucecchio bojovať o etapový triumf. Hlavnou výzvou budú pre nich dve horské prémie, najmä nepríjemné Montalbano, ale keď dostanú za pomoci kolegov pod kontrolu utečencov a na týchto stúpaniach nasadia šprintérske celky potrebné tempo, vo finále by ich nemalo nič obmedziť. Záverečná jednoduchá pasáž musí každého šprintéra motivovať, že pripravené kopce ho nemôžu zastaviť. Na etapu nastúpia maximálne koncentrovaní najmä borci Deuceninck - Quick-Step a UAE Emirates, ktorí budú chcieť využiť na podujatí každú ponúknutú šprintérsku príležitosť. Ak všetko vyjde podľa ich plánu, vo finále uvidíme atraktívny súboj medzi Eliom Vivianim a Fernandom Gaviriom. Na obidvoch jazdcov čaká dôležitá koncovka z hľadiska sebavedomia. Kto z nich odštartuje úspešnejšie, dostane sa do výhody pred nasledujúcimi hromadnými dojzdami. Viviani sa považuje za trošku rýchlejšieho jazdca, ale Gaviria je nesmierne húževnatý. Obaja disponujú kvalitnou tímovou podporou, vo finále sa môže rozprúdiť aj zaujímavá tímová rivalita. Bora – hansgrohe a Lotto - Soudal budú mať takisto záujem na hromadnom dojazde, keďže Pascal Ackermann a Caleb Ewan zvládajú aj náročnejšie profily a pri tom nestratia nič zo svojej rýchlosti. Zvedaví budeme na tím Groupama – FDJ, či zatlačí na pílu, lebo bude potrebovať tvrdú koncovku, aby sa mohol presadiť Arnaud Démare. V okresanom balíku jeho šance na výhru určite stúpnu. Z domácich jazdcov sa môžu ukázať Nizzolo, Modolo, Mareczko, ale v silnej konkurencii budú musieť ukázať na páske svoje najväčšie majstrovstvo.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Bologna si užije aj štart druhej etapy a odtiaľ bude pelotón postupovať priamym smerom na juh do mesta Fucecchio. Na úvodnej horskej prémii nenájdeme smerodajné gradienty, ale  na konci skomplikuje šprintérom príjazd do cieľa atraktívne toskánske územie. Najrýchlejší jazdci v balíku budú mať najväčšiu obavu pred kopcom Montalbano, ktorý pri vysokom tempe prejazdu môže vypojiť z hry viacerých z nich. Po 10-kilometrovom klesaní sa začne znovu stúpať, ale už na miernejší San Baronto, no potom bude nasledovať pomerne prudký zjazd a pekné miesto na atak v oslabenom balíku. Posledných dvadsať kilometrov však prebehne na jednoduchom profile, čo bude vyhovovať odolným šprintérom, aby za pomoci kolegov eliminovali prípadné ataky a videli sme špurt pelotónu.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop