TdF: Časovku rozbil Alaphilippe, porazil aj Thomasa a zvýšil pred ním náskok v GC

19.7.2019, 12:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
tour 19
13. 19.7. rovinata etapa ciel rovina Pau > Pau 27,2 km Alaphilippe
 
etapa 01
profil etapy, 373 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Jediná jazda proti chronometru mala konečne rozbehnúť bitku o maillot jaune. V najcennejšom drese chcel aj naďalej zostať Julian Alaphilippe, vo výbornej pozícii sa ocitli obaja lídri Ineosu a na každého kandidáta na titul čakala mimoriadne náročná previerka. Zvlnenú trasu zakončil krátky a strmý úsek, kde sa objavili maximá až sedemnásť percent, a teploty sa mali vyšplhať na tridsať stupňov.
 
Hneď na začiatku štartového poľa sa objavili silné mená, ktoré mohli v cieli atakovať vysoké priečky. Tony Martin (Jumbo-Visma) však dal okamžite najavo, že dnes bude šetriť sily na nasledujúce etapy, a na trati dokonca púšťal súperov pred seba. Najväčšiu šancu dostať sa do horúceho kresla mali Kasper Agreen (Quick-Step), Chad Haga (Sunweb) a Alex Dowsett (Kaťuša).
 
 
kratka sprava ikonkaPau
Pau je 80-tisícové mesto v departmente Pyrénées-Atlantiques v regióne Akvitánie. Je významným mestom bývalej prefektúry Béarn. Medzi architektonické pamiatky patria hrad Pau, neogotický kostol sv. Martina, kostol sv. Jakuba, Beaumontský palác a radnica. Ohraničuje ho rieka Gave de Pau.
 
 
Po druhom medzičase bol na tom najlepšie belgický jazdec, ktorý bol rýchlejší o desať sekúnd ako Haga, a Dowsettovi v druhej časti ITT dochádzala energia. Chad Haga dosiahol výsledný čas 36:22, ale ešte ani nezosadol z bicykla, keď do cieľa prifrčal Kasper Asgreen a debutant na TdF zastavil časomieru na hodnote 35:52 a jasne zdolal svojho aktuálneho najväčšieho konkurenta. Jazdec tímu Deceuninck - Quick-Step predviedol vynikajúci výkon a mieril za dobrým konečným výsledkom. Dowsett stratil v cieli 40 sekúnd a Tony Martin až necelých šesť minút.
 
Jedným z kandidátov na dobrý výsledok bol Yves Lampaert (Quick-Step), ale belgický cyklista výraznejšie strácal od prvého medzičasu, a vyzeralo to tak, že ani on nepôjde naplno pred kľúčovými horskými previerkami. Ďalší favorit Stefan Küng (FDJ) mal zase pád v jednej zákrute a na prvom meranom úseku strácal na Asgreena devätnásť sekúnd. Švajčiarsky pretekár mal otlčenú ľavú časť stehna a na druhom medzičase už zaostával 42 sekúnd. Dnešný deň mu vôbec nevyšiel, pričom časovka mala byť jedným z jeho hlavných motívov na Tour.
 
Naopak, prekvapiť mohol Mohorič (Bahrain Merida), ktorý prekonal Asgreena o jednu sekundu, a ešte lepšie odštartoval Oliveira (Movistar). Ten dosiahol na prvom medzičase o jedenásť sekúnd rýchlejší čas ako priebežný líder ITT. Mohorič následne spomalil a už neohrozoval Asgreena, ale Oliveira bol od dánskeho cyklistu lepší aj na druhom medzičase. Napokon ani portugalský cyklista nedokázal pokoriť lídra časovky, keď menšiu stratu zaknihoval už na poslednom meranom úseku, a v cieli napokon zaostal za Agsreenom jedenásť sekúnd a zaradil sa za na priebežné druhé miesto. Matej Mohorič finišoval s mankom 52 sekúnd a patrila mu piata priečka. Potom sa v cieli objavil Mads Schmidt (Kaťuša), ktorý stratil 49 sekúnd.
 
 
kratka sprava ikonkaTour de France obrov
Múzeum pod šírym nebom z roku 2015. Vystavuje 104 totemov skoro dva metre vysokých zo  skla a hliníka. Každý znázorňuje jedného víťaza Tour (od 1903), má vygravírované jeho meno, počet odjazdených kilometrov a čas. Taktiež sú k nim pripevnené fotky, kresby a sprievodný text s anekdotami a kľúčovými udalosťami pretekov.
 
 
Časovka prebiehala svižným tempom, keď Wout van Aert (Jumbo-Visma) bol jasne najrýchlejší na prvom medzičase, a na druhom meranom úseku už zase dominoval Joey Rosskopf z tímu CCC. A výborný deň prežíval aj Thomas de Gendt (Lotto-Soudal), ktorý dokázal pokoriť aj Van Aerta. Joey Rosskopf celý čas dobiedzal do Agsreena, ale v cieli mu chýbalo osem sekúnd, aby sa dostal na prvú priečku. Americký jazdec rozbehol bitku o líderské miesto a úspešne sa do nej zapájali Van Aert a De Gendt. V polovici časovky mal stále navrch jazdec tímu Lotto - Soudal a De Gendt bol silnejší aj na poslednom meranom úseku.
 
Wout van Aert išiel úplne naplno až do cieľa, ale na méte kilometer pred páskou v jednej zákrute zavadil ramenom o bariéru a vo veľkej rýchlosti spadol na zem. Belgický pretekár zostával ležať na zemi v bolestiach a bolo otázne, či bude vôbec pokračovať na Tour. Dlhšiu dobu zostával ležať na zemi za zábranami a následne ho odviezla sanitka. Preteky sa pre neho skončili. Medzitým finišoval Thomas de Gendt a len potvrdil, že dnes mu to mimoriadne ťahalo. V cieli dosiahol najrýchlejší čas a výkon 35:36 ho jasne dostal na vedúcu priečku. Asgreena pokoril o šestnásť sekúnd.    
 
Potom sa postavil na štart aj Peter Sagan a cez prvý medzičas preletel s časom 12:36, čo znamenalo stratu 1:08 na De Gendta. Na druhom meranom úseku sa zvýšila jeho strata na belgického cyklistu o ďalších štyridsať sekúnd. Na ďalšom meranom stúplo manko slovenského cyklistu na 2:13 a pohyboval so vo štvrtej desiatke. V cieli zastavil časomieru na úrovni 38:33. Bola to strata 2:57 na lídra pretekov a znamenalo to priebežné štyridsiate miesto. Na tom najprudšom úseku, tesne pred páskou, sa predviedol divákom dlhou jazdou na zadnom kolese.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSaganov darček divákom tesne pred páskou
 
 
Nepríjemné správy pokračovali ďalej a na zemi sa ocitol aj Max Schachmann z Bory. Nemecký šampión mal rozbité pravé koleno a poranenú ľavú ruku, ale chcel to dotiahnuť až do cieľa. A na tom prudkom kopci mu to robilo veľké problémy. Musel spadnúť len na konci časovky, pretože na treťom medzičase bol piaty. Na samom konci už štartovali jazdci na celkové poradie. V prvej časti sa mohli medzi nimi odohrávať vyrovnanejšie súboje, ale posledné tretina etapy bol vhodná pre časovkárskych špecialistov.
 
K výbornému výkonu sa motivoval Richie Porte, keď na druhom meranom úseku vyrovnal De Gendtov čas. Doteraz sa to nikomu inému nepodarilo. Fuglsang tu na neho strácal šestnásť sekúnd, ale dánsky jazdec odštartoval tak, ako si predsavzal. Rovnaký výkon predvádzal aj Valverde. Oveľa ťažšie sa išlo Bardetovi, ktorý tu dostával manko takmer minútu a pol a bolo zaujímavé, že tu menil bicykel, aby bol na konci rýchlejší.
 
Richie Porte napokon nepokoril De Gendta, ale so stratou deviatich sekúnd mal patriť k tomu najlepšiemu, čo sa postavilo na štart. Mikel Landa stratil v cieli 69 sekúnd. Silný výkon predviedol aj Fuglsang, ktorý zaostal v cieli 31 sekúnd, a tento výsledok musel považovať za vydarený. Podobne si viedol Valverde, ale Bardetova strata sa vyšplhala v cieli takmer na dve minúty.
 
 
kratka sprava ikonkaHradný zámok Pau
Nariadil ho postaviť Gaston Phébus, pyrenejské  knieža, v 14. storočí. Gaston Phébus bol  z hľadiska dejín významný tým, že využil Storočnú vojnu na to, aby osamostatnil Béarn a kontroloval Comminges a Bigorre. Jeho cieľom bolo vytvoriť vlastný štát združujúci  pyrenejské regióny. Narodil sa tu Henrich IV., ktorý sa neskôr stal francúzskym kráľom a svojím pôvodom pripojil oblasti Béarn a Navaru k Francúzskej korune. Väčšina hradu má renesančné črty - výzdoba, vchod a hlavný dvor.
 
 
Na časovkárskom stroji išiel dnes výborne aj Urán, keď na druhom meranom úseku bol rovnako rýchly ako Porte a mal to dobre rozohrané. Bojoval aj Pinot a strácal na tomto mieste trinásť sekúnd, s čím musel byť spokojný. Pomalší štart predvádzal Daniel Martin, keď zaostal jednu minútu na druhom medzičase. O niečo lepší bol Quintana, ale aj na jeho konte svietilo manko 46 sekúnd. Yates nepredvádzal svoj najlepší výkon a so stratou 50 sekúnd v polovici časovky nemohol byť spokojný. Mas a Buchmann boli v tomto úseku ITT na tom rovnako, ako ich najväčší súperi.
 
Rigoberto Urán predviedol perfektný výkon na celej trase, ale na páske mu chýbali tri desatiny sekundy, aby sa dostal pred De Gendta. Ale na pekný posun v poradí mu to bohato stačilo. Thibaut Pinot finišoval so stratou trinásť sekúnd a francúzsky jazdec predviedol mimoriadne vydarené predstavenie. Nairo Quintana stratil 1:15 a bol o čosi pomalší ako Landa. Daniel Martin zaostal 1:30 a na jeho konte svietila ďalšia výraznejšia strata. Identický výkon predviedol aj Adam Yates a veľmi si skomplikoval cestu na stupne víťazov. Naopak, dnešné predstavenie neznamenalo žiadnu komplikáciu pre Enrica Masa, pretože dostal manko len dvadsať sekúnd. Takisto Emanuel Buchmann sa udržal medzi najlepšími.  
 
Výborne prechádzal cez časovku Kruijswijk a aj on sa držal na najvyšších priečkach po druhom meranom úseku. Bernal strácal na tomto úseku cez tridsať sekúnd, ale jeho kolega Thomas už dosiahol v polovici časovky najlepší medzičas. O trinásť sekúnd pred Kruisjwijkom. Výrazne bojoval aj Alaphilippe a bol ešte silnejší ako Thomas. O šesť sekúnd. Francúzsky borec dnes nemal stratiť žltý dres a dokonca bojoval o etapový triumf.
 
Svoju cestu na konečné pódium parádne odštartoval Steven Kruijswijk a s deviatimi sekundami si vytvoril potrebnú pozíciu pred kopcami. Vedenie Thomasa de Gendta odolávalo, ale poslední dvaja štartujúci mali všetky predpoklady, aby sa dostali pred neho. Ešte pred nimi preťal pásku Egan Bernal a kolumbijský pretekár musel čakal od seba lepší výkon. Geraint Thomas sa dokázal dostať na vedúcu priečku s časom 35:15 a bol jasne lepší ako belgický borec. Lenže ešte tu bol Julian Alaphilippe a nielenže udržal žltý dres, ale aj suverénne vyhral etapu. O štrnásť sekúnd pred Thomasom.
 
 
video v clanku ikonka ciernaAlaphilippov príjazd do cieľa
 
 
Časovka ponúkla mimoriadne dramatické divadlo. Najskôr Thomas de Gendt maximálne zúročil svoju výkonnosť a dlhý čas odolával aj jazdcom na celkové poradie, ale až v samotnom závere ho prekonali dvaja momentálne najsilnejší jazdci na podujatí. Belgický jazdec si však po dnešnom dni musel len upevniť svoje sebavedomie, čo určte využije v nasledujúcich etapách.
 
Julian Alaphilippe dostal v žltom drese krídla a predviedol jeden zo svojich najlepších výkonov v kariére. Naplno využil zvlnenú časovkársku trasu a o jeho výbornej forme svedčilo aj to, že dokázal zrýchliť aj v samotnom závere, čo sa takmer nikomu nepodarilo. O jeden deň si predĺžil vlastnenie najcennejšieho trička a do zajtrajšej ťažkej etapy nabehne s pekným náskokom pred favoritmi na titul. Stal sa prvým jazdcom na pretekoch, ktorý vyhral dve etapy, a to nepochybne ešte viac zdvihne jeho guráž pred Tourmaletom.
 
 
alaphilippe 19 tour itt zlty asofpb
Julian Alaphilippe (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Aj keď to Geraintovi Thomasovi nevydalo na etapový triumf, podľa jeho slov sa necítil úplne pohodlne na záverečných kilometroch, na ostatných súperov v GC získal dôležitý čas, čo ho musí upokojiť pred kľúčovými horskými previerkami. Dnes to úplne nevyšlo Eganovi Bernalovi, ktorý už výraznejšie stráca na svojho kolegu, takže z kolumbijského jazdca sa stane v kopcoch elitný pomocník. Cez podujatie zatiaľ prechádzajú bez problémov aj Enric Mas a Steven Kruijswijk, ktorí sa dostali do blízkosti stupňov víťazov, a obidvoch môže tešiť, že ich forma musí byť na vysokej úrovni po takto zvládnutej časovke. Vysoko sa stále pohybuje aj Emanuel Buchmann, ten by však možno privítal o čosi silnejší dnešný výkon, ale stále sa nachádza na výbornej pozícii v klasifikácii.
 
Nesklamal ani Thibaut Pinot, ktorý sa musel nabiť pozitívnou energiou pred horskými etapami, a na dnešných výkonoch musia stavať Richie Porte a Rigoberto Urán. Obidvaja by teraz mali využiť svoje skúsenosti, aby sa v poradí posúvali ešte vyššie. Dobrý výkon predviedol Jakob Fuglsang, ale stratil viac, ako by si želal, a preto sa určite nenachádza na takej pozícii v GC, ako si praje. V TOP 10 majú stále miesto Adam Yates a Nairo Quintana. Kolumbijský pretekár dostal očakávanú stratu, ale Yates musel mať na štarte vyššie očakávania.
 
V poradí sa nachádza tesne za nimi Daniel Martin, ktorý bol asi zmierený so svojím osudom v dnešnej etape, a verí, že všetko si to vynahradí v kopcoch. Strata Romaina Bardeta a Mikela Landu sa ešte prehĺbila a teraz to majú ďaleko aj do najlepšej desiatky. Menil sa len jeden dres, keď si Enric Mas zobral od Bernala ten biely o osem sekúnd. Peter Sagan finišoval na 72. mieste so stratou 3:33 a zo šprintérov podal lepší výkon len o pár sekúnd Michael Matthews.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Juliana Alaphilippa (víťaz)
"Vedel som, že na takejto trase môžem podať výborný výkon. Najmä v prvej časti som bol veľmi silný. Od začiatku som išiel úplne naplno a vydržal som až do konca. Bol som zvedavý, čo z toho bude. Nemal som presné informácie o dianí na trati, ale nechal som na trati úplne všetko a dokázal som vyhrať etapu."
 
 
 
 
Výsledky etapy
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 35:00 120
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 00:14 50
3. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 00:36 25
4. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 00:36 15
5. PORTE Richie link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:45 5
6. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 00:45  
7. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 00:49  
8. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:52  
9. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:58  
10. ROSSKOPF Joey CCC Team link ikonka 01:01  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 53:01:09 25
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:26  
3. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 02:12  
4. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 02:44  
5. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 02:52  
6. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 03:04  
7. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 03:22  
8. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 03:54  
9. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 03:55  
10. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 03:55  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 277
2. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 191
3. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 184
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 167
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 148
6. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 132
 

tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 54
2. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 37
3. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 30
4. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 27
5. BERHANE Natnael Cofidis, Solutions Crédits 20
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 16
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 53:03:53
2. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:08
3. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 05:50
4. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 17:07
5. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 27:41
6. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 29:25
 
 

 
 
Všetky prémie na trase etapy:
ciel Cieľ (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
 
 
Krátke preview etapy:
Zvlnená trasa jedinej časovky jednotlivcov poteší aj klasických vrchárov, ale stále to budú univerzálni pretekári, ktorí budú zbierať benefity na tejto trase. Týka sa to najmä Gerainta Thomasa a ten ako obhajca prvenstva bude chcieť získať na svoju stranu čo najviac času, aby si pred kľúčovými horskými etapami vybudoval sľubný náskok, na čo má skutočne nábeh. Patrí medzi najsilnejších časovkárov spomedzi jazdcov na GC a výborný deň na časovkárskom stroji mu vytvorí želanú pozíciu. A možno bude myslieť aj na žltý dres. Takisto Egan Bernal vied podať kvalitný výkon v časovke a rozhodne by mal patriť k tým pretekárom, ktorí budú v cieli najviac spokojní. Za etapovým triumfom môžu mieriť v Ineose Kwiatkowski alebo Castroviejo, takže na britskú zostavu čaká veľmi krušný deň.  Dobré predstavenie sa očakáva od Porteho, ktorý sa môže v Pau veľmi povzbudiť, v tejto disciplíne dokáže byť silný Urán, a v prípade svojho najlepšieho výkonu môže mieriť vysoko aj Pinot. Zlepšenie v jazde proti chronometru predvádzajú Kruijswijk, Fuglsang a pred touto etapou nemajú vyslovene obavy ani Buchmann s Konradom. Všetci títo borci vedia udržať vysoké tempo na potrebnú vzdialenosť a ITT by ich nemusela zabrzdiť v rozlete. Zvedaví budeme na Adama Yatesa. Britský cyklista zažiaril v časovke na Dauphiné a podobný výkon mu určite zaručí vytvorenie dobrého odrazového mostíka pred kľúčovými kopcami. Dôležitý deň čaká na Masa a španielskemu pretekárovi môže dodať istotu jeho silný výkon v TTT. Na Bardeta, Daniela Martina, Quintanu a Landu čaká previerka, kde musia minimalizovať svoje straty, ale títo nevýrazní časovkári musia na pripravenom profile využiť všetky možnosti, ktoré im ponúkajú krátke stúpania. Na etapový triumf bude mieriť Stefan Küng, ale ten by možno privítal priamočiarejší profil, a na trati môžu byť silný aj Schachmann, Asgreen, Lampaert  alebo Kelderman. V doterajšom priebehu ukazoval dobrú výkonnosť Tony Martin a nechajme sa prekvapiť, či opäť dokáže zabojovať o najvyššie priečky, a veľké očakávania stoja aj na jeho kolegovi Woutovi van Aertovi. Ako úradujúci belgický šampión v ITT a víťaz tejto disciplíny na Dauphiné dostane dobrú šancu, aby sa popasoval o ďalší skvelý výsledok. Uvidíme však, ako mu pôjdu nohy po ťažkých dvanástich etapách.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
V pyrenejskej ponuke nemôže chýbať mesto Pau, ale tentoraz si vyskúša úlohu hostiteľa jazdy proti chronometru. V tomto podhorskom mestečku sa predviedla ITT len raz, v roku 1981 v nej zvíťazil Bernard Hinault. Len dvadsaťsedem časovkárskych kilometrov ponúkne zvlnený terén a niekoľko kratších stúpaní, čím sa zmenší výhoda univerzálnych jazdcov oproti vrchárom v tejto disciplíne. Hneď po štarte budú pripravené dva menšie výstupy a už po piatich kilometroch sa postaví do cesty zaujímavý kopec (1,3 km; 7,2 %), ktorý zmení dynamiku časovky. Potom sa pôjde po zvlnenom profile a približne v polovici sa bude stúpať na Medout (1,7 km; 4,3 %). Nasledovať bude 4-kilometrový ostrý zjazd a opäť stúpanie, tentoraz na Côte d’Esquillot (1,2 km; 6,7 %). Aj z tohto kopca sa bude svižne klesať a úplne jednoduchých bude len posledných deväť kilometrov časovky, ale tesne pred cieľom bude striehnuť ešte jedna krátka stúpajúca pasáž. Na takomto profile dostanú univerzálni jazdci na GC len malú výhodu na vytvorenie kľúčových rozdielov oproti tým konkurentom, ktorí nie sú silní v časovke. Skutočne rýchle úseky sa objavia len na začiatku a konci časovky, inak by to mal byť medzi favoritmi na titul vyrovnaný boj.
 
 
etapa 13 profil dojazdu
profil dojazdu etapy (© letour.fr)
 

Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk (kompletný prenos etapy od 13:35)
na Dvojke od 14:15 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Ľuboš Hlavena
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor: Peter Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop