TdF: De Gendtov víťazný únik, Alaphilippe je v žltom, polepšil si Pinot, Sagan piaty

13.7.2019, 11:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
tour 19
8. 13.7. rovinata etapa ciel rovina Macon > Saint-Etienne 200 km De Gendt
 
etapa 08
profil etapy, 3762 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Klasikárska etapa v Centrálnom masíve ponúkala niekoľko zaujímavých stúpaní a zároveň niekoľko scenárov, akým spôsobom sa mohla odohrávať. Najväčšie šance sa dávali utečencom a pekný súboj sa mohol odohrať medzi Cicconem  a Alaphilippom o žltý dres.

Počas víkendu čakali dobré etapy aj na Petra Sagana a boli sme zvedaví, či hneď takto na začiatku pretekov vyskočí do nejakého úniku. Slovenský jazdec povedal pred etapou, že bude ťažké kontrolovať dnešné preteky, pretože celý deň sa pôjde hore-dole. Aj to hovorilo o tom, že brejk mal veľkú šancu. Malo sa jazdiť v príjemných podmienkach s teplotami do 25 stupňov a miestami mohlo zafúkať.
 
 
kratka sprava ikonkaŠTART – Mâcon
Mâcon je situovaný na západnom brehu rieky Saône a je to najväčšie centrum v kraji Burgundsko. V 6. storočí tu boli uložené relikvie sv. Vincenta zo Zaragozy v Katedrále starého sv. Vincenta – „primitívny“ chrám v miešanom románsko-gotickom štýle. V 18. storočí sem pribudla rotundová Kaplnka sv. Vincenta de Paul s vežou, ku ktorej sa kládli nechcené deti. Najstarší dom v Mâcone je Drevený dom na námestí Marché aux Herbes, vyzdobený grotesknými postavičkami. Oproti radnici stojí najväčší kostol sv. Petra, ktorý je zaujímavý freskou maľovanou vietnamským umelcom Mai Thuom na pamiatku obetí Prvej svetovej vojny.
 
 
Hneď po oficiálnom otvorení etapy vyrazili dopredu Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Ben King (Dimension Data) a Niki Terpstra (Total Direct Energie). Najskôr si vybudovali len malý náskok a čakali sme, ako sa bude situácia ďalej vyvíjať, a potom sme videli nečakané pokračovanie. Pelotón spomalil a spomínaná trojica dostala priestor na čele pretekov. Snažil sa k nim dostať aj Mads Würtz Schmidt, ale nepodarilo sa mu to. Na nasledujúce pokusy v balíku už striehol Bora - hansgrohe a ten dopredu pustil jedine Alessandra de Marchiho (CCC). Taliansky borec sa zasekol medzi dvomi skupinami a mal ťažké dostať sa do úniku. Balík skutočne zastal a otázkou len zostávalo, či De Marchi posilní brejk. Vedúca trojica to nechcela pripustiť, ale napokon poľavila a vedúcu skupinu tvorili štyria jazdci.
 
V hlavnej skupine spokojne pracovali pretekári tímu Trek - Segafredo, pretože ani jeden z utečencov neohrozoval žltý dres. V úniku bol na tom najlepšie v klasifikácii Alessandro de Marchi, ktorý strácal vyše 26 minút, takže americká zostava mohla jazdiť voľnejším tempom. Pred rýchlostnou prémiou dopriala utečencom náskok päť minút a šprintéri v balíku tu mali súperiť o jedenásť bodov. Maximálnu porciu dvadsať bodov ukoristil bez boja Niki Terpstra. V pelotóne bol najúspešnejší Viviani a Peter Sagan sa umiestnil hneď za ním zo ziskom desiatich bodov. Taliansky pretekár mal dobre rozbehnutý šprint a bol najrýchlejší. Za slovenským cyklistom finišovali Matthews a Colbrelli. Sagan zvýšil náskok pred Colbrellim na 58 bodov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaŠprint balíka na rýchlostnej prémii
 
 
Na čele pretekov sa stretli štyria silní cyklisti. Thomas de Gendt si vybral túto etapu ako dobrú šancu na víťazstvo a trúfal si zopakovať svoj výsledok z tohtoročnej prvej etapy na Okolo Katalánska, kde v cieli nechal za sebou celé štartové pole. Proti nemu však stáli odhodlaní súperi. Alessandro de Marchi bol presne tým konkurentom, ktorý dokáže zasadiť rozhodujúci útok na takomto kopcovitom profile. Aj Niki Terpstra vie využiť ponúkaný terén na víťaznú sólovú jazdu a dnes si chcel napraviť chuť po nevydarených jarných klasikách. Ben King mal takisto za cieľ ovládnuť dnešnú previerku. Americký jazdec v tejto sezóne ešte nič nevyhral, ale s takýmto rezultátom prišiel aj na minuloročnú Vueltu a dokázal tam získať dva etapové triumfy v únikoch.
 
Na prvej horskej prémii sa presadil De Gendt. Líder vrchárskej súťaže Tim Wellens mohol byť spokojný, lebo z bodkovaného dresu ho nemohol nikto vyzliecť. Na tomto kopci vypadol z balíka Ewan a v problémoch sa ukazovali aj Laporte a Offredo, ktorý ako najbojovnejší jazdec včerajšej etapy sa trápil od začiatku dnešnej previerky. Tím Wanty Gobert hovoril o tom, že mal zlú noc.
 
 
tour 19 etapa 08 unik 1 asofab
Unikajúci pretekári (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Pred balíkom sa nachádzali štyria kvalitní pretekári, ktorí mohli aj v tomto malom počte zaskočiť pelotón. V hlavnej skupine sme však sledovali podobnú situáciu ako v piatej etape. Spoločne kontrolovali brejk Bora - hansgrohe so Sunwebom, keďže obe zostavy mali rovnaký cieľ. Chytiť únik a vyhrať etapu s Petrom Saganom, resp. Michaelom Matthewsom. Hlavná skupina dopriala utečencom len štyri a pol minúty, išlo sa dobrým tempom. Mohli sme sa tak tešiť na napínavý súboj medzi balíkom a brejkom, ktorý mal trvať až do samého konca. Ani na druhej horskej prémii nemal problémy vybojovať päť bodov Thomas de Gendt.
 
Tím Trek - Segafredo mal uľahčenú úlohu ohľadom obrany žltého dresu, lebo na čele pelotónu nemusel ťahať. Lenže bol veľký predpoklad, že brejk bude chytený ešte pred poslednou horskou prémiou s bonusovými sekundami, a to malo byť ideálne miesto pre Juliana Alaphilippa, aby získal na svoju stranu potrebný čas na Giulia Cicconeho. Aj v tomto smere sa črtala dramatická koncovka etapy.
 
 
video v clanku ikonka ciernaBrejk na vrchole tretej horskej prémie
     
 
Aj tretí hodnotený kopec si podmanil De Gendt. Za balíkom už jazdili Ewan s Groenewegenom. Okamžite sa začalo stúpať na štvrtú horskú prémiu a ani tentoraz nemal na jej vrchole problémy Thomas de Gendt. Hlavná skupina znížila manko na tri minúty a potom si mohli pretekári na chvíľu oddýchnuť na jednoduchšej pasáži. V polovici etapy už nemal svojho jazdca na čele pelotónu Bora - hansgrohe, ale vymenil ho Deceuninck - Quick-Step. Ukazovalo to ambície Juliana Alaphilippa a nemecká zostava šetrila sily na samotné finále.
 
Nasledujúce stúpanie Côte de la Croix de Part bolo tou najťažšou prekážkou v druhej časti etapy a pred finále malo výrazne unaviť pelotón. Nebolo prekvapením, že aj túto prémiu získal De Gendt, ale zaujímavejšie bolo, že King a Terpstra nestačili tempu vedúcej skupiny a na vrchole zaknihovali pomerne veľkú stratu. V balíku sa vytiahli dopredu vrchárske zostavy, odpadli šprintéri, Peter Sagan zostával v pelotóne a rozdiel medzi skupinami stúpol na štyri minúty. V problémoch sa prekvapujúco ocitol aj Dylan Teuns, víťaz na La Planche, ktorý vypadol z pelotónu. Z pretekov odstúpil šprintér Cofidisu Christophe Laporte, ktorý sa celý deň pohyboval za hlavnou skupinou.
 
 
tour 19 etapa 08 unik 1 asofab
Unik na kopci (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Na čele zostali už len De Gendt a De Marchi, keď definitívne zlomili odpor ďalších dvoch utečencov. Silná dvojička na predposlednej horskej prémii udržiavala takmer 4-minútový náskok, čo bola pre nich veľmi sľubná pozícia. V hlavnej skupine už ťahala Astana a boli sme zvedaví, čo mali v pláne. Kazašský celok zvýšil tempo a aj Peter Sagan sa nachádzal na konci pelotónu. Slovenský pretekár sa na stúpaní vytrápil a mal na vrchole stúpania menšiu stratu na hlavnú skupinu. V nasledujúcom klesaní sa ale veľmi rýchlo vrátil späť. Terpstra a King boli chytení.
 
Etapa nabrala vysoké obrátky a Astane pomohlo, že sa k nim pridal aj EF Education. Ten mohol na konci vytiahnuť Michaela Woodsa na výbušných kopcoch. Spoločná aktivita v balíku dokázala znižovať stratu na vedúcu dvojicu. Sledovali sme dramatické predstavenie. Astana a EF Education vytvorili tvrdú jazdu a dostávali do problémov aj zaujímavé mená. Spomedzi odolných šprintérov sme videli v hlavnom balíku tridsať kilometrov pred cieľom len Sagana, Matthewsa, Trentina a držal sa tu aj Avermaet. A v tomto momente stále hrýzli na čele pretekov aj De Gendt s De Marchim, ktorí sa nevzdávali.
 
 
kratka sprava ikonkaSaint-Etienne (cieľ)
Mesto nesie meno po prvom  katolíckom  mučeníkovi - sv.Štefanovi. Do 15. storočia sa datuje metalurgická produkcia - nože, palné zbrane. Vďaka prítomnosti uhoľných baní sa tu rozvinulo aj ťažšie hutníctvo na výrobu vojenského vybavenia a zbraní pre civilistov. Miestny klub AS Saint-Étienne vyhral 10-krát francúzsku ligu. Štadión Geoffroy-Guichard, prezývaný aj Kotol, stojí od roku 1931 na objednávku Geoffroya Guicharda, ktorý vlastnil sieť potravín. Mesto dizajnu je komplex niekoľkých budov, ktorých prebiehajú tvorivé dielne, múzeá, náučné prednášky a podobné aktivity na rozvoj ľudskej kreativity. Má za cieľ učiť obyvateľov mesta o histórii a potrebe dizajnu.
 
 
Záverečné kilometre prebehali vo vysokej intenzite, vedúca dvojica strácala zo svojho náskoku a všetko malo vyvrcholiť na posledných dvoch krátkych stúpaniach. Pred poslednou horskou prémiou si bol pre občerstvenie Peter Sagan a zobral aj svojim kolegom. Stále bola v hre možnosť, že vo finále sa môže ukázať aj Max Schachmann alebo niekto iný z nemeckej zostavy. Tesne pred kopcom Côte de la Jaillère spadli jazdci tímu Ineos a aj Thomas a potom sa museli rýchlo vracať do balíka. Hneď na začiatku stúpania nastúpil De Gendt a De Marchi mu nestíhal.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo pádu Woodsa a jazdcov Ineosu
 
 
Belgický pretekár dorazil na vrchol s náskokom tridsať sekúnd na balík a zobral osem bonusových sekúnd. Za ním zaútočil Alaphilippe a uchmatol päť sekúnd, čo mu však nestačilo na žltý dres. Pridal sa k nemu Pinot a spoločne ušli ostatným favoritom. V hlavnej skupine sa stále pohyboval aj Peter Sagan. Francúzska dvojička dobiehala De Gendta a za nimi sa snažil vybaviť záverečný šprint Sunweb, ale nemal na to kapacitu. Potom opäť zabrala Astana, aby Pinot nezískal veľký náskok. A snažil sa aj Ciccone pre žltý dres.
 
Veľmi napínavú koncovku uchmatol pre seba Thomas de Gendt, ktorý zakončil víťazným spôsobom svoj perfektný únik. Druhý skončil Thibaut Pinot a tretie miesto získal Julian Alaphilippe. Obaja domáci borci museli byť v cieli spokojní. Jeden získal dôležitý čas v poradí a druhý si znovu oblečie žltý dres. Šprint o štvrtú priečku si podmanil Michael Matthews, ktorý pokoril Petra Sagana.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Náročná etapa ponúkla vo finále mimoriadne dramatické predstavenie. Najskôr pripravili pre ostatných tvrdý príjazd do cieľa celky Astana a EF Education, ale napokon ani jeden z týchto tímov na konci nič nezískal. Naopak, situáciu perfektne využil Julian Alaphilippe, ktorý dostal šancu na záverečnom stúpaní zaútočiť na žltý dres, čo sa mu podarilo kvalitným spôsobom. Pridal sa k nemu Thibaut Pinot a ten mohol v cieli oslavovať dvadsaťšesť sekúnd na súperov v klasifikácii, ale hlavným hrdinom dňa sa stal Thomas de Gendt, ktorý predviedol jeden zo svojich najlepších únikov v kariére.
 
Aj keď sa dostali do brejku len štyria jazdci, vedúca skupina bola úspešná, lebo sa v nej nachádzali vhodné typy. Vynikajúci deň prežil Thomas de Gendt a to je vždy nepríjemná správa pre pelotón, a to aj vtedy, keď predvedie takú silnú koncovku ako dnes. Belgický pretekár sa ocitol vo finále pod paľbou Astany a EF Educattion, potom dvoch francúzskych prenasledovateľov, ale nikto mu nedokázal zobrať jeho druhý triumf na TdF. Na GT sa presadil po troch rokoch a toto čakanie zakončil perfektným sólovým nástupom. Okrem toho dnes pozbieral na trati maximum vrchárskych bodov a dostal sa na druhé miesto v tejto klasifikácii.
 
 
Thomas De Gendt (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Záverečná jazda pelotónu nasvedčovala tomu, že niekto z Astany alebo EF Education na konci zaútočí. Kazašský celok vo finále mlčal a americkú zostavu zastavil pád Michaela Woodsa, ktorý sa ocitol na zemi spoločne s borcami tímu Ineos. Podľa očakávania tak atakoval na poslednej horskej prémii Julian Alaphilippe a opäť to bol poriadne kvalitný útok, na ktorý dokázal zareagovať len Thibaut Pinot. Obaja sa ocitli pred balíkom a mali záujem spolupracovať, lebo to bolo pre každého výhodné. Jazdec tímu Quick-Step potreboval finišovať pred Cicconem, aby sa dostal do žltého, a Pinot nemôže odmietnuť ani jednu sekundu k dobru na konkurentov. Obaja splnili svoju misiu. Bolo vidno, ako veľmi chce Alaphilippe opäť obliecť maillot jaune a ako Pinot bojuje o každú jednu sekundu v klasifikácii.
 
Zaujímavá situácia sa odohrávala v samotnom finále aj v hlavnej skupine. Jazdci na GC nemohli nechať Pinotovi príliš veľký priestor, zároveň musel reagovať na Alaphilippov pohyb Ciccone a stále zostával v hre aj etapový triumf pre odolných šprintérov. Prelínanie viacerých stratégii neskončilo pre okresaný pelotón úspešne a smoliarsky pocit musel prežívať najmä Michael Matthews, ktorý bol v tejto skupine najrýchlejší. Do záverečného šprintu sa zapojili aj Matteo Trentin a Greg van Avermaet, ktorých aspoň povzbudila účasť v hlavnej skupine na konci ťažkých pretekov. Na konci musel riešiť nepríjemný incident Geraint Thomas, ale veľmi rýchlo sa mu podarilo zažehnať problémy po páde. Nezdalo sa, že by mal nejaké zdrvaotné komplikácie. Všetci favoriti absovlovali etapu bez problémov a čas stratili jedine Vincenzo Nibali a Alejandro Valverde.  
 
 
tour 19 etapa 08 dojazd bohfb
Peter Sagan a ostatní v cieli (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Peter Sagan prekonal komplikovaný deň. Na stúpaniach v druhej časti etapy mal čo robiť, aby sa udržal v hlavnej skupine, ale nevypustil ani jeden kopec a nevzdával sa. Do cieľa prišiel v balíku, v záverečnom šprinte ho dokázal poraziť Matthews a vyzerá to tak, že s ním zvedie ešte niekoľko súbojov. Slovenský pretekár znovu ukázal veľmi dobrú formu, odhodlanie a aj koncovku, vďaka čomu vybojoval už svoje šieste miesto v Top 5 v edícii. A pomaličky stále zveľaďuje svoje vedenie na čele bodovacej súťaže. Na druhého v poradí Michaela Matthewsa má k dobru rovných šesťdesiat bodov.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Thomasa de Gendta (víťaz)
"Cítil som sa veľmi dobre celý deň, ale v úniku sme dostali len päť minút. Nešli sme úplne na plný plyn a naplo sme zapli až po bufete, keď sme sa dozvedeli, že v balíku sa dvíha tempo. Potom sa nám podarilo udržiavať dobrý náskok a vtedy som začal veriť, že to môžeme dotiahnuť do víťazného konca. Naozaj sa cítim veľmi dobre počas Tour a dnešok bol jednoducho úžasný."
                
 
 
Výsledky etapy
1. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 5:00:17 120
2. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 00:06 50
3. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:06 25
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:26 15
5. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:26 5
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:26  
7. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 00:26  
8. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:26  
9. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:26  
10. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 00:26  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 34:17:59 25
2. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 00:23  
3. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 00:53  
4. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 01:10  
5. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:12  
6. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 01:16  
7. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:27  
8. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 01:38  
9. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 01:42  
10. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 01:45  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 204
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 144
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 129
4. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 128
5. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 90
6. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 81
 

tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 43
2. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 37
3. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 30
4. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 27
5. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 13
6. BERHANE Natnael Cofidis, Solutions Crédits 13
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 34:18:22
2. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:53
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:23
4. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 01:52
5. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 20:09
6. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 23:37
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaZotrih etapy
 
 

 
 
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 167 km - CERCIÉ-EN-BEAUJOLAIS (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
2 20 146 km - Col de la Croix Montmain: dĺžka 6,1 km; sklon 7 % (5-3-2-1)
2 20 129 km - Col de la Croix de Thel: dĺžka 4,1 km; sklon 8,1 % (5-3-2-1)
2 20 115,5 km - Col de la Croix Paquet: dĺžka 2,1 km; sklon 9,7 % (5-3-2-1)
3 20 103 km - Côte d'Affoux: dĺžka 8,5 km; sklon 4,5 % (2-1)
2 20 67 km - Côte de la Croix de Part: dĺžka 4,9 km; sklon 7,9 % (5-3-2-1)
2 20 51,5 km - Côte d'Aveize: dĺžka 5,2 km; sklon 6,4 % (5-3-2-1)
3 20 12,5 km - Côte de la Jaillère: dĺžka 1,9 km; sklon 7,9 % (2-1)
bonus tdf 20 12,5 km - Côte de la Jaillère: dĺžka 1,9 km; sklon 7,9 % (bonusové sekundy 8-5-2)
ciel Cieľ (30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Jedna z najťažších previerok prvého týždňa bude po vzore šiestej etapy znovu lákať do úniku silných pretekárov a je vysoko pravdepodobné, že sa nenájde palebná sila, ktorá bude ochotná pracovať celý deň v pelotóne na takejto trase. Ťažký klasikársky profil pripomínajúci L-B-L bude vyžadovať koncentráciu aj zo strany jazdcov na celkové poradie, ale  pre väčšinu z nich bude hlavným zámerom dostať sa do cieľa bez akýchkoľvek problémov. Do brejku sa potrebuje dostať Tim Wellens, aby si udržal bodkovaný dres, a belgický jazdec určite dostane na začiatku etapy podporu od svojich kolegov. Z pohľadu vrchárskej súťaže by mohol byť opäť aktívny Xandro Meurisse. Útočný terén bude lákať aj farby Ag2r, ktoré budú chcieť a najmä potrebovať vyhrať etapu na Tour. Vo vedúcej skupine sa môže objaviť Van Avermaet, na takúto príležitosť čakal Calmejane a silných borcov schopných bojovať o víťazstvo nájdeme aj v Astane. Ak dostanú voľnosť, nepríjemní môžu byť LL Sánchez alebo Lutsenko. Kopcovitý terén zakončený výbušnými kopcami bude lákať Juliana Alaphilippa, no uvidíme, či ho pustí balík do úniku. Deceuninck - Quick-Step  môže staviť aj na to, že pre svoju najväčšiu hviezdu bude kontrolovať vedúcu skupinu, ale v šiestej etape sa presvedčil, že to nie je jednoduchá záležitosť. Dôležité slovo bude mať aj Trek - Segafredo. Americký celok bude najspokojnejší, keď sa dostane dopredu silná skupina neohrozujúca žltý dres, no ak niektorí utečenci budú reálne dobiedzať na Giulia Cicconeho, Trek bude musieť urobiť na trati dôležité rozhodnutie. Minimálne od stúpania Côte de la Croix de Part sa bude vyžadovať od kandidátov na titul maximálna koncentrácia, a ak sa do toho oprú silné tímy ako Movistar alebo Astana, môžeme sa dočkať nejakého prekvapenia. Zaujímavá akcia sa môže odohrať na  Côte de la Jaillère, kde silný útok môže v cieli priniesť dôležité sekundy. A potrebné zrýchlenie na to majú Adam Yates, Martin a hodenú rukavicu nikto neodmietne Landa.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Pretekári budú prechádzať cez Centrálny masív a aj bez dlhých kopcov ich bude čakať vzrušujúca jazda do Saint-Étienne. Vrchársku ponuku odpáli Col de Croix Montmain a v podobnom náročnom duchu sa budú niesť aj nasledujúce tri výstupy. Na trati sa objavia nie veľmi dlhé kopce, ale poskytujúce prevýšenie v okolí osem - deväť percent. Potom sa cesta na chvíľu upokojí, ale na posledných sedemdesiatich kilometroch len ťažko nájdeme rovinu na trati. Ihneď Côte de la Croix de Part vyskočí na osem percent, predposledná horská prémia prekročí šesť percent a aj ďalej sa bude pokračovať na vyzývavom profile s kratšími stúpaniami. Bude to náročná previerka, ktorú prežijú na čele len najodolnejší cyklisti. Dvanásť kilometrov pred cieľom vrcholí kopec Côte de la Jaillière (1,9 km; 8 %) a po svižnom klesaní pretekárov zastaví ešte jeden krátky výstup (700 m; 7,9 %) len dva kilometre pred páskou. Útočný profil, ťažký na kontrolu, môžu využiť silné zostavy, aby vytvorili poriadnu drámu aj bez veľkých kopcov.
 
 
 
etapa 08 bonus
profil bonifikačnej prémie (© letour.fr)
 
 
etapa 01 mapa dojazdu
mapa dojazdu etapy (© letour.fr)
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk (kompletný prenos etapy od 11:50)
na Dvojke od 14:15 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Oľga Hamadejová
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop