Giro: Balík nechal etapu úniku, tešil sa Fausto Masnada a ružový dres zísal Valerio Conti

16.5.2019, 12:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
giro 19
6. 16.5. rovinata etapa ciel rovina Cassino > S.Giovanni Rotondo 238 km Masnada
 
etapa 06
profil etapy, 2824 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
 
 
Talianske podujatie ponúklo peknú príležitosť pre úspešný brejk a nebolo pochýb, že v balíku sa malo nájsť dostatok jazdcov, ktorí boli pripravení pokúsiť šťastie na čele pretekov. Po včerajšom silne upršanom dni sa mohli objaviť na trati len menšie prehánky.
 
Skutočne, od začiatku sa bojovalo o vytvorenie vedúce skupiny a hektické momenty vyvrcholili hromadným pádom, do ktorého sa zaplietli aj zaujímavé mená. Doudieral sa tu aj Primož Roglič, ale bol v poriadku, a na zemi sa ocitli aj Landa, Majka, Zakarin alebo Ackermann. Najhoršie obišiel Robert Power zo Sunwebu a nemecký celok prišiel už o svojho druhého pretekára v priebehu dvoch dní. Všetkým cyklistom, ktorí boli ovplyvnení pádom, bolo umožnené vrátiť sa späť do balíka a až potom sa vytvoril únik.
       
Odpútali sa José Rojas, Andrey Amador (Movistar), Nans Peters (Ag2r), Pieter Serry (Deceuninck-QuickStep), Ruben Plaza (Israel Cycling Academy), Nicola Conci (Trek-Segafredo), Nicola Bagioli (Nippo-Fantini), Valerio Conti (UAE Emirates), Fausto Masnada (Androni-Sidermec), Giovanni Carboni (Bardiani), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Sam Oomen (Sunweb), Amaro Antunes (CCC) a bola to veľmi pekná vedúca skupina. Za istých okolností mohol mať pelotón vymaľované a prenechať etapu utečencom, no Valerio Conti strácal v poradí iba dve minúty, takže Jumbo - Visma musel jazdiť pomerne obozretne.
 
V úniku sa ukázali pretekári ako Amador, Oomen alebo Conti, ktorí by sa nestratili na tejto pozícii ani v nejakej horskej etape, v poslednom čase zbiera kvalitné výsledky na náročnom teréne Masnada a o svojom talente chcel presvedčiť Madouas, ktorý skončil na AGR na peknom ôsmom mieste. Ak by tento početný únik bojoval o výhru, mohli sme sa tešiť na silný súboj na Coppa Casarinelle. Na víťazstvo však nestačili len vrchárske nohy, ale bola potrebná aj silná koncovka, čo zaručovalo napínavý finiš.
 
Jumbo - Visma nedostával pomoc od ostatných celkov, ale zároveň išiel len tak rýchlo, aby sa príliš neunavili jeho pretekári. Brejk tak zvýšil náskok na šesť minút a v hre mohol byť aj ružový dres. Amador a Oomen dnes bojovali nielen o výhru, ale aj príležitosť polepšiť si klasifikácii. Pretekár z Kostariky strácal na Rogliča 4:25 a Oomenove manko činilo necelých šesť minút. Šesťdesiat kilometrov pred páskou zostával rozdiel medzi skupinami na úrovni piatich minút. Stále tak nebolo definitívne rozhodnuté, či sa presadí brejk, alebo vo finále pelotón zapne naplno. Čím boli pretekári bližšie k jedinej horskej prémii, táto situácia zvyšovala šance utečencov. Tí stále dobre spolupracovali, ale na Coppa Casarinelle to už mala byť iná pesnička.
 
Na začiatku tohto kopca mal únik k dobru päť minút a čakalo sa, ako jednotliví utečenci zareagujú na jeho sklonoch, ktoré len výnimočne prekročili päť percent. Už desať kilometrov pred vrcholom atakoval Masnada, pridal sa k nemu Conti a útoky na etapový triumf sa začali. Za nim sa vydali Rojas, Plaza a Carboni, pelotón prechádzal cez túto prekážku pokojným tempom a ešte strácal čas. To dodávalo energiu Valeriovi Contimu, ktorý mal na dosah ružový dres. Spolu s Faustom Masnadom pôsobili vpredu svižným dojmom a pred prenasledovateľmi si vybudovali pol minútu. Horskú prémiu získal jazdec tímu Androni. Conti zase ovládol šprintérsku prémiu a bonifikácie. Obaja išli vo finále výborne a trojici prenasledovateľov nedávali šancu vrátiť sa do hry o etapu.
 
Vedúca dvojička už neurobila na konci žiadnu chybu, nezaváhala a na páske ukázal lepšie nohy Fausto Masnada. Valerio Conti prijal ružový dres. Ďalší borci stratili takmer štyridsať sekúnd a tretie miesto vybojoval Jose Rojas. Spolu s ním finišovali Giovanni Carboni a Ruben Plaza. Minútové manko dosiahla tretia skupina, kde sa objavili aj Amador s Oomenom a obaja silní jazdci mohli byť spokojní, ako si vylepšia pozíciu v poradí. Pelotón neúnavne vedený tímom Jumbo - Visma zaostal 7:20.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFausto Masnada vyhráva etapu
 
 
Dnešná etapa nepriniesla prekvapujúci vývoj a prvýkrát na podujatí sa tešili utečenci. Ružový dres bol však bonusom pre vedúcich jazdcov. Valerio Conti a Fausto Masnada sa ukázali ako najsilnejší na čele pretekov a obaja si prišli vo finále na svoje. Conti mal pred sebou ružový dres a Masnada etapový triumf. Na konci predviedol šikovnejší výkon Fausto Masnada a vo veku 25 rokov vybojoval najväčší triumf v kariére.
 
Domáci jazdec predviedol vynikajúce výkony už na Tour of the Alps, kde sa tešil dva razy, a pre tím Androni Giocattoli je výborné, že svoju formu si preniesol aj na Giro. Spokojní musia byť všetci v tomto talianskom celku, pretože na výhru na domácej GT čakali sedem rokov. Valerio Conti už pozná, ako chutí triumf na Vuelte, ale dres pre lídra pretekov na GT ešte nemal oblečený. Aj on momentálne jazdí vo veľmi dobrej forme a budeme zvedaví, ako dlho sa udrží v ružovom. S takýmto náskokom, 5:24 na Rogliča, to môže byť až do najťažších kopcov druhého týždňa.
 
Primož Roglič prišiel po piatich dňoch o maglia rosa a jeho kolegovia si môžu konečne v tých nasledujúcich odpočinúť, lebo v predchádzajúcich etapách strávili kvantum času na čele pelotónu. Slovinský cyklista po doterajšom bezproblémovom priebehu Gira mal menší pád a uvidíme, či ho nejako ovplyvní v najbližších previerkach. Ostatní jazdci na GC prežili pokojný deň, ale ich dnešná jazda postavila na vysoké pozície nepríjemných konkurentov ako Andrey Amador a Sam Oomen.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Fausta Masnadu (víťaz)
"Som neuveriteľne šťastný. Vedel som, že má výbornú formu, ale vždy je nesmierne ťažké vyhrať etapu na Gire. Ale ja som to dokázal! Brejk mal veľkú na šancu na úspech, lebo takýto profil sa ťažko kontroluje, a boli sme na to pripravení. Keď pelotón chytil môj prvý pokus na začiatku pretekov, vedel som, že musím ísť znovu do akcie a napokon sa to podarilo."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Valeria Contiho (nový líder GC)
"Snažím sa pochopiť, čo sa mi to vlastne podarilo. Keď som sa dostal do úniku, vedel som, že je možné dosiahnuť ružový dres. Spolu s tímom sme o tom hovorili a snívali v posledných dňoch, ale medzi želaním a realitou je veľký rozdiel. Tento rok mám formu, cítim sa dobre, preto som išiel za mojím snom. Víťazstvo venujem všetkým v mojom tíme za prácu, ktorú sme v tomto roku vykonali."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (Jumbo-Visma)
"Pri kolízii som padol na môj veľký zadok, našťastie, a normálne by som mal pokračovať na podujatí. Aj takéto veci sa stávajú, nemohol som sa tomu vyhnúť. Brejk bol veľmi silný a museli by sme minúť veľa energie, aby sme ho chytili, tak sme pustili ružový dres. V istom zmysle to bude pre náš tím výhoda. Sú to dlhé preteky a obrana ružového dresu vás niečo stojí. Najdôležitejšie bude, keď ho budeme mať vo Verone.  "
 
 
 
Výsledky etapy
1. MASNADA Fausto Androni Giocattoli - Sidermec 5:45:01 100
2. CONTI Valerio UAE Team Emirates link ikonka 00:05 40
3. ROJAS José Joaquín Movistar Team link ikonka 00:38 20
4. PLAZA Rubén Israel Cycling Academy 00:38 12
5. CARBONI Giovanni Bardiani - CSF 00:43 4
6. SERRY Pieter Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:54  
7. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 00:54  
8. PETERS Nans Ag2r La Mondiale link ikonka 00:57  
9. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 00:57  
10. ANTUNES Amaro CCC Team link ikonka 00:57  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


giro 1
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CONTI Valerio UAE Team Emirates link ikonka 25:22:00 20
2. CARBONI Giovanni Bardiani - CSF 01:41  
3. PETERS Nans Ag2r La Mondiale link ikonka 02:09  
4. ROJAS José Joaquín Movistar Team link ikonka 02:12  
5. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 02:19  
6. ANTUNES Amaro CCC Team link ikonka 02:45  
7. MASNADA Fausto Androni Giocattoli - Sidermec 03:14  
8. SERRY Pieter Deceuninck - Quick-Step link ikonka 03:25  
9. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 03:27  
10. OOMEN Sam Team Sunweb link ikonka 04:57  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape


giro 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 121
2. GAVIRIA Fernando link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 93
3. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 86
4. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 66
5. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 50
6. MOSCHETTI Matteo Trek - Segafredo link ikonka 32


zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 24
2. MASNADA Fausto Androni Giocattoli - Sidermec 18
3. CONTI Valerio UAE Team Emirates link ikonka 8
4. CARBONI Giovanni Bardiani - CSF 6
5. BIDARD Francois Ag2r La Mondiale link ikonka 6
6. FRAPPORTI Marco Androni Giocattoli - Sidermec 4
 

zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. CARBONI Giovanni Bardiani - CSF 25:23:41
2. PETERS Nans Ag2r La Mondiale link ikonka 00:28
3. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 00:38
4. OOMEN Sam Team Sunweb link ikonka 03:16
5. CONCI Nicola Trek - Segafredo link ikonka 04:08
6. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 04:27
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
2 20 9,9 km - Coppa Casarinelle: dĺžka 15 km; sklon 4,4 %
 
Krátke preview etapy:
Na konci šiesteho dňa môžeme prvýkrát na podujatí uvidieť úspech utečencov. Po vyčerpávajúcich dňoch sa v pelotóne bude ťažko hľadať energia na kontrolu brejku, keď sa opäť prekročí dvesto kilometrov a etapa bude navyše zakončená nepríjemným terénom, ktorý nemá svojho jasného favorita. Na túto príležitosť určite čakali mnohí netrpezliví útočníci a jedným z nich by mohol byť Thomas de Gendt. Belgický jazdec doteraz plnil tímové pokyny, ale Giro sa už dostalo do bodu, kedy sa môžu realizovať aj úniky, a to je presne jeho životný priestor. Z domácich jazdcov, ktorí nebudú váhať stráviť dlhý deň na čele pretekov a sú dostatočne odolní, plus majú aj dobrú koncovku, patria napríklad Ulissi, Battaglin alebo Gasparotto, no doteraz sme nemali možnosť spoznať ich aktuálnu formu. Atakovať môže Ciccone, hoci ako lídra vrchárskej súťaže bude lákať iba jedna horská prémie, no jeho hlavným cieľom je vybojovať etapový triumf. Aktívne by mal jazdiť Sunweb a v úniku možno uvidíme aj zástupcu tímu Ineos. Dobrým typom na klasikársky dojazd môže byť Gallopin a doteraz pôsobil strohejším dojmom tím CCC, takže taký Josef Černý by mohol predviesť snahu dostať sa do úniku, ktorý má veľký šancu zabojovať o etapový triumf. Favoriti na titul sa nemusia obávať záverečného kopca, na prijateľných sklonoch sa nebude medzi nimi nastupovať a budú spokojní, keď hektický finiš absolvujú bez ujmy. Aj tentoraz sa bude jazdiť v pomerne chladnom počasí a opäť sú hlásené dažďové prehánky.            
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Ďalšia predlhá previerka prevedie balík naprieč Apeninami a presunie cyklistov do San Giovanni Rotondo - najjužnejšieho bodu celých pretekov. Kým sa objaví pelotón v slnečnej Apúlii, prekoná zvlnený terén, ale nebude to úplne vyčerpávajúca jazda. Jazdcov skôr unaví dĺžka etapy a v strehu udrží len pripravený finiš. Osemnásť kilometrov pred cieľom vrcholí kopec Coppa Casarinelle (15 km; 4,4 %), čo by mala byť definitíva pre mnohých klasických šprintérov, lebo v takejto vzdialenosti pred páskou sa pôjde cez jeho sklony drsne. Po krátkom zjazde príde na rad ešte jeden krátky výstup (2,6 km; 5,6 %), ktorý tesne pred vrcholom poskytne strmé úseky a priestor na útok, a posledných päť kilometrov sa odohrá na falošnej rovine. Pekný klasikársky finiš môže svedčať útočníkom v cieľovej destinácii či odolným šprintérom silným v okresanom balíku, ale etapa môže skončiť aj v rukách pôvodného úniku. Posledný kilometer sa odohrá v miernom stúpaní.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop