Giro: Po Mortirole vyhral Ciccone, Hirt druhý, Nibali s Movistarom získali čas na Rogliča

28.5.2019, 11:20 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
giro 19
16. 28.5. rovinata etapa ciel rovina Lovere > Ponte di Legno 192 km Ciccone
etapa 16
nový profil etapy, 5172 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
 
 
Tretí týždeň otvorila náročná etapa zakončená mimoriadne prudkým stúpaním Mortilorolo a v cieli sme sa mali dozvedieť, ktorí pretekári budú skutočne bojovať o titul. Na trati bolo chladno a v priebehu dňa sa mohol objaviť dážď, čo sa tiež malo podpísať pod výkony jednotlivých favoritov.
 
Prvé nehodnotené stúpanie sa postaralo o ostré otvorenie etapy. Množstvo cyklistov sa chcelo dostať do úniku a po tvrdej bitke sa to podarilo 21 pretekárom. Dombrowski, Brown  (obaja EF Education), Nieve, Juul Jensen (obaja Mitchelton-Scott), Ciccone (Trek-Segafredo), Masnada, Cattaneo (obaja Androni), Caruso, Antonio Nibali (obaja Bahrain Merida), Villella, Hirt, Bilbao (všetci Astana), Amador (Movistar), Bidard (Ag2r), Ulissi (UAE Emirates), Hindley (Sunweb), Bouwman (Jumbo-Visma), Owsian, Ventoso (obaja CCC), Schwarzmann (Bora-hansgrohe), Honoré (QuickStep) získali na vrchole Passo della Presolana dve a pol minúty a po druhom kopci ich náskok stúpol na necelé štyri minúty.
 
Na čele pelotónu kontroloval situáciu Movistar a španielska zostava si nemohla nevšimnúť, že Astana vyslala dopredu až troch jazdcov, čo veštilo Lópezovu veľkú ofenzívu, a dvoch spolujazdcov mal v brejku aj Yates. Obaja nespokojní favoriti to mohli skúsiť aj z väčšej diaľky. Kolegovia čakali na čele pretekov aj na Carapaza, Nibaliho, Rogliča, Majku a všetci jazdci na GC pristúpili k dnešnej etape zodpovedne. Na čele pretekov nesmel chýbať líder vrchárskej súťaže Ciccone, dvaja aktívni borci z Androni Catteneo s Masnadom alebo pätnásty muž priebežného poradia Dombrowski.
 
Na stúpaní Cevo prekročil rozdiel medzi skupinami štyri minúty, pelotón nedával brejku úplnú voľnosť. Cez tento kopec sa prešlo stabilným tempom a náskok vedúcej skupiny sa nemenil. Pre najviac vrchárskych bodov si vybehol Ciccone, ale na vrchole prejavili záujem aj obaja jazdci z Androni. Potom nasledovala jednoduchšia pasáž, kde sa mohli pretekári občerstviť, a postupne sa dostali na druhý hodnotený kopec. Aprica bola však miernym výstupom. Na prvej rýchlostnej prémii si polepšil Fausto Masnada. V pelotóne pracoval jedine Movistar, ostatní favoriti sa pohybovali hneď za jeho pretekármi, a brejk pomaličky zvyšoval odstup. Na vrchole to bolo päť minút. Giulio Ciccone si znovu vybojoval maximum bodov a opäť mu pri tom robili spoločnosť zástupcovia Androni.
 
 
giro 19 etapa 16 unik rcsff
Dnes najsilnejší muži úniku (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Na čele pretekov zaútočil v zjazde Ventoso a v balíku sa ocitol na zemi Pedrero z Movistaru, ale pokračoval ďalej. Ventoso bol chytený pred rýchlostnou prémiu a maximum bonifikácii na nej získal Fausto Masnada. Vedúca skupina si vybudovala pred Mortirolom náskok necelých šesť minút, čo bolo viac-menej na hrane, aby mohla bojovať o víťazstvo. Etapa doteraz prebiehala v pokojnom režime, favoriti čakali len na záverečný kopec a na jeho sklony dorazili pomerne svieži.
 
Od začiatku záverečného stúpania sa nasadilo v balíku vysoké tempo. Načas to rozbehol Bahrajn - Merida, ale potom všetko kontroloval Movistar. V úniku boli najsilnejší Masnada, Hirt, Caruso, Dombrowski, Nieve a Ciccone. Tvrdé sklony si najviac užívali Hirt, Caruso a Ciccone, hlavný balík svoju stratu neznižoval. Keď sa zvonu oprel do pedálov Bahrajn, videli sme istú slabosť Majku, Lópeza s Yatesom, ktorí sa pohybovali na konci hlavnej skupiny a museli bojovať, aby im ostatní favoriti neušli ďaleko pred vrcholom. Potom skutočne zaútočil Vincenzo Nibali a súboj najsilnejších sa odštartoval. Taliansky jazdec si vybudoval menší náskok, nikto sa k nemu nepridal a situáciu hasil Movistar.
 
Na Nibaliho čakal vpredu jeho brat Antonio s Carusom a čoskoro si ho dobehol z balíka Carthy. Za nimi zostali iba Pedrero, Landa, Carapaz, Roglič, Mollema a aj López. A práve kolumbijský cyklista narobil vietor, keď sa mu podarilo zrýchliť, odpáral Rogliča s Mollemom a s trojicou Movistaru sa blížil k Nibalimu. Taliansky cyklista išiel výborne, ale Landa s Carapazom udržiavali prijateľný rozdiel. Postupne strácal Roglič a slovinský jazdec musel na Mortirole minimalizovať svoje straty. Vpredu sa stále pohybovali Hirt, Ciccone a Caruso a pred vrcholom začalo pršať.
 
 
Richard Carapaz sa výborne držal (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Bitka najsilnejších ponúkala dramatické momenty a Landa dotiahol Carapaza späť k Nibalimu. V tejto skupinke sa nachádzali aj López a Carthy, no vedúca trojica mala k dobru stále cez štyri minúty. Roglič strácal minútu a spolu s ním jazdili aj Yates alebo Zakarin. Na horskej prémii sa znovu presadil Giulio Ciccone a na čele mu robil spoločnosť už len Jan Hirt. Dvojica si mohla stále užívať 4-minútový náskok pred Nibaliho partiou. Následne sa objavili na vrchole Nibali, Landa, Carapaz, López a Carthy, plus španielsku zostavu posilnil z úniku aj Amador. Potom nasledovali Roglič, Yates, Zakarin, Mollema, ale tí za pomoci kolegov strácali deväťdesiat sekúnd.
 
Silno pršalo a v nepríjemnom zjazde to bolo pre všetkých takmer rovnako náročné ako na kopci. Preto si poskočil dopredu López, aby mohol bez problémov klesať v prítomnosti Bilbaa, ktorý takisto jazdil v brejku a počkal na svojho lídra. Našťastie, v zjazde sa neodohral žiadny vážny incident. Ciccone a Hirt si vytvorili pozíciu na získanie etapy, no taliansky pretekár sa sťažoval na Hirta, že mu nestrieda. Ich náskok stále prekračoval štyri minúty. Za nimi sa hnal López, ktorý získal dvadsať sekúnd na Nibaliho skupinu. Rogličove manko mierne kleslo.
 
Keď sa Roglič, Mollema a Yates priblížili na štyridsať sekúnd, Nibaliho skupine pomohol Caruso a na záverečnej pasáži sa odohrával napínavý súboj o klasifikáciu. Čoskoro sa vrátil späť aj López. Na čele pretekov sa sústredili na etapu Ciccone s Hirtom a Bahrajn - Merida s Movistarom chceli vybojovať čo najväčší náskok na Rogliča. Aj keď sa nekončilo na stúpaní, záverečné kilometre ponúkali drámu.
 
Vedúca dvojica prišla do cieľa spoločne a značne vyčerpaná si to rozdala v záverečnom súboji. Viacej energie si zachoval Giulio Ciccone. Tretí skončil Fausto Masnada. Druhá skupina s Carapazom, Nibalim, Landom, Carapazom a Carthym stratila necelé dve minúty, López z nej pred páskou vypadol. Roglič, Mollema, Yates museli rátať vyše minútové manko na svojich hlavných protivníkov.
 
 
ciccone 19 giro triumf rcsfa
Cicconeho emotívny triumf (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu etapy
 
 
V šestnástej etape sme si museli počkať až na Mortirolo, ale ten svojou náročnosťou rozbehol poriadny súboj o titul. Hlavným útočným motorom bol Vincenzo Nibali, ktorý atakoval pomerne ďaleko pred vrcholom, a jeho nástup rozprúdil atraktívnu jazdu. Dostal do veľkých problémov väčšinu svojich konkurentov a na záverečnom stúpaní sa diali zaujímavé veci. Najskôr sme sledovali, ako Landa s Carapazom umnou jazdou dokázali zažehnať toto talianske nebezpečenstvo, videli sme výborné rozloženie síl Miguela Lópeza alebo statočný výkon Hugha Carthyho. Do hlbokej defenzívy sa dostal na prudkých sklonoch Roglič, s najlepšími nestíhali ani Yates, Zakarin alebo Mollema a zlý deň prežil Majka, no toho ako-tak zachránil na konci Formolo.
 
O etapový triumf však bojovali dvaja najsilnejší utečenci, ktorých nezlomilo ani Mortirolo a nepríjemné podmienky na trati. V cieli mal obrovskú radosť Giulio Ciccone, ktorý opäť vytiahol svoju fazónu z ostatných dní. Dnes okrem dôležitých vrchárskych bodov skutočne bojoval o etapový triumf, ale vo finále bol veľmi frustrovaný z toho, že mu nestriedal Jan Hirt. Českého jazdca si tak doniesol až do cieľa a bol mimoriadne spokojný, že ho dokázal poraziť. Ciccone získal druhý triumf na Gire, predtým sa tešil pred tromi rokmi. Teraz má pred sebou už jednu úlohu, a to doviesť azúrový dres až do Verony. Jan Hirt pôsobil veľmi dobre na Mortirole a mal veľkú šancu vyhrať svoju prvú etapu na GT. Z tímového vozidla dostal príkaz nestriedať Cicconemu, čo vytočilo jeho spolubojovníka na čele pretekov. Aj keď sa mu nepodarilo zvíťaziť, s touto formou môže byť na Gire ešte úspešný.
 
Súboj favoritov na Mortirole ukázal najsilnejších vrchárov a len potvrdil, že to bude tvrdý boj až do poslednej etapy. S veľkou chuťou nabehol do tretieho týždňa Bahrajn - Merida a Vincenzo Nibali, ktorému sa podarilo získať čas na Rogliča, no musel prijať silnú jazdu Movistaru. V každom prípade Nibali vyzeral byť na Mortirole vo vynikajúcej kondícii a svojim súperom ešte určite zavarí. Movistar znovu predviedol kvalitný tímový výkon. Aj vďaka tomu sa Carapaz nezlomil na záverečnom stúpaní a udržal ružový dres bez straty, dokonca si polepšil oproti Rogličovi. No musí sa pripraviť na to, že Nibali bude neustále dobiedzať. Dnešný výkon mu však dodá sebavedomie, že jeho forma je stále na vysokej úrovni, a keď bude takto naďalej jazdiť Mikel Landa, bude to pre neho perfektné. Landa sa ukázal ako mimoriadny pomocník a aj z tejto pozície môže stále myslieť na stupne víťazov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Zaujímavou postavou bol Miguel López. Najskôr sa ukázal v menších problémoch na Mortirole, potom preťal vrchol s najlepšími, úspešne útočil v klesaní, ale pred páskou vypadol z hlavnej skupiny. Kolumbijský jazdec bol snaživý, ale očakávaný nástup z jeho strany opäť neprišiel. No dostal sa do bieleho dresu. Výborne sa prezentoval Hugh Carthy, ktorý si doslova vychutnal Mortirolo, a nerobilo mu problémy ani tempo najlepších vrchárov na podujatí. Primož Roglič našiel v rozhodujúcich momentoch silnejších vrchárov, a to nie je pre neho dobrá správa. Na strmých sklonoch Mortirola sa im nevyrovnal a prišiel o dôležitý čas. Teraz sa už nemôže spoliehať len na záverečnú časovku, ale aj v kopcoch musí predviesť niečo navyše.
 
Na stúpaní bojovali aj Yates s Mollemom, ktorí potom v podstate zachránili Rogliča, ale stále im niečo chýba, aby sa vyrovnali Carapazovi s Nibalim, ale aj tak pretekajú na dobrej úrovni. Ťažké momenty prežil na Mortirole Rafal Majka a zdalo sa, že dostane v cieli poriadnu stratu. Na konci však bojoval, pomohol mu Formolo a napokon sa udržal na šiestom mieste v poradí. Ďalší podobný výkon však bude mať na jeho postavení v GC horšie následky.
 
 
 
Výsledky etapy
1. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 5:36:24 100
2. HIRT Jan Astana Pro Team link ikonka 00:00 40
3. MASNADA Fausto Androni Giocattoli - Sidermec 01:20 20
4. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:41 12
5. CARTHY Hugh EF Education First Pro Team link ikonka 01:41 4
6. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 01:41  
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 01:41  
8. DOMBROWSKI Joe EF Education First Pro Team link ikonka 01:41  
9. CARUSO Damiano Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:49  
10. CATTANEO Mattia Androni Giocattoli - Sidermec 02:03  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 
 
giro 1
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 70:02:05 20
2. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:47  
3. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 02:09  
4. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 03:15  
5. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 05:00  
6. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 05:40  
7. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 06:17  
8. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 06:46  
9. SIVAKOV Pavel Team Ineos link ikonka 07:51  
10. POLANČ Jan UAE Team Emirates link ikonka 08:06  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
giro 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 200
2. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 187
3. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 83
4. MASNADA Fausto Androni Giocattoli - Sidermec 66
5. CIMOLAI Davide Israel Cycling Academy 50
6. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 49
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 229
2. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 66
3. CATTANEO Mattia Androni Giocattoli - Sidermec 53
4. CARUSO Damiano Bahrain Merida Pro Team link ikonka 48
5. MASNADA Fausto Androni Giocattoli - Sidermec 45
6. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 42
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 70:08:22
2. SIVAKOV Pavel Team Ineos link ikonka 01:34
3. CARTHY Hugh EF Education First Pro Team link ikonka 08:21
4. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 12:04
5. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 17:29
6. DUNBAR Eddie Team Ineos link ikonka 29:32
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
hc 20 modre 94,8 km - Passo Gavia: dĺžka 16,5 km; sklon 8 %
1 20 27,5 km - Passo Del Mortirolo: dĺžka 11,9 km; sklon 10,9 %
 
 
Krátke preview etapy:
Kráľovská etapa dostala trhlinu, keď z programu muselo vypadnúť Passo Gavia. Organizátori boli na túto možnosť pripravení a namiesto plánovaného najvyššieho bodu pretekov zaradili na trať dve stúpania. Inak začiatok a koniec etapy zostali rovnaké. Náhradný program budú tvoriť kopec Cevo (10,6 km; 5,9 %) a Aprica (15 km; 3,4 %), ktoré nie sú ani zďaleka také náročné ako Gavia, ale poslúžia na vyčerpanie pelotónu pred Mortirolom.
 
Tento brutálny výstup má potenciál rozbiť aj skupinu najsilnejších vrchárov a na jeho sklonoch sa presadí len jazdec s najlepšou formou. Tú v ostatných dňoch predviedli najmä Richard Carapaz a Vincenzo Nibali. Aktuálny líder aktuálne lieta v kopcoch, preto bude v jeho záujme, ak znovu nájde dobré nohy, aby sa nesústredil len na obranu ružového dresu, ale skúsil získať nejaký čas v klasifikácii. Bude chcieť rozhodujúcu bitku favoritov na Mortirole, no predchádzajúce horské etapy ukázali, že jazdci na GC sa neboja atakovať ani z veľkej diaľky. Movistar bude mať pred sebou ťažkú úlohu, aby na úvodných dvoch kopcoch ustriehol útočné pokusy a nepustil dopredu nebezpečných jazdcov. Svoju úlohu v tomto zohrá Mikel Landa a jednou z alternatív môže byť aj to, že sa dostane do silného úniku po boku nepríjemných konkurentov. Od Vincenza Nibaliho sa očakávajú útoky v treťom týždni a keď chce vyhrať titul, nemôže si vybrať lepšie miesto na nástup ako Mortirolo. Pôsobí veľmi sebavedome a dlhotrvajúca záťaž na konci pretekov ešte viac podčiarkne jeho kvality. Nibali bude pripravený vyzvať do hry svojich hlavných súperov a budeme zvedaví, ako táto konfrontácia dopadne priamo na trati.
 
Veľký deň čaká na Primoža Rogliča, ktorý musí potvrdiť vysoké ambície a na rozhodujúcom stúpaní zostať s najlepšími. Doteraz sme ho nevideli v kopcoch v príliš aktívnom prevedení, ale pomery v GC sa zmenili a aj on musí pretekať odvážnejšie. Len teraz sa dozvieme, aká je jeho skutočná výkonnosť v kopcoch. Podobné horské predstavenia má rád aj Rafal Majka, a to najmä vtedy, keď má formu, a aj poľský jazdec bude chcieť čo najviac vyťažiť z nemilosrdného záveru etapy. Jeho kolega Davide Formolo dúfa, že takisto dobre obstojí na Mortirole. Ak sa mu to podarí, bude čakať na zaváhanie Polanca, Sivakova alebo Zakarina, ktorí mu bránia v prieniku do Top 10. Veľkú pozornosť si zaslúžia aj Simon Yates a Miguel López. Obaja chcú stále dosiahnuť úspech a výhra v kráľovskej etape určite patrí medzi prestížne záležitosti. Ako kvalitní vrchári sa musia sústrediť na nástup na Mortirole, ale ak budú ochotní riskovať, do útoku môžu vyraziť aj skôr a zvýšiť tak svoje šance na posun v poradí. Zaujímavé momenty sa môžu odohrať aj po samotnom Mortirole, po ktorom nasleduje ešte dlhá cesta do cieľa, a koncovka štrnástej etapy bude pre mnohých mementom, že naplno bude treba ísť až do cieľa. Za istých okolností sa môže presadiť aj únik a v ňom známe mená ako Ciccone, Izagirre, Nieve alebo Pozzovivo s Carusom, ktorí budú vpredu čakať na Nibaliho.
 
 
etapa 16
PÔVODNÝ profil etapy, 5851 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Tretí týždeň otvorí kráľovská etapa celých pretekov, 226 kilometrov a prekonaných 5700 výškových metrov bude mať devastačné následky na každého predstaviteľa. Ostrý štart obstarajú Passo della Presolana (11,1 km; 5,8 %) a Croce de Salven (8,8 km; 4,1 %), po ktorých bude nasledovať najľahších štyridsať kilometrov etapy. Potom sa už môžeme tešiť na Passo Gavia (16,5 km; 8 %) a krásny vrchársky súboj, ktorý bude patriť len najodolnejším vrchárom. Cima Coppi ponúkne vysokú nadmorskú výšku, kde dokáže jazdiť naplno len zopár vyvolených, a na celej dĺže nepríjemné sklony, ktoré výrazným spôsobom oslabia skupinu kandidátov na titul. Už Passo Gavia samo osebe bude drsnou previerkou, ale keď bude po ňom nasledovať ešte Passo del Mortirolo (12,8 km; 10,1 %), šestnásta etapa sľubuje epické  predstavenie. Na rozhodujúci kopec bude viesť dlhé, 60-kilometrové klesanie, ktoré ovplyvní aj únava, a Mortilorolo ihneď vyskočí na cyklistov nemilosrdným sklonmi. Len výnimočne klesnú pod desať percent a v polovici sa objaví dlhá, 6-kilometrová pasáž s priemerom dvanásť percent, čo zasiahne aj tých najlepšie pripravených vrchárov. Mortirolo vyvrcholí 28 kilometrov pred páskou a po krátkom klesaní sa odohrá posledných pätnásť kilometrov na miernych sklonoch na úrovni troch percent a pre každého to bude nekonečný príchod do cieľa. Hneď po záverečnom klesaní by sa mal objaviť ešte krátky úsek s deviatimi percentami.
 
 
etapa 01 finis
profil štvrtého kopca (© giroditalia.it)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop