Le Samyn: Quick-Step využil početnú výhodu a Sénéchal porazil Terpstru s Boomom

5.3.2019, 14:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
ut 5.3. rovinata etapa ciel rovina Quaregnon > Dour 198 km Sénéchal
 
le samyn 2019
profil pretekov, 1447 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Na zvlnenom teréne sa očakával súboj útočných cyklistov a hlavnú pozornosť pútal súboj medzi obhajcom prvenstva Nikim Terpstrom a jeho bývalými kolegami z Deuceninck - Quick-Step. Belgická zostava síce nechala doma svoje hlavné hviezdy, ale svoj talent chceli ukázať Sénéchal alebo Cavagna. Na štarte chýbal Jens Keukeleire, ktorý sa odhlásil na poslednú chvíľu.

Videli sme veľmi rýchly úvod pretekov a vedúca skupina sa vytvorila až po prvých bergoch. Do úniku sa dostali Alexis Gougeard (Ag2r), Tom Dernies (Roubaix Lille Métropole) a Gianni Marchand (Cibel-Cebon). Vedúca skupinka sa spoliehala najmä na Alexisa Gougearda, ktorý je veľmi dobrým tempárom a má dobré skúsenosti z únikov na kockových klasikách. Aj kvôli tomu nedostal brejk veľkú slobodu a pelotón ho nepustil ďalej ako na tri minúty. Na trati sa objavila aj prehánka, ale keď sa dostali jazdci na záverečný okruh, už nepršalo.
 
Na okruhu sa začalo ihneď jazdiť naplno a prvé kocky si vychutnával najmä Quick-Step. Táto aktivita chytila pôvodný únik a dopredu sa dostali ďalší traja borci. Útočil už Rémi Cavagna (Deuceninck - Quick-Step), ktorému robil spoločnosť Stan Dewulf (Lotto-Soudal) a Loic Vliegen (Wanty Groupe). Pelotón nemohol podceniť túto skupinu, lebo Cavagna patril medzi favoritov na titul, Dewulf vyhral v minulom roku Paríž - Roubaix v kategórii do 23 rokov a aj Vliegen sa dokáže pohybovať na takomto teréne. Za únikom sa odohrávala zaujímavá situácia, lebo balík sa rozdelil po páde a v druhej skupine sa ocitol Niki Terpstra, ktorý sa musel vracať späť za pomoci kolegov, čo sa mu napokon podarilo.
 
Direct Energie potom pokračoval v kvalitnej práci a už šesťdesiat kilometrov pred páskou chcel Niki Terpstra rozbiť pelotón. Trojčlenný únik bol eliminovaný a na aktivitu francúzskeho celku dokázali reagovať iba vybraní jazdci. V hlavnej skupine zostalo len okolo dvadsať jazdcov a okrem Terpstru tu nechýbali farby Quick-Stepu a Lotto - Soudal. Postupne sa vrátili do vedúcej skupiny viacerí pretekári. Na najťažšom úseku Rue de Belle Vue zrýchlil Terpstra, ale Quick-Step urobil všetko preto, aby obhajca prvenstva neušiel päťdesiat kilometrov pred páskou.
 
Na čelo pretekov sa však dostali Pieter Serry (Quick-Step) a Aimé de Gendt (Wanty Groupe), ktorí získali na svoju stranu tridsať sekúnd. Štyridsať kilometrov pred páskou sa vrátila do hlavného balíka početná skupina a pelotón sa značne rozšíril. Vedúca dvojica nabehla do záverečného kola s 15-sekundovým náskokom a za nimi sa nachádzali hlavní favoriti, čo bola záruka útočnej jazdy aj na záverečných štyroch úsekoch na kockách.
 
Takmer hneď po prekročení cieľovej čiary sa dostali do vedúcej skupiny Declercq (Quick-Step), Vandenbergh (Ag2r), Reinders, Asselman (obaja Roompot) a Merz (Lotto-Soudal), čo bol zaujímavý pohyb, na ktorý musel reagovať najmä Direct Energie. Francúzska zostava ukrojila zo svojej straty pred finálnymi mačacími hlavami a čakal sa nástup Nikiho Terptru. Ten prišiel štrnásť kilometrov pred páskou a na jeho nástup reagovali iba Lars Boom a Florian Sénéchal. Trojica sa prepracovala do vedúcej skupiny a začal sa súboj o titul. Túto šancu dostalo iba desať cyklistov.
 
Na čele pretekov sme museli čakať na rozhodujúcu selekciu až na úplne posledný úsek na kockách a vpredu zostali iba Sénéchal, Boom, Terpstra. Tesne pred páskou sa k nim dostali aj De Gendt a Declercq a čakalo sa, ako sa vyvinie situácia v tejto silnej skupine. Najskôr zaútočil Declercq, čo prinútilo ostatných, aby chytali jeho nástup, a to využil na konci Florian Sénéchal, ktorý ušetril najviac energie na záverečný šprint a pokoril De Gendta, Terpstru a Booma.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih pretekov
 
 
Ako zvyčajne, atraktívny profil vytvoril útočnú cyklistiku okamžite po príchode na záverečný okruh. Deuceninck - Quick-Step asi nechýbal ani v jednom ataku a výbornú podporu pre svojho lídra Nikiho Terpstru predviedol aj Direct Energie. Na kľúčové momenty sme museli čakať až na záverečné úseky na kockách a tam sa ukázali ako najsilnejší jazdci Sénéchal, Terpstra, Boom. Obhajca prvenstva nedokázal vo vyrovnanej skupine nasadiť rozhodujúci atak na pavé a na konci všetkých prehral tím Quick-Step, ktorý mohol vo finále operovať s dvomi pretekármi.
 
Koncovku zvládol perfektne Florian Sénéchal, ktorý využíval svojich kolegov na čele pretekov a mohol sa sústrediť výlučne na Terpstru. Francúzsky jazdec bol na posledných kockách dokonca silnejší ako jeho hlavný konkurent a pred páskou urobil všetko správne, aby dostal šancu šprintovať o titul. V rozhodujúcom momente vytiahol najlepšie nohy a užíva si prvý triumf na jarnej klasike v kariére. V nedeľu obsadil na K-B-K výborné šieste miesto a pre klasikára sa dostáva do správnej formy v tom najlepšom čase.
 
 
senechal 19 le samyn dqsf
Triumf Senechala .dqsf.
 
 
Na druhej priečke skončil Aimé de Gendt, keď sa dostal do skorého úniku so Serrym, a miesto na čele pretekov si zastal až do samého konca a ešte dokázal predviesť dobrý šprint. Po K-B-K získal opäť tretiu priečku Niki Terpstra, dnes mal však najväčšie ambície. Snažil sa rozbiť pelotón už ďaleko pred cieľom, približne šesťdesiat kilometrov, ale táto akcia sa mu nepodarila. Potom musel dlhšie čakať na svoju svoju šancu, ale na konci pretekov už nedokázal nasadiť svoj povestný nástup. V záverečnom šprinte sa našli dvaja rýchlejší súperi a stále čaká na svoju prvú klasikársku výhru v novom drese. Jeho kolegovia sa predviedli sympatickým spôsobom a na hlavných jarných jednorazovkách budú poriadne motivovaní vydať pre svojho lídra maximum. Po tímovej stránke zvládol preteky veľmi dobre aj Roompot, ktorý pôsobil vo finále veľmi aktívne, a Lars Boom bojoval o titul. Holandský jazdec sa síce nedostal na stupne víťazov, ale dostal potrebný impulz, že je na dobrej ceste znovu sa vytiahnuť na Paríž - Roubaix.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Floriana Sénéchala (víťaz)
"Pred pretekmi mi každý hovoril, že idem vyhrať. V minulých ročníkoch som tlačil na pílu príliš skoro, tentoraz som sa nechcel blázniť a čakal som len na finále. Mal som pri sebe skvelý tím, ktorý výborne pracoval počas celého dňa. Musím poďakovať všetkým kolegom. Na konci som sa cítil dobre a predviedol som kvalitný šprint. Pred páskou mi veľmi pomohol Tim Declercq. Aj Lars Boom vyzeral byť silný, ale začal šprintovať o čosi skôr, ako bolo potrebné. Nepríjemný bol aj Terpstra a vedel som, že bude čakať na posledný sektor. Ale tam som zaútočil ja."
 
 
Výsledky
1. SÉNÉCHAL Florian Deceuninck - Quick-Step link ikonka 4:38:20 125
2. DE GENDT Aimé Wanty - Groupe Gobert 00:00 85
3. TERPSTRA Niki Direct Energie 00:00 70
4. BOOM Lars Roompot - Charles 00:00 60
5. SERRY Pieter Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:01 50
6. VANDENBERGH Stijn Ag2r La Mondiale link ikonka 00:01 40
7. DECLERCQ Tim Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:06 35
8. REINDERS Elmar Roompot - Charles 00:08 30
9. ASSELMAN Jesper Roompot - Charles 00:14 25
10. MERTZ Rémy Lotto Soudal link ikonka 00:19 20
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Krátke preview pretekov:
 
Tradičná belgická jednorazovka napíše svoj jubilejný 50. ročník. Na pretekárov čaká 195 kilometrov dlhá trasa, na ktorej sú štyri kockové úseky, pričom každý prejdú štyrikrát. Najprv sa jazdci zapotia na Côte de la Roquette, po ktorom ihneď nasleduje Chemin de Wihéries. Potom čaká na cyklistov Côte des Nonettes a jazdu po mačacích hlavách uzavrie Rue de Belle Vue.
 
Víťazstvo z uplynulej sezóny príde obhajovať tentoraz už jazdec Direct Energie Niki Terpstra, ktorý sa na K-B-K naladil slušným tretím miestom. Cestu za obhajobou mu bude chcieť skomplikovať skúsený Francúz Alexis Gougeard či Belgičan Stijn Vanderbergh, ktorí tú budú reprezentovať farby AG2R La Mondiale. Do vývoja pretekov môže prehovoriť aj Damien Gaudin, no uvidíme, ako si na trati rozdelí úlohy s Holanďanom, pričom francúzsky tím má v talóne aj Adriena Petita. Svoje umenie na kockách nám bude môcť ukázať aj Lars Boom a dobrý výsledok by si mohol pripísať aj matador Stijn Devolder. Je to akási klasika pre vyslúžilých klasikárov.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop