UAE Tour: Bennett bol rýchlejší ako Gaviria, Primož Roglič oslavuje celkový titul

2.3.2019, 11:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
7. 2.3. rovinata etapa ciel rovina Dubaj > Dubaj 145 km Bennett
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 7
profil etapy (© UAE Tour)
 
 
Jednoduchá previerka v závere pretekov znovu vytiahla do boja najrýchlejších jazdcov a po nesmierne vyrovnanom šprinte piatej etapy sme sa mohli tešiť na ďalší strhujúci hromadný dojazd.
 
Šprintérske celky nechceli pustiť dopredu početnú skupinu a boli spokojné, keď sa do vedúcej skupiny dostali len traja borci. Prekvapujúco chýbali medzi nimi zástupcovia tímov Gazprom a Novo Nordisk. Vpredu chýbal najmä líder bodovacej súťaže Stepan Kurijanov (Gazprom), ktorý viedol toto hodnotenie o tri body pred Vivianim a tie ďalšie už nezískal na rýchlostných prémiách.
 
Na čele pretekov jazdili Dimitrij Gruzdev (Astana), Will Clarke (Trek Segafredo) a Benoit Cosnefroy (Ag2r), ktorýchsi zobrali po patronát v pelotóne Deuceninck - Quick-Step alebo Bora - hansgrohe. Čoskoro sa k nim pridali aj Lotto - Soudal a Dimension Data, balík mal situáciu pod úplnou kontrolou, ale päťdesiat kilometrov pred cieľom začal fúkať silný vietor. Na prvej rýchlostnej prémii si vybehol pre jeden bod Elia Viviani a dal jasne najavo, že chce uspieť v bodovacej súťaži.  V hlavnej skupine sa ukazovali aj farby UAE Emirates, preto počas dňa pracovali viaceré celky, ktoré mali favoritov na etapový triumf.
 
Aj na druhej prémii sme videli zaujímavý moment. Viviani už síce nešprintoval, ale Michael Morkov zabránil Kurijanovi, aby si pripísal ďalšie body. Ruský jazdec tak obišiel v tomto smere dnes naprázdno. Aj keď na čele pretekov jazdili len traja pretekári, prinútili pelotón k vysokej rýchlosti. Dvadsať kilometrov pred páskou mali k dobru ešte dve minúty. Vedúca trojica poriadne natrápila balík a odolala len dva kilometre pred cieľom.
 
 
uae 19 etapa 7 etapa spurt bohfb
Špurt v etape (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Vo finále rozhodovala posledná zákruta nachádzajúca sa päťsto metrov pred páskou a cez túto komplikáciu najlepšie prebehol Lotto -Soudal, ale etapový triumf získal Sam Bennett, ktorý správne načasoval svoj šprint, a pokoril Fernanda Gaviriu. Caleb Ewan finišoval až za nimi.
 
Všetci šprintéri sa sústredili na finálnu zákrutu a výborne cez ňu prebehol tím Lotto - Soudal. Tesne pred cieľom však zapol svoj motor Alexander Kristoff, ktorý dostal Fernanda Gaviriu do ideálnej pozície. Za kolumbijským pretekárom ale striehol Sam Bennett, ktorý tak mohol začal šprintovať o čosi neskôr, a to bol rozhodujúci moment záverečnej etapy. Caleb Ewan napriek výbornej podpore od kolegov neudržal želanú pozíciu, lebo v šprinte pokračoval aj Alexander Kristoff a ten mu zabránil vyraziť dopredu v potrebnom čase.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy
 
 
Vo vyrovnanej šprintérskej konkurencii rozhodujú o víťazovi etapy maličkosti a správne načasovanie šprintu. Dnes to všetko výborne zvládol Sam Bennett a zaknihoval svoj druhý triumf v ročníku, Aj na podujatí v San Juane dominoval v poslednej previerke. Do najlepšej desiatky sa vôbec nedostal Marcel Kittel. V celkovom poradí zmeny nenastali. Taliansky jazdec aj tak ovládol bodovaciu súťaž. Erik Baška finišoval v hlavnej skupine a v celkovom poradí skončil tretí od konca. 
 
Primož Roglič odštartoval sezónu vo veľkom štýle, hoci sám hovorí, že ešte nemá svoju najlepšiu formu. V priebehu pretekov dokonale zúročil svoju výhodu získanú v TTT a v ostatných dôležitých etapách ani raz nezaváhal. Po minuloročných triumfoch v Baskisku, Romandii, Slovinsku pridal do svojej zbierky ďalší významný úspech. Aj Alejandro Valverde jazdí od začiatku ročníka na vysokej úrovni. O najvyššie priečky bojoval aj v Abu Zabí, stále je veľmi súťaživý, ale v tomto ročníku buduje svoju formu opatrnejším spôsobom, aby bol čo najlepšie pripravený na klasiky a Giro.

Jednmý z najsilnejších jazdcov na podujatí bol David Gaudu, ktorý systematicky pracuje na svojom vrchárskom talente, a už ako 22-ročný bude patriť medzi najdôležitejších jazdcov v Groupama - FDJ. Peknými výsledkami zvýšili svoje sebavedomie Buchmann a mladíci Knox s De Plusom. V Sunwebe sa už rozbieha silná dvojica Dumoulin, Kelderman, ktorých forma bude určite rásť, a dobrý základ pred útokmi na ardenské klasiky predviedli Daniel Martin a Kwiatkowski.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sama Benetta (víťaz)
"Cítil som tlak, ale tím odviedol výbornú prácu a celý čas ma držal mimo problémov. Ja som to len musel zakončiť čo najlepším spôsobom. Na konci som sa chcel dostať za Gaviriu, lebo tu má najlepší lead-out. Vo finále som bol pripravený, keďže kolegovia mi pomohli ušetriť potrebnú energiu. A mal som dobré nohy, lebo pri predchádzajúcom šprinte som vytuhol päťdesiat metrov pred páskou. Získať výhru v takejto silnej konkurencii vždy zdvihne vaše sebavedomie."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (víťaz GC)
"Aj dnes na trati fúkalo, miestami to bolo nervózne, ale ako tím sme opäť odviedli výbornú prácu. Jazdili sme pozvoľne a nič sme nechceli riskovať. Celý týždeň sme jazdili veľmi dobre a našu cestu za celkovým triumfom sme odštartovali už v TTT. Boli to moje prvé preteky v sezóne. V tréningu sme pracovali veľmi tvrdo, preto je dobré, že sme dosiahli pekný výsledok."
 
 
Výsledky etapy
1. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 3:17:51 40
2. GAVIRIA Fernando link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 15
3. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00 6
4. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
5. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
6. BAUHAUS Phil Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
7. WALSCHEID Max Team Sunweb link ikonka 00:00  
8. MEZGEC Luka Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
9. MOSCHETTI Matteo Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
10. HALVORSEN Kristoffer Team Sky link ikonka 00:00  
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Konečné poradie pretekov
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 26:27:29 300
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:31 250
3. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 00:44 215
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:56 175
5. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:04 120
6. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:08 115
7. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 01:11 95
8. KNOX James Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:29 75
9. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 01:45 60
10. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 01:49 50
Zobraziť kompletné konečné poradie pretekov
 
Krátke preview etapy:
Záverečný deň sa očakáva ďalšia šprintérska koncovka, najrýchlejší jazdci v balíku určite neodmietnu bojovať o etapový triumf pred moderným nákupným centrom City Walk. Na rovinatom profile bude len otázkou času, kedy šprintérske celky vo finále eliminujú brejk a všetko sa pripravilo na hromadný dojazd pelotónu. Podobne ako v predchádzajúcich prípadoch sa musia nachystať šprintéri na technický finiš.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop