Giro: Na cieľovom kopci úradoval v úniku Esteban Cháves, na konci získal aj Miguel López

31.5.2019, 11:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
giro 19
19. 31.5. rovinata etapa ciel rovina Treviso > San Martino Castrozza 151 km Cháves
 
etapa 19
profil etapy, 3133 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
 
 
Predposledná možnosť v kopcoch urobiť niečo s klasifikáciou znamenala presadiť sa na cieľovom stúpaní San Martino. Favoriti na titul však museli myslieť aj na zajtrajší brutálny deň, preto sme sa mohli dočkať relevantnej akcie až tesne pred vrcholom.
 
Aj dnes sa rysovala šanca pre únik, ale netrvalo dlho, kým sa usadila pred balíkom vedúca skupina. Hoci to bolo po tuhom boji. Na čele pretekov sa prezentovali Manuele Boaro (Astana), Amaro Antunes (CCC), Marco Marcato (UAE Emirates), Oliver Le Gac (FDJ, Francois Bidard (Ag2r), Pieter Serry (Deuceninck-Quick Step), Esteban Cháves (Mitchelton-Scott), Marco Canola, Ivan Santaromita (obaja Nippo-Vini Fantini), Andrea Vendrame (Androni) a Manuele Senni (Bardiani), ale v balíku sa stále nachádzali nespokojní jazdci, ktorí si tiež chceli skočiť do brejku.
 
Skúšali to Carboni (Bardiani), Boivin (Cycling Academy) alebo Brown (EF Education), no pri rýchlom tempe utečencov ich nečakalo nič jednoduché. Hlavná skupina sa zoradila za pretekármi tímu Movistar a španielska zostava sa nemusela nikam hnať. Každý jeden zástupca v úniku strácal v poradí minimálne hodinu. Brown sa vrátil späť do balíka, Boivin sa zasekol v strede medzi dvomi skupinami a Giovanimu Carbonimu chýbala len pol minúta, aby sa dostal do brejku. A bol to práve jazdec tímu Bardiani, ktorý ešte rozšíril vedúcu skupinu, ale potreboval na to okolo tridsať kilometrov, čo ho muselo unaviť.
 
 
giro 19 etapa 19 ilustrak 2 rcsff
Scenéria etapy (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Na čele pretekov bol jasne najlepším vrchárom Esteban Cháves a kolumbijský pretekár chcel dnes dokončiť to, čo sa mu nepodarilo na konci sedemnástej etapy. Z dojazdu v Anterselve sa poučil, že nemôže nikoho podceniť, najmä keď mu nerobili spoločnosť konkurenti s vyhlásenými vrchárskymi kvalitami. V kopcoch to ide Carbonimu, dobrý výkon výkon mohli vo finále vytiahnuť Santaromita, Antunes alebo Serry, no ak by bojovali utečenci o etapový triumf, najväčším favoritom mal byť jednoznačne Cháves.
 
Pelotón plne dôveroval Movistaru a ten držal rozdiel medzi skupinami na úrovni sedem a pol minúty. Prvú horskú prémiu Passo di San Boldo obsypali diváci a najviac bodov ukoristil Vendrame, ktorý ako jediný vyrazil z vedúcej skupiny. Bez vzruchu sa prešlo cez prvú rýchlostnú prémiu, kde bol úspešný Marco Marcato. Situácia na trati bola stabilizovaná a brejk dokázal ešte navýšiť svoj odstup. Movistaru to neprekážalo a ani ostatné celky v pelotónu zatiaľ nedávali na známosť, že chcú niečo podniknúť ešte pred cieľovým stúpaním. Všetko tak smerovalo k tomu, že na San Carlo dorazí únik s dostatočným náskokom.
 
 
giro 19 etapa 19 ilustrak 2 rcsff
Scenéria etapy (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Pred stúpaním Lamon pelotón povolil na deväť minút, žiadna zmena rytmu sa nekonala. Na vrchole stúpania zaútočil Manuele Boaro, získal vrchárske body a snažil sa rozdeliť vedúcu skupinu. Taliansky pretekár chcel získať náskok pred záverečným kopcom, ale vybudoval si len malý odstup. Boarov pokus nevyšiel a na San Martino dorazil kompletný únik. Pelotón viedol strácal cez deväť minút a stále ho viedol iba Movistar.
 
Vo vedúcej skupine prebiehala pekná taktická bitka na tempárskych sklonoch a najskôr z toho vyťažil Marco Canola. Veľmi sa snažil Cháves a chvíľu mu trvalo, kým dokázal rozdeliť skupinu. Podarilo sa mu chytiť Canolu a spolu s ním išli dopredu aj Bidard, Serry, Vendrame. Kolumbijský cyklista potreboval tvrdšie sklony, aby odišiel svojim konkurentom, a všetky jeho pokusy boli eliminované. Štyri kilometre pred vrcholom doplnili vedúcu skupinu aj Antunes a Carboni. V balíku sa začala ukazovať Astana.
 
 
chaves 19 giro triumf rcsfp
Esteban Cháves (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Na čele pretekov sa striedali nástupy a 2700 metrov pred vrcholom nasadil tvrdý atak Cháves, na ktorý už súperi nenašli odpoveď. Vybudoval si pekný náskok a musel to udržať až do cieľa, lebo za ním bojovali Bidard a Serry. Medzitým sa predviedol v pelotóne López, ktorý zaútočil ďaleko pred cieľom. Najlepšie reagovali Landa, Carapaz a Nibali, ktorí však čoskoro zvesili nohy, lebo jazdec tímu Astana ich nezaujímal z pohľadu GC. Potom sa za ním sformovala malá skupina favoritov.
 
Esteban Cháves potvrdil úlohu najsilnejšieho vrchára v brejku, a aj keď sa na cieľovom kopci natrápil, etapový trumf si nenechal ukradnúť. S mankom desať sekúnd finišovali Andrea Vendrame a Amaro Antunes.
 
V skupine jazdcov na celkové poradie pracoval Mikel Landa, nechýbal tu nikto z dôležitých cyklistov, a jeho úlohou bolo postrážiť v rozumných medziach Lópezov nástup. Potom tempo rozbehol Rafal Majka, ale jeho aktivita netrvala dlho. Pred páskou zrýchlil aj Roglič, ale nič podstatné to neprinieslo. Miguel López získal v cieli  45 sekúnd na ostatných favoritov, ale pre tých najvyššie postavených mužov v GC to nebola žiadna hrozba.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZáverečný kilometer etapy
 
 
Pelotón prenechal bitku o etapový triumf vedúcej skupine a v nej vyčnieval po vrchárskej stránke Esteban Cháves. Kolumbijský jazdec mal však proti sebe motivovaných protivníkov, ktorí s ním držali krok dlhú dobu. Snažil sa pokrývať všetky, sám niekoľkokrát nastúpil, ale ten víťazný pohyb predviedol len necelé tri kilometre pred vrcholom. Na San Martino sa nevzdával, išiel za svojím cieľom a za svoje odhodlanie bol zaslúžene odmenený. Vybojoval svoju tretiu výhru na Gire a po jeho dlhých problémoch malo toto víťazstvo pre neho veľkú emocionálnu hodnotu. Obrovská radosť panovala aj v tíme Mitchelton - Scott, ktorý až do dnešného čakal na svoju prvú výhru na podujatí.
 
V úniku pôsobil na konci sebavedome Francois Bidard, ale na vrchole mu došla energia, a podobne si počínal aj Pieter Serry. Druhý skončil Andrea Vendrame, ktorý mal zase dobrý finiš, a keby ho nezastihli na kopci mechanické problémy, mohol viac vystrašiť Chávesa. Pekné tretie miesto ukoristil Amaro Antunes a s týmto výsledkom môžu byť spokojní v tíme CCC, lebo na Gire zatiaľ neprežili veľa radosti.
 
 
chaves 19 giro triumf rcsfp
Esteban Cháves (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Jazdci na celkové poradie sa snažili ušetriť čo najviac energie a do akcie sa vydali len v druhej časti cieľového kopca. Pred zajtrajškom sa rozcvičil najmä Miguel López, ktorému sa podarilo využiť, že zo šiesteho miesta v poradí za ním nemuseli nevyhnutne skočiť tí úplne najsilnejší. Na pravidelnom stúpaní dokázal získať na ostatných 45 sekúnd a potvrdil, že na záverenčú horskú výzvu bude patrične pripravený a bude mať chuť vytvoriť v horách prestrelku. Po novom stráca v klasifikácii na Carapaza päť a pol minúty, preto bolo rozumné zo strany Movistaru nechať ho ísť dopredu a neplytvať silami.
 
Mikel Landa bol vo finále na všetko pripravený a dôsledne si plnil úlohu pomocníka ružového dresu a aj samotný Richard Carapaz vyzeral byť na tom veľmi dobre. Ani jeden z nich nechcel minúť viac energie, ako bolo potrebné, a Nibali nezískal na nich žiadny čas, takže z tohto pohľadu môžu byť radi, ako dopadla etapa. Vincenzo Nibali šetril svojich najlepších pomocníkov na dôležitý zajtrajšok, na krátko sa ukázal aj Primož Roglič, takže v dvadsiatej etape to všetko smeruje k parádnej cyklistike.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Estebana Chávesa (víťaz)
"Nemám slov, je to jednoducho neuveriteľné. Každý vie, ako som musel tvrdo pracovať, aby som sa dostal späť, ale nikdy som sa nevzdal. Na cieľovom kopci sa to potvrdilo. Mnohokrát som útočil, naozaj mnohokrát, až kým som každého nedostal za seba. A takto to funguje aj v živote. Som veľmi šťastný a toto víťazstvo venujem všetkým, ktorí ma v poslednom čase podporovali."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Matta Whita (DS Mitcheltonu - Scott)
"Je to už dávno, čo sa nám podarilo vyhrať na Gire. Prišli sme sem, aby sme vyhrali celkovú klasifikáciu, ale veci sa zmenili a náš plán sme museli prispôsobiť. Nechceli sme odísť z Gira bez víťazstva v niektorej z etáp. Už v predchádzajúcich prípadoch sme boli blízko, veď štyrikrát sme skončili na druhom mieste. Pre Estebana je to veľký deň. Vracia sa po chorobe a na tento moment čakal 12 mesiacov. Nie je v najlepšej forme, ale dnes bol dosť dobrý na to, aby vyhral."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Richarda Carapaza (vedúci pretekár)
"Očakávali sme útoky od pretekárov ako je López. Sú to chlapci, ktorí sa chcú posúvať hore v celkovej klasifikácii. Boli sme dnes veľmi pokojní. Na začiatku trojica našich jazdcov viedla balík, v závere za mňa bojoval Mikel. Je to viac ako spolujazdec, je to človek, od ktorého sa každý deň niečo nové naučím. Má oveľa viac skúseností, dobre riadi celý tím. Zajtra je na programe ďalšia etapa s veľkým počtom kopcov. Verím vo svoje schopnosti a celému tímu, opäť budeme chcieť etapu kontrolovať. Bude to deň, ktorý veľa napovie o tom, kto z nás vyhrá toto Giro. Určite to bude pekná šou."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Vincenza Nibaliho (priebežné 2. miesto)
"Lezenie do cieľa bolo naozaj veľmi rýchle a preto bolo ťažké urobiť nejaké rozdiely medzi jazdcami z najlepšej desiatky. Vôbec nebolo ľahké zaútočiť. V posledných dvoch kilometroch sme doslova leteli a všetci lídri sa kontrolovali, teda okrem útoku Miguela Ángela Lópeza. Moje pocity z dneška sú dobré, uvidíme čo zajtra. Kto chce vyhrať Giro, bude musieť niečo vymyslieť."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (priebežné 3. miesto)
"Dnes to bol veľmi ťažký deň. Snažil som sa byť aktívny v cieľovom stúpaní, lenže nebol to ťažký kopec, takže som sa nedokázal vzdialiť od súperov. Zajtra pôjde o veľa, podľa mňa to bude rozhodujúci deň, v ktorom nás čaká veľa kopcov. Očakávam, že rozdiely v cieli budú veľmi veľké."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Miguela Ángela Lópeza (priebežné 6. miesto)
"Sme presvedčení o tom, že stále sa ešte dá urobiť niečo dobré. V závere sme sa rozhodli vyskúšať, či sa nám nepodarí získať nejaké sekundy na našu stranu. Cítil som sa dobre celý deň, tak som skúsil zaútočiť. Tlačil som na plyn až do cieľa a získal som dôležitý čas na najväčších súperov. Zajtra nás čaká najdôležitejšia etapa, každý sa bude snažiť niečo urobiť a to platí aj o nás."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Rafala Majku (priebežné 7. miesto)
"Prišiel som do cieľa so skupinou favoritov a bol som schopný udržať si pozíciu v GC. Celkovo dnes neprišlo k žiadnym zásadným zmenám. Po dnešku môžeme byť spokojný, pretože sa nám podarilo udržať ako mňa, tak aj Davideho v najlepšej desiatke. Po pár zlých dňoch som konečne dobre liezol. V posledných etapách sa pokúsime udržať naše pozície."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Nicolasa Portala (DS Ineosu)
"Eddie bol dnes pre Pavla kľúčovým jazdcom. Posledné kilometre sa pre Pavla obetoval, ale vraj sa mu išlo dobre. Stále s nami komunikoval cez rádio. Stúpanie mu vyhovovalo. Myslím si, že ako tím môžeme byť dnes spokojní. Plán bol, aby všetci naši jazdci pošetrili nejaké sily do zajtrajšej etapy, pretože to bude kľúčový deň. Samozrejme, našim cieľom bude udržať Pavla v GC, takže všetko urobíme pre jeho podporu."
 
 
Výsledky etapy
1. CHAVES Esteban Mitchelton - Scott link ikonka 4:01:31 100
2. VENDRAME Andrea Androni Giocattoli - Sidermec 00:10 40
3. ANTUNES Amaro CCC Team link ikonka 00:12 20
4. CARBONI Giovanni Bardiani - CSF 00:24 12
5. SERRY Pieter Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:32 4
6. BIDARD Francois Ag2r La Mondiale link ikonka 00:35  
7. CANOLA Marco Nippo Vini Fantini Faizané 01:02  
8. BOARO Manuele Astana Pro Team link ikonka 01:37  
9. SENNI Manuel Bardiani - CSF 01:53  
10. LE GAC Olivier Groupama - FDJ link ikonka 02:33  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

giro 1
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 83:52:22 20
2. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:54  
3. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 02:16  
4. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 03:03  
5. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 05:07  
6. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 05:33  
7. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 06:48  
8. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 07:17  
9. SIVAKOV Pavel Team Ineos link ikonka 08:27  
10. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 10:06  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

giro 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 226
2. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 213
3. CIMA Damiano Nippo Vini Fantini Faizané 104
4. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 83
5. MASNADA Fausto Androni Giocattoli - Sidermec 81
6. CIMOLAI Davide Israel Cycling Academy 60
 

zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 229
2. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 66
3. MASNADA Fausto Androni Giocattoli - Sidermec 57
4. CATTANEO Mattia Androni Giocattoli - Sidermec 53
5. CARUSO Damiano Bahrain Merida Pro Team link ikonka 48
6. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 42
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 83:57:55
2. SIVAKOV Pavel Team Ineos link ikonka 01:44
3. CARTHY Hugh EF Education First Pro Team link ikonka 09:18
4. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 15:19
5. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 20:53
6. DUNBAR Eddie Team Ineos link ikonka 31:53
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 84,4 km - Passo di San Boldo: dĺžka 6,3 km; sklon 6,8 %
4 20 modre 34,5 km - Lamon: dĺžka 7,4 km; sklon 3,7 %
2 20ciel Cieľ - San Martino di Castrozza: dĺžka 13,6 km; sklon 5,6 %
 
 
Krátke preview etapy:
Najdlhší cieľový kopec posledného týždňa neponúkne favoritom  tvrdé prevýšenie, preto bude náročné vytvoriť na jeho sklonoch veľkú selekciu. Na šiestich percentách by sa mali jazdci na GC vzájomne postrážiť, ale dôležitú úlohu bude zohrávať únava, ktorá by sa mohla prejaviť u niektorého dôležitého pretekára na záverečných takmer štrnástich  kilometroch. Môže sa stať, že na vrchol dorazí skupinka favoritov pokope a v tom prípade sa presadia tí, ktorí budú stále disponovať silnou akceleráciou. Carapazovi s Landom stačí sledovať Nibaliho aktivitu, ktorý by mal za pomoci kolegov čo najviac vyšťaviť favoritov a spoliehať sa, že niekto z nich prežije zlý deň. Obaja lídri Movistaru však pôsobia výborne a môže sa stať, že cieľový kopec ich nedostane do problémov a budú to práve oni, kto ešte dokáže zaútočiť tesne pred vrcholom. Rovnako ako v sedemnástej etape. Aj keď v poslednom čase nepôsobil na trati v ideálnej forme Primož Roglič, finálne momenty na úrovni päť až šesť percent nebudú také náročné, takže aj v tomto stave môže pred páskou ukázať svoje zrýchlenie. Stále platí, že v záverečných dňoch budú chcieť získať etapový triumf López s Yatesom. Na San Martino sa bude finišovať z únavy, čo bude kompenzovať tempárske sklony, a v takom prípade môže vyniknúť ich šprint do kopca. Ak budú bojovať o víťazstvo favoriti na titul, budú patriť medzi hlavných kandidátov na etapový triumf, ale musia predviesť svoj najlepší výkon, lebo konkurencia je veľmi silná. Tímy Mitchelton – Scott a Astana to môžu vyskúšať aj v úniku a tým pádom by výrazne stúpli šance na úspech vedúcej skupiny. Tentoraz čaká na cyklistov pomerne jednoduchý začiatok, preto bude zaujímavé sledovať, ktorým silným útočníkom do kopcov sa podarí dostať na čelo pretekov.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Hlavným hrdinom etapy bude San Martino di Castrozza (13,6 km; 5,6 %). Prvá horská prémia Santa Maria della Vittoria (4,9 km; 4,8 %) poslúži na vytvorenie vedúcej skupiny a druhý hodnotený kopec Passo San Boldo (6 km; 7,5 %) otestuje pripravenosť vrchárov na cieľový kopec. San Martino neobsahuje prudké sklony, je pravidelnou záležitosťou so stabilným priemerom v okolí šiestich percent a bez ťažkej príjazdovej trasy by nemal byť veľkým strašiakom pre favoritov. Ale zlý deň jedného z nich sa môže objaviť kedykoľvek. Pomerne dlhý výstup poskytne priestor na útok, no bez prudkých sklonov sa bude v skupine jazdcov na GC len ťažko tvoriť selekcia a súboj o sekundy sa môže presunúť iba tesne pred vrchol.
 
 
etapa 01 finis
profil cieľového kopca (© giroditalia.it)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop