Omán: Na záver ovládol šprint Nizzolo, Lutsenko spokojne oslavoval titul

21.2.2019, 10:20 | Preteky vo svete | Redakcia C-I
1. 16.2. rovinata etapa ciel rovina Al Sawadi > Suhar Corniche 138 km Kristoff
2. 17.2. rovinata etapa ciel rovina Royal Cavalry > Al Bustan 156 km Lutsenko
3. 18.2. rovinata etapa ciel rovina Shati Al Qurum > Qurayyat 192 km Lutsenko
4. 19.2. rovinata etapa ciel rovina Al Sifa > C. & E. Centre 131 km Colbrelli
5. 20.2. rovinata etapa ciel rovina Samayil > Jabal al Akhdhar 152 km Lutsenko
6. 21.2. rovinata etapa ciel rovina Mouj Muscat > Matrah Corn. 135 km Nizzolo
 
 
1. 16.2. rovinata etapa ciel rovina Al Sawadi > Suhar Corniche 138 km Kristoff
 
oman 1
profil etapy (© tour-of-oman.com)
 
 
Na začiatku pretekov bola pripravená krátka rovinatá etapa. Predpokladal sa pokojný priebeh s dramatickou šprintérskou koncovkou v závere. Trúfali si na ňu najmä tímy UAE Emirates, Cofidis a Arkéa Samsic. Alexander Kristoff, ktorý je týmto pretekom verný od ich začiatku, spoločne s Nacerom Bouhannim a André Greipelom patrili k hlavným favoritom na zisk etapy.
 
Do úniku sa dostalo kvarteto cyklistov. Šťastie v ňom skúšali Alexis Guerin (Delko Marseille), Emiel Planckaert (Sport Vlaanderen), Sergio Rodríguez (Euskadi - Murias) a Michael Schär (CCC Team). Už po pár kilometroch si vybudovali stabilný náskok na úrovni 2:30.
 
Prvú šprintérsku prémiu ovládol Guerin, pred Schärom a Planckaertom. Na čele balíka v tom čase jazdil tím UAE Emirates, ktorý robil všetko preto, aby v závere pripravil dobrú pozíciu pre Alexandra Kristoffa. V čele balíka sa ukázala aj dvojica francúzskych tímov Arkéa Samsic a Vital Concept. Aj oni mali svoje ambície v tejto etape.
 
Zhruba 60 kilometrov pred cieľom začalo silno fúkať, čo sa snažil využiť tím UAE Emirates. Na okamih sa mu aj podarilo rozdeliť peletón na viac častí, krátko na to sa však opäť spojil. Medzera medzi únikom a peletónom bola v dôsledku toho už len na úrovni jednej minúty.
 
Druhú šprintérsku prémiu pre zmenu ovládol Schär pred Planckaertom a Guerinom. Potom sa už všetko pripravovalo na záver. Náskok úniku rýchlo klesal. Dvanásť kilometrov pred cieľom mal k dispozícii len 45 sekúnd. V tom čase v ňom už nefiguroval Emiel Plackaert, ktorý sa vrátil do pelotónu. Na jeho čele jazdil stále aktívny UAE Emirates.
 
Desať kilometrov pred cieľom zastihla nepríjemnosť Andrého Greipela, ktorý dostal defekt. Únik bol chytený približne šesť kilometrov pred cieľom. Nemecký šprintér sa dokázal vrátiť do balíka, no stratil pri tom mnoho síl.
 
V priamočiarom finále sa napokon presadil Alexander Kristoff, ktorý bol v cieli najrýchlejší. Odmenil sa tak svojmu tímu za jeho vzornú robotu, ktorú predvádzal počas celého dňa. Na druhom mieste skončil Bryan Coquard a na pódiu ich doplnil Nacer Bouhanni.
 
 
kristoff 19 oman triumf uaefb
Triumf Alexandra Kristoffa (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
 
 
Výsledky
1. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 2:54:50 20
2. COQUARD Bryan Vital Concept - B&B Hotels 00:00 10
3. BOUHANNI Nacer link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 00:00 5
4. NIZZOLO Giacomo Team Dimension Data link ikonka 00:00  
5. BONIFAZIO Niccolò Direct Energie 00:00  
6. ARISTI Mikel Euskadi Basque Country - Murias 00:00  
 
Zobraziť kompletné poradie


Priebežné poradie pretekov po etape
1. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 2:54:40 5
2. COQUARD Bryan Vital Concept - B&B Hotels 00:04  
3. SCHäR Michael CCC Team link ikonka 00:05  
4. BOUHANNI Nacer link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 00:06  
5. NIZZOLO Giacomo Team Dimension Data link ikonka 00:10  
6. BONIFAZIO Niccolò Direct Energie 00:10  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
2. 17.2. rovinata etapa ciel rovina Royal Cavalry > Al Bustan 156 km Lutsenko
 
oman 2
profil etapy (© tour-of-oman.com)
 
 
V druhej etape čakal na cyklistov zvlnený profil. Presadiť sa na ňom mohli šprintéri, klasikári aj útoční cyklisti. Pozornosť priťahoval najmä kopec Al Jissah (1,4 km; 9 %), ktorý vrcholil len päť kilometrov pred cieľovou páskou. V roku 2013 sa v takmer totožnej etape tešil Peter Sagan.
 
Rovnako ako včera sa dopredu aj dnes bezprostredne po štarte dostala štvorica cyklistov. V úniku sa ukázali Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe), Lionel Taminiaux (Wallonie-Bruxelles), Aritz Bagües (Euskadi - Murias) a Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen). Pred peletónom si ihneď vytvorili náskok na úrovni 2:30. Na čele balíka sa ukazoval tím UAE Emirates, čo mohlo znamenať, že Alexander Kristoff si dnes opäť veril.
 
Na prvej horskej prémii sa únik rozdelil. Plný počet bodov bral Van Hecke. Za ním bodovali Taminiaux a Bagües. V klesaní sa únik opäť spojil, jeho náskok vzrástol na 4:30.
 
Na prvej šprintérskej prémii bol pre zmenu najrýchlejší Taminiaux pred Bagüesom a Baugniesom. V tom čase sa na čele balíka sformovali tímy CCC a Astana, ktoré pracovali pre svojich lídrov. Van Avermaet i Lutsenko dnešný dojazd veľmi dobre poznali a obaja dúfali v dobrý výsledok. Náskok úniku razom klesol na 2:30.
 
V posledných 60 kilometroch etapy boli na programe tri vrchárske a jedna šprintérska prémia. V kopcoch bol viditeľne najsilnejší Van Hecke, ktorý opäť ušiel svojim kolegom z úniku a vyhral aj druhú vrchársku prémiu. V klesaní sa k nemu pridali Bagües a Baugnies, zatiaľčo sa Taminiaux vrátil do hlavnej skupiny. Vpredu tak zostala už len trojica.
 
Van Hecke útočil aj na tretej vrchárskej prémii a opäť si na svoje konto pripísal plný počet bodov. Pelotón v tom čase však výrazne zrýchľoval. Na svedomí to mal najmä tím CCC, ktorý veril v etapové víťazstvo Van Avermaeta. Van Hecke bol napokon pohltený 16 kilometrov pred cieľom a o všetkom mal rozhodnúť kopec Al Jissah. Pod kopcom bola na programe ešte posledná šprintérska prémia, ktorú uchmatol Capiot (Sport Vlaanderen).
 
Al Jissah priniesol očakávanú bitku o zisk etapy. Vpredu sa držali aj niekoľkí šprintéri, vrátane Alexandra Kristoffa. Dobrým dojmom pôsobil aj vlaňajší celkový víťaz Alexej Lutsenko, ktorý bol na tomto kopci najrýchlejší a začal klesať osamotene.
 
Za ním sa sformovala skupina zhruba tridsiatich cyklistov, ktorá sa ho pokúšala chytiť. To sa im však nepodarilo. Lutsenko si tak pripísal prvé víťazstvo v sezóne a už piate pre Astanu. Podarilo sa mu to hneď v druhom súťažnom dni. Na druhom mieste skončil Alexander Kristoff a na stupni víťazov ich doplnil Ryan Gibbons. Prvá skupina stratila na Kazacha tri sekundy.
 
Alexander Kristoff si udržal dres lídra pretekov, druhý Lutsenko na neho po dnešku stráca tri sekundy. Zajtra čaká cyklistov etapa s dojazdom na kopci, ktorá zaručene premieša pozície v celkovom poradí.
 
 
Výsledky
1. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 4:07:19 20
2. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:03 10
3. GIBBONS Ryan Team Dimension Data link ikonka 00:03 5
4. FILOSI Iuri Delko Marseille Provence 00:03  
5. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:03  
6. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:03  
 
Zobraziť kompletné poradie


Priebežné poradie pretekov po etape
1. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 7:01:56 5
2. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 00:03  
3. GIBBONS Ryan Team Dimension Data link ikonka 00:12  
4. VENTURINI Clément Ag2r La Mondiale link ikonka 00:16  
5. FILOSI Iuri Delko Marseille Provence 00:16  
6. CORT Magnus Astana Pro Team link ikonka 00:16  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
3. 18.2. rovinata etapa ciel rovina Shati Al Qurum > Qurayyat 192 km Lutsenko
 
oman 3
profil etapy (© tour-of-oman.com)
 
 
Tretí deň na Okolo Ománu bol vôbec tým najdlhším v tohtoročnej edícii, cyklisti museli prejsť skoro dvesto kilometrov. Dnešná etapa mala podobný profil ako včerajšia, azda jedinou výnimkou bolo, že v pondelok sa cieľ nachádzal na kopci. Šancu pobiť sa o etapové víťazstvo tak mohol v istej konštelácii dostať aj celodenný únik, v hre mohli byť samozrejme aj šprintéri, no vážnejšími adeptmi boli favoriti na celkové víťazstvo.
 
Príbeh tretej etapy začali písať utečenci, konkrétne desať pretekárov, ktorým sa podarilo ujsť už na úvodných kilometroch. Boli nimi Kévin Réza z Vital Concept, Julien Duval z Ag2r La Mondiale, Niccolo Bonifazio z Direct Energie, Evan Huffman z Rally UHC Cycling, Maurits Lammertink a Arjen Livyns z celku Roompot – Charles, Lukas Spengler z Wallonie Bruxelles, Dani Viejo z Euskadi – Murias a Preben Van Hecke a Piet Allegaert obaja zo Sport Vlaanderen – Baloise. Desiatka vpredu si dokázala vytvoriť až šesťminútový náskok, ktorý mala po prvej štvrtine etapy.
 
Na trase tretieho dňa sa nachádzali štyri prémie, dve vrchárske a dve rýchlostné. Na všetkých si body rozdelili utečenci. Najaktívnejším zberateľom bol Van Hecke (Sport Vlaanderen), ktorý na konci dňa obohatil svoje konto o 12 bodov. Vyhral na všetkých štyroch prémiách. Bol to práve tento belgický jazdec, ktorý vyprovokoval vznik celodenného úniku, keďže hneď po odmávaní etapy zaútočil. Očividne tak splnil plán, s ktorým do dnešného dňa vstupoval.
 
Skoro celý deň diktovali tempo pelotónu cyklisti z Astany, ale vidieť bolo aj Bahrajn – Meridu. Tieto dva tímy v druhej polovici dňa zrýchlili a začali rapídnou rýchlosťou zmenšovať medzeru medzi hlavným balíkom a skupinou vpredu. Tá musela na novú situáciu promptne reagovať, výsledkom toho bolo, že 30 kilometrov pred cieľom sa v čele osamostatnilo trio pretekárov. Boli nimi Bonifazio (Direct Energie), Van Hecke a Allegaert (obaja zo Sport Vlaanderen). Posledný menovaný však v poslednom hodnotenom kopci stratil kontakt, takže vpredu zostalo len duo.
 
Potom sa o slovo prihlásilo stúpanie Qurayyat (2,8 km - 6,5 %). Už pri prvom výstupe na tento brdok sa začali diať veľké veci aj v pelotóne, ktorý sa rozpadol na niekoľko častí. V tej prvej nechýbal Lutsenko, Van Avermaet a Costa, no nebol v nej Kristoff. Nór mal šťastie, že sa nachádzal v početnejšej skupine, ktorá stratu dokázala dotiahnuť. Na méte 12 kilometrov pred cieľom opäť vznikol početný pelotón, v ktorom bolo až 80 cyklistov, a medzi nimi aj Kristoff.
 
Celodenný únik vydržal vpredu takmer až do konca. Van Hecke a Bonifazio sa  z čela porúčali až na hranici 10 kilometrov pred páskou. V tej dobe aktivitou hýrili zoskupenia CCC a Astany. Oba celky už pod záverečný kopec priviedli len skupinu počítajúcu 35 jazdcov, nechýbali v nej však všetci adepti na celkové víťazstvo. Potom sa slova ujali chlapci z Dimension Data a tí pokračovali v selekcii pretekárov. Vpredu tak zostala malá skupinka, bez Kristoffa.
 
Bitka o etapu sa nakoniec premenila v súboj pretekárov z GC. Veľmi dobré nohy v predchádzajúcich dňoch zdobili Alexeja Lutsenka a Kazach top formu potvrdil aj dnes. V záverečnom kilometri opäť rozkrútil pedále, prišiel si po druhé víťazstvo v rade a aj po červené tričko, keďže Alexander Kristoff v záverečnom kopci odpadol a do cieľa prišiel s mankom štyroch minút. Lutsenko aj dnes potvrdil, že jazdci Astany sú v úvode sezóny dobre pripravení, veď v polovici februára má tento tím na konte už osem víťazstiev.
 
V treťom dni sa Kazacha ako kliešte držali Jesús Herrada, Greg Van Avermaet a Rui Costa, ale ani oni nedokázali na posledných desiatkach metrov  nájsť účinnú zbraň, jednoducho boli v koncovke pomalší. Do cieľa prišli spolu, o jednu sekundu za víťazom, takže nemusia byť až takí smutní. Štyri sekundy dnes stratil Domenico Pozzovivo, Oliver Naesen a Ryan Gibbons jedenásť. Sú to minimálne straty, ktoré všetci spomenutí budú môcť v ďalších dňoch zmazať. Po tretej etape tak z boja o najcennejší dres vypadol len Kristoff.
 
 
Výsledky
1. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 4:35:48 20
2. HERRADA Jesús Cofidis, Solutions Crédits 00:01 10
3. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:01 5
4. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:01  
5. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:04  
6. LIETAER Eliot Wallonie-Bruxelles 00:06  
 
Zobraziť kompletné poradie


Priebežné poradie pretekov po etape
1. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 11:37:37 5
2. HERRADA Jesús Cofidis, Solutions Crédits 00:18  
3. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:20  
4. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:24  
5. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:27  
6. LIETAER Eliot Wallonie-Bruxelles 00:29  
 
Zobraziť kompletné poradie


4. 19.2. rovinata etapa ciel rovina Al Sifa > C. & E. Centre 131 km Colbrelli
 
oman 4
profil etapy (© tour-of-oman.com)
 
 
Po najdlhšom dni nasledoval ten najkratší v jubilejnom desiatom ročníku podujatia Okolo Ománu. Najkratšia etapa ale neznamenala najjednoduchšia. Cyklistov dnes čakalo len 131 kilometrov, no nastúpať museli takmer tritisíc výškových metrov. Záver však nebol taký ťažký ako včera, aj keď aj v utorok sa cieľ nachádzal v miernom kopčeku. Pomýšľať na víťazstvo tak mohli skoro všetci pretekári, adepti na GC, šprintéri a bez šance neboli ani utečenci. 
 
Hneď v úvode etapy  sa dopredu dostali traja cyklisti. Menovite Darwin Atapuma z Cofidisu, Ian Boswell z Kaťuše - Alpecin a Nathan Van Hooydonck z celku CCC. Okamih ich útoku nezachytili ďalší dvaja pretekári, ktorí mali ambície stráviť utorok v úplnom čele. Boli to Damien Gaudin z Direct Energie a Jérémy Leveau z Delko Marseille Provence, ktorí sa k čelnému triu pripojili o niečo neskôr. Maximálny náskok si táto skupina vytvorila po 60 kilometroch, medzere medzi nimi a pelotónom bola vtedy štvorminútová.
 
Na trase štvrtej etapy sa nachádzali dve rýchlostné prémie a štyri vrchárske. Na šprintérskych plný počet bodov získal Boswell (Kaťuša), ktorý nikoho pred seba nepustil ani na ostatných, vrchárskych, prémiách. Američan si tak výrazne polepšil v oboch súťažiach. Inak bol dnešok veľmi pokojný deň, skoro celý čas ho režírovali jazdci Astany a tí dostali do problémov niekoľkých šprintérov už na prvom výstupe na kopček Al Jabal (3,4 km - 8,8 %)
 
V hlavnom balíku nastala selekcia, vpredu zostalo asi 50 cyklistov. Chýbali medzi nimi Greipel, Coquard alebo Bouhanni, ktorí sa však v zjazde vrátili naspäť. Ich slabý deň sa následne rozhodli využiť pretekári CCC a jazdci zo zoskupenia UAE Team Emirates, ktorí s blížiacim sa záverom začali diktovať tempo pelotónu. Zmena pomerov nastala aj medzi utečencami, z piatich zostali vpredu už len traja.
 
Atapuma (Cofidis), Boswell (Kaťuša) a Van Hooydonck (CCC) vydržali v čele do veľkého finále. Ešte tri kilometre pred páskou mali k dobru 18 sekúnd, no do úspešného konca svoj útok nepriviedli. Koncovka bola v réžii najrýchlejších mužov v pelotóne, ktorí sa v ňom dokázali udržať aj pri poslednom výstupe na Al Jabal. To sa opäť stalo osudným pre Bouhanniho a Greipela, obaja tak o etapu bojovať nemohli.
 
To Alexander Kristoff alebo Sonny Colbrelli mali oveľa lepší deň a práve títo dvaja kvalitní šprintéri boli najväčšími favoritmi na zisk vavrínu. Obom mierne stúpanie na posledných metroch nemalo robiť problémy, ale realita bola trošku iná. Nórsky cyklista nebol úplne vo svojej koži a nakoniec finišoval až na piatom mieste. Talian zvíťazil a to celkom jednoznačne. Druhý došpurtoval Greg Van Avermaet a tretí bol Clément Venturini
 
 
colbrelli 19 oman triumf tbmf
Sonny Colbrelli a jeho triumf (© Team Bahrain-Merida / @BettiniPhoto)
 
 
Sonny Colbrelli sa tak dočkal vôbec prvého víťazstva v novej sezóne. Jeho dnešné prvenstvo bolo už jeho 23. v jeho profesionálnej kariére. Colbrelli v závere ukázal, akým silným dokáže byť, dnes ho nemohol nikto poraziť. Čo sa týka celkovej klasifikácie, tak v nej štvrtá etapa urobila len kozmetické zmeny. Vedúcim mužom zostal Alexej Lutsenko, no na druhé miesto sa dostal Greg Van Avermaet, ktorý sa vďaka bonifikáciám priblížil na rozdiel 14 sekúnd. Tretí Jesús Herrada stráca totožných 18 sekúnd, čiže toľko, koľko na začiatku štvrtého dňa. 
 
 
Výsledky
1. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 3:17:09 20
2. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:00 10
3. VENTURINI Clément Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00 5
4. GIBBONS Ryan Team Dimension Data link ikonka 00:00  
5. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
6. DECLERCQ Benjamin Sport Vlaanderen - Baloise 00:00  
 
Zobraziť kompletné poradie


Priebežné poradie pretekov po etape
1. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 14:54:46 5
2. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:14  
3. HERRADA Jesús Cofidis, Solutions Crédits 00:18  
4. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:24  
5. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:27  
6. LIETAER Eliot Wallonie-Bruxelles 00:29  
 
Zobraziť kompletné poradie


5. 20.2. rovinata etapa ciel rovina Samayil > Jabal al Akhdhar 152 km Lutsenko
 
oman 5
profil etapy (© tour-of-oman.com)
 
 
Zdalo sa, že kráľovská etapa pretekov mohla byť jediným spôsobom, ako zosadiť z trónu Alexeja Lutsenka, no jazdec tímu Astana mal na cieľový kopec výborné spomienky. V minulom roku dobyl jeho vrchol v spoločnosti svojho kolegu Miguela Lópeza.

Na náročný cieľový výstup si robili zálusk aj Domenico Pozzovivo, Rui Costa alebo Jesús Herrada. Do úniku sa vydali Duval (Ag2r), Cardis, Grellier (obaja Direct Energie), Steels (Roompot), Mortier (Wallonie Bruxelles), Van Rooy (Sport Vlaanderen a na rovinatom profile si vybudovali aj 5-minútový odstup. Keďže nehrozili z pohľadu GC, Astana nenasadila vysoké tempo. Pelotón popohnal až Bahrajn - Merida, ktorý chcel zabojovať o etapový triumf s Pozzovivom.

Náskok však nešiel dramaticky smerom dole a Kenneth van Rooy mohol ovládnuť obidve rýchlostné prémie. Aj keď brejk vstúpil s náskokom štyroch minút do posledných pätnástich kilometrov, balík bol napokon silnejší a na Zelenej hore sa odohral súboj tých najsilnejších pretekárov. Fabien Grellier však vydržal bojovať až do samého konca a vybojoval výborné druhé miesto.
 
Pred francúzskeho cyklistu sa dostal iba Alexej Lutsenko, pretekár s jasne najlepšou formou na podujatí, ktorý zopakoval svoj minuloročný výkon na Zelenej hore. Tentoraz si prišiel po sólový triumf a tretím etapovým víťazstvom len upevnil svoju pozíciu na čele poradia. Obhajoba titulu je takmer dokonaná.
 
 
lutsenko 19 triumf oman astanaf
Alexej Lutsenko (© Courtesy Astana Pro Team)
 
 
Fabien Grellier parádne využil veľký náskok vedúcej skupiny pred cieľovým kopcom a na prudkých sklonoch sa vyrovnal najlepším jazdcom na podujatí. Tretí skončil Domenico Pozzovivo a na vrchole musel prijať 11-sekundovú stratu na lídra pretekov, ktorý bol vo finále lepší. Potom preťali pásku Costa, Herrada a Gesbert a ani im sa nepodarilo dostať pod tlak Lutsenka. Na druhé miesto v poradí sa posunul Domenico Pozovivo, o tri sekundy sa dostal pred Jesúsa Herradu
 
 
Výsledky
1. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 3:44:03 20
2. GRELLIER Fabien Direct Energie 00:07 10
3. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:11 5
4. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:19  
5. GESBERT Élie Team Arkéa Samsic 00:19  
6. HERRADA Jesús Cofidis, Solutions Crédits 00:19  
 
Zobraziť kompletné poradie


Priebežné poradie pretekov po etape
1. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 18:38:39 5
2. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:44  
3. HERRADA Jesús Cofidis, Solutions Crédits 00:47  
4. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:53  
5. GESBERT Élie Team Arkéa Samsic 01:03  
6. POLANČ Jan UAE Team Emirates link ikonka 01:14  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
6. 21.2. rovinata etapa ciel rovina Mouj Muscat > Matrah Corn. 135 km Nizzolo
 
oman 6
profil etapy (© tour-of-oman.com)
 
 
Preteky uzatvorila jednoduchá šprintérska etapa, ktorá bola zakončená tromi menšími okruhmi. Hromadný dojazd sme videli len v úvodnej previerke, preto nikto nemohol pochybovať o motivácii najrýchlejších jazdcov v balíku. Najlepšiu koncovku vytiahol Giacomo Nizzolo, Alexej Lutsenko obhájil celkový titul.
 
Do brejku sa chcelo dostať viacero jazdcov a na čele pretekov sa napokon prestavili Van Hooydonck (Tím CCC), Vandenbergh (Ag2r), Guerin (Delko-Marseille) a De Vos (Rally-UHC). Nezískali však k dobru veľkú časovú výhodu. Najskôr ťahala balík Astana, potom ju vystriedali šprintérske celky. Obidve horské prémie uchmatol Alexis Guerin a francúzsky jazdec sa presadil aj na prvej šprintérskej prémii. Tú druhú získal Adam de Vos.

Štyridsať kilometrov pred páskou sa odohral pád v pelotóne a kolízia zasiahla aj Domenica Pozzoviva, ktorý sa musel vracať späť do hlavnej skupiny, ale oveľa horšie obišiel Alexander Kristoff. Nórsky borec musel odstúpiť a očakávaný šprintérsky finiš sa odohral bez víťaza úvodnej etapy. Pred príjazdom na cieľový okruh sa objavil na trati vietor, čo sa snažili využiť niektoré celky, aktíne pôsobil Direct Energie, ale balík vydržal pokope. Utečenci boli chytení štyri kilometre pred páskou a v tom čase už vrcholila v pelotóne pozičná bitka.
    
Vo finále sa najlepšie zorientoval Giacomo Nizzolo a víťazný pocit si zopakoval po jedenástich mesiacoch. Naposledy triumfoval pred rokom v San Juane a aj z toho dôvodu zmenil pred touto sezónou pôsobisko, aby sa vrátil na úspešnú vlnu. V záverečnej etape sa dostali na stupne víťazov len talianski cyklisti, dobrú koncovku vytiahli aj Sonny Colbrelli a Davide Ballerini. V tejto koncovke sa vôbec nepresadili Coquard, Bouhanni či Greipel.
 
Obhajobu celkového titulu si vychutnal Alexej Lutsenko a kazašský pretekár si podmanil suverénnym spôsobom. S tromi víťaznými etapami nemal na trati konkurenciu a musel to potvrdiť aj Domenico Pozzovivo, ktorý ho nedokázal zlomiť na svojom obľúbenom teréne na Zelenej hore. Na začiatku sezóny však pôsobil taliansky borec dobrým dojmom, čo bude chcieť ukázať aj na Grand Tours. Tretiu priečku vybojoval Jesús Herrada a 28-ročný španielsky cyklista si užíva možnosť jazdiť sám na seba v drese Cofidisu.
 
 
Výsledky etapy
1. NIZZOLO Giacomo Team Dimension Data link ikonka 3:07:12 20
2. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 10
3. BALLERINI Davide Astana Pro Team link ikonka 00:00 5
4. VENTURINI Clément Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
5. GIBBONS Ryan Team Dimension Data link ikonka 00:00  
6. VALLÉE Boris Wanty - Groupe Gobert 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Konečné poradie pretekov
1. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 21:45:51 200
2. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:44 150
3. HERRADA Jesús Cofidis, Solutions Crédits 00:47 125
4. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:53 100
5. GESBERT Élie Team Arkéa Samsic 01:03 85
6. POLANČ Jan UAE Team Emirates link ikonka 01:14 70
 
Zobraziť kompletné konečné poradie pretekov
 
 
Krátky úvod k pretekom:
 
Jubilejný desiaty ročník pretekov Okolo Ománu ponúkne príležitosti pre šprintérov, klasikárov i vrchárov. Pre mnohých cyklistov sú to premiérové preteky sezóny. Bude preto zaujímavé sledovať ich vystúpenia a stúpajúcu formu. Ako každý rok, boj o celkové poradie sa odohrá v kopcoch. Časovka na podujatí opäť chýba. Trasa pretekov sa oproti minulému ročníku mierne zmenila. Niektoré etapy sú však takmer totožné ako dlhé roky.
 
Prvá bude patriť šprintérom. Je dlhá len 138 kilometrov a je úplne rovinatá. Na jej konci si to rozdajú tí najrýchlejší muži z balíka. Profil druhej etapy je zvlnený. Uspieť v nej môžu ako šprintéri, tak aj útoční jazdci. Jej koncovku ovplyvní najmä stúpanie na Al Jissah (1,4 km; 9 %), ktorého vrchol sa nachádza len 5,5 kilometra pred cieľom. Na konci tretej etapy číha na cyklistov kopec Qurayyat (2,8 km; 6,5 %), ktorý môže narobiť šarapatu aj v celkovom poradí. Štvrtá etapa bude svedčať opäť šprintérom a jej cieľ je naplánovaný v blízkosti majestátneho Výstavného a kongresového centra neďaleko hlavného mesta Maskat. Rozhodujúce stúpanie na Zelenú horu (5,7 km; 10,5 %) bude na konci piatej etapy. V ňom sa naplno rozhorí bitka o celkové prvenstvo medzi najlepšími vrchármi podujatia. Záverečná etapa bude opäť patriť šprintérom.
 
Medzi najväčších favoritov pretekov by mali patriť Rui Costa, Jesús Herrada, Domenico Pozzovivo či obhajca titulu z vlaňajška Alexej Lutsenko. Do šprintov budú pripravení André Greipel, Nacer Bouhanni, Alexander Kristoff a Magnus Cort Nielsen. O zisk etapy sa budú bezpochyby usilovať Greg Van Avermaet, Sonny Colbrelli či Niki Terpstra. Cyklistom by počas podujatia malo priať i počasie. Meteorológovia hlásia slnečné dni s priemernými teplotami okolo 25 stupňov, čo je na Perzský záliv veľmi príjemné.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop