TdF: Úvodná etapa skončila prekvapením, vyhral Teunissen o centimetre pred Saganom

6.7.2019, 10:20 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
tour 19
1. 6.7. rovinata etapa ciel rovina Brusel > Chateau de Laeken 194 km Teunissen
 
etapa 01
profil etapy, 1467 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Najväčšie a najslávnejšie cyklistické podujatie na svete odštartovalo rovinatou trasou v okolí Bruselu a otvárací deň dostal do stavu najvyššej pozornosti najmä šprintérov. Tradične nervózna úvodná etapa mala prebehnúť v dobrých podmienkach. Teploty sa mali pohybovať v okolí 25 stupňov a nemal fúkať silný vietor.

Kandidátov na etapový triumf a žltý dres bolo hneď niekoľko a bolo zaujímavé sledovať, v akej forme sa predstavia toľkí šprintéri na začiatku francúzskej GT. Medzi favoritov patril aj Peter Sagan, ktorému mal vo finále vyhovovať mierne stúpajúci finiš. Začínala sa jeho misia za rekordným zeleným dresom a už dnes mal potvrdiť, že je pripravený na historický zápis.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana o prvej etape
"Posledný kilometer sa trochu zdvihne, ale nie je to príliš strmé. Videl som to a nie je to také ťažké. Každý šprintér bude na konci nebezpečný. Samozrejme, Groenewegen, Caleb a Elia sú veľmi silní. Šprinty na Tour sú vždy veľkým zmätkom."
 
 
Chvíľu trvalo, kým sa vytvoril hlavný únik, a pelotónom napokon pustil dopredu štvoricu jazdcov, v ktorej figuroval aj Greg van Avermaet (CCC). Domácemu pretekárovi robili spoločnosť Mads Würtz Schmidt (Kaťuša-Alpecin), Natnael Berhane (Cofidis) a Xandro Meurisse (Wanty Gobert).
 
 
video v clanku ikonka ciernaOficiálne otvorenie celých pretekov
 
 
Prítomnosť Grega van Avermaeta bola prekvapujúcou záležitosťou, ale jazdec tímu CCC mal na tento počin hneď niekoľko dôvodov. Ako belgický cyklista sa chcel čo najviac ukázať svojím miestnymi fanúšikom na Tour de France. Určite ho zaujímali aj dve horské prémie a šanca obliecť sa do bodkovaného dresu v Bruselu. Navyše sa prechádzalo cez Kapelmuur a Bosberg, známe kockové bergy, na ktorých bojuje počas jarných klasík, a takisto svojim pohybom len potvrdil slová celku CCC, že na podujatí budú jazdiť agresívnym štýlom.
 
Na čele pretekov sa nachádzal aj všestranný dánsky borec Mads Würtz Schmidt, ktorý jazdí tretí rok za Kaťušu, ale v jej farbách ešte nezískal žiadny triumf. Svojho zástupcu vyslal dopredu aj Cofidis a vrchár Natnael Berhane prezentoval svoj čerstvý dres eritrejského šampióna, ktorý nedávno získal druhýkrát v kariére. Francúzsky celok sa spoliehal v dnešnom dojazde na šprintéra Christopha Laporteho, takže bolo jasné, že v balíku pracovať nebude. V horách je dobrý aj Xandro Meurisse. Ukázal to v poslednej etape na Critérium du Dauphiné, kde v úniku skončil na deviatej priečke. Ako belgický pretekár jazdiaci za belgickú zostavu sa jednoducho musel ukázať v dnešnom brejku.
 
 
tour 19 etapa 01 unik asofab
Ilustračný záber (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
V pelotóne si podelili kontrolu vedúcej skupiny Deceuninck - Quick-Step, Jumbo - Visma a Lotto - Soudal. Táto trojica celkov mala byť hnacím motorom pelotónu v šprintérskych etapách a okamžite to potvrdzovala. Jumbo a Quick-Step mali na Tour aj iné ambície a jedine Lotto - Soudal sa maximálne sústredil predovšetkým na šprintérske etapy. Pre tieto zostavy bol dnešok veľmi dôležitý, preto náskok vedúcej skupiny presahoval len tri minúty.
 
Na Mur de Grammont sa odohral pekný súboj o dva vrchárske body. Najskôr sa pokúsil Berhane zaskočiť Avermaeta, ale belgický jazdec mal všetko pod kontrolou na dôverne známom výstupe. Na vrchole s ním držal krok iba Meurisse, no Avermaet sa nenechal zaskočiť a s týmito dvomi bodmi vybojoval vrchársky dres. Pelotón tu znížil manko pod tri minúty a bol zoradený za borcami z Quick-Stepu. Na vrchole Bosbergu bol rýchlejší Meurisse, ale nepomohlo mu to do bodkovaného dresu, pretože aj keď mal rovnako bodov s Avermaetom, belgický jazdec dobyl vyššie hodnotenú prémiu.
 
Xandro Meurisse pokračoval po tomto bergu osamote a nechal za sebou trojicu prenasledovateľov. Van Avermaet sa uspokojil s vrchárskym dresom a vrátil sa späť do balíka. Meurisse potom počkal na Berhaneho a Schmidta. Následne  sa dostali pretekári na jednoduchý terén, ktorý mala osviežiť len rýchlostná prémia, ale tesne pred ňou čakal na pelotón 1900-metrový úsek na dlažobných kockách.
 
 
tour 19 etapa 01 unik asofab
Unikajúca skupina (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
V pelotóne sa išlo pomerne svižne a náskok brejku sa pohyboval len na úrovni deväťdesiat sekúnd. Trojicu utečencov kontrolovali tri zoskupenia a sto kilometrov pred páskou sa ustálil náskok vedúcej skupiny v okolí dvoch minút. Quick-Step, Jumbo a Lotto naskočili do dnešnej etapy s jasnou stratégiou a vedúca trojica to mala proti nim náročné. V polovici etapy sa udržiavala priemerná rýchlosť na úrovni 43 km/h. Peter Sagan sa pohyboval schovaný v balíku a v doterajšom priebehu ho nestretli na trati žiadne ťažkosti. To isté platilo aj o jeho kolegoch a Bora zatiaľ nemala dôvod jazdiť na čele pelotónu.
 
Prichádzajúci kockový sektor vytiahol na čelo balíka viaceré celky, ktoré potrebovali previesť svojich lídrov bezpečným spôsobom cez pavé, a zvýšené tempo výrazne okresalo z náskoku vedúcej skupiny. Rozdiel klesol na dvadsať sekúnd a po tomto úseku viedol balík tím Bora - hansgrohe, ktorému sa podarilo natiahnuť a aj rozdeliť hlavnú skupinu. Doplatil na to Elia Viviani, ktorý dostal defekt, a mal čo robiť, aby sa vrátil späť ešte pred rýchlostnou prémiou.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPeter Sagan vyhráva rýchlostnú prémiu
 
 
Bora chytil únik pred prémiou a v balíku sa šprintovalo o dvadsať bodov. Peter Sagan si nemohol nechať ujsť takúto príležitosť a v plnej miere sa presadil na prvej rýchlostnej prémii na podujatí. Za ním finišovali Colbrelli, Van Avermaet, Matthews a Tretnin. Bora a Peter Sagan to výborne rozohrali a slovenský jazdec získal dôležitú porciu bodov. Za pelotónom stále zostávalo niekoľko jazdcov a medzi nimi sa nachádzali aj Daniel Martin alebo Simon Yates.
 
Potom sa všetko znovu spojilo a na čele balíka pracovali šprintérske zostavy. Následne zaútočil Stéphane Rossetto z Cofidisu, ale pelotón jeho snaha nedostávala pod tlak. Francúzsky pretekár získal k dobru necelé dve minúty a v balíku sme stále videli dobrú spoluprácu kandidátov na etapový triumf. Quick-Step, Jumbo a Lotto naďalej kontrolovali situáciu v hlavnej skupine a držali na uzde jediného útočníka. S blížiacim sa cieľom etapy začala v balíku stúpať koncentrácia a všetci dôležití jazdci si už chceli strážiť pozície v pelotóne. Na čele pretekov sa nachádzal 32-ročný debutant na Tour a Rossetto v minulom roku vyhral etapu na Tour de Yorkshire a na tohtoročnom francúzskom šampionáte vybojoval druhé miesto v časovke.
 
 
kratka sprava ikonkaCIEĽ - Kráľovský zámok Laeken
Zámok kúpil Napoleon Bonaparte pre svoju manželku Josephine de Beauharnais, ktorá ho však nikdy nevyužívala. Až v roku 1831 sa stalo rezidenciou belgických panovníkov. Kráľ Filip však úraduje v Bruselskom kráľovskom paláci. V blízkosti je pozoruhodný Laekenský kráľovský  skleník, postavený na svoju dobu z moderných materiálov – kovu a skla. Verejnosti je otvorený dva týždne do roka, za túto krátku dobu si môže návštevník pozrieť aj zbierku  exotických  rastlín  z Konga, ktorú priniesli kráľovi Leopoldovi II., objednávateľovi skleníka.
 
 
Necelých dvadsať kilometrov pred páskou sme videli pád. Na zemi sa ocitol aj Jakob Fuglsang a na tvári mu tiekla krv. Bol otrasený. Pelotón išiel v tom čase rýchlo a miestami na technickej ceste, čo Fuglsangovi sťažovalo návrat. Za pomoci troch kolegov musel zmazať 30-sekundové manko a desať kilometrov pred páskou sa mu to podarilo. Spolu s ním sa ocitol na zemi aj Damiano Caruso (Bahrain Merida).
 
Rossetto bol chytený deväť kilometrov pred cieľom a francúzsky jazdec bol vyhlásený za najbojovnejšieho jazdca etapy. V záverečných kilometroch sa snažili formovať jednotlivé šprintérske vláčiky a zostavy tímov s favoritmi na celkový titul. Hektická pozičná bitka v Bruseli vyžadovala vynaloženie veľkej energie.
 
Hromadný šprint ovplyvnil hromadný pád, po ktorom zostala vzadu väčšina jazdcov a medzi nimi aj Dylan Groenewegen. Ostatní šprintéri sa udržali na čele balíka a v náročnej koncovke sa presadil prekvapujúco Mike Teunissen. Peter Sagan skončil druhý a na žltý dres mu chýbali milimetre. Tretí finišoval Caleb Ewan.
 
 
video v clanku ikonka ciernaKoncovka etapy
 

Na začiatku podujatia sa ako vždy odohrala hektická koncovka. Po hromadnom páde zostali bojovať o výhru len tí šprintéri, ktorí sa nachádzali na samom čele balíka, a kandidáti na etapový triumf sa na vlastnej koži presvedčili, že posledné stovky metrov neboli vôbec jednoduché. Deceuninck - Quick-Step ponúkol dobrý lead-out pre Eliu Vivianiho, ale ten stratil svojich kolegov. Naopak, vpredu zostali Michael Matthews s Petrom Saganom a slovenský pretekár sa mohol vyviezť za svojím austrálskym súperom a vyraziť za etapovým triumfom. Keďže sa šprintovalo do kopca, o čosi neskôr mohol vyraziť dopredu Mike Teunissen, klasikár z celku Jumbo - Visma, a napokon to bol rozhodujúci moment etapy, keď dokázal poraziť Sagana o pár centimetrov.
 
Mike Teunissen na konci zaskočil všetkých hlavných favoritov. Holandský jazdec mal pôvodne rozbiehať šprint pre Groenewegana, ale keď jeho kolega spadol, mohol ísť na vlastné tričko. Pred páskou sa výborne natlačil dopredu a začal šprintovať v tom najlepšom čase. To bolo kľúčové, aby vyzval na priamy súboj Petra Sagana, a keďže nepatrí medzi klasických šprintérov, ale skôr klasikárov, záverečná stúpajúca pasáž mu veľmi sadla. V tomto roku vyhral titul a dve etapy na podujatí Štyri dni Dunkerque, potom triumfoval na ZLM Tour, ale dnešný triumf je jeho najväčším úspechom v kariére. Tím Jumbo - Visma tak získal žltý dres, ale určite nerátal, že mu ho vybojuje Mike Teunissen. Okrem toho 26-ročný holandský jazdec vlastní aj zelený dres. Má síce rovnako bodov ako Peter Sagan, ale v jeho prospech rozhodol etapový triumf.
 
 
teunissen 19 tour podium asofab
Mike Teunissen na pódiu (© A.S.O. / Alex Broadway)

 
Vo finále sa odohrala skutočne veľká tlačenica pred páskou. Elia Viviani kvôli tomu nemohol využiť svojich výborných kolegov. Michael Matthews sa zase ocitol príliš skoro na čele, aj Sonny Colbrelli mohol lepšie načasovať svoj šprint. Potom sa snažili dopredu dostať Nizzolo s Trentinom, ale na lepší výsledok im to nevydalo. Silnú koncovku vytiahol aj Caleb Ewan, no ten bol zase v kľúčovom momente zavretý od súperov a nemal sa kedy poriadne rozbehnúť. Skončil síce tretí, no zdalo sa, že jeho nohy si trúfali na lepší výsledok.
 
Peter Sagan má za sebou úspešný vstup do pretekov, hoci mu chýbalo len veľmi málo, aby sa tešil z etapového triumfu a aj zo žltého dresu. Najskôr sa vytiahol na rýchlostnej prémii, keď jeho kolegovia rozumne využili kockový úsek, aby mu vytvorili pozíciu na výhru na prémii. A všetko im to vyšlo perfektne. Vo finále potom predviedol svoju majstrovskú pozičnú jazdu a všetko mal pripravené na víťazstvo, keď sa správne zaradil za Matthewsa a následne vyrazil dopredu v dobrej pozícii. Všetko smerovalo k jeho výhre, no tesne ho dokázal pokoriť Mike Teunissen. V cieli ho musel potešiť dnešný bodový zisk, keďže päťdesiat bodov je výborným odrazovým mostíkom do nasledujúcich dní. Ale etapa a žltý dres boli veľmi blízko.
 
Hromadný pád v závere etapy nebol jedinou takouto nepríjemnou záležitosťou. Na konci prišiel o možnosť vyhrať etapu a žltý dres Dylan Groenewegen, ktorý mal pred sebou asi najdôležitejší deň v sezóne. V tomto páde sme videli na zemi aj Gerainta Thomasa a pre welšského jazdca to môže spôsobiť komplikácie v zajtrajšej časovke. A spadol aj Emanuel Buchmann. Oveľa horšie dopadol Jakob Fuglsang, ktorý si dvadsať kilometrov pred cieľom pri páde poranil hlavu a ťažkosti mu malo robiť aj koleno. Alexander Vinokurov nemal v cieli dobrú náladu a problémy dánskeho jazdca vyzerali byť vážne.
 
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Mika Teunissena (víťaz)
"Nemôžem tomu uveriť. Pracovali sme týždne a mesiace na tom, aby sme dnes uspeli s Dylanom, ale všetko vyfučalo tesne pred cieľom, keď spadol. Ja som zostal stále vpredu a cítil som sa dobre, tak som to vyskúšal. Potom som videl, ako všetkým postupne dochádzala energia na posledných metroch. Aj Saganovi, ktorého som chytil. Je neuveriteľné, že som ho dokázal poraziť na páske."
   
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (druhé miesto)
"Ako vždy bola prvá etapa veľmi hektická. V dôležitom momente, niekoľko kilometrov pred rýchlostnou prémiou, keď sme sa dostali na pavé, sme zvýšili tempo v balíku, rozdelili pelotón, chytili únik a ja som mohol vybojovať dvadsať bodov. Potom sme nastavili silné tempo na záverečných kilometroch, ktoré boli nervózne kvôli pádom. Do šprintu som sa dostal na dobrej pozícii a v dobrej forme. Bolo to však nezvyčajné, lebo tristo metrov pred cieľom všetci zastali. Keď som zrýchlil, dal som zo seba všetko, ale napokon som prehral vo foto-finiši o pár centimetrov. Je to súčasť pretekov a v šprinte môžete vyhrať, alebo prehrať len o malý kúsok."
 
 
Výsledky etapy
1. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 4:22:47 120
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 50
3. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00 25
4. NIZZOLO Giacomo Team Dimension Data link ikonka 00:00 15
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 5
6. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:00  
7. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
8. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
9. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
10. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

gc jumbo
Priebežné poradie pretekov po etape
1. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 4:22:37 25
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:04  
3. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:06  
4. NIZZOLO Giacomo Team Dimension Data link ikonka 00:10  
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:10  
6. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:10  
7. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:10  
8. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:10  
9. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:10  
10. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:10  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 50
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 50
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 33
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 27
5. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 23
6. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 21
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 2
2. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 2
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 4:22:43
2. JANSEN Amund Grøndahl Team Jumbo - Visma link ikonka 00:04
3. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 00:04
4. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:04
5. BOL Cees Team Sunweb link ikonka 00:04
6. GARCÍA CORTINA Iván Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:04
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy
 
 

 
 
Všetky prémie na trase etapy:
3 20 149 km - Mur de Grammont: dĺžka 1,2 km; sklon 7,8 % (2-1)
4-20 147 km - Bosberg: dĺžka 1 km; sklon 6,7 % (1 bod)
sprint-20 69,5 km - LES BONS VILLERS (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
ciel Cieľ (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Najrýchlejší jazdci v pelotóne dostali na začiatku pretekov šancu získať žltý dres a väčšina z nich sa postaví na štart prvej etapy veľmi nabudená. Hromadný dojazd však bude okorenený mierne stúpajúcim profilom a prevýšenie do štyroch percent bude vo finále vyžadovať nielen rýchlosť, ale aj správne načasovanie šprintu a potrebnú silu v nohách. V takýchto koncovkách je veľmi sebavedomý najmä Dylan Groenewegen a nepochybujeme, že to bude chcieť patrične využiť. Holandský šprintér zvykne ťažiť nielen zo svojej rýchlosti, ale aj zo silovejšieho prejavu, preto disponuje potrebnými kvalitami, aby sa presadil hneď v prvej etape. Ani Elia Viviani a Caleb Ewan sa nemusia obávať záverečného mierneho stúpania. Taliansky jazdec vyhral nepríjemný šprint do kopca vo Švajčiarsku a po Gire sa dostal na pozitívnu vlnu, takže bude veľmi motivovaný ukoristiť svoju prvú víťaznú etap na Tour a k tomu aj žltý dres. Ani Caleb Ewan nepotrebuje v cieli úplnú rovinu, aby sa mohol presadiť, a keď vo finále zvládne pozičnú bitku, bude patriť medzi hlavných kandidátov na víťazstvo. V silových šprintoch sa vyžíva Alexander Kristoff a nórsky borec určite nebude skrývať svoju veľmi dobrú tohtoročnú formu. Náročnejšia koncovka dostane do pozoru aj Trentina, Colbrelliho alebo Matthewsa, takže na cieľovej čiare môžeme očakávať veľkú tlačenicu. Finále v miernom stúpaní  vyhovuje aj Petrovi Saganovi a v takomto dojazde ešte viac vynikne jeho výkonnosť. V očakávanej hektickej koncovke sa dokáže pozične pohybovať ako nikto iný, a keď sa k tom pridá jeho neúnavná vôľa víťaziť, v otváracej previerke dostal výbornú príležitosť zabojovať o žltý dres.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Belgické otvorenie pretekov si uctieva prvý titul Eddyho Merckxa na TdF, ktorý dosiahol pred päťdesiatimi rokmi, no v okolí Bruselu nevytvorili organizátori selektívnu trasu, aká by pristala jeho menu. Nebude trvať dlho a cyklisti sa dostanú na vyzývavé bergy Muur van Geraardsbergen a Bosberg, ale bude to jediná profilová prekážka celého dňa, takže na žltý dres si môžu robiť zálusk šprintéri. Pelotón ešte na chvíľu vystraší dlažobný úsek Chaussée de Fleurus, po jeho prekonaní už bude všetko smerovať na záverečný hromadný dojazd pelotónu. Pred Chateu de Laeken, rezidenciou belgických kráľov, to však nebude jednoduchý šprint. Posledných sedemsto metrov vyskočí na štyri percentá a pôjde sa zľahka doprava, čo bude svedčať len výborne pripravenému šprintérovi.
 
 
 
etapa 01 mapa dojazdu
mapa dojazdu etapy (© letour.fr)
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
na Dvojke od 14:30 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Oľga Hamadejová
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop