TdF: Na konci ušiel všetkým Julian Alaphilippe, má etapu a žltý dres, Sagan piaty

8.7.2019, 10:20 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
tour 19
3. 8.7. zvlnena etapa ciel rovina Binche > Epernay 215 km Alaphilippe
 
etapa 03
profil etapy, 2377 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Po šprintérskej etape a tímovej časovke čakala na pretekárov úplne iná výzva. Hektická koncovka s krátkymi stúpaniami lákala množstvo zúčastnených klasikárov a na predpokladaný záverečný šprint do kopca v okresanom balíku si trúfalo hneď niekoľko veľkých mien. Na úspešný výsledok boli potrebné nielen kvalitné zrýchlenie v kopci, ale aj pozičná jazda, pretože kľúčový momentom etapy bola zákruta nachádzajúca sa len tristo metrov pred cieľom.

Jediná čisto klasikárska etapa na podujatí bola lákadlom aj pre Petra Sagana. Slovenský jazdec je špecialistom na šprinty do kopca a vždy si dokáže vybudovať v takýchto hektických dojazdoch tú správnu pozíciu, preto mohol predviesť podobnú agresívnu koncovku, akú vytiahol v tretej etape vo Švajčiarsku. Na cyklistov čakalo slnečné počasie s teplotami do 24 stupňov a výraznú úlohu nemal zohrať ani vietor.
 
 
kratka sprava ikonkaBinche (štart)
Henegavské mesto s baníckou a textilnou históriou sa môže pýšiť silným, hrubým opevnením dlhým asi dva kilometre s 25 vežami. Jeden múr je v priemere hrubý až štyri metre. Tieto hradby zo stredoveku sú najrozsiahlejším pozostatkom v celom Belgicku. Cirkevnou  pamiatkou je gotický kostol sv. Ursmera s henegavskými prvkami. V blízkosti sa nachádza opátstvo  Bonne  Espérance (Dobrej  nádeje) zo začiatku 12. storočia. Jeho meno pochádza zo  situácie, kedy sa nevedela nájsť vhodná lokalita pre stavbu tohto kláštora, no nakoniec sa našlo perfektné miesto na to, aby sa z opátstva stalo prosperujúce a silné centrum.
 
 
Na začiatku etapy sa bojovalo o vytvorenie úniky a najmä celky Bora - hansgrohe, Jumbo - Visma a aj CCC si dávali pozor, aby sa dopredu nedostali nebezpeční pretekári. Napokon sa odpútalo päť jazdcov a medzi nimi sa nachádzal aj Tim Wellens (Lotto-Soudal). Belgický cyklista sa ocitol v čisto francúzskej spoločnosti, keď sa dostali do úniku Yoann Offredo (Wanty Gobert), Stéphane Rossetto (Cofidis), Paul Ourselin (Total Direct Energie) a Anthony Delaplace (Arkéa-Samsic).
 
 
video v clanku ikonka ciernaHlavný únik dňa
 
 
Vo vedúcej skupine sa pohybovali všetky štyri francúzske pro-konti tímy. Stéphane Rosseto jazdil s červeným číslom najbojovnejšieho jazdca z prvej etapy, keď bol tiež v úniku, a pozícia pred balíkom sa mu zapáčila. Tím Wanty Gobert reprezentoval Yoann Offredo, skúsený klasikár na mačacie hlavy, ktorý jazdí na Tour tretíkrát v rade. Na jednorazovkách sa cítia najlepšie aj Paul Ourselin a Anthony Delaplace, ten skončil v tomto ročníku deviaty na ťažkej klasike Tro-Bro Léon. Najväčšou postavou v brejku bol jednoznačne Tim Wellens. Belgický cyklista  je vždy nepríjemný na čele pretekov a ak by pelotón povolil koncentráciu v priebehu dňa, Wellens mohol byť vo finále veľmi zdatný súper. V tejto sezóne vyhral jednorazovku Trofeo Tramuntana, dve etapy na Ruta del Sol a časovku na Belgium Tour.
 
Práve jazdec tímu Lotto - Soudal strácal v poradí len 69 sekúnd, preto musel od začiatku pozorne kontrolovať vedúcu skupinu Jumbo - Visma. Celý tím sa niesol na parádnej úspešnej vlne, takže sa neplánovali vzdať žltého dresu ani v cieli dnešnej etapy. Balík ťahal jedine Tony Martin a všetky celky, ktoré chceli zabojovať o etapový triumf, zatiaľ vyčkávali. Nervózny deň očakávali tímy Astana a Ineos. Obidve zostavy sa pohybovali na samom čele balíka a nechceli riskovať, aby sa ich lídri dostali do nejakých problémov.
 
 
tour 19 etapa 03 unik 1 asofpb
Únik dňa (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
V prvej časti etapy sa išlo po vetre a svižným tempom a brejk dokázal navýšiť svoj náskok na päť minút. Rozdiel medzi skupinami stále narastal, ale v pelotóne to nenachádzalo odozvu. Pracoval jedine Tony Martin. Zdalo, akoby Jumbo - Visma tlačil na ďalšie tímy, aby sa k nemu pridali. Podarilo sa a jedného muža vyslal na čelo balíka Deceuninck - Quick-Step.
 
Náskok brejku znovu klesol na päť minút a už nemal viac stúpať. A na rýchlostnej prémii bol ešte menší. Dvadsať bodov získal na čele pretekov Paul Ourselin, ktorý bol silnejší ako Yoan Offredo. Pelotónu zostalo k dispozícii desať bodov a vybojoval ich Elia Viviani. Taliansky jazdec dostal najlepšiu podporu a bol najrýchlejší. Peter Sagan sa zavesil za jeho zadné koleso a pohodlne uchmatol deväť bodov, čím sa dostal do virtuálneho vedenia v bodovacej súťaži a odpútal sa od Teunissena. Za ním preťali prémiu Colbrelli a Matthews.
 
 
video v clanku ikonka ciernaŠprintérska etapa v pelotóne
 
 
Potom sa stále pohybovali na čele pelotónu iba Jumbo - Visma a Deceuninck  - Quick-Step a darilo sa im znížiť stratu na tri minúty. Jakob Fuglsang vyhľadal lekársku pomoc od doktora pretekov a nechal si previazať rany. Pelotón išiel dobrým tempom a dalo sa predpokladať, že pred prvou horskou prémiou zostane utečencom už len minimálny odstup. Aj keď na trati fúkalo, nebol to silný vietor a väčšinou fúkalo cyklistom do chrbta. Mesto Remeš signalizovalo, že sa pelotón dostal do cieľového regiónu a hneď sme tu videli menšiu kolíziu, po ktorej spadlo niekoľko jazdcov. Nebolo to nič vážne, ale zbystrilo to pozornosť každého pretekára. Tento pád zdržal aj Michaela Matthewsa, ktorý sa musel vracať späť do balíka.
 
Pred prvou horskou prémiou balík spomalil, vedúca skupina zvýšila náskok na dve minúty a ešte pred Côte de Nanteuil-la-Forêt zaútočil na čele pretekov Tim Wellens. Do cieľa zostávalo necelých päťdesiat kilometrov. Belgický jazdec sa odhodlal k svojmu typickému ataku a spoliehal sa na to, že pelotón sa nezorganizuje do potrebnej spolupráce. Na vrchole prvého hodnoteného stúpania získal na ostatných utečencov už osemdesiat sekúnd. A druhú skupinu napokon chytil balík na druhej horskej prémii.
 
V tom čase už vyvíjal veľkú aktivitu tím Quick-Step a začala sa naháňačka o etapový triumf. Na vrchole Côte d'Hautvillers mal Wellens náskok deväťdesiat sekúnd a belgický celok robil všetko preto, aby čo najviac unavil súperov Juliana Alaphilippa. Z hlavnej skupiny vypadávali klasickí šprintéri, Peter Sagan sa držal v skupine.
 
 
kratka sprava ikonkaEpernay (cieľ)
Tretie najväčšie mesto v departamente Marne.V roku 1729 tu Nicolas Ruinart, ktorý prvý experimentoval s výrobou šumivého vína, otvoril prvý obchod s vínom. V tejto oblasti je 30 000 hektárov viníc, 35 vinárskych „rodov“, z ktorých desať je najväčších na svete. Tieto rody sú všetky koncentrované na „Avenue  de  Champagne“ - najbohatšej ulici sveta, ktorá je zapísaná v UNESCO. V súkromných pivniciach leží viac ako 200 miliónov fliaš  vína. Z architektonických pamiatok je tu Kostol Notre Dame (Našej Panej), radnica s pozoruhodnou záhradou a Castellánska veža v secesnom slohu. Tú postavil miestny vikomt Castellane, ktorého víno sa rýchlo stalo symbolom módy a osláv.
 
 
V rozhodujúcom momente etapy sa výborne ukazoval aj tím Bora a na vysoké tempo doplácal Mike Teunissen, ktorý sa pohyboval na konci hlavnej skupiny. Wellens dobyl aj tretiu horskú prémiu a vybojoval vrchársky dres. Pred záverečným hodnoteným stúpaním mal k dobru už len jednu minútu. V pelotóne predvádzala svoju kvalitu Astana a aj kazašský celok si trúfal na etapový triumf.
 
Na kopci Côte de Mutigny prišiel Wellens o svoj náskok, ale ešte stihol vyhrať bonusové sekundy na vrchole. V balíku zatočil Julian Alaphilippe a na čele pretekov zostal sám, lebo Wellens zastal a musel riešiť technické problémy. Francúzsky borec si najskôr vybudoval malý náskok a za ním sa pohybovali Schachmann, Woods, Landa a Lutsenko. Hlavná skupina zostávala pomerne početná a v nej sa výborne pohyboval aj Peter Sagan. Problémy mal Mike Teunissen a strácal žltý dres. Schachmannova skupinka bola chytená a v balíku ťahal Sunweb pre Matthewsa.
 
O hektickú koncovku sa postaral najmä Julian Alaphilippe, ktorý dokázal navýšiť svoj náskok na päťdesiat sekúnd. V okresanom balíku chýbala potrebná spolupráca tých celkov, ktoré tiež chceli získať etapu. Na ceste sa nachádzalo ešte jedno krátke stúpanie, ale ani to nezastavilo Alaphilippa. Francúzsky jazdec mal všetko vo svojich rukách a udržiaval dostatočný náskok. Peter Sagan sa stále pohyboval na čele okresanej hlavnej skupiny.
 
Julian Alaphilippe dotiahol svoj sólový nástup do víťazného konca a parádnym spôsobom si podmanil tretiu etapu. V šprinte do kopca o druhé miesto sa presadil Michael Matthews, tretí finišoval Jasper Stuyven. Potom preťal pásku Greg van Avermaet a Peter Sagan obsadil piatu priečku.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Náročný záver etapy videl útočnú cyklistiku. Najskôr to vyskúšal v pôvodnom úniku Tim Wellens a predviedol dobrý pokus, ale nad jeho sily bola posledná horská prémia. Za  svoju aktivitu bol však odmenený vrchárskym dresom. Potom sa diali zaujímavé veci na Côte de Mutigny, kde vyrazil do dlhého útoku Julian Alaphilippe. Francúzsky pretekár atakoval na malom priestore a pätnásť kilometrov pred páskou. Jeho počiatočný nástup bol taký silný, že nikto ho nedokázal nasledovať, a potom mal v sebe dostatok energie, aby to pretavil na etapový triumf. Bola to jeho jedenásta výhra v ročníku.
 
 
alaphilippe 19 tour radost asoftm
Radosť Alaphilippa s kolegami v cieli (© A.S.O. / Thomas Maheux)
 
 
Jazdec tímu Deceuninck - Quick-Step sa rozhodol nečakať na samotný záver a šprint do kopca, hoci aj v tomto prípade patril medzi hlavných favoritov, ale za etapou vyrazil demonštratívnym spôsobom. Jeho dnešný triumf sa niesol v duchu jeho minuloročných výkonov a úspechov a tentoraz to ešte vyšperkoval žltým dresom. Prvýkrát v kariére sa oblečie do maillot jaune.
 
Po svojom nástupe dokázal nechať za sebou v poradí až trojicu zástupcov Jumbo - Visma. Podarilo sa mu to aj zásluhou bonusových sekúnd na Côte de Mutigny. Doterajší líder pretekov Mike Teunissen vypadol z balíka na poslednej horskej prémii. Organizátori v cieli rozdelili hlavnú skupinu a v cieli získali k dobru päť sekúnd na súperov aj Pinot s Bernalom. Naopak, Zakarin stratil necelé štyri minúty a po dnešku sa môže zamerať na etapové triumfy.
 
 
sagan 19 tour etapa 03 dojazd bohfb
Peter Sagan po dojazde do cieľa (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Po poslednej horskej prémii sa nenašla v okresanom pelotóne potrebná palebná sila, ktorá by chytila Alaphilippa. Aj keď do cieľa zostávalo pomerne veľa kilometrov, francúzsky jazdec išiel suverénne za svojím cieľom a veľmi rýchlo si dokázal vybudovať rozhodujúci náskok. Za ním sa však len občas ukázali v popredí farby Sunwebu a CCC. Tím Inoes iba kontroloval situáciu a nikto ďalší sa neodhodlal k aktivite. Dobrú koncovku vytiahol Michael Matthews, no vo finále mu chýbali kolegovia, ktorí by mu zariadili šprint o výhru. Silné nohy ukázal Stuyven, na tento dojazd si veril Avermaet a v popredí finišovali aj Colbrelli s Trentinom. Na konci etapy ťažko spadol Casper Asgreen a do cieľa prišiel doptlčený ako úplne posledný.
 
Peter Sagan prežil všetky stúpania v hlavnom balíku a na väčšine z nich, aj tých prudkých, sa stále nachádzal na vedúcich priečkach pelotónu. Bora sa snažila ovplyvňovať dianie na trati až do poslednej horskej prémie, ale potom už nie a slovenský jazdec musel už len čakať, ako sa vyvinie situácia, či to Alaphilippovi vydrží až do cieľa. V šprinte o druhé miesto sa dostali pred neho ešte traja súperi a obsadil piate miesto. V cieli získal sedemnásť bodov, na rýchlostnej prémii deväť bodov a je novým lídrom bodovacej súťaže. Na chrbát mu dýcha Michael Matthews.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Juliana Alaphilippa (víťaz)
"Nemám slov. Ešte si neuvedomujem, čo sa stalo. Vedel som, že táto etapa mi vyhovuje a dôležité bolo, že sa mi vyhýbali pády. Cítil som sa veľmi dobre, preto som zrýchlil na poslednej horskej prémii, ale nečakal som, že pôjdem dopredu iba ja. Potom som počul, aký veľký náskok som si vybudoval. Je ťažké splniť očakávania, ktoré vás pasujú do úlohy favorita, ale mne sa to podarilo. Som veľmi šťastný."
        
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (5. miesto)
"Bol to veľmi, veľmi ťažký deň, ktorý meral 215 kilometrov, obsahoval štyri hodnotené stúpania a od začiatku do konca sa išlo veľmi rýchlo. Posledné dva kopce boli ťažké a samotný cieľový výstup, aj keď nebol hodnotený, bol po celom vyčerpávajúcom dni veľmi náročný. Skončil som piaty a s bodmi z rýchlostnej prémie som získal zelený dres. Som rád, že som sa dostal na pódiový ceremoniál a teším sa na ďalšie etapy."
 
 
Výsledky etapy
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 4:40:29 120
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:26 50
3. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:26 25
4. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:26 15
5. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:26 5
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:26  
7. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:26  
8. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 00:26  
9. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 00:26  
10. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 00:26  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 9:32:19 25
2. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 00:20  
3. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 00:25  
4. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 00:25  
5. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:40  
6. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:40  
7. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 00:45  
8. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:46  
9. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:51  
10. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:51  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 76
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 59
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 54
4. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 50
5. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 40
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 38
 

tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 7
2. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 3
3. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 2
4. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 1
5. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 1


tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 9:32:39
2. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:20
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:26
4. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 00:37
5. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 00:51
6. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 00:51
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy
 
 

 
 
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 95 km - DIZY-LE-GROS (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
4-20 42 km - Côte de Nanteuil-la-Forêt: dĺžka 1,1 km; sklon 6,8 % (1 bod)
3 20 29,5 km - Côte d'Hautvillers: dĺžka 900 m; sklon 10,5 % (2-1)
3 20 25 km - Côte de Champillon: dĺžka 1,8 m; sklon 6,6 % (2-1)
3 20 16 km - Côte de Mutigny: dĺžka 900 m; sklon 12,2 % (2-1)
4 km - Côte de Mont Bernon: dĺžka 1 km; sklon 5,5 %
ciel Cieľ (30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Atraktívny profil ponúkne dramatickú záverečnú hodinu etapy. Stúpania Hautvillers a Mutigny sú veľmi prudké a situované na úzkej ceste, kde budú môcť vytiahnuť svoje kvality praví klasikári. Okrem toho na Côte de Mutigny stojí 8-sekundový bonusový šprint, čo môže byť zaujímavé z hľadiska žltého dresu. Namáhavý finiš si podmania len odolní pretekári, ktorí na selektívnej trase zostanú v hlavnej skupine a okrem toho disponujú potrebným šprintom do kopca. Veľký záujem získať túto etapu už prejavil Greg van Avermaet, takže tím CCC urobí všetko preto, aby na konci mohol šprintovať o výhru. Koncovka je stvorená aj pre Michaela Matthewsa, ktorý je vždy silný na podobných krátkych kopcoch, a toto môže byť jedna z najlepších možností pre austrálskeho cyklistu, ako vyhrať etapu. Na svoje si príde aj Julian Alaphilippe a vo finále etapy môže za pomoci kolegov vytvoriť drsnú jazdu, aby do cieľa prišla čo najmenšia skupina. Šprint do kopca a náročná koncovka budú motivovať aj Colbrelliho, Trentina, Bettiola, Naesena, Hagena, ktorí majú tiež silnú koncovku v stúpaní, no akciu môžu rozohrať ešte pred cieľovou páskou. V tíme Jumbo - Visma budú brániť žltý dres. Teunissen má dobrú formu a ak by mu tretia etapa príliš nesadla, stále majú k dispozícii Van Aerta. Belgický jazdec sa bude cítiť na tomto profile ako ryba vo vode a bude pripravený brániť záujmy svojho tímu, čo môže znamenať aj útok na etapu. Takéto dojazdy obľubuje aj Peter Sagan a opäť bude patriť medzi kandidátov na etapový triumf. Jeho skvelá schopnosť dostať sa do pozície v tom potrebnom čase môže byť na konci etapy kľúčová, keď sa bude tlačiť dopredu množstvo konkurentov. Vo finále bude silným hráčom aj jeho kolega Max Schachmann a spoločne budú tvoriť veľmi silnú dvojicu. Peter Sagan je veľmi hladný po úspechu, a keď sa objaví pred pásku na čele pretekov, jeho zrýchlenie bude nemilosrdné. Jazdci na GC majú pred sebou nepríjemnú previerku a musia si dať pozor na zbytočnú stratu času, aby ich nezaskočili záverečné hektické momenty.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Na belgickom území odštartuje aj tretia previerka. Mesto Binche vyšle pelotón do Epernay, do regiónu, kde sa produkuje najlepšie šampanské, a bude zaujímavé sledovať, kto ním bude oslavovať na konci etapy. Väčšina dňa sa odohrá na jednoduchom profile, ktorý môže navnadiť klasických šprintérov, ale posledných 35 kilometrov bude pre nich veľmi náročných. Päť krátkych záverečných stúpaní dosiahne aj prudké sklony, miestami sa objavia aj pasáže cez desať percent. Štyri kilometre pred cieľom vyvrcholí kilometrový výstup s priemerom necelých šesť percent a po krátkom klesaní sa objaví cieľová čiara na takmer identickom kopci. Päťsto metrov do kopca s prevýšením osem percent bude len pre vybraných výbušných jazdcov a etapový triumf si môžu podmaniť odolní šprintéri alebo klasikári v potrebnej forme. Ojedinelá etapa na začiatok TdF sľubuje atraktívnu koncovku.
 
 
etapa 01 mapa dojazdu
mapa dojazdu etapy (© letour.fr)
 
 
etapa 01 mapa dojazdu
profil dojazdu etapy (© letour.fr)
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
na Dvojke od 14:15 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Ľuboš Hlavena
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop