TdF: V hromadnom šprinte dominoval Elia Viviani, Sagan skončil štvrtý, GC bez zmien

9.7.2019, 10:20 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
tour 19
4. 9.7. rovinata etapa ciel rovina Reims > Nancy 213 km Viviani
 
etapa 01
profil etapy, 1642 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Klasický hromadný šprint sa dostal do programu až počas štvrtého dňa a túto koncovku plánovali patrične využiť najmä Groenewegen, Viviani a Ewan, ktorí už boli veľmi nedočkaví a konečne chceli bojovať o etapový triumf. Aj dnes sa malo jazdiť v slnečnom počasí s teplotami v okolí 25 stupňov, ale malo byť veterno. Nie však natoľko, aby hrozila selekcia v pelotóne.
 
 
kratka sprava ikonkaRemeš (štart)
Remeš sa preslávil tým, že doň od dynastie Kapetovcov chodili králi na korunováciu. Konkrétne do Katedrály Notre-Dame (Našej  Panej), ktorá je jednou zo svetovo najdôležitejších stavieb v gotickom slohu. Zdobí ju vyše 2300 sôch a sošiek, medzi ktorými vyniká aj tzv. Usmievajúci sa anjel. Hoci je ukážkou jednoty gotického štýlu, tri vitráže tu v dvadsiatom storočí pridal avantgardný umelec Marc Chagall. V meste sa nachádza aj Palác Tau. Ten býval rezidenciou remešských arcibiskupov, ktorí boli ako jediní kompetentní korunovať francúzskeho kráľa. Názov  pochádza z tvaru palácu do písmena T, ktoré sa v gréčtine nazýva tau.        
 

Pätnásť kilometrov pred cieľom vrcholila horská prémia Côte de Maron, kde sa objavil 1500-metrový úsek s priemerom do sedem percent, čo mohli využiť niektoré celky, aby klasickým šprintérom znepríjemnili príchod do mesta Nancy. Záujem na tom mohli mať Bora - hansgrohe a Sunweb, keďže Peter Sagan a Michael Matthews pôsobia na začiatku pretekov odhodlaným spôsobom. Slovenský pretekár chcel aj tentoraz ukázať svoju všestrannosť a v očakávanom hromadnom dojazde využiť svoje skúsenosti, šikovnosť a aj rýchlosť.
 
V jasnej šprintérskej etape sa vydali do úniku len traja borci. Michael Schär (CCC), Yoann Offredo a Frederik Backaert (obaja Wanty Groupe) sa pustili prezentovať svojho zamestnávateľa na čele pretekov na dlhej rovinatej trase. Ostatní cyklisti neprejavili záujem pôsobiť v brejku, lebo vedúca skupina disponovala len minimálnou šancou na úspech. Kvalita šprintérskych zoskupení nemala v pláne premrhať dnešnú príležitosť na získanie etapového triumfu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaBrejk sa vytvoril hneď po štarte
 
 
Vo včerajšej previerke sme videli v úniku Yoanna Offreda a dnes mu robil spoločnosť aj jeho kolega Frederik Backaert. Aj on sa ako belgický jazdec špecializuje na severské klasiky a pred tromi rokmi vyhral etapu na Okolo Rakúska. Najznámejším cyklistom na čele pretekov bol Michael Schär, ktorý sa pohybuje na úrovni WT už štrnástu sezónu. Dlhé roky strávil v tíme BMC a postupne sa vypracoval na elitného pomocníka na jarné klasiky, a preto si ho zobral k sebe Van Avermaet do celku CCC. V sezóne 2013 vybojoval titul švajčiarskeho šampióna v cestných pretekoch a o rok neskôr ovládol jednu etapu na Tour of Utah.
 
Aj keď sa vytvoril len trojčlenný únik, na čele hlavnej skupiny sa okamžite sformovali Deceuninck - Quick-Step, Jumbo - Visma a Lotto - Soudal, aby si vedúca partia nevytvorila až príliš veľký náskok. A pelotón im nedoprial viac ako tri minúty. Trochu fúkalo z boku a to zase nechceli podceniť tímy s favoritmi na titul, ktoré sa tiež pohybovali v popredí, keď sa dostal balík na otvorené cesty.
 
 
tour 19 etapa 04 peloton asofpb
Situácia na čele pelotónu (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Za tím Quick-Step musel kontrolovať vedúcu skupinu Yves Lampaert. Túto činnosť mal v popise práce Casper Asgreen, ale ten včera ťažko spadol a lekári mu povolili štart len tesne pred začiatkom etapy. Podozrenia na otras mozgu sa nepotvrdili, ale cez dnešný deň potreboval prebehnúť v čo najpokojnejšom režime. Jazdeckú idylku na trati narušil len menší pád dvojice z Cofidisu. Périchon s Berhanem pokračovali ďalej. Rozdiel medzi skupinami prekračoval tri minúty.
 
Šprintérske celky si svedomito plnili svoju povinnosť a trojica utečencov im nič nedávala zadarmo. Sledovali sme monotónny priebeh, keď medzi únikom a balíkom panoval nemenný odstup, a ani nefúkal vietor, ktorý by zvýšil na trati ostražitosť. Aktívne tak jazdili len traja utečenci a traja jazdci, ktorí viedli hlavnú skupinu. Od začiatku etapy viedli balík Lampaert, Monfort, Tony Martin a neochvejne držali odstup na úrovni troch minút. Prvá polovica etapy bola totálne rovinatá. Po ďalšom páde riešili problémy najmä Gallopin (Ag2r) a Konrad (Bory), ktorý sa bolestivo narazili, ale čoskoro vysadli na bicykle. Spadli aj Serge Pauwels alebo Christophe Laporte.
 
 
tour 19 etapa 04 peloton asofpb
Unikajúci pretekári (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Na trati boli dve horské prémie a na Côte de Rosières získal jeden bod Michael Schär, ktorý si poradil s Offredom. Aj keď to bolo krátke stúpanie, povzbudzovalo tam množstvo fanúšikov. V pelotóne sme žiadnu zmenu nevideli a stále ho ťahali Quick-Step, Jumbo a Lotto. Ďalší referenčný bod etapy ponúkla rýchlostná prémia. V úniku uchmatol maximálnu porciu Frederik Backaert, ale Schär mu to nechcel dať zadarmo. Pre balík zostalo trinásť bodov a podobne ako včera bol na tomto mieste najrýchlejší Viviani. Potom finišoval Colbrelli a Peter Sagan získal desať bodov. Zapojil sa do tohto šprintu, ale spomínaní dvaja borci boli silnejší. Aktivitu predviedli aj Trentin a Matthews. V balíku zostali schovaní Groenewegen s Ewanom, ktorí sa šetrili na finále.
 
 
video v clanku ikonka ciernaŠprint balíka na rýchlostnej prémii
 
 
Následne sa znovu na nabehlo na stereotypný profil a situáciu mala osviežiť len druhá horská prémia. Pelotón dokázal znížiť stratu na minútu a pol, ale nebolo sa kam ponáhľať. Do cieľa zostávalo ešte veľa času. Hlavná skupina už nespomaľovala a brejk si musel uvedomiť, že jeho náskok bude už len klesať. Už štyridsať kilometrov pred páskou sa začali posúvať na čelo balíka viaceré celky, aby udržali svojich bez akýchkoľvek problémov, a osud brejku bol už spečatený.
 
Opäť začal fúkať vietor a na čele pretekov zostávali jazdiť už len Schär s Backaertom, ktorí sa nechceli vzdať a proti sebe bojovali o červené číslo. Všetky šprintérske celky sa pohybovali na vedúcich priečkach a aj Bora tlačila dopredu Petra Sagana. Vedúca dvojica sa ešte dostala na poslednú horskú prémiu s malým náskokom.
 
 
kratka sprava ikonkaNancy (cieľ)
Mesto bolo vybudované okolo Vojvodského paláca a zažilo najväčší rozmach počas stredoveku a renesancie. Milovníci francúzskej histórie poznajú burgundského vojvodu Karla Smelého, ktorý chcel dobyť Lotrinsko a zjednotiť svoje územie, v bitke pri Nancy však zahynul. Lotrinský vojvoda Stanislav dal vybudovať podľa klasicistického plánu jedno z prvých kráľovských námestí (Stanislavovo námestie) na poctu svojmu synovcovi a kráľovi Ľudovítovi  XV. Katedrála Zvestovania Panny Márie je splnením sna vojvodu Karola III., ktorý si veľmi želal, aby bolo Nancy katedrálnym mestom, čo sa stalo v 1775. Okrem Vojvodského  paláca bol z hľadiska administratívy územia dôležitý aj Guvernérov palác z 18.storočia v barokovom slohu s lotrinskými prvkami.
 
 
Stúpanie Côte de Maron nespôsobilo v hlavnej skupine žiadne problémy, no Bora - hansgrohe a Sunweb sa snažili čo najviac unaviť klasických šprintérov. Michael Schär sa veľmi snažil, v polovici kopca ho však balík chytil. Backaert sa vrátil späť skôr. Sunweb natiahol pelotón, ale nikto z favoritov na etapový triumf sa nedostal do problémov. V klesaní sa nič neodohralo a to sa snažil využiť Lilian Calmejane (Total Direct Energie), ktorý zaútočil. Bol to viac-menej propagačný pokus a päť kilometrov pred cieľom už prišli k slovu jednotlivé šprintérske formácie.
 
V napínavej koncovke bojovalo o výhru množstvo šprintérov a napokon bol najrýchlejší Elia Viviani. Na druhej priečke skončil Alexander Kristoff, Peter Sagan skončil štvrtý, tesne sa dostal pred neho aj Caleb Ewan.
 
 
video v clanku ikonka ciernaNapínavý šprint štvrtej etapy
 
 
Tradičnú šprintérsku etapy neovplyvnilo ani záverečné stúpanie štvrtej kategórie a celý deň bol čakaním na hromadný dojazd pelotónu. Vedeli to aj traja utečenci, ktorí strávili na čele pretekov vyše dvesto kilometrov a uchmatli pre seba veľkú časť dnešného televízneho prenosu.
 
Na finále boli najlepšie pripravení jazdci z Quick-Stepu a osvedčený lead-out dostal Eliu Vivianiho presne tam, kde potreboval. V protivetre mohol začať šprintovať z najlepšej pozície a víťazstvo si už nenechal vziať. Pri svojej premiérovej výhre na Tour predviedol vysokú rýchlosť, ktorá bola ešte umocnená výbornou pozíciou, a patrí tak do vybranej skupiny jazdcov, ktorí dokázali triumfovať na všetkých troch GT. Deceuninck - Quick-Step slávi druhé víťazstvo v rade a bez problémov aj obhájil žltý dres. Julian Alaphilippe vo finále neváhal pomáhať svojmu kolegovi.
 
 
tour 19 etapa 04 spurt bohfb
Špurt v závere etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Výborný šprint predviedol Alexander Kristoff. Nórsky borec sa mohol vo finále spoľahnúť na Philipsenovu podporu a celý čas zostával vpredu. Musel začať šprintovať o čosi skôr ako Viviani, ten mal naozaj ideálnu pozíciu, a tieto maličkosti rozhodli v jeho neprospech na cieľovej čiare, hoci bol tiež veľmi rýchly. Dnes to bol určite povzbudzujúci výsledok pre jazdca celku UAE Emirates. Tretie miesto ukoristil Caleb Ewan. Austrálsky cyklista si síce vybral zadné koleso Eliu Vivianiho, ale popri bariére sa nemal ako dostať cez neho a napokon musel prijať aspoň tretiu priečku. Ewan mal podobné problémy aj na konci úvodnej etapy, keď takisto nedokázal naplno rozbaliť svoju rýchlosť v potrebnom čase. Dylan Groenewegen sa nezapojil do hry o etapový triumf. Chýbali mu dravosť a správna pozícia a možno to spôsobili následky jeho pádu zo začiatku pretekov.
 
Peter Sagan v dnešnej etape navýšil svoje vedenie v bodovacej súťaži. Na rýchlostnej prémii mu pribudlo desať bodov a v cieli si pripísal za štvrté miesto ďalších osemnásť bodov. Na konci sa zaradil za vláčik Quick-Stepu a držal sa Vivianiho zadného kolesa, ale nechcel sa nechať vytlačiť do bariéry ako Ewan a začal šprintovať stredom. Potom sa snažil zachytiť Kristoffa, ale ten bol spoločne s Vivianim nad jeho sily. A na páske ho tesne zdolal aj Ewan. Slovenský jazdec vytiahol kvalitnú koncovku, ale presvedčil sa, že niektorí konkurenti sú mimoriadne rýchli. Z hľadiska zeleného dresu mu pomohlo, že Matthews finišoval až deviaty.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Eliu Vivianiho (víťaz)
"Táto výhra pre mňa veľa znamená. Bol to môj veľký tohtoročný cieľ. Po včerajšej fenomenálnej Julianovej jazde sme sa poriadne nabudili. Odviedli sme perfektnú prácu a musím len poďakovať mojim kolegom. V prvej etape som stratil môj lead-out, bol som veľmi sklamaný, ale dnes nám všetko vyšlo perfektne. Stačilo len začať šprintovať 180 metrov pred cieľom, moji kolegovia všetko zariadili, a v tomto prípade bývam veľmi rýchly."
   
 
 
 
 
Výsledky etapy
1. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 5:09:20 120
2. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 50
3. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00 25
4. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 15
5. GROENEWEGEN Dylan Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00 5
6. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00  
7. NIZZOLO Giacomo Team Dimension Data link ikonka 00:00  
8. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
9. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:00  
10. LAPORTE Christophe Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 14:41:39 25
2. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 00:20  
3. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 00:25  
4. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 00:25  
5. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:40  
6. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:40  
7. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 00:45  
8. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:46  
9. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:51  
10. WOODS Michael EF Education First Pro Team link ikonka 00:51  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 104
2. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 81
3. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 75
4. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 65
5. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 64
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 53
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 7
2. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 3
3. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 2
4. SCHÄR Michael CCC Team link ikonka 1
5. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 1
6. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 1
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 14:41:59
2. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:20
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:26
4. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 00:37
5. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 00:51
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 00:59
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 

 
 
Všetky prémie na trase etapy:
4-20 92,5 km - Côte de Rosières: dĺžka 1km; sklon 7% (1 bod)
sprint-20 66,5 km - LÉROUVILLE (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
4-20 15 km - Côte de Maron: dĺžka 3,2 km; sklon 5 % (1 bod)
ciel Cieľ (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Klasickí šprintéri sa konečne dočkali priamočiarej a rýchlej koncovky. Vo finále ešte vystupňuje nervozitu posledná horská prémia, ale tá nie je prudká a striehne pomerne ďaleko pred cieľom, aby dostala do úzkych favoritov na etapový triumf alebo prekazila hromadný dojazd pelotónu. Záverečných 1700 metrov je úplne priamočiarych a poskytuje dobrý priestor na zoradenie šprintérskych vláčikov. V doterajšom priebehu Tour sme nemali možnosť vidieť jednotlivé lead-outy v plnej sile, ale v koncovke úvodnej etape si výborne počínali Morkov s Richezem, ktorí by mali zohrať dôležitú úlohu aj v meste Nancy. Elia Viviani je rýchly a sebavedomý, preto za pomoci tejto dvojice bude jedným z hlavných kandidátov na etapový triumf. Dobrú podporu má pri sebe aj Caleb Ewan, a keďže austrálsky jazdec ukázal silné nohy už na konci prvého dňa, tentoraz môže prísť jeho čas, keď bude rozhodovať len maximálna rýchlosť. Veľmi motivovaný bude Dylan Groenewegen, ktorý si priniesol na podujatie nálepku najrýchlejšieho jazdca v štartovom poli. V Bruseli to nemohol potvrdiť, ale teraz dostane ideálnu šancu, aby sa pred páskou za podpory kolegov rozbehol naplno a ukázal svoju kvalitu, ktorá mu v tomto ročníku priniesla už desať triumfov. Zvedaví budeme na Greipela s Nizzolom, ako sú na tom po rýchlostnej stránke, a bez šance nebude ani Kristoff. Nórsky borec je stále silný, a ak sa dostane vo finále do pozície, na konci dlhého dňa bude nebezpečný. Matthews, Colbrelli alebo Trentin papierovo nie sú takí rýchli ako klasickí šprintéri, ale určite sa budú na konci tlačiť dopredu, aby získali nejaké body. Aj na Petra Sagana čaká ďalšia dôležitá skúška z hľadiska zeleného dresu. V hromadných šprintoch sa dokáže orientovať a vybrať si správny lead-out, a potom sa pobiť o čo najlepší výsledok, pretože je stále rýchly. V obidvoch doterajších etapách skončil v poradí vysoko a rovnaký výsledok potrebuje dosiahnuť aj tentoraz. 
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Pelotón sa vydáva východným smerom a po piatich rokoch sa bude finišovať v meste Nancy. Vtedy Petra Sagana porazil v šprinte okresaného balíka Matteo Trentin. Šprintérske celky si budú veriť aj tentoraz. Jednoduchá trasa kladie na nich nároky len z hľadiska koncentrácie, aby na 215-tich kilometroch ustriehli utečencov, a potom vo finále zvládli prejazd cez druhú horskú prémiu. Côte Maron obsahuje 3200 metrov s priemerom päť percent, ale vrcholí až pätnásť kilometrov pred cieľom, čo by nemalo vystrašiť najrýchlejších jazdcov v pelotóne. V Nancy sa postavia do cesty štyri ostré zákruty, no posledných 1500 metrov je priamočiarych, čo musia využiť klasickí šprintéri, lebo v prvom týždni im profily príliš neprajú.
 
 
 
etapa 01 mapa dojazdu
mapa dojazdu etapy (© letour.fr)
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Dvojke od 14:15 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Ľuboš Hlavena
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop