KBK: Na podujatí sa nešprintovalo, víťazstvo uchmatol sólovým útokom Bob Jungels

3.3.2019, 13:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
ne 3.3. zvlnena etapa ciel rovina Kuurne > Kuurne 201 km Jungels
 
kuurne 19 profil
profil pretekov, 2095 nastúpaných metrov (© kuurne-brussel-kuurne.be)
 
 
Oproti včerajšku pribudli na štarte šprintéri, ktorých prilákala pre nich pomerne prijateľná klasikárska trasa. Na belgických cestách však nemajú nikdy vydláždenú cestu za úspechom, preto sme očakávali dramatický súboj o udržanie záverečného šprintu.

Najväčší záujem na hromadnom dojazde balíka mali Groenewegen, Ackermann, Bouhanni, Greipel alebo Nizzolo, ktorí si museli poradiť s útočne naladenými klasikármi.  Dôležitým momentom bola neúčasť Fabia Jakobsena, takže do útoku mohol zaveliť aj Quick-Step so Štybarom a Lampaertom. Ťažké preteky si želali aj Naesen, Terpstra alebo Lutsenko.

Tempo bolo od začiatku veľmi vysoké a brejk sa formoval len po päťdesiatich kilometroch. Medzitým sme videli niekoľko odstúpení, na podujatí skončili Tulik (Direct Energie), Fournier, Ermenault (obaja Viral Concept) a Kuznecov (Kaťuša). Pre šprintérov museli byť povzbudivé správy, že na  podujatí sa rozhodli neštartovať Jasper Stuyven a Dylan van Baarle. Na druhej starne ich musela vyčerpať úvodná hodina, ktorá dosiahla priemernú rýchlosť 46 km/h.

Na čele pretekov jazdili Magnus Cort (Astana), Pim Ligthart (Direct Energie), Jimmy Turgis (Vital Concept), Lawrence Naesen (Lotto-Soudal), Ludwig De Winter (Wanty Groupe), Alex Kirsch (Trek-Segafredo) a Benoit Jarrier (Arkéa-Samsic). V dobrej skupine pútal pozornosť predovšetkým Magnus Cort, šprintér tímu Astana, ktorý mal patriť k favoritom v prípadnom záverečnom špurte. Po vytvorení úniku sa rýchlosť spomalila, ale vedúca skupina nedostala prílišnú voľnosť. Po štyroch bergoch mala k dobru len necelé štyri minúty.
 
Situácia na trati nebola jednoduchá. Teploty sa pohybovali v okolí desiatich stupňov, jazdilo sa pod zamračenou oblohou, miestami spŕchlo a fúkal vietor. Z toho dôvodu odstúpil z pretekov Alexej Lutsenko z Astany.
 
Tesne pred Oude Kwaremont, rozhodujúcim dnešným bergom, pelotón rozdelil pád Sonny Colbrelliho a vpredu zostala silná partia so Štybarom, Lampaertom, Naesenom alebo Stannardom. Tesne pred Kwaremontom sa obe hlavné skupiny spojili, ale vedúci borci dostali pred týmto kopcom peknú výhodu, čo aj využili na jeho nepríjemných sklonoch. Na Oude Kwaremont sa úplne rozbila hlavná skupina a malý náskok si tu vybojovali Asgreen, Lampaert, Štybar, Ballerini, Naesen, Stannard a Doull. Pôvodnému brejku nezostalo nič iné, len počkať na túto partiu, a netrvalo dlho, aby sa k nim pridalo aj ďalší cyklisti a po najťažšom stúpaní tak zostalo na čele pretekov okolo tridsať pretekárov. Túto hrozbu dokázali zažehnať napríklad Trentin, Jungels, Debusschere alebo Keukeleire.
 
Klasikárom sa podarilo vytvoriť veľkú selekciu, ale ešte nemali nič vyhrané. Na čele pretekov sa stále pohybovali rýchli jazdci ako Cort, Debusschere, Trentin, Danny van Poppel a André Greipel, a v druhej skupine začali viesť stíhaciu jazdcu Bora - hansgrohe, Cofidis a aj Jumbo - Visma, takže na čelo pretekov sa chcel vrátiť Dylan Groenewegen. Tieto momenty výborne zvládol Deuceninck - Quick-Step, ktorému zostali vo vedúcej skupine všetci najlepší jazdci.
 
Potom na jednom rovinatom kockovom úseku zaútočili z čela pretekov Cort, Naesen, Ballerini, Langeveld a Jungels.  Silná skupinka si vybudovala 20-sekundový náskok, keď sa dostala na Tiegemberg. Títo jazdci predvádzali dobrý útok a pred záverečným bergom ešte dokázali navýšiť svoj náskok pred prenasledovateľmi. Manko tretej skupiny s Ackermannom a Groenewegenom prekračovalo jednu minútu.
 
Po Nokerebergu sa napokon spojili dve skupiny prenasledovateľov, čo znamenalo, že za vedúcou päticou Cort, Ballerini, Langeveld a Jungels sa vytvorila silná partia s odhodlanými šprintérskymi tímami ako Jumbo - Visma a Bora - hansgrohe, ktoré teraz dostali impulz, že dokážu zariadiť záverečný špurt. Na takéto finále sa strojil aj Mitchelton - Scott s Trentinom. Rozdiel medzi skupinami zostával na minútovej úrovni. Na čele pretekov sa pohybovali skúsení klasikári, ktorí vedeli, ako sa majú správať v takejto pozícii, a najmä disponovali kvalitnou výkonnosťou, aby dokázali trápiť hlavný balík.
 
Na konci čakal na pretekárov jednoduchý terén v okolí mesta Kuurne, čo favorizovalo hlavnú skupinu. Ale jej strata sa zmenšovala len pomaly. V jednej z menších kolízii sa ocitol Trentin, ktorý sa musel vracať späť do balíka, a nechcene pri tom míňal energiu. Pätnásť kilometrov pred cieľom vypadol z vedúcej skupiny Magnus Cort a zaútočil Bob Jungels. Luxemburský jazdec bol natoľko silný, že okamžite eliminoval Naesena, Langevelda a Balleriniho a okamžite zvýšil aj svoj náskok pred balíkom. Potom bola táto trojica chytená necelých deväť kilometrov pred páskou a Jungels musel v tom momente ubrániť tridsať sekúnd.
 
 
jungels 19 kbk unik dqsf
Bob Jungels vo víťaznom ťažení .dqsf.
 
 
Šprintérske celky sa totálne vyčerpali tesne pred cieľom a v balíku už nemal kto stíhať osamoteného lídra pretekov. Preto sa odohrali ďalšie ataky, ale ani jeden z týchto pokusov sa nedokázal dostať na čelo pretekov. A Bob Jungels mohol zakončiť svoju parádnu jazdu parádnym víťazstvom. Na druhej priečke skončil Owain Doull, tretí sa umiestnil Niki Terpstra.
 
Podujatie ponúklo osvedčený scenár. Na Oude Kwaremont sa rozprúdila akcia a klasikári sa tu snažili vytvoriť rozhodujúcu selekciu. Hektické momenty síce netrvali príliš dlho, ale najsilnejší šprintéri sa po nich už nedostali na čelo pretekov. Druhé víťazstvo Deuceninck - Quick-Step počas otváracieho víkendu zaznamenal Bob Jungels a podobne ako Štybar aj on došiel na cieľovú čiaru osamote. Luxemburský jazdec síce nie je špecialista na kocky, a na Kwaremonte aj zaostal za ostatnými favoritmi, ale postupne sa vrátil do hlavnej skupiny a vyše päťdesiat kilometrov pred páskou vytvoril rozhodujúci únik piatich mužov. Na finále si ušetril potrebnú dávku energie, aby záverečných pätnásť kilometrov zvládol úplne sám pred dobiedzajúcou skupinou prenasledovateľov, a v cieli mohol oslavovať svoj druhý klasikársky titul. V minulom roku dobyl L-B-L.
 
Šprintérske celky boli pripravené na náročné preteky a po Kwaremonte sa sústredili na eliminovanie vedúcej skupiny klasikárov. Bojovali až do samého konca, ale na posledných kilometroch sa jednoducho vyčerpali a nedokázali zmazať Jungelsov odstup. Jumbo - Visma, Bora - hansgrohe a aj Mitchelton - Scott dnes predviedli veľkú snahu, ale nestačilo to. Tohtoročná edícia bola náročná a vyžadovala poriadnu odolnosť a vytrvalosť.
 
Na druhom mieste finišoval Owain Doull, ktorý sa celý čas pohyboval na čele pretekov, ale mal smolu, že mu ušiel práve ten rozhodujúci nástup. Dnes mal totiž vynikajúce nohy. Na stupne víťazov sa dostal aj Niki Terpstra, ale ten pôsobil na trati tajomne a príliš sa neukazoval. Deuceninck - Quick-Step dostal do Top 10 ďalších dvoch svojich jazdcov a belgická zostava opäť vytiahla vynikajúce predstavenie. Vo finále sa predviedol tímovým výkonom najmä Lampaert, ktorý chytal nástupy za Jungelsom.
 
Dylan Groenewegen neobhájil titul a skončil na štvrtom mieste, no jeho kolegovia sa poriadne nadreli, aby mu zariadili záverečný špurt. O tom, že to nebola jednoduchá edícia, svedčia aj umiestnenia Pascala Ackermanna a Mattea Trentina. Obaja patrili medzi najrýchlejších jazdcov druhej skupiny a ich kolegovia robili všetko pre hromadný dojazd, ale ani jeden z nich napokon nefiguroval v najlepšej desiatke, lebo im na konci došli sily. Výborný výkon tak predviedol André Greipel, ktorému chutila jazda po belgickom území. Juraj Sagan preteky nedokončil.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Boba Jungelsa (víťaz)
"Na takéto víťazstvo sa určite veľmi dobre pozerá, ale presadiť sa takýmto spôsobom je asi ten najťažší spôsob, ako zvíťaziť. Pred pretekmi sme mali plán a podarilo sa nám ho zrealizovať, no túto výhru som nečakal. Nedávno sme si boli pozrieť kockové úseky, aby som sa adaptoval na náročný štýl jazdy, ktorý je úplne iný a aj nervóznejší ako v Ardenách."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Dylana Groenewegena (4. miesto)
"Boli to ťažké, ale zároveň aj pekné preteky. Moji kolegovia nechali na trati všetko, ale Jungels bol jednoducho najsilnejší. Navyše je výborným časovkárom, preto bolo náročné na konci zmazať jeho náskok. Predviedli sme silný výkon, ale nevyhrali sme. Ja som sa cítil dobre, aj v záverečnom šprinte, čo mi dáva dôveru pred nasledujúcimi podujatiami."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Pascala Ackermanna (Bora - hansgrohe)
"Boli to brutálne preteky. Od začiatku sa išlo veľmi rýchlo. Moji kolegovia odviedli perfektnú prácu, a keď sme sa dostali do záverečného okruhu, vyzeralo to pre nás sľubne. Finále však bolo veľmi nervózne a ja som čakal príliš dlho. Keď som chcel začať šprintovať, nemal som už priestor. Je to škoda, lebo sme mohli dopadnúť lepšie. Mal som ešte celkom dobré nohy."
 
 
Výsledky
1. JUNGELS Bob Deceuninck - Quick-Step 4:42:54 200
2. DOULL Owain Team Sky link ikonka 00:12 150
3. TERPSTRA Niki Direct Energie 00:12 125
4. GROENEWEGEN Dylan Team Jumbo - Visma link ikonka 00:12 100
5. LAMPAERT Yves Deceuninck - Quick-Step 00:12 85
6. SÉNÉCHAL Florian Deceuninck - Quick-Step 00:12 70
7. KEUKELEIRE Jens Lotto Soudal link ikonka 00:12 60
8. GREIPEL AndrÉ Team Arkéa-Samsic 00:12 50
9. DE BUYST Jasper Lotto Soudal link ikonka 00:12 40
10. BARBERO Carlos Movistar Team link ikonka 00:12 35
DNF SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka odstúpil  
Zobraziť kompletné poradie
 
 
kuurne 19 kopce 2
kopce na trase pretekov aj s detailnými parametrami (© kuurne-brussel-kuurne.be)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop