Prvý týždeň Gira skončil náročnou časovkou v daždi, Roglič tesne zdolal Campenaertsa

19.5.2019, 12:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
giro 19
9. 19.5. rovinata etapa ciel rovina Riccione > San Marino 34,8 km Roglič
 
etapa 09
profil etapy, 725 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
 
 
Nedele zvyknú byť na Grand Tours oslavou cyklistiky, či už ako bojovné etapy so zaujímavými kopcami, alebo rozlúčkové dni s defilé víťazov. Organizátori Gira si ale tento rok na koniec prvého týždňa vymysleli náročnú časovku. Mala slušných 34 800 metrov, no najmä jej záver bol veľmi ťažký, veď posledných 12 kilometrov do San Marína bolo v priemernom sklone 4,5 %, a to tam boli aj rovinaté či pasáž v zjazde, teda tie najnáročnejšie úseky neboli ideálne pre špeciály.
 
Táto časovka bola výnimočná aj tým, že sme tu nemali veľa špecialistov, ktorí mali v celkovom poradí veľkú stratu, ale pripravovali sa hlavne na tento deň a zabojovali o triumf. Jediným bol Victor Campenaerts z Lotta, no profil bol pre neho priťažký a stále si niesol so sebou aj následky po páde v úvodnej etape. Za týchto okolností bolo na 99 % jasné, že ho minimálne Primož Roglič porazí. Ostatní vrchári hlavne dúfali, že na slovinského suveréna nenaberú priveľkú stratu.
 
 
roglic 19 itt giro rozjazdenie rcsfa
Primož Roglič pred štartom (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
Časovka sa rozbehla pozvoľne, z prvých dvadsiatich pretekárov nemal nikto výraznejšie mútiť vodu. Najrýchlejší bol Scott Davies z DiData s časom 54:29. Britský dráhar je štvornásobným národným šampiónom v ITT U23, teda kým bol v tejto kategórii, nikto ho nezdolal a vieme, že konkurencia je na ostrovoch vysoká. O pár minút sa na druhé miesto za neho zaradil James Knox (Deceuninck), teda krajan a kamarát z tímu Wiggins.
 
Čakalo sa najmä na dojazd Victora Campenaertsa, ktorý podľa očakávania viedol na oboch medzičasoch. V cieli sa objavil s časom 52:03 a ako jediný sa dostal cez hranicu 40 km/h. Po absolvovaní všetkých nutných procedúr sa posadil do horúceho kresla a čakal, či sa nájde rýchlejší súper. Pred Davisom mal až 2,5-minútový náskok, takže minimálne druhá priečka bola otvorená. A veľmi rýchlo sa na ňu dostal Chad Haga zo Sunwebu. Zaostal o 63 sekúnd. Po úvodných 40-tich pretekároch bol na deviatej priečke český šampión Josef Černý z CCC.
 
 
campenarts 19 itt giro rcsff
Victor Campenaerts (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Ďalším špecifikom dnešného dňa bolo, že sa medzi najlepšími v celkovom poradí očakávali zmeny, no tí najväčší kandidáti na maglia rosa boli až v druhej a tretej desiatke. Ak by pred štartom Gira niekto vedel, že pred dnešným dňom Roglič nebude v ružovom, tipoval by, že po dňešku sa tam dostane. No pred ním boli jedenásti ľudia, ktorí získali čas v úniku, a tak to bol aj súboj medzi nimi. Rozdiely sa čakali v minútach. No práve vedúci muž pretekov Valerio Conti bol z nich papierovo najlepším borcom v tejto disciplíne. Aj keď obľubuje ľahšie a jednoduchšie časovky, čakalo sa, že minimálne on určite ostane pred slovinským rýchlikom, ale už sa do Top 10 dostanú mená, ktoré tam chcú byť aj v konečných výsledkoch.
 
Po 14:30 sa hlavne v druhej polovici trasy rozpršalo, takže Campenaerts mal zrazu dôvod na úsmev. Zdalo sa, že sa mu nešťastie z úvodného dňa vráti v podobe dažďových kvapiek pre súperov. Našťastie, všetci vrchári sa ešte len rozcvičovali, takže nemal nikto z nich výrazne iné podmienky. Ešte mohlo neskôr prestať pršať. No bolo zjavné, že to dnes nebude len boj o sekundy, ale aj o udržanie sa na bicykli a rozdiely medzi vrchármi budú ešte väčšie. Aspoň, že niektorí pretekári pod kopcom menili špeciály za klasické stroje, ktoré sa lepšie ovládali, teda hrozba pádu bola menšia.
 
 
giro 19 etapa 9 dazd rcsfg
Veľmi ťažké podmienky (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Thomas De Gendt (Lotto) mal ešte 90 % svojho výkonu v suchých podmienkach a ukázal, že stále je v tejto disciplíne silný. Zaradil sa na tretiu pozíciu za Campenaertsa a Hagu, no jeho strata bola až 2:21, takže aj za dažďa sa ešte pred neho mohli dostať silní ľudia. No pravdou bolo aj to, že podmienky sa zhoršovali a zmenilo sa to na veľmi silnú búrku. Na štarte sa už chystala prvá z hviezd, Mikel Landa (Movistar).
 
Podmienky boli veľmi ťažké, Landa mal po prvom medzičase až neuveriteľný 97. čas. Možno sa mu niečo stalo, aj v roku 2019 sú live spravodajské možnosti obmedzené, no Zakarin či Sivakov, všetci strácali na Campenaertsa už po najjednoduchšej časti vyše minútu. Landa až 1:38. Medzitým prišiel do cieľa Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida), ktorý mohol ľutovať, že už neútočí na GC. Takmer všetky vtedajšie časovky by vymenil za túto, keďže sa v čase jeho dojazdu zaradil na parádnu ôsmu pozíciu.
 
 
campenarts 19 itt giro rcsff
Ilnur Zakarin (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Z vrchárov zvládol úvodnú tretinu slušne Bob Jungels (Deceuninck) s mankom 44 sekúnd, Mollema 54, Cháves 1:40, Majka 1:19, López 1:30. V cieli bol už Diego Ulissi (UAE), ktorý sa zaradil na tretiu pozíciu s dvojminútovým mankom. Vzhľadom na to, že on už takmer celú jazdu šiel v daždi, dalo sa čakať, že Roglič by mohol zabojovať s Campenaertsom.
 
Z prvého týždňa frustrovaný Mikel Landa nezrýchľoval a po 22 kilometroch strácal na Campenaertsa už 2:43, za to Zakarin 1:49, Sivakov 2:15, Carapaz 2:22, Cháves 2:47. Najrýchlejší bol Jungels s mankom 1:23. Skvelo šiel aj Mollema - 1:35. Majka 2:23, López 3:03. Kolumbijčan mal ale technické problémy.
 
Medzi troma topfavoritmi sa ešte odohrávala len bitka na prvom medzičase. Vincenzo Nibali zaostal o 59 sekúnd. Simon Yates o 49 a Primož Roglič tam vyčaraloval iba 33 sekúnd straty.
 
 
campenarts 19 itt giro rcsff
Simon Yates (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
V cieli sa objavil Estónec Tanel Kangert z EF Education First a predviedol tretí najrýchlejší výkon s mankom iba 59 sekúnd. To bola paráda. Zrejme za to mohol vďačiť aj výmene bicykla pod kopcom. Väčšina ľudí to nerobila. Ale urobil to Campenaerts. Síce to nebola ideálna výmena a stratil tam niekoľko sekúnd, ale tejto dvojici sa to vyplatilo.
 
Na druhom medzičase sa Nibali objavil so zásekom 1:29, teda šiel na úrovni Kangerta i tých najlepších vrchárov ako Jungels a Mollema. Následne sa tam objavil Yates. Počítač ukázal 1:39. Čakalo sa na Rogliča. Ten tam mal 51 sekúnd. Zdalo sa, že to s etapovým triumfom bude tesné.
 
Z favoritov sa v cieli ako prvý objavil Ilnur Zakarin, a to na výbornom piatom mieste s mankom 1:45. Zaujímavé je, že Campenaerts šiel kopec rovnako, a to nie je vrchárom. Carapaz nakúpil 1:44, teda vlani štvrtý muž GC šiel v kopci oveľa rýchlejšie, až o 38 sekúnd. Majka 1:53. Mladá dvojka Ineosu Sivakov - Hart zaostala zhodne o dve a pol minúty. Sklamaním bol Landa s cieľovým nákupom až 2:52, teda nepomohol mu ani kopec. No najviac dostal López - až 3:34. Jungels sa objavil v cieli s mankom 1:05 na vtedy štvrtej pozícii, ale Mollema to ešte vylepšil snáď životným výkonom v ITT s finálnou stratou 49 sekúnd. V kopci bol rýchlejší ako vedúci Belgičan o 46 sekúnd, takže Roglič to ešte mal v rukách. Ale znova sa rozpršalo. To ešte mohlo zachrániť borca Lotta-Soudal.
 
 
campenarts 19 itt giro rcsff
Bauke Mollema (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Vincenzo Nibali sa v cieli objavil na tretej pozícii s mankom 54 sekúnd. Simon Yates v kopci prekvapujúco veľmi veľa stratil. Pod ním to bolo iba desať sekúnd, v cieli až 2:06 na Nibaliho, teda celkovo presne trojminútové manko. Za to Primož Roglič bol suverénne najsilnejší v kopci a o 11 sekúnd zdolal Victora Campenaertsa. Už-už sa zdalo, že po tej smole v prvej časovke bude tentoraz Belgičanovi šťastie priať a počasie Rogličovi zabráni triumfovať. No napokon to bola znova len jeho smola, pretože on pod kopcom bicykel menil nedobrovoľne a navyše s mechanikom mali problémy. Jedenásť sekúnd tam byť mohlo. No zasa treba uvažovať aj o tom, že na klasickom stroji sa šlo v kopci lepšie a videli sme u Kangerta, ako mu to pomohlo.
 
Veľmi ľahko sme si mohli pozrieť dnešné odstupy vrchárov od Primoža. Mollema dostal presne minútu, Nibali 1:05, Jungels 1:16, Carapaz 1:55, Zakarin 1:56, Majka 2:04, Sivakov 2:47, Hart 2:49, Formolo 2:52, Landa 3:03, Yates 3:11, Cháves 3:14, Oomen 3:39 a López 3:45.
 
Rozlúštiť sme ešte potrebovali dva dresy - ružový, ale aj biely. Podľa očakávania to na rovine vyzeralo najlepšie práve pre prvých dvoch ľudí v poradí Contiho (UAE) s Rojasom (Movistar) a táto dvojka to mala udržať pred žltou lavínou, hoci u Španiela to už bolo otázne. Biely dres bol ale bitkou veľkých nečasovkárov. Jeho držiteľ Giovanni Carboni z Bardiani strácal už pod kopcom 3:43. Za to Nans Peters z Ag2r iba 2:54, takže to vyzeralo na neho. Valentin Madouas z FDJ strácal až 3:37. Debutant na Gire, 25-ročný Peters stratil menej (3:46) a obliekol sa do bieleho dresu.
 
 
roglic 19 itt giro rozjazdenie rcsfa
Primož Roglič (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 

V dueli Conti - Rojas bol rýchlejší držiteľ dresu. Udržal ho bez problémov, aj keď zásadnú časť z náskoku stratil. Zaostal o 3:34, Rojas až o 4:36, teda pustil Rogliča na druhú priečku.
 
Pohľad na celkové poradie vyzerá po prvom týždni tak akoby Primož Roglič sníval svoj veľký ružový sen, ale všetci jeho súperi sa trápia v nočnej more. Jumbo-Visma ani nemusí ťahať balík, na to budú mať UAE Team Emirates. Primož je z ľudí, ktorí môžu reálne pomýšľať na triumf v Top 10, jediný. Prvý naozajstný súper na neho stráca až 1:44, a to Vincenzo Nibali. Taký Mikel Landa až 4:52.
 
Spokojní môžu byť maximálne cyklisti druhého sledu, od ktorých sa pódium nečaká, no oproti ostatným majú slušnú východiskovú pozíciu. Ide napríklad o šiesteho Amadora, ktorý by ešte teoreticky mohol zachraňovať Movistar, hoci na GC necielil. No to je ešte predčasné. Vysoko sú aj Jungels či Formolo a o biely dres chce s Lópezom bojovať Oomen, ktorý má zatiaľ na Kolumbijčana minútu k dobru. No sú tam ešte mladíci z Ineosu, ktorí im môžu robiť problémy.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (víťaz)
"Bola to ďalšia krásna časovka pre mňa. Urobil som čo bolo v mojich silách a som rád ako to dopadlo. Campenaerts mal celkom suché podmienky a mne pršalo, takže som nemohol riskovať v zákrutách, ale v závere som do toho šliapal na sto percent. Fakt som musel točiť pomaly, hlavne v prvej časti časovky, ale tie rovinaté pasáže alebo kopec už boli lepšie. Tam ten dážď až takú veľkú rolu nezohral.
Nechcel by som predbiehať, že ako to vyzerá v celkovom poradí, stále je veľmi dlhá cesta do konca, množstvo kilometrov i kopcov. Samozrejme, že vždy je pekné, ak máte niekoľko sekúnd výhody, ale sme sústredení na ďalšie dni. Ideme postupne."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Simona Yatesa (31. miesto, priveľká strata)
"Šiel som dobre v rovinatej pasáži, ale keď som na to chcel dupnúť v kopci, nemal som na to. Bol to zlý deň. Budeme musieť teraz prísť s novým plánom, novou stratégiou, čo s pretekmi. Stále sme len na začiatku. Okrem časoviek ešte nebola žiadna náročnejšia etapa. Pozeráme sa už na etapy s kopcami a uvidíme, čo sa bude dať robiť."
 
 
Keďže máme preplnený publikačný plán a budeme sa v nasledujúcich desiatkach hodín venovať sumáru Kalifornie i Slovenského pohára, prvý týždeň Gira v článkovej podobe sumarizovať nebudeme. Urobia tak Adam Beňo s Filipom Drábkom v podcaste, ktorý si budete môcť vypočuť v pondelok podvečer.
 
 
Výsledky
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 51:52 100
2. CAMPENAERTS Victor Lotto Soudal link ikonka 00:11 40
3. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 01:00 20
4. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:05 12
5. KANGERT Tanel EF Education First Pro Team link ikonka 01:10 4
6. HAGA Chad Team Sunweb link ikonka 01:14  
7. JUNGELS Bob Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:16  
8. CARTHY Hugh EF Education First Pro Team link ikonka 01:30  
9. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 01:43  
10. CATTANEO Mattia Androni Giocattoli - Sidermec 01:52  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
giro 1
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CONTI Valerio UAE Team Emirates link ikonka 36:08:32 20
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 01:50  
3. PETERS Nans Ag2r La Mondiale link ikonka 02:21  
4. ROJAS José Joaquín Movistar Team link ikonka 02:33  
5. MASNADA Fausto Androni Giocattoli - Sidermec 02:36  
6. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 02:39  
7. ANTUNES Amaro CCC Team link ikonka 03:05  
8. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 03:27  
9. CARBONI Giovanni Bardiani - CSF 03:30  
10. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 03:32  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

giro 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 150
2. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 98
3. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 91
4. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 50
5. ROJAS José Joaquín Movistar Team link ikonka 32
6. MOSCHETTI Matteo Trek - Segafredo link ikonka 32
 

zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 32
2. MASNADA Fausto Androni Giocattoli - Sidermec 18
3. PEDRERO Antonio Movistar Team link ikonka 18
4. FRAPPORTI Marco Androni Giocattoli - Sidermec 15
5. CONTI Valerio UAE Team Emirates link ikonka 8
6. ZEITS Andrej Astana Pro Team link ikonka 8
 

zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. PETERS Nans Ag2r La Mondiale link ikonka 36:10:53
2. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 01:06
3. CARBONI Giovanni Bardiani - CSF 01:09
4. CARTHY Hugh EF Education First Pro Team link ikonka 02:15
5. OOMEN Sam Team Sunweb link ikonka 02:41
6. SIVAKOV Pavel Team Ineos link ikonka 03:40
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
2 20ciel Cieľ - San Marino: dĺžka 12,2 km; sklon 4,5 %
 
 
Krátke preview etapy:
Najdlhšia časovka na podujatí vytvorí najväčšie rozdiely a takýto profil bude opäť vhodný pre jazdcov na celkové poradie, podobne ako v prvej etape. Veľký deň má pred sebou Primož Roglič, od ktorého sa očakáva, že na súperov získa dôležitý čas a od jeho výkonu bude záležať aj to, ako sa bude jazdiť v najťažších kopcoch. Slovinský pretekár má vynikajúcu formu a musí to potvrdiť aj dnes. Na časovky úvodného týždňa sa sústredia aj Simon Yates a Vincenzo Nibali. Obaja sú výborne pripravení, aby najmä v druhej časti ITT zapli svoje motory naplno a aj oni si vytvorili silnú pozíciu v poradí. Budeme zvedaví, ako si bude počítať Miguel López, klasický vrchár, ktorý prekvapil v prvej etape. Na rovinatej pasáži už bude tentoraz strácať, ale v tej kopcovitej bude veľmi nebezpečný a v cieli môže patriť k najspokojnejších jazdcom. Z favoritov môžu podať dobrý výkon Jungels a Mollema, ktorí sa vedia rozbehnúť na takejto pomerne dlhej časovke, a dobý výsledok už musí dosiahnuť aj Zakarin. Ruský borec síce nežiaril v prvej ITT, ale postupne sa jeho výkony zlepšujú. Majka, Formolo, Landa a Carapaz majú pred sebou dôležitý deň, aby sa správne naladili pred kopcami. Na výsledok môže ísť aj Ion Izagirre alebo niekto z mladíkov v tímu Ineos a na trati bude bojovať zo všetkých síl Campenaerts.            
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Najdôležitejšia previerka prvého súťažného bloku z hľadiska celkovej klasifikácie. Najdlhšia časovka jednotlivcov tohtoročnej edície odštartuje na pobreží Jadranského mora a až na métu dvadsaťdva kilometrov to bude priamočiara záležitosť, s prehliadkou maximálneho výkonu na časovkárskom stroji, čo si pochvália špecialisti. Tento úsek dostane pretekárov do San Marina, a to bude signalizovať výraznú profilovú zmenu. Záverečných dvanásť kilometrov dosiahne priemer 4,5 % a táto pasáž bude rozdelená do troch rôznych častí. Najskôr sa popasujú cyklisti s náročným 5-kilometrovým kopcom s priemerom necelých sedem percent a maximami jedenásť percent, potom sa budú zbierať cenné sekundy na zvlnenom úseku a záverečné dva kilometre opäť preskočia šesť percent. Klasická ITT pre univerzálnych cyklistov, ktorí sú silní tak na časovkárskom stroji, ako aj v horách, ale trasu si obľúbia aj vrchári, ktorí vo finále budú môcť minimalizovať svoje straty.
 
 
etapa 01 finis
profil cieľového kopca (© giroditalia.it)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop