Tour: V milimetrovom súboji najdlhšej etapy Groenewegen zdolal Ewana, Sagan tretí

12.7.2019, 09:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
tour 19
7. 12.7. rovinata etapa ciel rovina Belfort > Chalon-sur-Saône 230 km Groenewegen
 
etapa 07
profil etapy, 1416 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Po prvej horskej etape sa museli cyklisti vysporiadať s ďalšou veľkou prekážkou. Dnes bola na programe vôbec najdlhšia etapa v 106. ročníku pretekov. Zo štartujúceho mesta Belfort do cieľového Chalon-sur-Saône museli pretekári prejsť presne 230 kilometrov, ale ich náročnosť nebola taká veľká. Tri horské prémie a niečo cez tisíc výškových metrov napovedalo, že v závere dňa by sme mali vidieť ďalší súboj najrýchlejších mužov v pelotóne.
 
Posledných 70 kilometrov bola úplná placka, nekončiaca rovina, takže iba technické problémy alebo pád mohol mimo hru postaviť Eliu Vivianiho, Dylana Groenewegena a Caleba Ewana. Títo traja muži mali najväčšie šance, že v Chalon-sur-Saône vyskočia na pódium ako víťazi etapy. Prvý menovaný už jeden čiastkový úspech dosiahol, ostatní dvaja vedeli, že ich možnosti sa každým dňom stenčujú. Medzi čiernych koňov dnešného dňa patrili Alexander Kristoff a samozrejme aj Peter Sagan.
 
Počas rovinatých etáp je dôležitým faktorom počasie, ktoré podľa predpovedí dnes nemalo byť zrovna najkrajšie. Na začiatku dňa sa očakával dážď, ale štart prebehol pod modrým nebom, takže predpovede sa vôbec nenaplnili. Tiež teploty mali byť veľmi priaznivé. Iba 27 stupňov je ideálna teplota na pretekanie. Ani vietor nemal robiť žiaden zmätok, očakávalo sa, že bude fúkať zo západu a jeho sila nemala presiahnuť rýchlosť 13 km/h.
 
 
kratka sprava ikonkaBelfort (štart)
Citadela pochádza z 13. storočia, pamätá si teda ešte časy, kedy bol Belfort križovatkou európskych impérií a kráľovstiev. V 17. storočí sa dostavalo skalnaté opevnenie. Na citadele stojí monumentálna socha leva z červeného pieskovca. Symbolom Belfortu je aj stredoveká veža La Miotte, ktorá slúžila najmä kanonierom. Na konci Druhej svetovej vojny ju zničili, ale o dva roky sa zrenovovala.
 
 
Pretekári absolvovali slávnostný štart okolo štvrť na dvanásť, cez nultý kilometer balík prešiel skoro o pol hodinu neskôr. Akonáhle riaditeľ pretekov zamával žltými vlajkami, vyrazili dopredu Stéphane Rossetto z Cofidisu a Yoann Offredo z Wanty - Gobert, už známe tváre z tejto edície Tour. O celodenný únik tak neprebehla veľká bitka, čo sa dalo aj očakávať, keďže úspech utečencov sa dnes vôbec neočakával. Pre tímy z druhej divízie je však veľká prestíž ukázať sa vpredu. 
 
Zdalo sa, že dvaja jazdci v čele boli presne to, čo šprintérske tímy chceli, a ďalšie kilometre panoval v pelotóne veľký pokoj. Nie všetci členovia v balíku prežili pokojný úvod. Hneď na prvom kilometri sa za hlavným poľom objavil Bardet, ktorému nefungovala vysielačka. Tiež Quintana mal nejaké technické problémy. Ešte horšie dopadol Van Garderen, ktorý sedem kilometrov od štartu spadol na ostrovčeku a z tohto incidentu si odniesol krvavé zranenia na tvári.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo pádu Tejaya Van Garderena
 
 
Po ošetrení sa Američan vrátil do pelotónu, na prvý pohľad sa zdalo, že neutrpel žiadne zlomeniny. Na opačnom fronte zatiaľ dvojica cyklistov našla spoločnú reč. Offredo (Wanty - Gobert), ktorý sa v 106. ročníku Tour objavil v úniku po druhýkrát, dokonca svojho kolegu na chvíľu tlačil za sedlo. Tiež Rossetto (Cofidis) už dvakrát zviditeľnil seba a svoj tím vpredu, konkrétne v prvej a tretej etape. Dnes bol v úniku po tretíkrát. Obaja tak patrili medzi najbojovnejších jazdcov v prvom týždni podujatia.
 
Na ceste momentálne panovala úplne pokojná atmosféra. Utečenci si vytvorili štyri a pol minútový náskok, ktorý začali kontrolovať Jumbo - Visma a Deceuninck - Quick-Step. Oba celky vyslali na špicu jedného muža, menovite Martina a Agreena. Sen, ktorý mal Offredo dnes v noci sa tak úplne nenaplnil. Na krátku dobu sa pred pelotónom objavili Naesen a Gougeard (obaja Ag2r), lenže obaja pretekári vyzerali, že sa tam objavili náhodou a nie celkom chcene. Asi po minúte sa vrátili naspäť. 
 
Romantickú vychádzku po francúzskom vidieku neprerušila ani úvodná horská prémia. Na vrchole Col de Ferrière (2,7 km - 4,6 %)  sa udeľoval iba jeden bod, keďže išlo o stúpanie štvrtej kategórie. Získal ho Offredo (Wanty - Gobert), a to bez akéhokoľvek boja. Presne na hranici označujúcej prémiu mali cyklisti za sebou prvú hodinu. Priemerná rýchlosť utečencov v nej bola 35,6 km/h. Úplne iné nasadenie mal Chérel (Ag2r), ktorého tlačila tretra, tak si ju bol vymeniť.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Yoanna Offreda (pred etapou)
"Jazdím inštinktívne. Včera som bol v gruppette, snažil som sa šetriť energiu. Viem, že dnes je to etapa pre šprintérov, ale snívalo sa mi, že som bol v úniku. Mal som tridsaťminútový náskok a podarilo sa mi ho udržať až do konca. Cítil by som sa zle, keby bol dnes únik bezo mňa."
 
 
V prvom zjazde sa pelotón natiahol a čo-to zo svojej straty zmazal, presnejšie celú minútu. Svojho člena do jeho čela vyslalo už aj Lotto Soudal, volal sa Monfort. Náskok vedúcej skupiny klesal aj vtedy, keď sa cesta opäť vyrovnala. Na vine mohol byť vietor, ktorý sa zdvihol. Bolo vidieť, že konáre stromov akoby mávali okoloidúcim cyklistom, ale najmä duo v úniku z toho radosť nemalo. Ich nový náskok bol štyri minúty.
 
Druhým vinníkom bol Asgreen (Quick-Step), ktorý išiel poriadne rýchle tempo a premenil balík na dlhého hada. Ostatní domestici po istom čase prešli do role povstalcov, odmietali hrať podľa jeho tónov, a Dán sa preto musel upokojiť. Opäť sa spomalilo a taktovky sa ujal Martin (Jumbo - Visma), ktorý Dánovi venoval úsmev. Asgreen si úplne z čela nevystúpil, zaradil sa za Nemca, ktorý už tak na pílu netlačil. 
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Charlyho Wegeliusa o stave Van Garderena (športový riaditeľ EF)
"Odreniny má po celom tele, aj na tvári. Hlavné je, že opäť vysadol na bicykel a je pri svojich kamarátoch. Nikdy nie je dobré, keď takto narazíte. Momentálne pociťuje veľkú bolesť, ale dúfame, že etapu dokončí a bude v poriadku. Až vyšetrenia ukážu viac."
 
 
Utečenci tak dostali možnosť nadýchnuť sa a ďalší priestor na manévrovanie. Znovu sa ich náskok vyšplhal k piatim minútam, po čase klesol na štyri a pol minúty. Druhá hodina v ich prevedení už nebola taká rýchla, ako prvá. Priemerná rýchlosť dvojice vpredu v nej bola 33,4 km/h. Samozrejme, podpísal sa pod to zvlnený profil a aj kategorizovaný kopec, cez ktorý v druhej hodine prechádzali.
 
Offredo (Wanty - Gobert) a Rossetto (Cofidis) sa pomaly blížili k druhej vrchárskej prémii v programe siedmej etapy. Z jej vrcholu do cieľa bolo stále ešte veľmi ďaleko, celých 135 kilometrov. Pod Côte de Chassagne-Saint-Denis (4,3 km - 4,7 %) prišla dvojka o tri a pol minúty skôr ako pelotón. Druhý kopec bol dlhší a ťažší ako prvý, aj preto sa na ňom rozdeľovali dva body. Získal ich Rossetto, podľa očakávania bez boja.
 
Ďalšie okamihy nepriniesli skoro nič zaujímavé. Na oboch frontoch bola situácia ustálená. Zmenu sme však sledovali ohľadom počasia. Modrú oblohu na pár sekúnd vystriedali mraky, ale nebola to predzvesť dažďa. Zmrákať sa začalo však nad osudom Rocha (Sunweb), ktorý sa ocitol na bruchu. Bolo veľkým šťastím, že so sebou nezobral ďalších pretekárov, pretože sa nachádzal v strede pelotónu. Ír bol chvíľu otrasený, ale pokračoval v pretekoch.
 
 
tour 19 etapa 07 unik 1 asofab
Unikajúci pretekári (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Na špici balíka stále viali farby troch zoskupení. Jazdci Lotta Soudal, Quick-Stepu a Jumbo - Visma sa v diktovaní tempa takmer rovnomerne striedali, držali utečencov na dostrel. Vo svojej spolupráci pokračovali aj po bufete, na ktorom sa nikomu nič nestalo. Medzičasom sa pretekári prehupli do štvrtej hodiny. Tá tretia bola rýchlejšia ako druhá, ale muži v úniku počas celého dňa išli skoro totožným tempom. 
 
Za nimi pelotón začal svoju rýchlosť zvyšovať, zas v tom mal prsty Asgreen, ktorý v kľukatom zjazde zviezol skupinu favoritov až po posledný hodnotený kopec. Potom sa odišiel najesť a slova sa ujali Martin a Monfort. Tí dopriali chlapcom v celodennom úniku, aby opäť po odišli. Offredo a Rossetto túto možnosť využili, posledný bod do súťaže o kráľa hôr si na konto pripísal Offredo.
 
Aj naďalej panovala na ceste veľká pohoda. Valverde (Movistar) si našiel čas a porozprával sa so svojimi súpermi. Zabávali sa aj Chérel a Cosnefroy (obaja Ag2r), ktorým z tímového auta podali banán a obaja cyklisti nevedeli, ako si ho majú rozdeliť. Chérel vyzeral, že sa chce rozdeliť rovným dielom. Aspoň dvaja muži v čele nenechali divákov pred televíznymi obrazovkami zaspať a medzera medzi nimi a pelotónom sa zväčšila z troch na päť minút.
 
 
tour 19 etapa 07 unik 1 asofab
V pelotóne sa tímy príkladne striedali (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Okolnosti, v ktorých prebiehala siedma etapa tešili Van Garderena (EF Education) na chvoste hlavného poľa. Američan si stihol vymeniť roztrhaný dres a celkovo musel byť vďačný za to, že sa zatiaľ išlo pomalšie. Inak hra mačky s myšou naďalej pokračovala, a stále ju režírovala tá istá trojka, teda Martin, Monfort a Asgreen. Na tvári Kaspera nebolo vidieť žiadne utrpenie, skôr nuda. Bavil sa iba vtedy, keď ťahal balík on a odkrajoval z náskoku vedúcej trojky. Tá prišla do rovinatej časti etapy tri minúty pred pelotónom. 
 
Kilometre pomaly ubúdali a v balíku bolo cítiť, že koncovka sa blíži. Už v obci Arbois, v ktorej v roku 1963 štartovala časovka na 54 kilometrov a vyhral ju Jacques Anquetil, pomaly pelotón prepínal z rekreačného módu do pretekárskeho. Pomaly začali vykukovať aj kolegovia Petra Sagana. Práve vo vyššie spomenutej dedine cyklisti vstúpili do piatej hodiny pretekania, pričom už tá štvrtá bola zatiaľ najrýchlejšia. Dalo sa predpokladať, že v rovnakom trende budú prebiehať tiež ďalšie dve.
 
Dvaja muži v čele začali strácať pevnú pôdu pod nohami a v hre bola možnosť, že už na šprintérskej prémii budú súčasťou pelotónu. Štyridsať kilometrov pred ňou Rossetto a Offredo zvierali v rukách iba dve minúty. Bol to ich najmenší náskok od samého začiatku etapy. Do tohto bodu sme v podstate sledovali súboj dvoch utečencov a troch domestikov, ktorí na špici balíka strávili celý deň. Radosť z toho mali v Treku-Segafredo. Kolegovia žltého pretekára sa dnes vôbec nemuseli vetrať.
 
 
tour 19 etapa 07 unik 1 asofab
Unikajúci pretekári (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Ticho pred búrkou prerušil Van Aert (Jumbo - Visma), ktorý 48 kilometrov pred cieľom dostal defekt na prednom kolese. Hneď po výmene sa vrátil do skupiny hlavných favoritov, bez problémov. Do šprintérskej prémie chýbalo prejsť presne pätnásť kilometrov. Aj Trentin (Mitchelton - Scott) asi riešil nejaké technické ťažkosti, pretože aj on sa ocitol na chvoste pelotónu a kamery detailne zaberali jeho zadné koleso. V tejto chvíli bolo jasné, že aj na šprintérsku prémiu prídu ako prví jazdci v úniku.
 
Na troch horských prémiách Offredo a Rossetto nebojovali o víťazstvá a tento trend ukázali aj na jedinej šprintérskej. Vyhral ju druhý menovaný. To pretekári v balíku prejavili o zostávajúce body väčší záujem. Vláčik dokázal urobiť Bahrajn - Merida pre Colbrelliho. Talian získal 15 bodov. Sagan do špurtu nešiel, preťal čiaru prémie tesne za ním. Až za Slovákom boli Viviani a Matthews, takže Peter si na prémii upevnil svoju pozíciu v bodovacej súťaži.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo špurtu na rýchlostnej prémii
 
 
Zrýchlenie pelotónu pred prémiou zapríčinilo, že niektorí cyklisti stratili kontakt. Boli medzi nimi Van Aert (Jumbo - Visma), Martin (UAE) a tiež Quintana (Movistar). Ich strata vyskočila na pol minúty, ale keďže hlavné pole následne spomalilo, všetci títo cyklisti sa do neho vrátili. To Rossetto a Offredo mali za sebou dvesty kilometer v úniku, čím sa prihlásili do boja o najheroickejší výkon v tejto edícii Tour. Tak dlho ako oni v úniku už asi nikto nestrávi.
 
Celodenní utečenci si svoju chvíľu slávy užívali aj dvadsať kilometrov pred cieľom, aj keď v tomto okamihu sa už na čele pelotónu objavovali vláčiky niektorých tímov. Zo šprintérskych sa ako prvá sformovala Bora - hansgrohe, ktorej robili spoločnosť zatiaľ iba celky s ambíciami v celkovej klasifikácii. Vidieť bolo modré dresy Astany, ale aj britského Ineosu, ktoré nič nepodceňovali. Dobrú pozíciu si už teraz držalo aj zoskupenie Deceuninck - Quick-Step
 
Účasť Offreda a Rossetta v čele pretekov sa definitívne stala minulosťou trinásť kilometrov pred finále, prvý menovaný pobudol vpredu o niečo dlhšie. Celkovo tak strávili v úniku 217 kilometrov. Potom už  svoje posledné zvyšky síl odovzdali pre svojich lídrov do hromadného dojazdu aj Martin a Asgreen, ktorí mali za sebou svojich kolegov. Aj Sunweb už okupoval popredné priečky, išlo sa po širokej ceste, takže priestoru bolo veľmi veľa a možnosť byť vpredu využívalo mnoho tímov. 
 
 
kratka sprava ikonkaChalon-sur-Saône (7 km pred cieľom)
Toto  mesto  sa  zviditeľnilo  predovšetkým  v19. storočí  ako priemyselné  centrum  skla. Vroku 1901 sem dokonca museli prísť až vojská, aby potlačili veľký štrajk robotníkov. Sídlila tu  aj  fotografická  firma Kodak,  ktorá  v2008  zatvorila  svoju  výrobu  kvôli  nahradeniu strieborného  filmu  digitálnym  procesom  tvorby  fotografií.Čo  sa  týka  fotografií,  pochádza odtiaľto Joseph-Nicéphore Niépce, zakladateľ fotografie aautor prvej fotografie vôbec. Trať Eurovélo 6 je cyklistická trať, ktorá patrí k celoeurópskemu programu stavby cyklotratí. Má  3653  kilometrov  asmeruje  cez  desať  krajín  zFrancúzska  až  do  Rumunska  (vrátane Rakúska, Slovenska a Maďarska). Cyklisti sa pri jazde môžu kochať pohľadom na rieky Loiru, Rýn či Dunaj.
 
 
Sedem kilometrov pred cieľom prišlo k zúženiu vozovky, prechádzalo sa cez most, a dopredu vystrelil celok Ineos. Veľmi dobrú pozičnú jazdu predvádzala tiež Bora - hansgrohe, členovia nemeckého mužstva sa držali hneď za Britmi. Naopak, dozadu sa prepadlo Lotto Soudal, stále však bolo ešte dostatok času prebojovať sa dopredu. Jumbo - Visma a Sunweb kopírovali pohyb Bory, takže nechýbali v úplnom čele hlavného poľa. Zrazu sa vynoril aj Quick - Step, scéna pre veľké finále bola pripravená.
 
Na posledné tri kilometre priviedol balík Wout Van Aert a naďalej odvádzal fantastickú prácu pre Dylana Groenewegana. Veľmi pekne išli aj kolegovia Petra Sagana, ktorí sa ujali slova na poslednom kilometri. V pravý čas však vystúpil Quick-Step, lenže Elia Viviani najvýhodnejšiu pozíciu nedokázal premeniť vo víťazstvo. Oň sa doslova a do písmena pobili líder Jumba a Caleb Ewan. Nakoniec o milimetre vyhral Groenewegen. Tretí skončil Peter Sagan, ktorý aj v cieli v boji o zelený dres získal na svojich súperov dôležité body.
 
 
tour 19 etapa 07 spurt bohfb
Cieľ etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Krásne divadlo na posledných metroch predviedli najrýchlejší muži v pelotóne, spomedzi ktorých najrýchlejšie rozkrútil pedále Dylan Groenewegen. Najúspešnejší šprintér v tejto sezóne na svoj prvý úspech na tohtoročnej Tour de France musel čakať až do konca siedmeho dňa, ale v ňom deklaroval, že patrí medzi najužšiu špičku. Groenewegen vyhral o milimetre a odvďačil sa hlavne Woutovi Van Aertovi za výbornú prácu, ktorú pre neho mladý Belgičan urobil v záverečnej časti. Dylan vyhral aj napriek tomu, že začal špurtovať ako prvý. Dnes tak ukázal, že rany po páde z prvej etapy už úspešne zahojil.
 
Caleb Ewan si tak na premiérové víťazstvo na najslávnejších cyklistických pretekoch musí ešte počkať. Dnes neurobil žiadnu chybu, v závere nemal takmer žiadnu podporu svojho tímu, ale zavesil sa na zadné koleso Petra Sagana a urobil dobre. Na posledných metroch sa zdal byť rýchlejší ako víťaz, ale už ho predbehnúť nestihol. Po dnešnom dni bude veľmi sklamaný, pretože bol najbližšie k svojmu snu. Veľmi dobrý výkon v špurte podal aj Sonny Colbrelli, ktorý nakoniec obsadil štvrtú pozíciu a získal pekné body do bodovacej súťaže.
 
Siedmy deň potešil aj slovenského fanúšika, pretože Peter Sagan dnes na svojich súperov v boji o siedmy zelený dres nestratil vôbec nič. Dvaja pretekári, ktorí ho na cieľovej páske porazili, o zelený dres nejavia žiaden záujem. Sagan v koncovke opäť ukázal svoju fyzickú silu, vytlačil súperov, ktorí mu chceli ukradnúť výhodnú pozíciu a využil vláčik Quick-Stepu, ktorý ho katapultoval do šprintu. Sagan tiež na šprintérskej prémii skončil pred konkurentmi, takže po dnešku môže byť viac ako spokojný. Jeho náskok pred zajtrajším dňom je 56 bodov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu etapy
 
 
Naopak, Elia Viviani v koncovke nemal dobré nohy a finišoval až ako šiesty v poradí. Viviani sa objavil na vetre pomerne skoro a možno to sa mu stalo osudným. Taliana porazil aj mladý Jasper Philipsen, takže v piatok večer nebude rozdávať úsmevy na všetky strany. Hromadný dojazd nedopadol najlepšie ani pre Michaela Matthewsa, ktorý bol až deviaty. Tiež Alexander Kristoff veľa slávy nezažil, desiate miesto v jeho podaní patrí tiež medzi sklamania. Komentovať výkon André Greipela nemá asi už ani zmysel. Dvanásta priečka je iba zrkadlom toho, kde momentálne už nemecký šprintér patrí.
 
Z pohľadu celkovej klasifikácie sa v piatok nič dramatické nestalo. Veľmi nudná, tranzitná, etapa nenarobila žiadne úpravy v GC. Aj zajtra ponesie žlté tričko Giulio Ciccone so šesť sekundovým náskokom pred Julianom Alaphilippom. Ani Geraint Thomas, Thibault Pinot a ďalší pretekári, ktorí majú ambície obliecť sa do žltého trička v Paríži dnes nič nestratili. Nairo Quintana a Dan Martin sa síce na chvíľku ocitli za balíkom, ale išlo pravdepodobne o technické problémy ako o otázku vytrvalosti. Jedine Rigoberto Urán bude po dnešnej etape tŕpnuť. Jeho dôležitý domestik do hôr spadol a až vyšetrenia ukážu, či bude pokračovať. Strata Tejaya Van Garderena by bola pre Kolumbijčana citeľná.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Dylana Groenewega (víťaz)
"Zakaždým, keď šprintujem proti Calebovi je to veľmi tesné. Je to veľmi dobrý šprintér, ale dnes som bol schopný ho poraziť. Som veľmi spokojný. Môj tím tvrdo pre mňa pracoval. Do čela sme sa naskladali veľmi skoro, ale bolo to dobré."
 
 
 
 
Výsledky etapy
1. GROENEWEGEN Dylan Team Jumbo - Visma link ikonka 6:02:44 120
2. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00 50
3. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 25
4. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 15
5. PHILIPSEN Jasper UAE Team Emirates link ikonka 00:00 5
6. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
7. NIZZOLO Giacomo Team Dimension Data link ikonka 00:00  
8. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
9. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:00  
10. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

yellow trek
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 29:17:39 25
2. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:06  
3. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:32  
4. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 00:47  
5. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 00:49  
6. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:53  
7. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 00:58  
8. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:04  
9. WOODS Michael EF Education First Pro Team link ikonka 01:13  
10. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 01:15  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 177
2. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 121
3. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 117
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 116
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 76
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 75
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 43
2. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 30
3. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 27
4. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 13
5. BERHANE Natnael Cofidis, Solutions Crédits 13
6. SKUJINŠ Toms Trek - Segafredo link ikonka 9
 

tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 29:17:39
2. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:53
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:23
4. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 01:52
5. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 14:49
6. POLITT Nils Kaťuša - Alpecin link ikonka 16:40
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 

 
 
 
Všetky prémie na trase etapy:
4-20 192,5 km - Col de Ferrière: dĺžka 2,7 km; sklon 4,6 % (1 bod)
3 20 134,5 km - Côte de Chassagne-Saint-Denis: dĺžka 4,3 km; sklon 4,7 % (2-1)
4-20 110,5 km - Côte de Nans-sous-Sainte-Anne: dĺžka 3,5 km; sklon 5,7 % (1 bod)
sprint-20 33,5 km - MERVANS (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
ciel Cieľ (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Šprintéri si museli počkať dva dni na ďalšiu príležitosť a uvidíme, ako sa podpíšu pod ich výkon prudké stúpania včerajšej previerky. Siedmy deň bude veľmi dlhý a po profilovej stránke jednoduchý, takže do práce sa musia pustiť šprintérske zoskupenia. Veľmi motivovaní budú najmä Dylan Groenewegen a Caleb Ewan. Austrálsky šprintér predviedol v dvoch predchádzajúcich koncovkách vysokú maximálnu rýchlosť, ale zlá pozičná jazda ho pripravila o šancu bojovať o výhru. Lotto - Soudal musí dostať svojho lídra na potrebnú pozíciu, len vtedy má šancu ukoristiť víťazstvo. Groenewegen nepredviedol dobrý šprint vo štvrtej etape, ale môže ho tešiť, že jeho výkonnosť by sa mala postupne zlepšovať, a keď dokáže využiť aj veľmi dobrú Teunissenovu formu, holandský jazdec opäť dostane svoje niekdajšie sebavedomie. V tomto smere nemá problémy Elia Viviani. Jeho rýchlu koncovku ešte umocňuje kvalitný lead-out a Quick-Step to bude chcieť patrične využiť aj na konci siedmeho dňa. Keď sa znovu dostane Viviani pred páskou do ideálnej pozície, bude ťažké ho pokoriť. Na ďalšiu šprintérsku koncovku sa teší Alexander Kristoff, ktorý bol veľmi rýchly v meste Nancy, a určite si trúfa na etapový triumf. Najmä keď mu vo finále dokáže výrazne pomôcť Philipsen a bude sa finišovať po 230 kilometroch. Dva dobré šprinty ukázal aj Nizzolo, tentoraz sa bude chcieť dostať minimálne na pódium, a do koncovky sa určite zapojí aj Michael Matthews, ktorý myslí na zelený dres a potrebuje získavať body. Austrálsky borec zvykne v hromadných dojazdoh doplácať na pozičnú bitku a v tomto smere mu môže uľahčiť situáciu Cees Bol. Na Petra Sagana čaká tradičná úloha v hromadnom dojazde pelotónu. Jeho výhodou môže byť, že etapa je veľmi dlhá a prichádza po ťažkej horskej previerke, preto môže doraziť na pásku o čosi sviežejší ako mnohí konkurenti. A potom si vybojovať čo najlepšiu pozíciu a etapu zakončiť silným šprintom, aký predviedol v piatej etape.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Najdlhšia etapa na podujatí bude znamenať veľkú fušku pre šprintérske zoskupenia. Cesta medzi mestami Belfort a Chalon-sur-Saône bude priama, bez výraznejších odbočiek, a môžeme ju rozdeliť na dve časti. Dve tretiny sa odohrajú na zvlnenom teréne, kde sa budú nachádzať krátke stúpania, a najvýraznejšou prekážkou budú tri horské prémie. Krátke kopce s priemerom v okolí štyroch až šiestich percent nebudú strašiakom pre najrýchlejších jazdcov v balíku, ale v kontexte etapy ich budú oberať o energiu. Situácia sa zmení na posledných sto kilometroch. Cesta sa úplne vyrovná a šprintérske zoskupenia dostanú ideálnu príležitosť, aby všetko pripravili na hromadný dojazd pelotónu. Aj bez výrazných profilových prekážok to bude vyčerpávajúci deň a šprint po dlhých 230-tich kilometroch býva vždy špecifickou záležitosťou.       
 
 
 
etapa 01 mapa dojazdu
mapa dojazdu etapy (© letour.fr)
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk (kompletný prenos etapy od 11:00)
na Dvojke od 14:15 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Ľuboš Hlavena
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop