TdF: Vo skvelej etape vyhral S. Yates, favoritom dominoval Pinot, Alaphilippe už stratil

21.7.2019, 10:10 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
tour 19
15. 21.7. rovinata etapa ciel rovina Limoux > Foix - Prat d'Albis 185 km S. Yates
 
etapa 15
profil etapy, 4318 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Na unavené nohy v pelotóne čakala ešte jedna náročná koncovka. Len málo cyklistov bolo aj dnes schopných podať maximálny výkon, preto sme mali uvidieť ďalšie zmeny v poradí. Svoje mohlo zohrať aj počasie, lebo sa začalo otepľovať a teploty mali vystúpiť na tridsať stupňov.

Aj keď už boli vytvorené značné rozdiely v klasifikácii a niektorí vrchári ukázali známky slabosti, dostatok silných mien bol zárukou, že v kopcoch sa bude vždy diať niečo zaujímavé. Suverenitu žltého dresu mohli podkopať celky ako FDJ, Jumbo - Visma, Movistar, ale aj Ineos, ktorý sa ocitol v situácii, že neobraňuje, ale musí naháňať.
 
 
kratka sprava ikonka Limoux (štart)
V stredoveku tu prosperovalo garbiarstvo a obchod s látkami. Z architektonického hľadiska je mesto pozoruhodné zachovanými renesančnými domami z 15. storočia a ulicami, ktoré nesú meno po cechu, ktorý na nich sídlil. Cez Limoux tečie rieka Aude a v priľahlých viniciach sa starobylou metódou vyrába šumivé víno Blanquette de Limoux.
 
 
Podľa predpokladov sa snažilo dostať do úniku množstvo jazdcov, ktorí verili, že favoriti prenechajú šancu získať etapový triumf práve utečencom. Preto na čele pelotónu jazdili aktívne aj vrchári. Malý náskok si dokázali vybudovať Oss, Cosnefroy, Wisnowski a Roche. Za touto skupinkou stále prebiehal ostrý súboj a na vedúcich priečkach balíka sa pohyboval aj Peter Sagan a striehol na svoju šancu. Vedúca skupinka nebola úspešná, a keďže sa išlo do mierneho kopca, pretekári prežívali tvrdý vstup do etapy. Brejk sa nevytvoril ani po tridsiatich kilometroch.
 
 
sagan 19 tour zeleny v pelotone asofab
Peter Sagan bol v úvode aktívny (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Potom nasledovalo nehodnotené stúpanie a na tomto úseku sa odčlenila od balíka početná skupina, kde sa nachádzali aj Konrad, Bardet, Nibali, Yates, Mollema a aj Peter Sagan. Ani toto neprasklo, ale na vysoké tempo doplácali mnohí borci, ktorí vypadli z pelotónu. Úplne vzadu zostával aj Tim Wellens. Cyklisti sa blížili k prvej horskej prémii a tá mala byť najlepším miestom na odtrhnutie sa. Počas úvodnej hodiny prekonali cyklisti 47 kilometrov.
 
Aj na Col de Montségur si naskakovali na čelo pretekov silní borci ako Konrad, Yates, Quintana, Zakarin, D. Martin, Bardet, Mollema, Nibali, no hlavná skupina nechcela pustiť takúto nebezpečnú partiu. Vpredu sa pohybovalo až 28 pretekárov a pelotón napokon poľavil. Na vrchole stúpania si vytvorili utečenci náskok 2:35 a na hlavnú skupinu čakala náročná práca, lebo vpredu sa objavili skutočne silné a motivované mená. Horskú prémiu ovládol Michael Woods pred Nibalim a Bardetom.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSúboj na prvej horskej prémii
 
 
Na čele pretekov jazdili Konrad (Bora-Hansgrohe), Bardet, Gallopin (obaja Ag2R), Nibali, Caruso, Tratnik (všetci Bahrajn), Molard, Reichenbach (obaja FDJ), Quintana, Amador, Soler (všetci Movistar), Bilbao, Fraile, Lutsenko (všetci Astana), Woods (EF Education ), Simon Yates (Mitchelton), Geschke (CCC), Bernard, Ciccone, Mollema (všetci Trek), Martin (UAE Emirates), Kämna, Roche (obaja Sunweb), Herrada (Cofidis), Zakarin (Kaťuša), Kreuziger (Dimension Data), Martin (Wanty Gobert) a Moinard (Arkéa-Samsic). V klesaní sa k nim ešte pridali Perez, Perichon (obaja Cofidis), Frank (Ag2r), Matthews (Sunweb), Sicard (Direct Energie), Politt (Kaťuša), Bouet (Arkéa-Samsic) a Jansen (Jumbo-Visma). V brejku sa objavilo 36 cyklistov.
 
Nepríjemnú vedúcu skupinu musel kontrolovať tím Deceuninck - Quick-Step a belgická zostava mohla byť spokojná, že ďalší kopec nasledoval až o štyridsať kilometrov, takže na rovinatom úseku mohla udržiavať prijateľnú stratu. Šancu na návrat do poradia dostával Quintana, ktorý aktuálne zaostával cez sedem minút na Alaphilippa, a vyše deväť minút strácali Mollema, Daniel Martin a Kreuziger. Všetci títo verili, že im to vyjde až do cieľa a v klasifikácii si výrazne polepšia. Kolumbijský a holandský jazdec mali pri sebe aj dvoch silných pomocníkov. Na čele sa nachádzali aj Konrad, Nibali, Bardet, Herrada, Woods, Zakarin alebo Simon Yates, ktorí v prípade priaznivého vývoja chceli zabojovať o etapový triumf.
 
 
kratka sprava ikonkaLes Forges de Niaux (87 km pred cieľom)
Jaskyňa Niaux je jednou z najznámejších jaskýň s nástennými maľbami. Jaskyňa patrí do podzemnej spleti chodieb dlhých 13 kilometrov, ktoré ju spájajú s jaskyňou Lombrives. Hlavná miestnosť (Čierny salón) dokumentuje pravekú faunu Pyrenejského masívu. Pri maľbách boli použité farby z čierneho uhlia či červeného mletého hematitu. Pomocou rádiokarbónovej metódy sa vek malieb odhadol na 13-tisíc rokov. Nájdeme tu 54 bizónov, 29 koní, 15 kozorožcov, jeleňov, rýb a dokonca aj unikátnu lasicu.
 
 
Na rýchlostnej prémii sa presadil Michael Matthews a spolu s ním sa objavili na páske Politt a Caruso. Austrálsky jazdec sa posunul na tretie miesto v bodovacej súťaži, ale na Petra Sagana strácal 97 bodov. Slovenský pretekár sa snažil aj dnes dostať do vedúcej skupiny, ale tá sa vytvorila len na prvej horskej prémii a do tohto súboja sa už nezapájal. Obišiel tak bez bodu. Náskok brejku zľahka prekračoval dve minúty.
 
Pred prvým dôležitým stúpaním Port de Lers vedúca skupina navýšila náskok na tri a pol minúty. Doteraz Quick-Step statočne kontroloval silný brejk, ale na kľúčové tri stúpania už nemal potrebné kapacity, aby dokázal eliminovať motivovaných útočníkov. Ak by nikto iný nezačal pracovať v pelotóne, Quintana a spol. by to patrične využili. Na konci etapy sme tak mali pred sebou atraktívnu vrchársku bitku medzi dvomi skupinami.
 
 
quintana 19 tour v uniku movfb
Nairo Quintana (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Na tomto stúpaní sa rozdelila vedúca skupina a napríklad Nibali na to dnes jednoducho nemal. Nešlo to ani Konradovi a na samotnom čele pretekov zase atakoval Simon Yates. Zaujímavé veci sa diali aj v balíku, kde Enric Mas vypadol z tempa favoritov, čo bolo veľké prekvapenie. Španielsky jazdec stratil kontakt spoločne s Petrom Saganom. V úniku mali najlepšie nohy S. Yates, Reichenbach, Molard, Roche, Herrada, Lutsenko, Bardet, Amador, Daniel Martin, Kreuziger, Kämna, G. Martin, Ciccone, Woods, Fraile a Gallopin. Dieru do sveta neurobil ani Quintana, ktorému ušla konkurencia šesť kilometrov pred vrcholom. Delenie vedúcej skupiny muselo povzbudiť aj Quick-Step, lebo spomínaný kolumbijský pretekár bol pre nich najväčšou hrozbou.
 
Quintana sa však vrátil späť pred vrcholom a spolu s ním to dokázali aj Soler, Fraile, Geschke a Bernard. Otázku bolo, ako sa bude správať Quintana na nasledujúcich dvoch kopcoch. Na vrchole získala vedúca skupina k dobru už päť minút, Quick-Step nedostával pomoc. Na čele Movistar vyvíjal veľký tlak, aby čo najviac pomohol Quintanovi. Maximum bodov získal na prémii Romain Bardet.
 
 
video v clanku ikonka ciernaBardet bol najrýchlejší na Port de Lers
 
 
Dnešný najťažší kopec Mur de Péguere vytváral dobrú príležitosť pre 21-člennú vedúcu skupinu, ktorá naďalej udržiavala 5-minútový odstup. Na vrchole tohto stúpania striehol mimoriadne náročný úsek, kde sa už mohli zdvihnúť zo sedla aj kandidáti na titul. Peter Sagan strácal v tomto momente osem minút. Quick-Step sa ešte odhodlal k výbornému tímovému výkonu a rázne znižoval náskok brejku.
 
Na najprudších úsekoch sa vytiahla v pelotóne aj Astana a rozdiel medzi skupinami mal už iba klesať. Tvrdé sklony musel využiť Landa a na jeho aktivitu nadviazal iba Fuglsang. Za ním už reagovali Ineos a situáciu kontroloval aj Jumbo - Visma. Landa sa zbavil Fuglsanga a v hlavnej skupine už výrazne pracoval Jumbo - Visma, ktorý dostával súperov pod veľký tlak. Adam Yates tam už nebol, vypadol aj Gaudu a v skupine zostali len favoriti so svojimi najlepšími pomocníkmi.
 
Na vrchole sa objavil ako prvý Geschke, ktorý prešiel cez tento kopec osamote. Tesne za ním skončil Simon Yates a potom skupinka Lutsenko, Bardet, Quintana a Reichenbach. Landa získal necelých tridsať sekúnd na ostatných favoritov, vpredu mal ešte dvoch kolegov, a ostatní jazdci na GC strácali na čelo pretekov dve a pol minúty.
 
V klesaní odvádzali dobrú prácu Geschke so Simonom Yatesom, ktorí nedovolili Lutsenkovi, Bardetovi, Quintanovi a Reichenbachovi, aby ich dobehli na čele pretekov. Landovi pomáhali dvaja tímoví kolegovia a ich zásluhou dokázal zvýšiť náskok pred ostatnými favoritmi. Bardetovu skupinu ešte rozšírili Kreuziger, Gallopin, Woods, D. Martin, Kämna a G. Martin.
 
 
kratka sprava ikonkaFoix – Prat d ́Albis (cieľ)
Foix je prefektúrou v departemente Ariège - druhom najmenšom vo Francúzsku. Práve Foix prišlo s myšlienkou partnerských miest, keď v 1962 nadviazalo vzťahy so španielskou Lleidou. Staré mesto si zachovalo svoj stredoveký charakter - početné úzke uličky a hrazdené domy. Hrad  grófov z Foix bol kedysi baštou katarskej sekty. Zo skaly má výbornú polohu na pozorovanie a kontrolu doliny pred prípadnými útočníkmi. V hrade je múzeum regionálnej histórie. Stavebný materiál hradu, vápenec, je relatívne mäkký, čo využili obyvatelia počas paleolitu a vytesali do steny jasne viditeľný obrys koňa.
   
 
Na začiatku cieľového kopca si užívali Yates a Geschke vyše minútový odstup na prenasledovateľov a austrálsky jazdec sa stával hlavným favoritom na etapový triumf. Za nimi sa však nachádzala motivovaná skupina silných vrchárov. Landa si vybudoval minútový náskok pred ostatnými favoritmi, ale hlavný balík vedený Jumbom - Visma, Astanou, Borou a FDj strácal iba tri minúty na vedúcu dvojicu. Rozdiely neboli príliš veľké a vo finále sa mohli diať ešte zaujímavé veci.
 
Na kopci sa dostal Landa do druhej skupiny, išiel veľmi dobre a stále mal šancu získať pekný čas v klasifikácii. Spoločne s Quintanom. Vyše osem kilometrov pred vrcholom zaútočil Simon Yates a s takýmto odstupom mal všetko vo svojich rukách, aby to dotiahol do úspešného konca. Najťažšie pasáže ihneď využil aj Landa a jeho nástup ustál len na chvíľu Kämna. Baskický jazdec utrhol aj Bardeta s Quintanom. V hlavnom balíku zvyšovali tempo Jumbo - Visma a FDJ. Na vysokú rýchlosť doplácal Urán a takmer sedem kilometrov pred páskou zaútočil Pinot. Francúzsky borec mal pred sebou ešte Reichenbacha a patrične to využil. Spoločne s ním vyrazili aj Alaphilippe, Bernal a Buchmann. V problémoch sme znovu videli Thomasa a vzadu zostali aj Kruijswijk, Fuglsang alebo Porte.
 
 
landa 19 tour utok movfb
Mikel Landa zaútočil (© SprintCycling / Movistar Team)

 
Etapa vrcholila parádnym spôsobom, keď Yates udržiaval minútový náskok pred Landom, a výborný súboj sa odohrával aj medzi favoritmi. Pinot tlačil na pílu a vydržali pri ňom iba Bernal s Buchmannom, no slabú chvíľku vytiahol Alaphilippe. Nestačil Pinotovi a už sa vracal k Thomasovi, s ktorým bojovali len Porte, Valverde a Kruijswijk, už odpadol aj Fuglsang. Medzitým sa Pinot zbavil aj Buchmanna s Bernalom a skvelým spôsobom mieril do cieľa. Dva kilometre pred vrcholom mal na dosah Landu a napokon ho aj chytil. V tom istom čase atakoval vzadu aj Thomas a podarilo sa mu zbaviť sa Alaphilippa.
 
Na čele pretekov už nikto neohrozil Simona Yatesa a podarilo sa mu získať etapový triumf. Za ním sa objavili na vrchole Thibaut Pinot a Mikel Landa, šesť bonusových sekúnd vybojoval francúzsky jazdec. Bernal s Buchmannom stratili za nimi necelých dvadsať sekúnd. Potom prišli do cieľa Thomas, Kruijswijk a Valverde s mankom päťdesiat sekúnd na Pinota, a o ďalších tridsať sekúnd zaostal Alaphilippe, ale udržal žltý dres s rezervou.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Najsilnejší jazdci na celkové poradie parádne využili aj ponuku pätnástej etapy, hoci všetci už museli byť poriadne unavení. Výborný výkon vytiahol najmä Thibaut Pinot, svoj tradičný atak predviedol Mikel Landa a k tvrdej edícii prispeli aj borci z Jumbo - Visma, hoci Steven Kruijswijk na konci zaváhal. Druhý deň po sebe sa ocitol v problémoch Geraint Thomas a prvú stratu v poradí zaknihoval aj Julian Alaphilippe, ale tá nebola taká výrazná, aby nezostal v žltom drese. A všetkému kraľoval Simon Yates, ktorý sa prezentoval takticky výborným výkonom, a vo finále mu všetko zahralo do kariet, aby mohol vybojovať svoj druhý triumf na podujatí.
 
Simon Yates sa správne prepašoval do hlavného úniku dňa a potom trpezlivo čakal na svoju šancu. Na Mur de Péguere bol najsilnejší a veľmi mu pomohlo, že pred cieľovým výstupom sa mohol oprieť o spoluprácu so Simonom  Geschkem, vďaka čomu si vybudoval kľúčový náskok. Na konci ho nevystrašil ani Landa, ani Pinot a ukoristil už svoje siedme víťazstvo na Grand Tour. Bolo dobré vidieť v úniku aj Romaina Bardeta, ktorý sa nezmieril so svojou pozíciou, a dnes chceli zabojovať v GC aj Quintana s Danielom Martinom. Kolumbijskému jazdcovi výrazne pomohli dvaja kolegovia, ale ani tentoraz nepodal očakávaný výkon, a ani Martin neponúkol výrazné zlepšenie.
 
 
yates s 19 podium 2 asofab
Simon Yates (© A.S.O. / Alex Broadway)

 
Ofenzívu spustil Mikel Landa, ktorý dokázal lepšie využiť svojich kolegov na čele pretekov než Quintana. A keď sa dostal do skupiny prenasledovateľov, neváhal odpárať aj svojho kolegu. Dostal sa do najlepšej desiatky, ale v poradí sa bude chcieť posúvať ešte vyššie. Po dnešnom dni by mal dostať k dispozícii úplne celý Movistar. Obrovské odhodlanie a vôľu predviedol Thibaut Pinot a jazdec tímu FDJ na cieľovom kopci roztrhal súperov. Vsadil na dlhý atak a postupne sa zbavil všetkých konkurentov. Aktuálne pôsobí ako najsilnejší jazdec na podujatí, stále sa nachádza "len" na štvrtom mieste, čo sa mu musí máliť vzhľadom na jeho formu. No už takmer vynuloval svoju stratu na Thomasa s Kruijswijkom.
 
Svoju pozíciu veľmi dobre bránili Emanuel Buchmann a Egan Bernal a po včerajšku si stále udržujú status pretekárov s vynikajúcou výkonnosťou. Najdlhšie zostávali pri Pinotovi, ale jeho miestami až zúrivému tempu napokon podľahli. Kolumbijský borec navyše opäť ukázal, že v kopcoch je lepší ako Geraint Thomas a pred voľným dňom je medzi nimi už len 33-sekundový rozdiel. Obhajca prvenstva najskôr musel spomaliť na Prat d'Albis, ale potom našiel v sebe energiu, aby získal nejaký čas na Alaphilippa. Podarilo sa mu to, čo mu určite zlepší náladu, ale stále musí mať na pamäti, že proti nemu stoja aj konkurenti, ktorí sú v kopcoch lepší ako on. Vo finále doplatil na tvrdú cyklistiku aj Steven Kruijswijk, ktorý nemá veľmi rád náhle zmeny tempa, no podobne ako Thomas dokázal minimalizovať svoje straty. Ostrú skúšku napokon prežil bez ujmy Julian Alaphilippe, keď s pekným náskokom zostal na čele poradia. Ukázal však prvú slabosť, čo podporí jeho súperov. Snažil sa nasledovať Pinotove nástupy, ale vyšťavil sa pri tom, čo sa mu stalo osudným.
 
 
thomas 19 tour finis movfb
Geraint Thomas v cieli so súpermi (© SprintCycling / Movistar Team)

 
Ani dnes nevydržal s najlepšími Porte, ale môže po povzbudiť, že s Thomasovej skupinky vypadol tesne pred cieľom. O čosi skôr opustil favoritov Fuglsang, ktorému stále niečo chýba, aby predviedol svoju jarnú úroveň. Ako jediný sa pokúsil nasledovať Landu na Mur de Péguere, ale nemal na to nohy. Väčšie manko dostal na konci ťažkého bloku Urán, ale aj tak sa ešte udržal v Top 10. Prišiel do cieľa spoločne s Quintanom a Danielom Martinom, ktorí mali dnes počítať benefity, a nie straty. V najlepšej spoločnosti sa nachádza aj Valverde, keď aj tentoraz statočne bojoval na svojej najvyššej úrovni. Ďalší zlý deň má za sebou Adam Yates a úplný výbuch predviedol Mas. Peter Sagan prišiel do cieľa ako predposledný. Najskôr sondoval šancu dostať sa do vedúcej skupiny, aby po prvom kopci mohol uchmatnúť rýchlostnú prémiu, ale únik sa vytvoril až na Col de Montségur, kde sa pustili dopredu silnejší pretekári. Z hlavnej skupiny si vystúpil na Port de Lers a nemíňal energiu pred tretím týždňom.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Simona Yatesa (víťaz)
"Dnes to bola druhá etapa, v ktorej som sa mohol presadiť v brejku, takže pre mňa sa nič nezmenilo. A opäť som to využil. Adam sa včera necítil dobre, ale je to skvelý jazdec a určite sa vráti späť. Nemám o neho obavu. Cítim sa veľmi unavený, bolo to veľké úsilie. Myslím si, že v budúcom týždni je ešte niekoľko príležitostí a uvidíme, kto ich využije."
 
 
Pripravujeme aj tradičný súhrn reakcií hlavných aktérov etapy...
 
 
Výsledky etapy
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 4:47:04 120
2. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 00:33 50
3. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 00:33 25
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:51 15
5. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:51 5
6. KÄMNA Lennard Team Sunweb link ikonka 01:03  
7. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:22  
8. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:22  
9. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 01:22  
10. PORTE Richie link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 01:30  
163. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 31:34  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 61:00:22 25
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:35  
3. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:47  
4. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 01:50  
5. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 02:02  
6. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 02:14  
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 04:54  
8. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 05:00  
9. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 05:27  
10. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 05:33  
73. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 1:35:36  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 284
2. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 191
3. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 187
4. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 184
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 148
6. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 132
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 64
2. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 50
3. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 37
4. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 33
5. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 30
6. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 29
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 61:02:24
2. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 12:29
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 33:16
4. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 45:26
5. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 49:16
6. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 50:55
 
 

 
 
Všetky prémie na trase etapy:
2 20 124,5 km - Col de Montségur: dĺžka 6,8 km; sklon 6 % (5-3-2-1)
sprint-20 91,5 km - TARASCON-SUR-ARIEGE (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
1 20 64,5 km - Port de Lers: dĺžka 11,4 km; sklon 7 % (10-8-6-4-2-1)
1 20 38 km - Mur de Péguere: dĺžka 9,3 km; sklon 7,9 % (10-8-6-4-2-1)
bonus tdf 20 38 km - Mur de Péguere: dĺžka 9,3 km; sklon 7,9 % (bonusové sekundy 8-5-2)
1 20 Cieľ - Foix (Prat d'Albis): dĺžka 11,8 km; sklon 6,9 % (10-8-6-4-2-1)
ciel Cieľ (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Po včerajšej etape sa akoby favoriti rozdelili na dve skupiny. Jedným sadli pyrenejské etapy, druhým nie. Ale včerajšia previerka zároveň ukázala, že v kopcoch sa môže stať úplne hocičo. Tentoraz nebude stáť pred pretekármi devastačný cieľový kopec, ale štvrtý náročný deň v rade a trojica záverečných stúpaní budú klásť ohromný dôraz na výkonnosť každého favorita. A my sa môžeme len tešiť, ktorí z kandidátov na titul zažiaria v okolí mesta Foix. Julian Alaphilippe je stále silný, sebavedomý a nezlomil ho ani Tourmalet. Trojica stúpaní prvej kategórie ale ponúka príležitosť vyskúšať dlhý útok a francúzskeho pretekára dostať pod tlak ďaleko pred cieľom. Tím Ineos už musí vážne uvažovať, ako sa priblížiť k žltej, a ofenzívna jazda na záverečných kopcoch môže byť jednou z možností. Britský vrchársky vláčik však nebol dostatočne výrazný na Tourmalete a všetci členovia tímu musia zabrať, ak chcú udrieť na pelotón vo finále etapy. Zároveň budú všetci zvedaví, či Thomas včera prežil len zlý moment, alebo jeho výkonnosť má skutočne nejaké trhliny. Takže sa môže ozvať Egan Bernal a napríklad to skúsiť už na Mur de Péguere, aby Alaphilippe musel odkryť karty už pred cieľovým výstupom. Na Prat d'Albis sa síce nachádzajú maximá na úrovni jedenásť percent, ale druhá časť stúpanie je jednoduchšia a bude vyhovovať práve cyklistom ako Alaphilippe, preto bude výhodné zatlačiť na maillot jaune skôr. Ale pre lídra pretekov môže teraz zohrať dôležitú úlohu faktor Enric Mas.
 
Kruijswijk s Buchmannom si môžu len užívať svoju aktuálne výbornú formu a spoliehať sa na to, že na konci budú mať také dobré nohy ako včera. Navyše, Jumbo - Visma môže ako jeden z mála tímov pristúpiť k záverečnej časti sebavedomým dojmom, a aj Buchmannovi pomôže, že Konrad mu bude už len pomáhať. Thibaut Pinot na Tourmalete potvrdil svoje ambície, ale stále má pred sebou ešte dlhú cestu a musí využívať všetky príležitosti. Prudký úsek na predposlednom kopci alebo maximá na cieľovom stúpaní môže za pomoci Davida Gauduho využiť na ďalšiu tvrdú selekciu v pelotóne. Ide mu karta a mal by vyťažiť aj z toho, že mnohí jeho súperi sú momentálne demoralizovaní. Movistar včera prepálil tempo pre svojich lídrov, ale na druhej strane je to jeden z tímov, ktorý môže opäť rozpútať drsnú jazdu na konci etapy. Landa by mohol na cieľovom kopci predviesť pekné zrýchlenie na strmých pasážach. Urán, Fuglsang, Porte strácajú výrazný čas v poradí a uvidíme, či sa dokážu správne naladiť  na útočnom profile. Yates a Martin sú už ďaleko v klasifikácii, ale o to môžu byť nepríjemnejší, keď sa dostanú do nestráženého ataku. Musia však nájsť nohy a potrebnú odvahu.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Aj posledné pyrenejské predstavenie finišuje na vrchole stúpania, ale odvážni vrchári môžu rozprúdiť akciu ešte predtým. Úvodná hodinka etapy zaujme iba tvorbou úniku a ten sa môže vytvoriť až na prvej horskej prémii, kde pred vrcholom vyskočí cesta na osem percent. Potom bude nasledovať dlhšia vrchárska prestávka, na nasledujúci kopec si počkáme takmer päťdesiat kilometrov. Náročnosť Port de Lers bude postupne narastať a aj tu sa objavia v druhej časti stúpania gradienty osem až deväť percent. Pomerne dlhý, 20-kilometrový zjazd zavedie cyklistov na úpätie Mur de Péguère a to už musia zbystriť pozornosť aj kandidáti na titul. Záverečné tri kilometre dosiahnu priemerný sklon trinásť percent, čo poslúži k tomu, aby sa výrazne okresal hlavný balík a poskytlo možnosť na dlhý atak. Na cieľový kopec to bude stále tridsať kilometrov, ale Mur de Péguère je dostatočne tvrdý, aby to vyskúšali niektorí favoriti. Rozhodujúci súboj sa odohrá na Prat d’Albis, stúpaní, ktoré ponúkne najťažšie úseky v polovici cesty. Štyritisíc metrov v rozpätí osem až desať percent bude deliť aj favoritov a rozdiely môže zväčšiť aj záverečných šesť kilometrov s priemerom  cez šesť percent, kam už prídu všetci totálne vyčerpaní. Favoriti nájdu vhodný priestor na útok na cieľovom kopci, ale etape by výrazne pomohla akcia už na Mur de Péguère.
 
 
 
etapa 12 kopec
profil predposledného kopca (© letour.fr)
 
 
etapa 12 kopec
profil cieľového kopca (© letour.fr)
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk (kompletný prenos etapy od 11:40)
na Dvojke od 14:15 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Oľga Hamadejová
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor: Peter Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop