TdF: Balík finišoval s veľkou stratou, v úniku bol najrýchlejší Impey, porazil Benoota

14.7.2019, 11:20 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
tour 19
9. 14.7. rovinata etapa ciel rovina Saint-Etienne > Brioude 170 km Impey
 
etapa 09
profil etapy, 2749 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
V úvodnom súťažnom bloku sa bude pretekať ešte na jednom kopcovitom teréne. Na takomto profile stúpajú šance utečencov, ale predchádzajúce dni ukázali, že odolní šprintéri sa nechcú vzdať žiadnej príležitosť. Pre francúzskych fanúšikov bolo veľkým sviatkom, že počas Dňa dobytia Bastily niesol žltý dres Julian Alaphilippe. 

Pred etapou sa znovu skloňovali v úlohe favoritov Peter Sagan a Michael Matthews, no obaja majú za sebou veľmi náročný predchádzajúci deň, čo mohlo tiež zohrať svoju úlohu  pri tom, či sa presadí celodenný únik. Dnešnú previerku si vybral za svoju Sonny Colbrelli, vo finále mohli byť silní aj Trentin, Avermaet, Van Aert alebo Hagen, preto sme mali pred sebou ďalšiu etapu s otvoreným koncom. V Centrálnom masíve praje cyklistom dobré počasie. Teploty mali vyskočiť na 26 stupňov, ale väčšinu dňa mal fúkať na trati vietor.
 
 
kratka sprava ikonkaSaint-Etienne (štart)
Zénith je koncertná hala, ktorá pojme od 2000 do 7200 návštevníkov. Je otvorená od roku 2008, postavená z betónu a vysoká 25 metrov. Hliníková strecha je aerodynamicky tvarovaná a chráni okná pred horúcim letným slnkom. Katedrála sv. Karla Boromejského bola vybudovaná v 1912 v primitívnom neogotickom slohu. Má nezvyčajný pôdorys v tvare kríža, ktorý sa líši od starobylých kostolov tým, že veriaci sú otočení na západ a kňaz na východ. Banské múzeum je rekonštruovanou galériou historických budov na pôvodnom  mieste. Zaberá 15 hektárov a vie sa sem zmestiť 2000 baníkov a niekoľko stoviek denných pracovníkov.
 
 
Po oficiálnom štarte sa okamžite objavili nástupy a mohli sme sledovať, že tím Bora - hansgrohe kontroloval, kto sa chce dostať do vedúcej skupiny. Brejk sa snažil vytvoriť najmä Nils Politt (Kaťuša-Alpecin), ktorý dlhú dobu jazdil vpredu sám. Záujem o únik prejavovalo viacero jazdcov a nebolo jednoduché odpútať sa od pelotónu. Ťažký pád prekonal Alessandro De Marchi (CCC), ktorý zostával ležať na ceste a napokon musel byť odvezený do nemocnice. Na podujatí skončil. Na zemi sa už ocitol aj Offredo (Wanty Gobert) a Vuillermoz (Ag2r). Na nehodnotenom stúpaní sa potom podarilo dostať dopredu štrnástim jazdcom, ktorí vytvorili silnú skupinu s veľmi dobrou šancou na úspech.
 
Na čele pretekov sa usadili Garcia Cortina, Tratnik (obaja Bahrain Merida), Pöstlberger (Bora-hansgrohe), Naesen (Ag2r), Martin (Jumbo-Visma, Boasson Hagen (Dimension Data), Clarke (EF Education), Impey (Mitchelton-Scott), Stuyven (Trek-Segafredo), Roche (Sunweb), Herrada (Cofidis), Benoot (Lotto-Soudal), Sicard (Total Direct Energie) a Delaplace (Arkea-Samsic). Za nimi sa ešte snažili posilniť únik Soler (Movistar) a Rui Costa (UAE Emirates), ale obaja potrebovali zmazať veľkú stratu.
 
Bol veľký predpoklad, že táto skupina to dotiahne až do cieľa. V úniku stál najvyššie v poradí Roche so stratou cez 23 minút na Alaphilippa, takže Deceuninck - Quick-Step nemal dôvod naháňať brejk. Svojich jazdcov mali na čele pretekov Bora, Sunweb a Bahrajn - Merida, preto ani tieto celky nemuseli pracovať v pelotóne, a to všetko hralo do kariet utečencom, aby si to na konci rozdali o etapový triumf.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPočetný únik mal všetko vo svojich rukách
 
 
Na tvrdom, ale krátkom kopci Mur d'Aurec-sur-Loire zvýšila vedúca skupina svoj náskok na sedem minút. Prémiu ovládol Benoot a pokračoval v aktivite svojich kolegov z predchádzajúcich dní. Na čelo pretekov si to dorazil Marc Soler, ktorý využil náročnosť tohto stúpania. Rui Costa sa priblížil na tridsať sekúnd, ale mal pred sebou ešte veľa práce. Podľa predpokladov v pelotóne diktoval tempo Quick-Step, ale nikam sa príliš neponáhľal.
 
Vo vedúcej skupine sa objavila kvalitná partia a vzhľadom na záverečný kopec sme očakávali dramatické vyvrcholenie etapy. Najrýchlejšími pretekármi na čele pretekov boli Boasson Hagen a Impey, ktorí dokážu prejsť aj cez kopce, a na svoju koncovku sa mohol spoliehať aj Cortina. Tomu sa podarilo v tomto roku vyhral náročnú etapu na Okolo Kalifornie. Vo finále mali byť nepríjemní Naesen s Benootom, ktorí ako klasikári mohli staviť na útok z väčšej diaľky, a to isté sa týkalo aj Stuyvena. Belgický jazdec musí mať dobrú formu, keď skončil tretí v tretej etape.
 
Na záverečnom kopci plánovali kľúčovú selekciu Soler, Roche alebo Herrada a zvedaví sme boli na Pöstlbergera s Martinom. Obaja dostali šancu jazdiť na seba a na konci mohli predviesť prekvapujúci nástup. Vpredu sa nachádzali aj dvaja francúzski zástupcovia, ale Sicard a Delaplace mali pred sebou náročnú úlohu, aby sa presadili v tejto silnej spoločnosti. Rui Costa sa do tejto skupiny napokon nedostal a po prvej horskej prémii zvesil nohy. Chýbalo mu veľmi málo, ale dopredu vyrazil príliš neskoro.
 
 
tour 19 etapa 09 peloton 1 asofpb
Francúzi dnes oslavovali (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Potom sa dostal pelotón na zvlnený terén, ale pre pretekárov nepredstavoval žiadne komplikácie. Hlavná skupina bola zaradená za farbami Quick-Stepu a belgický celok si opäť užíval žltý dres. Vzhľadom na profil a početný únik sa nemusel príliš snažiť a jeho hlavným zámerom bolo, aby všetci jeho jazdci prišli do cieľa bez problémov. Medzi favoritov na výhru patrili aj Sagan, Matthews, Colbrelli alebo Trentin, no všetci títo jazdci mali na čele pretekov svojich kolegov, ktorí tak dostali cennú príležitosť jazdiť na vlastné tričko. Aj Peter Sagan po včerajšej etape priznal, že mal toho dosť, takže mu určite padol vhod takýto pokojnejší deň.
 
Rozdiel medzi skupinami sa ustálil na úrovni desať a pol minúty. S touto hodnotou mohli byť všetci spokojní. Brejk získaval sebavedomie, že bude bojovať o výhru, a pelotón necítil ohrozenie zo strany utečencov a navyše nemusel ísť príliš rýchlo. Na rýchlostnej prémii sa bojovalo len minimálne a Boasson Hagen si vybehol pred dvadsať bodov pred Stuyvenom. Nórsky cyklista chcel ukázať, že na páske môže byť dnes veľmi rýchly. Na hlavnú skupinu nezostali žiadne body a Peter Sagan mohol prebehnúť cez túto métu bez povšimnutia. Prvýkrát v tohtoročnej edícii.
 
 
video v clanku ikonka ciernaŠprintérska prémia
   
 
Potom sa začalo stúpať na druhú horskú prémiu. Dnešný najdlhší kopec, ale zároveň najmiernejší. Na vrchole získal dva body Impey a vo vedúcej skupine sa už začali ukazovať prvé nástupy. Nasledujúci kopec sa nachádzal až o päťdesiat kilometrov, ale nie všetkým utečencom sa malo vyplatiť čakať na jeho sklony. V balíku všetko po starom, strácal desať minút. Záverečná hodina etapy bola kľúčová pre utečencov a v takejto početnej skupine sme očakávali útoky aj inde, ako len na kopci Côte de Saint-Just.
 
Skupina sa rozdelila už na nehodnotenom stúpaní vyše štyridsať kilometrov pred páskou, kde sme videli niekoľko atakov. Na čele sa usadil Pöstlberger, ale rozdiely medzi utečencami neboli veľké. Jazdec tímu Bora - hansgrohe si vybudoval aj 45-sekundový náskok, ale do cieľa zostávalo príliš veľa kilometrov. Rakúsky cyklista išiel veľmi dobre a súperi nedokázali ukrojiť z jeho náskoku, preto sa opäť nastupovalo a najsilnejší z úniku Benoot, Tratnik, Naesen, Stuyven, Soler, Impey, Roche sa k nemu približovali. Pelotónu nerobilo problémy, že jeho strata vyskočila na štrnásť minút.
 
 
kratka sprava ikonkaBrioude (cieľ)
Počas raného stredoveku bolo Brioude významným pútnickým miestom, vojvodovia z Akvitánie nad ním držali ochrannú  ruku. Leží aj na trase do Santiaga de Compostella. Okrem čipkárstva a lovu lososov je Brioude známe aj tým, že  sa tu narodil Romain Bardet. Mesto bolo pôvodne vystavané okolo Baziliky sv. Juliána. Tá je najdlhším ”románskym“ kostolom v celom Auvergne, má 74 metrov od  vchodu po apsidu. Okolo kostola sv. Anny sa nachádza záhradné Múzeum vína a miestneho dedičstva. Dvojkrídlový zámok Paulhac je elegantnou ukážkou auvergnského zámku a hrad Chabreuges tiež patrí do zoznamu Historických  monumentov Francúzska.
 
 
Na záverečnom kopci bol Pöstlberger eliminovaný spomínanými siedmimi pretekármi a rakúsky borec potom nestačil zachytiť ich tempo. Na Côte de Saint-Just sa veľmi snažil najmä Roche a írskemu pretekárovi sa vyrovnal iba Benoot. Na konci stúpania sa predviedol vo výbornom svetle Impey, ktorý dobehol túto dvojicu a aj získal maximum vrchárskych bodov. Táto malá skupinka si vybudovala malý náskok pred Tratnikom a ešte zostávali bojovať aj Naesen, Stuyven a Soler.
 
Keď sa dostala hlavná skupina na posledný kopec, tento prejazd si postrážili silné zostavy, aby predišli niečomu nečakanému. Ofenzívu však predviedol Romain Bardet a pridal sa k nemu aj Richie Porte a George Bennett. V klesaní sa objavil ešte jeden krátky výstup a to bolo konečná pre Rochea. Za etapovým triumfom tak mierili Benoot s Impeym. Tím Ineos potom zachytil Berdetov atak a hlavná skupina sa na tomto kopci výrazne okresala. Odpadol aj Peter Sagan.
 
Súboj o etapový triumf vrcholil dramatickým spôsobom. Benoot a Impey si udržiavali malý, ale sľubný náskok pred Naesenom, Stuyvenom, Solerom, Tratnikom a Rocheom. Rozhodlo sa až na cieľovej páske a vedúca dvojica si už nenechala vziať etapový triumf. Na konci bol silnejší Daryl Impey, ktorý len potvrdil svoje rýchlostné predpoklady. V druhej skupine získal tretie miesto Jan Tratnik. Celodenný únik sa vo finále rozbil a pretekári prichádzali do cieľa v menších skupinkách. Po zásahu tímu Ineos sa už nič nestalo v pelotóne a jazdci na GC stratili cez šestnásť minút.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Etapa sa stala jasnou záležitosťou pre utečencov a pelotón bol veľmi spokojný, že si mohol užiť jednoduchší deň. Po včerajšom vyčerpávajúcom predstavení dostali do úniku svojich zástupcov aj Bora, Sunweb alebo Bahrajn - Merida, a to znamenalo, že v balíku nemal nikto dôvod stíhať vedúcu skupinu. Nemusel sa snažiť ani Quick-Step, lebo na čele pretekov nikto neohrozoval žltý dres.
 
Na čele pretekov sa nachádzali rôzne typy cyklistov a napokon sa presadili Daryl Impey a Tiesj Benoot. Belgický jazdec bol silný na záverečných stúpaniach, ale mal smolu, že sa nedokázal zbaviť Impeyho, ktorý je oveľa lepší šprintér. Juhoafrický borec vyhral svoju prvú etapu na Grand Tour v kariére a podarilo sa mu to pre neho typickým spôsobom. Vyhliadol si dobrý deň na únik a na konci predviedol nielen svoje vrchárske, ako aj rýchlostné danosti. A presne takýmito kvalitami sa mu podarilo ovládnuť posledné dva ročníky na Tour Down Under.
 
 
tour 19 etapa 09 peloton 1 asofpb
Dnes to bolo o úniku (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Vo finále sa pokúsil striasť všetkých svojich konkurentov Tiesj Benoot, ktorý bol motivovaný na posledných kopcoch. Odviedol výbornú prácu, ale toho najrýchlejšieho súpera si priviezol až na pásku. Nepochybujeme však, že sa ešte objaví v nejakom úniku. Na tretej priečke finišoval Jan Tratnik a pre slovinského jazdca to bol dobrý výsledok, lebo proti nemu stáli na konci dravejší súperi. Naesen, Stuyven, Roche a Soler mali dnes výbornú šancu na výhru a ktovie, či sa ešte dostanú do podobnej pozície v druhej časti podujatia. Na prekvapujúci atak stavil v závere Pöstlberger, ale proti nemu stála príliš silná skupina.
 
Kandidáti na titul prešli cez etapu bez problémov a nič na tom nezmenila ani Bardetova aktivita na poslednom stúpaní. Francúzsky jazdec prichádzal do svojho rodného mesta a chcel sa ukázať, no tím Ineos všetko zatrhol. Na jeho atak doplatil Peter Sagan, ktorý na sklonoch Côte de Saint-Just vypadol z balíka, ale toto nijakým spôsobom neovplyvnilo dojem z dnešnej etapy, ktorú slovenský pretekár absolvoval v pokojnom duchu. Nezískal žiadne body do bodovacej súťaže, ale to sa nepodarilo ani jeho hlavným súperom. Všetci rýchli cyklisti šetrili energiu na zajtrajšiu previerku a Sagan prišiel do cieľ ako úplne posledný.
 
 
 
 
Výsledky etapy
1. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 4:03:12 120
2. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 00:00 50
3. TRATNIK Jan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:10 25
4. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:10 15
5. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:10 5
6. ROCHE Nicolas Team Sunweb link ikonka 00:14  
7. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 00:21  
8. GARCÍA CORTINA Iván Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:50  
9. CLARKE Simon EF Education First Pro Team link ikonka 01:50  
10. DELAPLACE Anthony Team Arkéa Samsic 02:42  
171. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 21:22  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 38:37:36 25
2. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 00:23  
3. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 00:53  
4. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 01:10  
5. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:12  
6. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 01:16  
7. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:27  
8. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 01:38  
9. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 01:42  
10. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 01:45  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 204
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 144
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 129
4. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 128
5. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 103
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 90
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 43
2. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 37
3. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 30
4. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 27
5. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 13
6. BERHANE Natnael Cofidis, Solutions Crédits 13
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 38:37:59
2. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:53
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:23
4. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 01:52
5. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 22:47
6. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 23:37
 
 

 
 
Všetky prémie na trase etapy:
1 20 133,5 km - Mur d'Aurec-sur-Loire: dĺžka 3,2 km; sklon 11 % (10-8-6-4-2-1)
sprint-20 78 km - ARPLANC (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
3 20 64 km - Côte des Guillaumanches: dĺžka 7,8 km; sklon 4,1 % (2-1)
3 20 13 km - Côte de Saint-Just: dĺžka 3,6 km; sklon 7,2 % (2-1)
bonus tdf 20 13 km - Côte de Saint-Just: dĺžka 3,6 km; sklon 7,2 % (bonusové sekundy 8-5-2)
ciel Cieľ (30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4)
 
 
Krátke preview etapy:
Aj v deviatej etape sa budeme sústrediť na tradičnú bitku medzi pelotónom a únikom. Opäť sa pôjde po kopcovitom teréne, ale záverečná tretina etapy nie je veľmi náročná. Pre niektorých rýchlych jazdcov nebude predstavovať problém ani posledná horská prémia a po včerajšku budú bezpochyby motivovaní. Otázkou len zostáva, kto sa postará v pelotóne o únik. Núkajú sa tímy Sunweb a Bora - hansgrohe, no šancu na etapu môžu zacítiť aj v Jumbo - Visma  a Lotto - Soudal. Medzi favoritov budú znovu patriť Peter Sagan a Michael Matthews, ktorí sú rýchli a pri tom sa dokážu výborne pohybovať v kopcoch. Na tomto teréne môžu ich kolegovia znepríjemniť život klasickým šprintérom ako Viviani alebo Ewan, aby sa dostali do problémov na poslednom stúpaní. Slovenskému pretekárovi bude v prípade záverečného šprintu hrať do kariet posledná zákruta nachádzajúca sa šesťsto metrov pred páskou, po ktorej si určite dokáže vybudovať potrebnú pozíciu. Michael Matthews chce veľmi vyhrať etapu a v jeho záujme bude, aby na cieľovú čiaru dorazilo čo najmenej rýchlych súperov. Trentin alebo Colbrelli si budú tiež veriť, že sa dokážu presadiť na takomto teréne. V ideálnom prípade by sa mohli pokúsiť prejsť cez záverečné stúpanie v balíku Ewan alebo Viviani, ale všetko bude záležať od toho, aké tempo sa tam nastaví. V celku Jumbo - Visma môže striehnuť na svoju šancu Wout Van Aert. Po včerajšom dni bude v pelotóne množstvo unavených ľudí a väčšina z nich si bude želať pokojný priebeh etapy. A ten môže zaručiť dobrý brejk.               
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Kopce Centrálneho masívu sa ukážu aj v deviatej etape a rozohrajú zaujímavý súboj o etapový triumf. Profil nebude taký náročný ako počas predchádzajúceho dňa, ale po tridsiatich kilometroch sa začne stúpať na jeden z najťažších kopcov regiónu. Mur d’Aurec-sur-Loire je veľmi tvrdá previerka a mnohí pretekári si budú želať, aby sa dovtedy odčlenila vedúca skupina. Potom sa pôjde po zvlnenom teréne, kde síce absentujú náročné kopce, ale nebude to jednoduchá jazda a na konci prvého týždňa bude vyžadovať dobrú kondíciu od kandidátov na etapový triumf. O tom sa bude rozhodovať na Côte de Saint-Just (3,6 km; 7,2 %), ktorého vrchol sa objaví pätnásť kilometrov pred cieľom. Keďže rozhodujúce stúpanie obsahuje vo svojej prvej polovici aj sklony cez desať percent, uvidíme tam záujem o selekciu, aby v balíku zostalo čo najmenej rýchlych a odolných cyklistov. Záverečné klesanie ešte ponúkne dva krátke výstupy, čo ešte viac zdynamizuje príjazd do mesta Brioude, kde sa narodil Romain Bardet. V deviatej etape sa môže vytiahnuť jazdec, ktorý je silný v šprinte okresaného pelotónu a nezlomí ho záverečný kopec.
 
 
 
etapa 09 bonus
profil bonifikačnej prémie (© letour.fr)
 
 
etapa 01 mapa dojazdu
mapa dojazdu etapy (© letour.fr)
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk (kompletný prenos etapy od 12:30)
na Dvojke od 14:15 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Ľuboš Hlavena
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop