TdF: V horskej etape vyhral v úniku Teuns, do žltého ide Ciccone, Bardet stratil

11.7.2019, 11:20 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
tour 19
6. 11.7. rovinata etapa ciel rovina Mulhouse > Pl. des Belles Filles 160 km Teuns
 
etapa 06
profil etapy, 3912 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Už po niekoľkých dňoch sa pretekárom postavila do cesty horská etapa s prevýšením takmer štyritisíc výškových metrov a prudkým cieľovým stúpaním, čo nemuselo zapasovať každému jazdcovi na GC na začiatku pretekov. V hre bol aj žltý dres, ktorého výmenu mohol zaručiť skvelý výkon Bernala, Thomasa, Kruijswijka alebo Masa. Alaphilippe však chcel bojovať.

Dynamický výstup na La Planche svedčal vrchárom so silným zrýchlením, ale celý deň bol natoľko náročný, že vo finále sa mohli presadiť len najlepšie pripravení favoriti. Pridaný strmý štrkový úsek tesne pred páskou bol už len čerešničkou na torte. Etapa mala prebehnúť pod zatiahnutou oblohou s teplotami cez dvadsať stupňov. Na pretekoch skončil prvý cyklista. Patrick Bevin (CCC) si zlomil dve rebrá po páde vo štvrtej etape a už ďalej nemohol jazdiť.
 
 
kratka sprava ikonkaMulhouse (štart)
Mulhouse je najväčším mestom v departmente Haut-Rhin a po Štrasburgu druhé najväčšie v Alsasku. Obľúbil si ho Fridrich I. Barbarossa, ktorý mu udelil prvé privilégiá. Z 15.storočia  pochádza radnica, ktorá je ukážkou rýnskej renesancie. Umelec Jean Gabriel ju vyzdobil technikou trompe-l ́oleil (očný klam). V roku 1866 bol postavený neogotický chrám  sv.  Štefana, ktorý je najkrajšou protestantskou stavbou vo Francúzsku. Mulhouse je tiež vedúcim miestom pre lezenie po umelej  stene. V Športovom paláci je tretia najvyššia umelá stena na svete (25 metrov). Spomedzi múzeí vynikajú Národné múzeum automobilov so svetovo najväčšou zbierkou áut a Ekomúzeum. Milou raritou je Park malého princa, ktorý vyrástol na mieste dopadu prvého meteoritu v roku 1492.
 
 
V úvode etapy sa bojovalo o únik, ktorý mal za istých okolností šancu na víťazstvo, ale to sa museli dostať do vedúcej skupiny vynikajúci vrchári. A na začiatku mali svoje ambície aj šprintéri, ktorých lákala rýchlostná prémia. Pomerne napätá situácia trvala len osem kilometrov a za ten čas sa vytvorila 14-členná vedúca skupina. Potom pelotón cestu zatvoril.
 
Na čelo pretekov sa dostali Thomas De Gendt, Tim Wellens (obaja Lotto-Soudal), Julien Bernard, Giulio Ciccone (obaja Trek-Segafredo), Benoit Cosnefroy (Ag2r), Dylan Teuns (Bahrain Merida), Serge Pauwels (CCC), Nikias Arndt (Sunweb), Nils Politt (Kaťuša-Alpecin), Natnael Berhane (Cofidis), Fabien Grellier (Total Direct Energie), Xandro Meurisse, Andrea Pasqualon (obaja Wanty Gobert) a André Greipel (Arkéa-Samsic).
 
 
tour 19 etapa 06 unik 2 asofpb
Únik (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Keďže sa štartovalo na rovine, do úniku sa nehrnuli tí úplne najsilnejší vrchári, ktorí mohli stráviť celý deň pred pelotónom. Wellens sa chcel udržať v bodkovanom drese a veľmi mu pomohlo, že mu asistoval De Gendt. S dvojicou jazdcov vyrazil dopredu aj Trek a akonáhle sme sa dostali na ťažký profil, prebral sa Ciccone ako víťaz vrchárskej súťaže na Gire. Boli sme zvedaví, či mieril za etapou, alebo chcel rozbehnúť svoju kampaň ohľadom bodkovaného dresu. V kopcoch to vie aj Teuns, ktorý skončil šiesty na Dauphiné, a dokáže sa pohybovať na krátkych a dynamických stúpaniach. Za dnešným výsledkom mohli ísť aj Pauwels alebo Berhane. Svojho muža dostal do brejku Ag2r a mohlo to znamenať, že Bardet mal na čele pretekov poistku v prípade svojmu záujmu atakovať ďalej pred cieľom.
 
Rýchlostná prémia sa tentoraz odohrala v pokojnom duchu. V brejku si vyskočil pre dvadsať bodov Andrea Pasqualon, ale bolo to veľmi tesné, lebo do šprintu sa zapojil aj motivovaný Nils Politt. André Greipel skončil tretí. V pelotóne sa rozohral súboj o zvyšný bod a túto najmenšiu porciu chceli ukoristiť Michael Matthews a Peter Sagan. Rýchlejší bol austrálsky pretekár.
 
 
video v clanku ikonka ciernaTesný súboj na šprintérskej prémii
 
 
V pelotóne pracoval jedine Deceuninck - Quick-Step a pred prvou horskou prémiou stúpol náskok vedúcej skupiny na sedem minút. Belgický celok jazdil pre žltý dres a v tomto smere bol najväčšou hrozbou Giulio Ciccone, ktorý strácal v poradí iba 1:43. Partia okolo Alaphilippa však nebola stavaná do pripravených kopcov, preto potrebovali pomoc od nejakého silného tímu, aby rozdiel medzi skupinami už nestúpal. Za nimi boli zoradení cyklisti tímu Ineos.
 
Na stúpaní Le Markstein zostával únik v kompletnom zložení a tempo bolo vyhovujúce aj pre Greipela. Balík nezrýchľoval a utečencom sa trošku zvýšilo sebavedomie. Pred vrcholom sa šprintovalo o desať vrchárskych bodov a túto prekážku zvládol k spokojnosti Wellens, ktorého však popreháňal Ciccone. Táto aktivita na chvíľu rozdelila vedúcu skupinu. V krátkom slede sa začalo stúpať na Grand Ballon a tentoraz sa presadil De Gendt. Pre jeden bod vyrazil dopredu aj Ciccone. Potom nasledovalo takmer 20-kilometrové klesanie, čo bolo vykúpením najmä pre Caspera Asgreena, ktorý stále ťahal sám v pelotóne a naďalej držal náskok brejku na úrovni sedem minút. Tesne pred vrcholom spadol Warren Barguil, ale nič sa mu nestalo a musel meniť bicykel.
 
Situácia sa nemenila ani na kopci Col du Hundsruck. Početný únik stále jazdil kompaktne, do problémov sa dostal jedine Pasqualon. Aj pelotón išiel stabilným tempom, preto rozdiel medzi skupinami zostával na rovnakej úrovni. Malé vzrušenie spôsobil na vrchole tretej horskej prémie Natnael Berhane, ktorý zaskočil Wellensa dobrým zrýchlením a získaním piatich bodov. Líder vrchárskej súťaže uchmatol len tri body.
 
 
video v clanku ikonka ciernaBerhane zrýchľuje na Col du Hundsruck
 
 
V hlavnej skupine nikto nepomáhal Quick-Stepu a utečenci si vybudovali už 8-minútový náskok. Všetky ostatné zoskupenia vyčkávali, nechceli míňať energiu na dnešnej vyzývavej trase a aj Ineos sa sústredil výlučne na stúpania na konci etapy. Po krátkom odpočinku čakala na cyklistov ďalšia prémia prvej kategórie. Tak prvá skupina, ako aj hlavný balík, zostávali v plnom zložení. Na Ballon d'Alsace vypadol z brejku André Greipel a stále sme čakali na nejakú akciu v hlavnej skupine.
 
Ak chceli favoriti bojovať o etapovú výhru, nemohli už dlho vyčkávať, a zdalo sa, že Quick-Step nemá energiu na to, aby bez nejakej pomoci ubránil únik a žltý dres. Aj tentoraz prejavili na čele pretekov záujem o vrchárske body viacerí jazdci, ale Wellens sa nenechal dobehnúť. Utečenci stále udržiavali sľubných osem minút, ale v pelotóne sa pustil do aktivity Movistar. Z pretekov odstúpil Nicolas Edet z Cofidisu, ktorý od začiatku etapy bojoval za balíkom a napokon zosadol z bicykla. Po tomto kopci sa v balíku prebrali viaceré zostavy a tempo začalo stúpať.
 
 
tour 19 etapa 06 unik 2 asofpb
Pelotón v zjazde (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Bora a Movistar vytvorili v pelotóne koalíciu a rozdiel medzi skupinami išiel smerom dole, ale únik mal stále šancu na úspech. Krátke stúpanie Col des Croix skončilo v rukách De Gendta a jeho kolega Wellens si zobral zvyšný jeden bod. Hlavná skupina sa už rozbehla a jej strata klesla pod šesť minút. Tim Wellens si po svojej aktivite definitívne udržal bodkovaný dres a Thomas de Gendt atakoval a stavil na sólový pokus.
 
Keď začal De Gendt stúpať na Col des Chevrères, na balík mal k dobru päť minút. Ostatní utečenci strácali tridsať sekúnd. Peter Sagan si v tomto bode etapy vystúpil z tempa pelotónu. De Gendt doplatil na svoj nástup na prudkých sklonoch tohto kopca a na čele pretekov ho vystriedali Wellens, Ciccone, Teuns a Meurisse, ktorí sa nechceli vzdať šance na etapový triumf. Na vrchole stúpania štyria utečenci udržali 4-minútový náskok pred hlavnou skupinou, kde sa ukazoval najmä Movistar a aj Alejandro Valverde. Maximum vrchárskych bodov a osem bonusových sekúnd vybojoval Ciccone a taliansky jazdec mal stále pred očami aj žltý dres.
 
 
kratka sprava ikonkaLa Planches des Belles Filles (cieľ)
Planina leží v srdci Vogézskeho regionálneho prírodného parku. Má veľký turistický potenciál, ktorý však zabezpečuje len jeden rodinný rezort, fungujúci od roku 1975. Je to tiež jediné zimné stredisko v departmente Haute-Saône. Za názvom "Planina krásnych dievčat" sa skrýva legendárny príbeh dievčaťa Ines a jej kamarátok, ktoré utiekli pred rabujúcimi švédskymi vojakmi do hory. Skryli sa pri rybníku, odkiaľ mali výhľad na vojakov a vtedy sa Ines zahľadela do ich mladého veliteľa. Vojaci však dievčatá odhalili, tak Ines s kamarátkami skočili do rybníka. Vojaci potom len vytiahli ich mŕtve telá a veliteľ vyryl do kameňa dýkou epitaf „Ines a krásne dievčatá“.
 
 
Aj na úpätí cieľového kopca La Planche des Belles Filles si užívala vedúca skupinka veľmi sľubný náskok a možno ani nerátala s tým, že dostane reálnu šancu bojovať o etapový triumf. Movistar odvádzal na konci výbornú prácu a na čele pretekov bol sebavedomý najmä Ciccone. Na tempo talianskeho jazdca dokázal reagovať iba Teuns, Wellens a Meurisse odpadli. Potom prebral v balíku iniciatívu tím Ineos a atakoval Warren Barguil.
 
Oveľa dôležitejšie však bolo, že vyše tri kilometre pred vrcholom vyletel dopredu Mikel Landa a veľmi rýchlo si vybudoval odstup. Na túto hrozbu musel reagovať FDJ a dvetisíc metrov pred páskou boli v skupine favoritov všetky dôležité mená. Medzitým Ciccone s Teunsom nabehli na štrkový úsek s rozhodujúcim náskokom a sústredili sa na etapový triumf. Gaudu odviedol skvelú prácu pre Pinota a Landova výhoda vyšumela. Aj všetci favoriti čakali na záverečný nespevnený úsek.
 
 
tour 19 etapa 06 unik 2 asofpb
Favoriti v závere (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Na najprudších úsekoch bol napokon najsilnejší Dylan Teuns, ktorý v samotnom finále zlomil Giulia Cicconeho. Tretí skončil Xandro Meurisse. V skupine favoritov najskôr atakoval Alaphilippe, ktorý chcel veľmi udržať žltý dres, ale ešte lepší nástup vytiahol Geraint Thomas, ktorý bol v tejto partii najsilnejší. Síce s malou stratou, ale predsa prišiel do cieľa Thibaut Pinot a potom prišla na vrchol početná skupina favoritov. Väčšie manko zaknihoval Mas a veľkú stratu Bardet, ktorý mal problémy na záverečných prudkých sklonoch.
 
 
video v clanku ikonka ciernaThomasov silný finiš
 
 
Prvá horská etapa vytvorila poriadnu drámu. Postarali sa o to utečenci, ktorí medzi sebou bojovali o víťazstvo a do samého konca o žltý dres, a aj samotní favoriti na titul sa zapotili na finálnych prudkých úsekoch. Štrková cesta jednoznačne pridala cieľovému kopcu na atraktivite a vytiahla z pretekárov posledné zvyšky energie.
 
V početnom brejku boli najsilnejší Dylan Teuns a Giulio Ciccone a obaja patrične využili benevolentnú jazdu pelotónu v prvej časti etapy. Na cieľovom kopci sa lámala etapa na mimoriadne strmých pasážach a na vrchole bol o čosi silnejší Teuns. Nedávno sa mu podarilo vyhrať etapu na Dauphiné, ale dnešný triumf je jeho premiérovým úspechom na GT. Ako jazdec vhodný na ardenské klasiky sa dokázal presadiť vo výbušnej koncovke a pokoriť Cicconeho, ktorý je skôr cyklistom na dlhé stúpania. Ani taliansky pretekár nemusel byť v cieli sklamaný, pretože pri svojom debute na Tour získal žltý dres. Po úspešnom Gire, kde vybojoval jednu výhru a vrchársky dres, sa teraz ukáže v tom najcennejšom dres na GT a jeho predsezónny prestup do Treku sa mu náramne vyplatil, lebo sa dostal do výbornej formy.
 
 
ciccone 19 tour biely podium asofpb
Giulio Ciccone (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Medzi jazdcami na GC sa vytvorili zaujímavé rozdiely. Koncovku zvládol najlepšie Geraint Thomas, ktorému sadol aj strmý finiš, a bol to napokon on, komu sa museli prispôsobiť ostatní favoriti. Po tomto predstavení nikto nemôže pochybovať o jeho výkonnosti. Na cieľovom kopci sa ukázal vo fazóne aj Pinot a do desať sekúnd za Thomasa sa zmestili Quintana, Buchmann, Fuglsang, Landa, Porte a Bernal. Veľmi dobrý tímový výkon ponúkol Movistar, Fuglsanga nezlomili zranenia a Porte s Buchmannom museli získať potrebné sebavedomie. A aj Bernal môže byť spokojný so svojím výkonom, hoci medzi dvomi lídrami tímu Ineos momentálne prebieha naháňačka o sekundy. Vo finále statočne bojoval Julian Alaphilippe, aby udržal žltý dres, a po jeho kvalitnej koncovke chýbalo skutočne málo, aby sa mu to podarilo. To, že maillot jaune získal Giulio Ciccone, nespôsobil Alaphilippov výkon, ale zloženie tímu Quick-Step, ktorý nemá na Tour vrchársky ráz.
 
O čosi väčšie straty dosiahli Adam Yates s Danielom Martinom a spolu s nimi finišovali aj Urán, Woods a Bennett. Na konci sa vytrápili Mas s Kruijswijkom, ktorí nedokázali ponúknuť dynamický výkon na vrchole cieľového kopca, ale najväčšie sklamanie bude panovať u Bardeta s Konradom. Na Thomasa stratili vyše jednej minúty a najmä pre francúzskeho cyklistu je to po TTT ďalšia veľká rana pre jeho ambície.
 
V celkovom poradí kraľuje Giulio Ciccone a budeme zvedaví, ako dlho mu to vydrží. V zajtrajšej etape nebude mať žiadne problémy, ale už v sobotu to bude mať na trati veľmi ťažké. Julian Alaphilippe má stále na dosah žltý dres a bude jeho motiváciou, aby ho dostal späť. Medzi kandidátmi na titul majú najlepšiu pozíciu obaja lídri tímu Ineos, úvodné dni v ničom nezaskočili ani Pinota. Vysoko sa drží aj Kruijswijk, ktorému pomohla výhra v TTT. Po dnešnom dni sa rozdiely medzi favoritmi len upravili, s výnimkou Romaina Bardeta a Patricka Konrada, a uvidíme, čo sa stane počas víkendových predstavení. Peter Sagan nezískal ani jeden šprintérsky bod, z balíka si vystúpil na predposlednom kopci a v cieli stratil cez dvadsať minút. Jeho pozícia v zelenom drese sa nijako neohrozila.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Dylana Teunsa (víťaz)
"Je to neuveriteľné. Vyhral som už na Dauphiné a vedel som, že mám fomu. Ale je neskutočné, že sa mi podarilo zvíťaziť už v prvom týždni. Vôbec som to nečakal, ale vedel som, že brejk má istú šancu na úspech, a keď sa naskytla možnosť na začiatku etapy, skočil som do vedúcej skupiny. Už na predposlednom kopci som vedel, že Ciccone bude veľmi silný, a som veľmi rád, že smo ho dokázal na konci poraziť."
   
 
 
 
Výsledky etapy
1. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 4:29:03 120
2. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 00:11 50
3. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 01:05 25
4. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:44 15
5. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 01:46 5
6. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:46  
7. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 01:51  
8. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 01:51  
9. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 01:53  
10. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 01:53  
128. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 20:38  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

yellow trek
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 23:14:55 25
2. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:06  
3. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:32  
4. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 00:47  
5. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 00:49  
6. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:53  
7. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 00:58  
8. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:04  
9. WOODS Michael EF Education First Pro Team link ikonka 01:13  
10. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 01:15  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 144
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 98
3. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 92
4. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 88
5. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 75
6. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 64
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 43
2. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 30
3. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 27
4. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 13
5. BERHANE Natnael Cofidis, Solutions Crédits 13
6. SKUJINŠ Toms Trek - Segafredo link ikonka 9
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 23:14:55
2. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:53
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:23
4. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 01:52
5. GESBERT Élie Team Arkéa Samsic 33:17
6. GRELLIER Fabien Team Total Direct Energie 41:04
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 

 
 
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 131,5 km - LINTHAL (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
1 20 117 km - Le Markstein: dĺžka 10,8 km; sklon 5,4 % (10-8-6-4-2-1)
3 20 110 km - Grand Ballon: dĺžka 1,3 km; sklon 9 % (2-1)
2 20 86,5 km - Col du Hundsruck: dĺžka 5,3 km; sklon 6,9 % (5-3-2-1)
1 20 55,5 km - Ballon d'Alsace: dĺžka 11 km; sklon 5,8 % (10-8-6-4-2-1)
3 20 37 km - Col des Croix: dĺžka 3,3 km; sklon 6,1 % (2-1)
2 20 19 km - Col des Chevrères: dĺžka 3,5 km; sklon 9,5 % (5-3-2-1)
bonus tdf 20 19 km - Col des Chevrères: dĺžka 3,5 km; sklon 9,5 % (bonusové sekundy 8-5-2)
1 20 Cieľ - La Planche des Belles Filles: dĺžka 7 km; sklon 8,7 % (10-8-6-4-2-1)
ciel Cieľ (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Cieľový kopec La Planche des Belles Filles bol na Tour doteraz použitý trikrát, vždy sa tu presadili favoriti na titul a súboj najsilnejších jazdcov o etapový triumf očakávame aj tentoraz. Prvú horskú etapu nebude sprevádzať len nervozita z prvých ťažkých stúpaní, ale neistota bude prameniť aj zo záverečného úseku na La Planche. Samotné finále sa odohrá na štrkovej ceste a prudkých sklonoch, čo bude veľmi nepríjemné na konci vyčerpávajúceho dňa. V tých najťažších etapách sa vždy snaží kontrolovať situáciu tím Ineos a dá sa predpokladať, že inak tomu nebude ani tentoraz. S dvojicou silných lídrov môže mieriť za etapovým triumfom a všetci sa už tešia na to, ako budú vyzerať na cieľovom stúpaní Egan Bernal a Geraint Thomas. Kolumbijský jazdec pôsobí odhodlaným dojmom a na konci tretej etapy ukázal aj potrebnú dynamiku, preto mu môže veľmi sadnúť prudký finiš. Thomas sa necítil úplne komfortne na prudkých kopcoch tretieho dňa, no najťažšia etapa úvodného týždňa bude oveľa ťažšia a môže tam vyniknúť jeho odolnosť. No nechajme sa prekvapiť, ako zareaguje na očakávané nástupy tesne pred vrcholom. Ineos sa bude snažiť udržať favoritov pri sebe až po La Planche, ale taký Movistar alebo Astana môžu rozohrať partiu ešte na predposlednom stúpaní. Landa nikdy neodmietne ponuku na útok a ak sa bude výborne cítiť aj Fuglsang, niečo môžu na trati vymyslieť aj jeho kolegovia. A v tom prípade by dostala etapa ešte väčšiu razanciu. Quintanovi veľmi nesedia výbušné koncovky, ale keď má formu, je silný na všetkých typoch stúpaní, a uvidíme, ako sa spoločne so svojimi kolegami pripravia na tento ťažký dojazd.  Počas jari bol kvalitný aj na prudkých stúpaniach Jakob Fuglsang a až vo Vogézach sa dozvieme, aký je skutočný rozsah jeho zranení. Cieľový kopec vyhovuje výbušným vrchárom a vo finále môžu vytiahnuť svoju akceleráciu Adam Yates alebo Dan Martin,  ktorí dokážu predviesť kvalitné nástupy. Na podobnom stúpaní sa vie presadiť aj Pinot, ktorý bol veľmi silný na prudkých sklonoch na Dauphiné, a prekvapiť môže Michael Woods ako špecialista na takéto koncovky. Dôležitá skúška čaká na Nibaliho, aj Porte bude musieť ukázať svoju najlepšiu formu a k aktívnym jazdcom môže na konci patriť Bardet. Žltý dres dáva krídla a Julian Alaphilippe vie, že ak sa vyžmýka k maximálnemu výkonu na La Planche, môže zostať na čele poradia ešte niekoľko dní.  
 
Krátky opis trasy etapy:
Pohorie Vogézy vždy znamená La Planche des Belles Filles a v tomto roku zavedie pretekárov na jeho sklony náročný profil. Na trati sa nachádza pred cieľovým kopcom šesť stúpaní a na vytvorenie brejku si možno počkáme až na Le Markstein, po ktorom bude ešte nasledovať krátka prekážka Grand Ballon. Únavu v pelotóne budú ďalej kulminovať Col du Hundsruck, Ballon d’Alsace a Col des Croix (3,3 km; 6,1 %), ktorých sklony sa pohybujú na úrovni šesť percent a budú predstavovať svižnú jazdu. Finále odštartuje na Col des Chevrères, kde nájdeme pred vrcholom aj prudké maximá osemnásť percent a mnohí cyklisti to zabalia už v tomto momente. Po 10-kilometrovom zjazde a krátkej rovinatej pasáži sa rozohrá lezecká bitka najsilnejších vrchárov na La Planche. Cieľový kopec je veľmi tvrdý, len v jednom prípade klesne pod osem percent, na celej dĺžke obsahuje dvojciferné gradienty a pred vrcholom aj prevýšenie dvadsať percent. Tentoraz posunuli organizátori cieľovú čiaru ešte o kilometer vyššie, čo znamená ešte väčšiu záťaž, zlú príjazdovú cestu na vrchol a ďalšie sklony presahujúce dvadsať percent, čo zaiste ovplyvní koncovku etapy. V ostatných edíciách sa presadili na tomto kopci po útokoch Aru, Nibali, Froome, zmenený dojazd skôr smeruje k opatrnejšej jazde hlavných favoritov.                            
 
 
 
etapa 06 finis
profil záverečných dvoch kopcov etapy (© letour.fr)
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk (kompletný prenos etapy od 12:40)
na Dvojke od 14:15 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Ľuboš Hlavena
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop