UAE Tour: V šprintérskej etape Viviani pokoril silných súperov, Roglič zostáva lídrom GC

28.2.2019, 11:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
5. 28.2. rovinata etapa ciel rovina Sharjah > Khor Fakkan 181 km Viviani
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 5
profil etapy (© UAE Tour)
 
 
Najrýchlejší jazdci v balíku sa dočkali ďalšej príležitosti. Po hromadnom špurte druhej etapy mohol byť spokojný len Fernando Gaviria a včera sa dokázal vytiahnuť aj Caleb Ewan. Na podujatí však štartovalo ďaleko viac kvalitných šprintérov, ktorí sa museli postaviť na štart dnešnej etapy s veľkým odhodlaním.
 
Formovanie úniku ponúklo tradičné obrázky. Do vedúcej skupiny sa dostali len zástupcovia celkov Gazprom - Rusvelo a Novo Nordisk. Stepan Kurijanov, Sergej Shilov, Anton Vorobjev (všetci Gazprom), Charles Planet a Fabio Calabria (obaja Novo Nordisk) si nevybudovali príliš veľký náskok, pretože v balíku sa nachádzalo dostatok šprintérskych celkov, ktoré mali eminentný záujem na hromadnom špurte.
 
 
uae 19 etapa 5 peloton rcsff
Ilustračný záber počas etapy (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Hlavným motívom v brejku bola bodovacia súťaž a na prvej rýchlostnej prémii si to rozdali proti sebe dvaja najúspešnejší jazdci v tejto klasifikácii. Planet tu získal najviac bodov, ale na čele hodnotenia zostal Kurijanov. V balíku kontrolovali situáciu Lotto - Soudal a Deuceninck - Quick-Step, ale akonáhle začal fúkať v púšti nepríjemný vietor, Jumbo - Visma pozorne bránil najcennejší dres. Vypäté momenty na trati netrvali dlho a etapa prebiehala veľmi pokojným spôsobom. V pelotóne stíhal vedúcu skupinu aj UAE Emirates, ktorý bol veľmi hladný po úspechu na domácom podujatí.
 
Brejk sa spolu pelotónom pohybovali stabilnou rýchlosťou, preto rozdiel medzi skupinami zostával nezmenený, tesne pod dvomi minútami. Na trati chýbala akcia a s týmto priebehom museli byť len a len spokojní jazdci na GC, ktorých zajtra čakal náročný finiš. Na čele pretekov spôsobila osvieženie druhá rýchlostná prémia, ktorú si podmanil Kurijanov a navýšil svoje vedenie v tomto hodnotení. Potom brejk spomalil a pelotón ho chytil už 35 kilometrov pred cieľom. Vpredu ešte chvíľu zostával bojovať Calabria.
 
 
lotto 19 tahaju balik rcsff
Jazdci Lotta ťahali pelotón (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Šprintérske celky bez problémov kontrolovali zostávajúce kilometre, nikto sa nepokúsil prekaziť útokom očakávaný hromadný dojazd. Pelotón prežil bez ujmy aj posledné krátke stúpanie, ktoré následne rozprúdilo bitku o pozície. Na to doplatil šprintér tímu FDJ Marc Sarreau, ktorý nepríjemne spadol.
 
Finále sa podobalo koncovke druhej etapy, keď Kristoff rozbiehal šprint pre Gaviriu a kolumbijský jazdec vyrazil dopredu ako prvý. Lenže dnes ho dokázal pokoriť Elia Viviani a Fernando Gaviria sa musel uspokojiť s druhým miestom. Tretiu priečku získal Marcel Kittel, hneď potom preťal pásku Sam Bennett.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZáverečné kilometre etapy
 
 
Etapu s pomalým priebehom zakončil hektický hromadný dojazd balíka, ktorý najlepšie zvládol Elia Viviani. Posledné stovky metrov sa snažil manažovať UAE Emirates a Fernando Gaviria opäť dostal potrebnú podporu od Alexandra Kristoffa, no ako sa ukázalo na cieľovej čiare, kolumbijský pretekár začal šprintovať skoro. Dokázali sa na neho nalepiť Kittel s Bennettom a všetci traja predviedli mimoriadne vyrovnaný finiš, no napokon ich prekonal Elia Viviani. Taliansky jazdec sa držal celý čas za nimi a vyletel dopredu neskôr, vďaka čomu pribehol na pásku o čosi rýchlejšie, ako jeho súperi. Vybojoval tak tretiu výhru v ročníku a všetky jeho úspechy majú hodnotu World Tour.
 
Fernando Gaviria nepridal druhý triumf na podujatí, ale môže ho tešiť, že spolupráca s Kristoffom funguje. Kvalitný finiš ukázali aj Marcel Kittel a Sam Bennett a obaja dostanú ešte jednu príležitosť, aby sa presadili v hromadnom šprinte. Včerajší víťaz etapy Caleb Ewan sa nezmestil ani do Top 10, jeho zohratosť s novými kolegami ešte nefunguje potrebným spôsobom. V priebežnom poradí nenastali zmeny, ale zajtra na dlhom stúpaní sa bude bojovať o titul. Erik Baška dosiahol rovnaký čas ako víťaz etapy a na konci sa snažil vytvoriť pozíciu pre Sama Bennetta.
 
 
viviani 19 uae triumf rcsff
Elia Viviani a jeho triumf (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Eliu Vivianiho (víťaz)
"Víťazstvo sa vždy počíta a nikdy ho nie je jednoduché získať, najmä ak máte za sebou úspešnú sezónu. Finále bolo veľmi chaotické, ani neviem, kto skončil hneď za mnou. Môj lead-out fungoval veľmi dobre, lebo sme veľa diskutovali o taktike po tom, čo nám nevyšiel finiš druhej etapy. Cítil som sa dobre a pomohlo nám aj to, že vo včerajšej etape sme nemíňali energiu a maximálne sme sa sústredili na tú dnešnú.  "
 
 
Výsledky etapy
1. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 4:48:59 40
2. GAVIRIA Fernando link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 15
3. KITTEL Marcel link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00 6
4. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
5. VAN RENSBURG Reinardt Team Dimension Data link ikonka 00:00  
6. BAUHAUS Phil Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
7. HALVORSEN Kristoffer Team Sky link ikonka 00:00  
8. MARECZKO Jakub CCC Team link ikonka 00:00  
9. BOL Cees Team Sunweb link ikonka 00:00  
10. WALSCHEID Max Team Sunweb link ikonka 00:00  
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 18:54:09 6
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:21  
3. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 00:38  
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:46  
5. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:54  
6. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 01:01  
7. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:04  
8. DE LA PARTE Víctor CCC Team link ikonka 01:12  
9. KNOX James Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:14  
10. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 01:15  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape


Krátke preview etapy:
Piaty deň sa znovu dostanú k slovu šprintéri. Rovinatý profil osvieži v polovici etapy len krátky úsek do kopca s miernymi sklonmi a šprintérske celky nebudú mať problém dostať pod kontrolu celodenný únik. Päť kilometrov pred páskou však vyskočí 1200 metrov na štyri percentá, čo zvýši nervozitu v balíku, a ostražitosť si zaslúžia aj dva kruhové objazdy, ktoré natiahnu pelotón pred cieľovou čiarou.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop