Giro: Benedetti má etapu, ružový dres Polanc, Landa s Lópezom úspešne atakovali

23.5.2019, 11:45 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
giro 19
12. 23.5. rovinata etapa ciel rovina Cuneo > Pinerolo 158 km Benedetti
 
etapa 12
profil etapy, 1757 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
 
 
V záverečnej časti etapy sa konečne objavil náročný kopec prvej kategórie a hneď sa očakávala bitka medzi najsilnejšími pretekármi v poradí. Tím Jumbo - Visma sa musel prvýkrát obracať a ponúknuť Primožovi Rogličovi potrebnú podporu, Valerio Conti si musel dať pozor na ružový dres a na etapový triumf si trúfali utečenci. 
 
Videli sme svižné úvodné kilometre, ale pomerne skoro sa dostala pred balík početná skupina a bolo vymaľované. Na čelo sa dostali Sutterlin (Movistar), Gavazzi (Androni), Montaguti (Androni), Boaro (Astana), Cataldo (Astana), Caruso (Bahrain Merida), Covili (Bardiani), Senni (Bardiani), Benedetti (Bora), Černý (CCC), Capecchi (Quick-Step), Bennett (EF Education), Ludvigsson (FDJ), Dunne (Israel Academy), De Gendt (Lotto-Soudal), Kluge (Lotto-Soudal), Gasparotto (Dimension Data), Wyss (Dimension Data), Dunbar (Ineos), Knees (Ineos), Biermans (Kaťuša), Haller (Kaťuša), Bakelants (Sunweb), Brambilla (Trek) a Polanc (UAE Emirates). Chcel sa k nim pridal aj Vuillermoz z Ag2r, ale zareagoval neskoro. Etapa dostala očakávaný rozmer. Pred balíkom sa pohybovala kvalitná skupina, kde sme mohli vidieť aj zástupcov silných tímov, čo vytváralo priestor na útočnú jazdu aj medzi jazdcami na GC.
 
V pelotóne sa pustil do práce UAE Emirates, ale ten nemal príliš veľký dôvod chytať vedúcu skupinu, pretože Jan Polanc strácal v poradí iba 5:24, bol najvyššie postaveným mužom v brejku, a mohlo sa stať, že práve on si prevezme ružový dres od svojho kolegu Valeria Contiho. UAE Emirates skutočne nenasadil vysoké tempo a náskok vedúcej skupiny narastal. Podaril sa im husársky kúsok, pretože nikto v balíku nechcel kontrolovať takú početnú skupinu. Sto kilometrov pred cieľom prekročil rozdiel medzi skupinami jedenásť minút a Jan Polanc to mal výborne rozohrané.
 
Na čelo pretekov dostali svojho zástupcu Astana, Bahrajn, Movistar, Bora alebo Trek, čo znamenalo, že v prípade atakov na Montoso v hlavnej skupine, mohli títo borci na konci počkať svojich lídrov a na záverečnej rovinatej  pasáži im výdatne pomôcť. Medzi najlepších vrchárov patrili v brejku Brambilla, Caruso, Cataldo, Dunbar a tak isto Polanc, ktorí by mali mať najväčší záujem rozbiť vedúcu skupinu na stúpaní prvej kategórie. Ale vo finále sa nachádzal iba jeden kopec, takže na etapový triumf nebolo treba preukázať len vrchárske nohy.
 
Strata pelotónu prekročila až štrnásť minút, ale nenašiel sa nikto, kto by sa rozhodol zakročiť proti brejku. Táto situácia už musela byť nepríjemná pre každého kandidáta na titul, no medzi nimi stále pokračovala hra nervov. Mohol to využiť aj Dario Cataldo, ktorý zaostával v poradí 9:43. Len necelých sedemdesiat kilometrov pred cieľom sa postavili na čelo balíka Bahrajn - Merida a Jumbo - Visma, ale brejk stále jazdil s pätnástimi minútami k dobru. Zásah týchto celkov spôsobil, pridal sa k nim aj Trek, že náskok vedúcej skupiny začal klesať. Na čele pretekov sa už taktizovalo, keď zaútočili Bennett s Hallerom. Kopec Montoso sa blížil a títo borci si chceli vybudovať náskok pred lepšími vrchármi.
 
V balíku sa išlo naplno, ale vedúca skupina si vybudovala taký vysoký náskok, že pretekári na čele pretekov už museli vymýšľať taktiku, ako vybojovať etapový triumf. Pelotón potreboval na zvyšných úsekoch čo najviac znížiť svoje manko. Na stúpaní Montoso natiahol vedúcu skupinu Caruso a domáci jazdec plánoval využiť svoje vrchárske kvality, aby zvýšil svoje šance na etapu. Rovnako rozmýšľal aj Brambilla. Spolu s nimi sa cítili dobre aj Cataldo, Dunbar, Capecchi, Polanc, Montaguti a Benedetti.
 
V skupine favoritov atakoval Jan Hirt z Astany. Český jazdec vytvoril priestor pre Miguela Lópeza, ktorý čoskoro tiež nastúpil a vyprovokoval aj ostatných favoritov, aby zrýchlili. Nikto však neodišiel, skupina favoritov sa okresala, ale nástupy pokračovali.  Horskú prémiu vyhral Gianluca Brambilla a spolu s ním preťali vrchol iba Caruso, Dunbar a Capecchi. Ďaleko za nimi neboli Polanc a Cataldo. Medzi favoritmi predviedli pekný nástup Landa s Lópezom a obidvoch motivovalo, že pred sebou mali po jednom kolegovi z pôvodného úniku. Za nimi zostalo v hlavnej skupine len pätnásť jazdcov a v problémoch sa ocitli Jungels, Formolo alebo Conti.
 
 
landa 19 lopez giro utok movfb
Atak Landu s Lópezom (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Klesanie rozšírilo vedúcu skupinu na osem mužov a najväčšiu šancu získať etapu mali Brambilla, Caruso, Dunbar, Capecchi, Polanc, Benedetti, Cataldo a Montaguti. Ďalšiu zaujímavú skupinu tvorili Landa s Lópezom, ktorí si vybudovali aj 45-sekundový náskok pred ostatnými favoritmi a skutočne na nich počkali kolegovia z úniku. Medzi favoritmi zostali po klesaní už len Carapaz, Nibali, Majka, Kangert, Yates, Hamilton, Cháves, Sivakov a Roglič. Ale do cieľa zostávalo ešte dostatok času, takže sa sem vrátili aj Zakarin, Carthy alebo Mollema.
 
Pred cieľom stálo ešte krátke, kockové a veľmi prudké stúpanie, kde na čele pretekov disponovali najväčšou energiou Brambilla a Capecchi. V zjazde sa k nim dostal Dunbar, pred páskou ich doplnili aj Caruso a Benedetti a takúto šancu si nenechal vziať Cesare Benedetti. O 25 sekúnd neskôr finišoval Jan Polanc a bol spokojný, že získal ružový dres.
 
 
video v clanku ikonka ciernaKrátky zostrih etapy
 
 
Potom sme čakali, ako sa vyvinie situácia medzi favoritmi na titul. Landa s Lópezom jazdili s náskokom v okolí pol minúty a medzi najlepšími vrchármi sa odohral súboj aj na poslednom stúpaní. Obaja menovaní napokon získali na konkurenciu tridsať sekúnd. Medzi hlavných porazených dňa patrili najmä Bob Jungels a Davide Formolo, ktorým ostatní jazdci na GC výrazne ušli.
 
Dvanástu etapu využili utečenci, aby mohli bojovať o víťazstvo, a ponuku stúpania Montoso si nenechali ujsť ani favoriti na titul, aby si otestovali svojich súperov. Na čele pretekov sa zvádzal boj o triumf od rozhodujúceho stúpania, a aj keď na ňom predviedol istú slabosť Cesare Benedetti, vrátil sa do vedúcej skupiny. Problémy mal takisto aj na záverečnom krátkom výstupe, ale ani to ho nezlomilo a napokon bol na páske najrýchlejší v malej skupinke utečencov. Pre 31-ročného talianskeho pretekára je to vôbec prvé víťazstvo v kariére, ktorú strávil výlučne u svojho nemeckého zamestnávateľa. Ten získal už tretí triumf na podujatí. Druhý skončil Damiano Caruso, tretie miesto bral Eddie Dunbar a silným dojmom pôsobili vo finále aj Brambilla a Capecchi, ale tým sa nepodarilo vybudovať potrebný náskok na záverečnej strmej stene.
 
 
benedetti 19 giro triumf bohfb
Cesare Benedetti a jeho triumf (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Pelotón s favoritmi nechal brejku až príliš veľký priestor, kandidáti na titul nechceli plytvať energiou pred ťažšími etapami a z pohodlia ich nevyhodil ani Jan Polanc, ktorý si prišiel v cieli pre ružový dres. Slovinský pretekár kraľuje poradiu so 4-minútovým náskokom, ale v nasledujúcich kopcoch bude mať ťažkú úlohu, aby túto pozíciu obhájil. Tím UAE Emirates dnes predviedol šikovný a takticky parádny výkon, čím predĺžil svoju životnosť v ružovom.
 
Jazdci na celkové poradie sa vzájomne vyskúšali a Mikel Landa s Miguelom Lópezom hneď ukázali, že odteraz budú chcieť využiť každú príležitosť, aby si polepšili v klasifikácii. Dnes získali na konkurenciu tridsať sekúnd a na takomto profile to musí byť pekný rezultát. Za nimi pôsobili sebavedome Nibali alebo Majka, vynikajúcu podporu mal okolo seba Yates a do problémov sa nedostal ani Roglič. Toho však musí trápiť, že na jednom ťažkom kopci nezostal pri ňom nikto z kolegov. Potrebné nohy vytiahol Carapaz, s menšími problémami sa udržal na dosah Zakarin, dobre si počínali aj farby EF Education a pozitívny impulz dostal aj Sivakov. Naopak, Bob Jungels a Davide Formolo vo finále nestíhali s najlepšími a vzadu finišoval aj Sam Oomen.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Cesare Benedettiho (víťaz)
"Doteraz som na podujatí tvrdo pracoval pre ostatných, ale dnes som dostal možnosť ísť do brejku. Boli sme dohodnutí, že ak sa vytvorí početný únik, mám tam skočiť. Veľmi sa teším, lebo nie som veľký talent, ani víťaz. Na stúpaniach som zaostával, aj na tom poslednom, ale vedel som, že vedúci jazdci sa budú na konci po sebe obzerať, čo som využil. Dostal som sa späť na čelo pretekov a vyhral som."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jana Polanca (líder GC)
"Na Gire som už vyhral dve etapy, ale ružový dres je splnením sna. Dnes mi povedal šéf, že musím ísť do úniku, preto som bol veľmi koncentrovaný, aby sa mi to podarilo. V jednom momente som myslel aj na etapový triumf, ale postupne mi všetci začali vravieť, že musím ťahať v úniku, tak som urobil to, čo som potreboval. Zajtrajšia etapa bude pre celý náš tím veľkou skúškou."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Mikela Landu (Movistar)
"Som veľmi šťastný. Bolo pre mňa veľmi dôležité, aby som hneď v prvej horskej etape predviedol silný výkon. Nezískal som síce veľa času, ale našiel som výborné nohy, čo je pre mňa skvelé poznanie. Keď na kopci útočili favoriti, a potom tempo kleslo, vyskúšal som to, lebo som chcel profitovať zo situácie, že vpredu som mal svojho kolegu. Nemôžeme sa prestať snažiť. Myslím si, že nasledujúce etapy budú stále otvorené a ťažko sa budú kontrolovať, čo sa pokúsime využiť a potešiť fanúšikov."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Miguela Lópeza (Astana)
"Teno útok sme plánovali. Cítil som sa dobre a moji kolegovia pripravovali môj nástup. Nanešťastie, pred stúpaním som dostal defekt, ale moji spolujazdci dobre zareagovali. Opäť som sa dostal do skupiny, a potom som zaútočil s Landom. Spolupracovali sme a dostal som pomoc aj od ďalších kolegov."
 
 
Výsledky etapy
1. BENEDETTI Cesare BORA - hansgrohe link ikonka 3:41:49 100
2. CARUSO Damiano Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 40
3. DUNBAR Eddie Team Ineos link ikonka 00:00 20
4. BRAMBILLA Gianluca Trek - Segafredo link ikonka 00:02 12
5. CAPECCHI Eros Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:06 4
6. POLANČ Jan UAE Team Emirates link ikonka 00:25  
7. MONTAGUTI Matteo Androni Giocattoli - Sidermec 00:34  
8. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 02:36  
9. GAVAZZI Francesco Androni Giocattoli - Sidermec 02:36  
10. SENNI Manuel Bardiani - CSF 02:38  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 
 
giro 1
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POLANČ Jan UAE Team Emirates link ikonka 48:49:40 20
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 04:07  
3. CONTI Valerio UAE Team Emirates link ikonka 04:51  
4. CAPECCHI Eros Deceuninck - Quick-Step link ikonka 05:02  
5. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 05:51  
6. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 06:02  
7. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 07:00  
8. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 07:23  
9. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 07:30  
10. CARTHY Hugh EF Education First Pro Team link ikonka 07:33  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
giro 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 194
2. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 183
3. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 50
4. CIMOLAI Davide Israel Cycling Academy 50
5. CIMA Damiano Nippo Vini Fantini Faizané 44
6. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 42
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BRAMBILLA Gianluca Trek - Segafredo link ikonka 40
2. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 32
3. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 22
4. CARUSO Damiano Bahrain Merida Pro Team link ikonka 19
5. MASNADA Fausto Androni Giocattoli - Sidermec 18
6. PEDRERO Antonio Movistar Team link ikonka 18
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. CARTHY Hugh EF Education First Pro Team link ikonka 48:57:13
2. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 00:35
3. SIVAKOV Pavel Team Ineos link ikonka 00:45
4. CARBONI Giovanni Bardiani - CSF 00:48
5. OOMEN Sam Team Sunweb link ikonka 02:20
6. DUNBAR Eddie Team Ineos link ikonka 02:38
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaSumár etapy
 


 
 
Kopce na trase etapy:
1 20 32 km - Montoso: dĺžka 8,8 km; sklon 9,5 %
 
 
Krátke preview etapy:
Pelotón sa postupne prepracoval do kopcovitého terénu a aj keď na trati stojí iba jedno stúpanie, to dosahuje prudké sklony, ktoré môžu vytvoriť peknú zápletku. Pre jazdcov na celkové poradie nič nerieši, že jeho vrchol sa nachádza až 32 kilometrov pred cieľom, no mnohí z nich odteraz potrebujú udržať náročnosť každého dňa na vysokej úrovni, takže taká Astana alebo Mitchelton - Scott môžu hneď otestovať svojich súperov. Ak sa na kopci Montoso výraznejšie okreše hlavný balík, výbušných vrchárov bude motivovať prejazd cez strmý výstup na Via Principi d’Acaja, kde sa už dajú získať nejaké sekundy. Z favoritov disponujú potrebnou výbušnosťou López s Yatesom a obaja nebudú proti tomu, aby získali na svoju stranu akýkoľvek čas. Na krátkych kopcoch je však rovnako silný aj Roglič, čo bude tiež jedným z dôležitých faktorov, ako sa bude jazdiť v skupine kandidátov na titul. Trasa s ťažkou horskou prémiou nachádzajúcou sa pomerne ďaleko pred cieľom býva vždy lákadlom pre silných útočníkov a hneď v dvanástej etape môžeme uvidieť v brejku zaujímavé mená, ktoré ukážu jasný zámer vyhrať etapu na Gire. Doteraz bol neviditeľný Vuillermoz, ale len teraz prichádza jeho čas. Po odstúpení Caleba Ewana si konečne príde na svoje Thomas de Gendt, v celku Androni ukazuje vynikajúcu formu Masnada, záverečný kopec bude vhodný pred Cicconeho s Brambillom, do brejku môže vyskočiť talentovaný Madouas a uvidíme, kto z mladých jazdcov Sunwebu bude mať šťastie, aby dostal šancu zabojovať o triumf. Ak sa objaví v úniku silná skupina, môžeme mať vo finále postarané o zábavu na čele pretekov a aj v pelotóne.            
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Aj v dvanástej etape zostáva balík v regióne Piemonte. Mesto Pinerelo zavedie cyklistov ešte bližšie k Alpám a stúpanie Montoso (8,9 km; 9,4 %) odštartuje tú pravú vrchársku bitku tohtoročnej edície. Do Pinerola dorazia pretekári prvýkrát po deväťdesiatich kilometroch, dovtedy ich nebudú sprevádzať žiadne nástrahy. Hneď potom si však otestujú malý výstup Via Principi d’Acaja (540 m; 12,8 %), ktorý bude na konci rozhodovať o víťazovi etapy. Kopec Montoso je stvorený pre najsilnejších vrchárov, lebo na šiestich kilometroch ponúkne sklony cez desať percent, a to zaručene rozbije hlavnú skupinu. Favoriti na titul tu musia vytiahnuť svoju formu, no bude zaujímavé sledovať, ako sa bude následne vyvíjať etapa, keďže vrchol stúpania sa nachádza až 32 kilometrov pred cieľom. Nepochybne budeme svedkami taktickej bitky skupinky najväčších favoritov, ktorú môže rozlúsknuť až druhý prejazd cez Via Principi d’Acaja končiaci len dva kilometre pred cieľom. Krátke, ale poriadne prudké stúpanie prebehne na drsnom povrchu, na mestských kockách, čo bude tiež dôležitý faktor v hektickom finále.
 
 
etapa 01 finis
profil najťažšieho kopca (© giroditalia.it)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop